Oporezivanja prihoda za vrijeme znanstvenog usavršavanja u inozemstvu

Ana Bedalov (Split, Hrvatska), 28. Travanj 2017.

rubrika: Obrazovna politika,Znanstvena politika

izvor:MZO: U Ministarstvu znanosti i obrazovanja organiziran je sastanak na temu oporezivanja prihoda za vrijeme znanstvenog usavršavanja u inozemstvu. Sastanku je bio prisutan ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić koji je istaknuo kako je Ministarstvo organiziralo ovaj sastanak da bi u suradnji sa svim dionicima, nadležnim ministarstvima – Ministarstvom financija i Ministarstvom rada i mirovinskoga sustava te Poreznom upravom – pronašlo rješenje, a sve u cilju stvaranja boljih uvjeta za naše znanstvenike i njihovo napredovanje. Na sastanku je ponovljeno kako je strateški cilj internacionalizacija i usavršavanje naših znanstvenika u inozemstvu, a kako bi se taj cilj ostvario ovaj problem se mora riješiti.

Na sastanku je dogovoreno kako će se napraviti analiza potraživanja te na osnovi nje donijeti odluka i riješiti status mladih znanstvenika koji se usavršavaju u inozemstvu. Na temelju analize poreznih potraživanja, točnije broja slučajeva koji su suočeni s ovim problemom, utvrdit će se način i pronaći rješenje u suradnji s Poreznom upravom, Ministarstvom financija i Ministarstvom rada i mirovinskoga sustava. Rješenje koje će biti predloženo primijenit će se na sve buduće slučajeve. Za znanstvenike koji su već bili na usavršavanju u inozemstvu predložit će se stimulativna potpora s ciljem nadoknade nastalih dodatnih troškova.

Sastanak je vodio državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja doc. dr. sc. Matko Glunčić, a bili su prisutni i pomoćnik ministra znanosti i obrazovanja dr. sc. Tomislav Sokol, državni tajnik Ministarstva rada i mirovinskoga sustava dr. sc. Marko Pavić, predstavnici Porezne uprave, Instituta Ruđer Bošković te predstavnici Mreže mladih znanstvenika, predvođeni predsjednikom Sanjinom Marionom.

Prethodni post:

Slijedeći post: