Kao muhe bez glave

Miroslav Dorešić (Zagreb, Hrvatska), 9. Travanj 2018.

rubrika: Obrazovna politika

I opet se ponovilo, kao i nedavno, u emisiji otvoreno HRT-a (4, travnja 2018.), najobičnija ”društvenjačka ideologizacija hrvatskog društva”. Sastav gostiju u emisiji od komunikologa (Alavanja) do pedeagoga (Bedeković), izuzev samo jednog elektroinženjera iz Splita (Puljak) zorna je preslika rasprava na temu obrazovne reforma u kojoj sintagme STEM nema ni u tragovima.
Svi su redom bauljali kao muhe bez glave i plakali za prolivenim mlijekom od neuspjelih umotvorina i poteza gospodina Jokića u vidu nametanja pseudoautoriteta koji je postao sam sebi svrhom, pa do neuspjelih izbora članova i voditelja ERS-a (Ekspertne radne skupine) posljednjih godina.
Mala iznimka od tog bauljanja bila je predstavnica ‘Petog dana’ (Selak) koja je kristalno jasno naznačila da nema nikakvih stranih europskih autoriteta koji bi vodili neku brigu o našem obrazovnom sustavu. Pored nje, jedino je još bivši ministar (Fuchs) naznačio problem s obrazovnom reformom koja ne zahvaća i visokoobrazovni sustav, iako je i sam tijekom posljednjih 25 godina vlastite nazočnosti u Ministarstvu dao popriličan svoj doprinos urušavanju akademskih kriterija, a što je dovelo do hiperprodukcije znanstvenih titula za sve i svašta koje nam u akademskoj zajednici postaju sve više balast i daju popriličan doprinos ‘konobarenju u Irskoj’.
Zašto kažem da su svi redom bauljali u svojim opservacijama obrazovnog sustava?! Zato što nitko nije naveo bit problema, a to je nepostojanje snimke postojećeg stanja kao preduvjeta na temelju kojeg bi se mogla uopće zasnivati polazna točka u osmišljavanju obrazovne reforme.
Gdje smo, što smo i kamo idemo, ne zna se! I dok uređene zemlje koriste državne mature i nacionalne ispite, pa i rezultate PISA projekta kao polaznu točku od koje se kreće korak po korak u poboljšavanju obrazovnog sustava, za naše raspravljajuće umove na javnoj televiziji to je totalna nepoznanica.
A i ne može biti drugačije, jer kako rekoh, u emisiji Otvoreno nije bilo niti jednog pravog predstavnika matematike, fizike, kemije, inžinjerstva, programerstva…!
Zaključak: još jedna emisija na temu obrazovne reforme kao totalni promašaj.

Miroslav Dorešić, zamjenik ministra prosvjete 1998./1999.

1 komentar… pročitajte ih ispod ili dodajte jedan

#1 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Travanj 11, 2018 u 20:40 Thumb up 1 Thumb down 3

Nije problem samo to što u toj emisiji nije bilo predstavnika STEM područja. Nije bilo predstavnika iz nijednog realnog područja koji bi jasno objasnio kakav nered vlada na čitavoj obrazovnoj vertikali.
Što se dr. Jokića tiče… Njegova se ekipa odrekla ovakve “reforme” kakva se sad namjerava “provoditi”. Što dovoljno govori.
Eugenika ili kriminal – to je izbor kad gledamo stanje u obrazovanju.

Prethodni post:

Slijedeći post: