‘Bologna’ i školovanje nastavnika

Miroslav Dorešić (Zagreb, Hrvatska), 21. Srpanj 2017.

rubrika: Obrazovna politika,Osvrti

U Večernjem listu od 8. srpnja 2017. objavljen je tekst ak. V. Paara pod naslovom ”U središtu pozornosti HSEKRO-a treba biti nastavni kadar u školstvu”.
S glavnim naglascima treba se složiti izuzev dijela gdje se govori, kao i u naslovu, o nužnosti kvalitete nastavnog kadra.
Naime, iza titule akademik ne mora nužno stajati dosljednost i principijelnost. Uvaženi akademik govori da je ”conditio sine qua non” svake reforme kvalitetan nastavni kadar zaboravivši da je upravo on prije dvadesetak godina, a posebno za mandata ministra Primorca kroz uvođenje famozne ‘Bologne’ doslovce uništio kvalitetu nastavničkih studija i to posebno na PMF-u što je za STEM od posebnog značaja. Radi pojašnjenja mora se reći slijedeće:
Do ranih devedesetih studij za nastavnička zanimanja započinjao je tek na trećoj godini studija. Prve dvije godine zajedno su predavanja slušali i budući stručni i nastavnički smjer. Tek nakon dvije godine dolazilo je do prirodne selekcije, pa su svi u te dvije godine dobro naučili temelje struke. Akademski mudraci tu uhodanu i provjerenu kolotečinu mijenjaju na način da se za nastavničke smjerove studenti upisuju od prve godine. I što se je dobilo? Upisuju se u pravilu oni koji nigdje drugdje ne bi bili upisani i time je prouzročena negativna selekcija. Kvaliteta nastave i kriteriji padaju, a o tome govore i sami nastavnici koji predaju na tim smjerovima. Jedan dobar i funkcionalan dotadašnji obrazac obrazovanja nastavnika je uništen.
Ovo uvaženi akademik ne spominje kao što ne spominje da je u jednoj Njemačkoj i Austriji tako nešto nezamislivo. Studenti koji žele ići u nastavu biraju u devetom semestru pedagošku grupu predmeta i to je to!
Uvaženi akademik također ne spominje da se je i sam mogao uvjeriti na ‘Simpoziju nastavnika fizike’ u Zadru i ove kao i 2015. godine, i to zajedno samnom, o upitnoj kakvoći tako školovanih ‘bolonjskih’ nastavnika.

Miroslav Dorešić, zamjenik ministra 1998./1999.

Prethodni post:

Slijedeći post: