Nada umire posljednja

Miroslav Dorešić (Zagreb, Hrvatska), 1. Kolovoz 2018.

rubrika: Obrazovna politika

Je li to moguće?! Je li moguće promašiti ”ceo fudbal” ne samo jednom, već uporno promašivati posljednjih nekoliko godina za redom?
Na žalost, to upravo čini Marin Soljačić! Profesor s MIT-a, znanstvenik svjetskog glasa kako ga se u medijima predstavlja iako bi se moglo i raspraviti što to zapravo znači biti znanstvenik svjetskog glasa. Je li to samo korak do Nobelove nagrade ili nešto drugo?!
Puno pitanja, ali postavimo ono glavno. Je li moguće da taj znanstvenik svjetskog glasa ne uviđa da godinama čini nepravdu spram stvarnih bisera znanja i talenta, naših olimpijaca, i da podupire negativnu selekciju među maturantima time što nagrađuje učenike koji najbolje riješe maturalnu matematiku ‘žnj’ razine. Pisao sam o tome već nekoliko godina za redom pa i nedavno kratko analizirajući ovogodišnji test iz matematike koji je u dvije trećine od trideset zadataka razine osnovne škole i koji po svojoj strukturi više sliči testu za vozački ispit nego testu kojim se propituje funkcionalno znanje matematike i sposobnost razmišljanja. To je najveća šteta koja se može činiti generacijama i generacijama maturanata.
Ali nada postoji jer ona ipak umire posljednja. Ovaj put je to mladi Ilija Srpak koji je upravo jučer u HRT-ovom Dnevniku (31. kolovoz 2018.) pri dodjeljivanju nagrada najboljim maturantima hrabro upitao ministricu Divjak: ”Zašto se maturantima u test stavljaju lagani zadaci, a nakon toga se još i spušta prag za prolaznost?” Na ministričin odgovor da bi ih u protivnom pola palo rekao je: ” Pa neka padnu kad po svom znanju ni nisu za studiranje.” BRAVO ILIJA!
Koga mi to varamo? Varamo li mi sami sebe ili zavaravamo čitav narod ‘peglajući’ Gaussovu krivulju?! Gdje nam se izgubila pozitivna selekcija i kriteriji kojima se ona ostvaruje? Ovo što nam se događa u obrazovanju više se ne može reći da je slučajno, ovome ni Stipe Šuvar iz sedamdesetih nije dorastao. Ovo je dio sustavnog uništavanja ovog naroda i ove države krvlju stvorene!

Miroslav Dorešić, zamjenik ministra prosvjete 1998./1999. i teorijski fizičar u
mirovini

Prethodni post: