Hrvatski srednjoškolci osvojili 4 medalje na Međunarodnoj kemijskoj olimpijadi

Tomislav Portada (Zagreb, Hrvatska), 29. Srpanj 2018.

rubrika: Događanja,Vijesti iz obrazovanja

Na upravo održanoj jubilarnoj 50. Međunarodnoj kemijskoj olimpijadi u Bratislavi i Pragu hrvatski maturanti osvojili su dvije srebrne i dvije brončane medalje. Sa srebrnim medaljama u Hrvatsku su se vratili Ilija Srpak iz Prve gimnazije Varaždin i Janko Čivić iz III. gimnazije Osijek, a sa brončanima Matko Petrović iz XV. gimnazije Zagreb i Borna Šimić iz Gimnazije “Matija Mesić” Slavonski Brod.

Ista je četvorka ove godine u travnju predstavljala Hrvatsku na 52. Međunarodnoj Mendeljejevoj kemijskoj olimpijadi u Bjelorusiji. Borna je također sudjelovao i na međunarodnim matematičkim olimpijadama, a Ilija je po broju sudjelovanja na međunarodnim natjecanjima iz kemije, astrofizike i drugih područja pravi rekorder – ovo mu je jedanaesto po redu međunarodno natjecanje!

Učenike su na putu pratili prof. dr. sc. Branka Zorc, akademik Tomislav Cvitaš i izv. prof. dr. sc. Branimir Bertoša, koji su ujedno i voditelji grupe znanstvenika, nastavnika i studenata koja je natjecatelje pripremala za sudjelovanje na kemijskoj olimpijadi.

Članak na portalu Index (poveznica)

Članak na portalu Čuda prirode (poveznica)

Prethodni post:

Slijedeći post: