Tribina 29. ožujka 2017 (srijeda, 19h, gkz, Trg A. Starčevića 6, Zagreb) – Prijedlog nove mjerne jedinice; boscovich

Milan Perkovac (Zagreb, Hrvatska), 24. Ožujak 2017.

rubrika: Na rubu pameti

Poznato je, kada neku fizikalnu veličinu ne možemo izraziti s postojećih 7 osnovnih mjernih jedinica (kg, m, s, A, K, cd, mol) tada je – već i samo zbog nje – neophodno uvesti novu mjernu jedinicu. Uzmimo tako fizikalnu veličinu ‘poredak tvari’  (eng. order of the substance), označenu simbolom S (u čast radiokemičara Fredericka Soddyja), koja predstavlja skup svih različitih atoma, sa svim njihovim izotopima (dakle, obuhvaća sve nuklide – kojima poznajemo atomske brojeve Z i brojeve neutrona N), počevši od vakuuma, Z=0, N=0, pa do najvećeg mogućeg rednog broja atoma Zmax, i najvećeg mogućeg broja neutrona Nmax. Kako sada mjeriti tu fizikalnu veličinu? Koju mjernu jedinicu upotrijebiti? Danas za to ne postoji definirana mjerna jedinica.

Iz tog razloga predložio sam 2015., na kongresu u Beču,  da se definira nova mjerna jedinica ‘boscovich’, B, koja bi poslužila u tu svrhu www.inase.org/library/2015/vienna/bypaper/APNE/APNE-14.pdf.

Mjerna jedinica ‘boscovich’ definirana je (posve po analogiji mjerne jedinice ‘kelvin’) kao 138.073499 584 258-smi dio najvećeg mogućeg Soddyjevog broja  Smax=(Zmax+Nmax/1000), B=1/138.073499 584 258 = 0.007 242 519 4046 (http://file.scirp.org/pdf/JMP_2017022815351564.pdf), pri čemu je Zmax=2s0^2, Nmax=1000, a strukturna konstanta atoma s0 iznosi 8.278 692 517 066 260.

O svemu tome bit će detaljnije govora na tribini 29. ožujka o.g. (srijeda) u 19 h u Gradskoj knjižnici Zagreb, Trga Ante starčevića 6, Zagreb, http://www.kgz.hr/hr/dogadjanja/nova-mjerna-jedinica-boscovich/37764 .

 

 

13 komentara… pročitajte ih ispod ili dodajte jedan

#1 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Ožujak 28, 2017 u 11:07 Thumb up 10 Thumb down 0

Doc. dr. sc. Dario Hrupec, Bug: Sklizak rub znanosti.

Izdvajam:

(…) Ono na što ciljam, što me motivira za ovaj tekst, jest iduća tribina ciklusa Eppur si muove, tribina najavljena pod naslovom Nova mjerna jedinica: boscovich (…). Eppur si muove je ciklus znanstvenih tribina zagrebačke Gradske knjižnice. Dosad sam vodio tri tribine iz tog ciklusa: Tkivo svemira, Znanost i filozofija i Gravitacijski fenomeni. Tim se više i bunim. Zato što ću s idućom tribinom završiti u istom košu s prodavačima magle. (…)

Kad čovjek iz struke pročita da se Perkovac predstavlja kao “pronalazač strukturne konstante atoma” onda se najprije osjeti posramljeno, jer je tako neinformiran. Pita se gdje je to objavljeno da mu je promaklo. A onda sazna da jest objavljeno, ali u časopisu ranga Modre laste. Aha. Sad “pronalazač” možemo čitati ili kao lažni pronalazač ili pak kao neshvaćeni genij koji je toliko ispred svoga vremena da znanstveni establišment bojkotira. (…)

Pitanje koje se ovdje prirodno nameće: jesu li ideje (otkrića!?) Milana Perkovca od jučer, pa još nije bilo vremena da ih znanstvena zajednica shvati, ili su dovoljno stare da su neprihvaćene zato što su pogrešne. Malo istraživanja upućuje na drugi odgovor. Davno je još Perkovac svoje ideje pokušao obraniti kao doktorsku tezu na Sveučilištu u Zagrebu, a povjerenstvo je tu tezu – odbilo. Dakle, bilo je vremena da netko prepozna vrijednost tih ideja ili da ih Perkovac sam modificira tako da postanu provjerljive (drugim riječima znanstvene). A to se nije dogodilo. Vrlo vjerojatno niti neće.

#2 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Ožujak 28, 2017 u 14:31 Thumb up 8 Thumb down 0

Prof. dr. sc. Slobodan Danko Bosanac, CFI Croatia: Kada prosvjetiteljske ustanove promoviraju anti-znanost

Izdvajam:

(…) Naslov? Mogao bi biti „Dokazi da je Zemlja ravna ploča“ ali nije već „Nova mjerna jedinica: boscovich“. Svejedno, zajednička im je ista razina spoznajne vrijednosti koju možemo nazvati šarlatanstvom. (…)

Zapravo uopće me ne zabrinjava to što autor ide po svijetu i uvjerava ljude u svoje ideje, mene više brinu druge dvije stvari. Prije svega, Knjižnica grada Zagreba je ustanova koja u svojim temeljima mora imati promicanje znanosti i kulture, dobro provjerenih izvora. Sama činjenica da se takvo predavanje pojavilo na repertoaru te ustanove pokazuje koliko smo blizu „zalaska Sunca naše civilizacije“ kada takvi „pygmies cast such long shadows“ (Gian-Carlo Rota). (…)

Druga zastrašujuća strana tog predavanja da u njemu kao partneri učestvuju, barem formalno, dvije visoko pozicionirane osobe u akademskoj hijerarhiji (izbjegavam riječ “znanstvenici” jer po kriterijima znanosti oni tu ne spadaju) što daje barem formalno veliki značaj promoviranju tih šarlatanskih ideja. (…)

#3 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Ožujak 29, 2017 u 02:05 Thumb up 1 Thumb down 9

Poštovani, najprije Vam zahvaljujem na oba Vaša komentara #1 i #2. Proučio sam i oba izvora koje ste kao povod Vašim komentarima naveli; prvi (1), objavljen u nedjelju, 26.03.2017., prof. dr. sc. Slobodan Danko Bosanac, CFI Croatia: Kada prosvjetiteljske ustanove promoviraju anti-znanost [http://www.cficroatia.hr/?p=1805] i drugi (2), objavljen naredni dan, u ponedjeljak, 27.03.2017., doc. dr. sc. Dario Hrupec, Bug: Sklizak rub znanosti [http://www.bug.hr/vijesti/sklizak-rub-znanosti/159442.aspx]. Kao što vidite iz izvora (1), u kojem g. Bosanac na dnu piše “*Hvala Dariu Hrupec na sugestijama”, dakle, piše to čak i prije nego je komentar g. Hrupeca objavljen tek drugi dan. Odatle je jasno, oni su, prije objave komentara g. Hrupeca, bili u dosluhu. Prema tome, radi se zapravo o jednom jedinom ili o zajedničkom, tj., objedinjenom izvoru Bosanac/Hrupec. Zato ću se, oprostite, osvrnuti samo jednim komentarom na Vaša oba, poglavito i stoga jer sam na onaj prvi izvor, proizveden od gospodina Bosanca, već odgovorio prije 3 godine, što će reći da sam odgovorio već i prije nego je Vaš sadašnji komentar i nastao, pa da svima uštedimo vrijeme. Naime, radi se o istim, dakle, ponovljenim napadima g. Bosanca iz 2014. godine. Razlika je samo u terminima ‘rašljar’ (ranije) i ‘šarlatan’(sada): http://portal.connect.znanost.org/2014/04/financiranje-pseudoznanosti/. O toj prepisci Bosanac/Perkovac napisani su već i diplomski radovi koji se bave razinom komunikacije u hrvatskoj znanstvenoj zajednici. Da ne bude zabune, oba spomenuta epiteta, zapravo ukrasna pridjeva (rašljar i šarlatan) pripadaju meni i udijeljena su mi od gospode prof. dr. sc. Slobodana Danka Bosanca i doc. dr. sc. Dario Hrupeca, vrhunskih komunikologa. Koliko mi pomažu, siguran sam, nisu niti svjesni. Hvala im na tome!
Vaš drugi izvor (2), predstavlja se kao “profesionalni znanstvenik”. Uvidom u Popis regularnih profesija u Hrvatskoj, http://www.mrms.hr/popis-reguliranih-profesija-u-republici-hrvatskoj/, može se odmah utvrditi da tamo nema pojma “profesionalni znanstvenik”. Nema čak niti profesije “znanstvenik”, a pogotovo nema “profesionalni znanstvenik”. … Čime se onda Vaš “nepostojeći” izvor (2) zapravo bavi? … Dobro, krivo se predstavio. Oprostimo mu! No, je li onda on zapravo taj “prodavač magle”, i trebam li se ja ustvari bojati da s njim ne “završim u istom košu”? (prema onome što on piše: “Zato što ću s idućom tribinom završiti u istom košu s prodavačima magle”). To prosudite sami! A Vas gospodine pozivam na današnju tribinu Eppur si muove koja, prema svom vlastitom programu, ima za cilj komunikaciju korisnika knjižnice i djelatnika znanstvenih i obrazovnih institucija te da potakne polemičnost, potrebu za cjeloživotnim obrazovanjem, toleranciju prema drugačijem razumijevanju stvari oko nas, te kreativnost, otvorenost za nove paradigme itd. Dakle, Vaš izvor (1, g. Bosanac) uopće nije u pravu kad tvrdi “Knjižnica grada Zagreba je ustanova koja u svojim temeljima mora imati promicanje znanosti i kulture, dobro provjerenih izvora”. Ne, gospodine Bosanac … “Cotradictio in adjecto”. Knjižnica grada Zagreba napisala je u svom programu baš obrnuto od onoga što bi im Vi htjeli nametnuti. Tu bi, s tom konstatacijom da ste Vi u svom vlastitom proturječju (contradictio in adjecto; a što ćete bespomoćnije od toga?), svako naše daljnje polemiziranje moglo prestati. Postaje besmisleno. Žao mi je! Što ćete? Programi su da se čitaju i izvode, a ne da se pišu od neovlaštenih! Vi napišite npr. svoj program ili popis djelatnosti Vaše tvrtke, osigurajte uvjete da se npr. nuklearni otpad skladišti u svemiru, i nitko Vam to neće osporiti. Čak ni Trgovački sud u Zagrebu. Kad ste to već, uistinu, i napisali, i kad je sud to već prihvatio i registrirao, niste tada trebali izjaviti da ne znate da u popisu djelatnosti Vaše tvrtke to postoji i reći da ćete to izbrisati, a sad ulazite čak i u tuđe programe da bi ih preformulirali, kako ste to naprijed napisali, ponavljam, “Knjižnica grada Zagreba je ustanova koja u svojim temeljima mora imati promicanje znanosti i kulture, dobro provjerenih izvora”. … Vidite, ja sam prihvatio voditi današnju tribinu zato jer u njihovom programu stoji baš obrnuto od Vaše tvrdnje, onako kako sam naprijed već naveo (da ta tribina “ima za cilj komunikaciju korisnika knjižnice i djelatnika znanstvenih i obrazovnih institucija te da potakne polemičnost, potrebu za cjeloživotnim obrazovanjem, toleranciju prema drugačijem razumijevanju stvari oko nas, te kreativnost, otvorenost za nove paradigme itd”) i mogu Vam reći da jako cijenim one koji su taj program tribine napisali. Bravo za njih i za spomenutu tribinu Eppur si muove! Čestitam! To je najbolja tribina koju znam!
Cijenjeni gospodine #1 i #2, Vaš 2. izvor, gospodin Hrupec, navodi da on, bez čitanja rada (citiram)
“kao deklarirani skeptik, može biti tako siguran da je iduća tribina šarlatanska. A čak nisam ni pročitao radove voditelja te tribine, izvjesnog g. Perkovca. Sigurnost mi daje kombinacija dvaju pokazatelja. Prvoga od njih ću nazvati lažno predstavljanje. Kad čovjek iz struke pročita da se Perkovac predstavlja kao “pronalazač strukturne konstante atoma” onda se najprije osjeti posramljeno, jer je tako neinformiran. Pita se gdje je to objavljeno da mu je promaklo. A onda sazna da jest objavljeno, ali u časopisu ranga Modre laste. Aha. Sad “pronalazač” možemo čitati ili kao lažni pronalazač ili pak kao neshvaćeni genij koji je toliko ispred svoga vremena da znanstveni establišment bojkotira (završen citat).
Već sam naprijed dokazao navođenjem Popisa regularnih profesija da taj Vaš 2. izvor (g. Hrupec) nije iz struke “profesionalni znanstvenik”, koja prema popisu Ministarstva rada i mirovinskog sustava uopće ne postoji, a onda se on ovdje ponovo na to poziva (“Kad čovjek iz struke pročita…”), što mu reći; kakve “kombinacije dvaju pokazatelja”, kakva “sigurnost da je iduća tribina šarlatanska”, kakvo “lažno predstavljanje” kad on to u slijedećoj rečenici o “pronalazaču strukturne konstante atoma” sam pobija (rekavši “A onda sazna da jest objavljeno”), pa mu sad ni to ne odgovara, treba poniziti i “Modru lastu” kako bi on, tj. g. Hrupec, na svaki način bio u pravu. A ne želi pogledati da su to potvrdili i NIST-ovi podaci, dakle podaci najcjenjenijeg svjetskog – referentnog – instituta; https://www.nist.gov/pml/atomic-spectra-database. …
Da, gospodo, u Modroj lasti – kako Vi g. Hrupec posprdno nazivate časopis http://file.scirp.org/pdf/JMP_2017022815351564.pdf – i koji kažete ne čitate, piše da su Perkovčevu teoriju potvrdili Duan-Huntovi i Kulenkampffovi rezultati mjerenja i 110 podataka spomenutog NIST-a. A kako bi bilo da Vi to, možda barem pogledate? … I, što ćemo sad? … Modru lastu u ruke i “kvar otkloni, jer …” kako već kaže ona davna pjesma?
Neću Vas gospodine #1 i #2 dalje opterećivati. Jasno Vam je da se ovdje uopće ne radi o znanstvenosti kritike i dobrohotnosti napisanih tekstova gospode Bosanca i Hrupeca, već o nečem posve drugom. … O čemu? Trenutno ne znam. Jednog dana ćemo doznati! Živi bili, pa vidjeli!
Hvala Vam još jednom dragi gospodine #1 i #2 na poticaju da o tome napišem ovaj komentar. I dođite večeras, 29.03.2017, u 19 h, na Trg A. Starčevića 6, Gradska knjižnica Zagreb.
Neke odgovore možda doznamo i tamo!

#4 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Ožujak 30, 2017 u 10:34 Thumb up 0 Thumb down 8

Dobro (proljetno) jutro svima! Eto, i sinoć je bila lijepa proljetna večer. ‘Magle’ nigdje. Dvorana je bila pretijesna – čak desetak ljudi prestajalo je na hodniku. … Ne znam koliko ih je došlo pred dvoranu, pa odustalo, kad su shvatili da u njoj (nažalost) nema mjesta za sve. Hvala svima koji su došli i pokazali interes za temu o novoj mjernoj jedinici (procjenjujem da ih je sinoć ukupno bilo oko 100). Hvala medijima koji su već prethodno najavili ovu tribinu, kao i onima koji su bili na tribini, a posebno onima koji su nas nakon tribine ugostili u svojim studijima. Posebna hvala i sudionicima tribine; dr. sc. Davoru Pavuni i dr. sc. Stipi Kutleši. Hvala i onima koji su se ispričali zbog neodgodivih ranije preuzetih obveza … Dva sata druženja rezultiralo je spoznajom; predlaže se da ‘boscovich’, B, postane osma osnovna mjerna jedinica, kako bi se njome iskazala fizikalna veličina ‘poredak tvari’ (eng. order of substance). Po obrazloženom prijedlogu osnovna mjerna jedinica boscovich, B, predstavlja 138.073-ći dio skupa svih različitih tvari. Dakle, boscovich, B, se dobije na način da se 100% svih tvari podijeli s brojem 138.073, precizno, 1B = 1/138.073499584258 = 0.0072425194046. Oznaka mjerne jedinice, po sinoćnjem prijedlogu, je S, u čast otkrivača izotopa, radiokemičara Federicka Soddyja, koji je radio zajedno s Rutherfordom. Izraz za iskazivanje vrijednosti poretka tvari, po sinoćnjem prijedlogu je slijedeći; S=(Z+N/1000) [B], gdje je Z atomski broj, N je broj neutrona u jezgri atoma. Evo nekoliko primjera. Vakuum (Z=0, N=0), iskazuje se kao S=(0+0) [B]=0.000 B, sam proton (Z=1, N=0) iznosi S=(1+0/1000) [B]=1.000 B; sam neutron (Z=0, N=1) iznosi, pak, S=(0+1/1000) [B]=0.001 B; vodik, bez neutrona u jezgri, tzv. protium (Z=1, N=0) iznosi S=(1+0/1000) [B]=1.000 B; deuterium (Z=1, N=1) iznosi S=(1+1/1000) [B]= 1.001 B; tritium (Z=1, N=2) vrijedi S=(1+2/1000) [B]=1.002 B; … itd. … Živa (Z=80, N=120) iznosi S=(80+120/1000) [B]= 80.120 B. … Zadnji, danas poznati element, ununoctium (koji se od prije mjesec dana naziva oganesoon, Z=118, N=175) iznosi S=118.175 B. Na koncu izražavam zahvalnost organizatorima ciklusa tribina Eppur si mouve, Gradskoj knjižnici Zagreb, odnosno Knjižnicama grada Zagreba , kao i tvrtki Archea biogas d.o.o.

#5 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Ožujak 31, 2017 u 15:21 Thumb up 8 Thumb down 1

Zašto ne izmislite mjernu jedinicu za pseudoznanost i nazovete je perchovats ?

#6 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Ožujak 31, 2017 u 18:30 Thumb up 0 Thumb down 9

Poštovani #5, hvala Vam na ideji! Stvarno mi je žao da se toga nikako nisam mogao dosjetiti. Nije mi takva blistava podlost u genima. Samo briljantni mislitelji s takvim ugrađenim DNA kodom, poput Vas, su to mogli izmisliti. Pretekli ste me u genijalnoj ideji. Vama, dakle, pripada ta jedinica ‘skoda’. Dragi Zorane, nosite je s ponosom! A ‘skoda’, simbol S, je za to već svjetski prihvatljivo ime! Dakle, podupirem, čak odmah prihvaćam, promoviram, pa od ovog trenutka i koristim; 9. osnovna mjerna jedinica za fizikalnu veličinu ‘Pseudoznanstveni Cinizam i Bezobrazluk prema ljudima’ je ‘skoda’. Znak fizikalne veličine je Z (u Vašu čast gospodine Škoda). Ona se iskazuje, npr. za Vaš slučaj, Pseudoznanstveni cinizam i bezobrazluk prema ljudima gospodina Zorana Škode iznosi Z= 1 S. Baš mi izgleda jako zgodno! Svijet će to odmah prepoznati i prihvatiti. Čestitam Vam na briljantnoj ideji gospodine Škoda. S poštovanjem!

#7 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Travanj 2, 2017 u 12:37 Thumb up 9 Thumb down 1

U znanosti veličinom ne zovemo po volji izmišljenu slučajnu konstrukciju u kojoj su pomiješani brojevi, jer izmišljanje takvih nelogičnih i neprirodnih konstrukcija ne vodi razjašnjavanju svijeta nego njegovoj mistifikaciji. Vaš nacionalni ponos i uobičajena gnjavaža raznim Boškovićima (nikad neću zaboraviti ljetnu školu mladih fizičara na koju sam došao s entuzijazmom kao srednjoškolac da bi nas (to nije bilo samo moje mišljenje nego i konsenzus među učesnicima) akademik Dadić udavio tamo predavanjima o detaljima školovanja dotičnog) niti ću zaboraviti da je bivša ravnateljica IRB organizirala u Dubrovniku bakanalije proslave na koju je došla krema hrvatske znanosti umrežavajući se i dobro papajući za milijun kuna IRBovih novaca) 300 godina nakon njihove smrti ne može od smeća od “veličine” napraviti fizikalnu veličinu, ni po kakvim standardima do koje se došlo Occamovom britvom i drugim kriterijima racionalnog razvoja znanosti. Treba nam novih Boškovića, ali za njih ima mnogo manje razumijevanja. Lakše se van natječaja i peer reviewa odvoji milijun kuna za bakanalije nego napravi izuzetak kao što je bilo potrebno da se recimo kolegu Domazeta izabere za znanstvenog suradnika odmah nakon prvih značajnih otkrića, a ne tek nakon n radova po nekom pravilniku, što bi mu tada bilo ubrzalo karijeru. No starci koji rade pravilnike mahom više sanjaju o prethistoriji, smrti i dobroj papici nego o suvislosti pravilnika. Novi pravilnik o izboru u zvanja u članku 15 navodi za tehničke znanosti:

“S obzirom na broj autora rada/projekta njihov se doprinos računa na sljedeći način:– do četiri autora: 100%– pet autora: 75%– šest autora: 50%– sedam autora 25%. Više od 7 autora: 100/n %, n = broj autora.”

što je jednako nesuvislo kao i vaša “veličina”. Nacrtajte samo graf funkcije koja pokazuje zavisnot efektivnog broja po ovom članu zakona u zavisnosti od broja autora. Treći dodani autor recimo ko da ne postoji, a sedmi odjednom pojede pola vašeg doprinosa! Koje istraživanje je pokazalo da se može suvislo očekivati da je tako u praksi ? Eto, imate istomišljenike u savjetima koji rade ove pravilnike, pa umjesto da održavate tribine gdje zavaravate naznanstvenu javnost, zašto ne bi lupili istim entuzijazmom okrugli stol s ljudima koji tjeraju ovakva pravila o nedijeljenju do četiri autora i fazni prijelaz nakon toga. Veću biste korist napravili hrvatskoj znanosti i njenom ugledu.

Pojmovi kojima vi baratate u #6 i drugdje kao što su broj nobelovih nagrada vezan uz pojedine osnovne jedinice (koje nerazumijevanje postignuća nobelovaca!!), pa “genijalnost”, “ponos”, “čast” su van domena znanosti, a neke od njih (kao npr. “čast”) su skroz vanznanstveni pojmovi izmišljeni u čoporu borbe za prestiž kao što su ove vaše tribine i putovanja koje nisu namijenjene diskusijom s kompetentnim ljudima o agitpropu. Čestitke, poštovanja i drugi retorički trikovi neće neće spasiti vašu proizvoljnu konstrukciju i troše ono malo prostora koje može dobiti od znanstvene javnosti da s vama diskutira o vašoj zabludi.

#8 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Travanj 2, 2017 u 12:40 Thumb up 8 Thumb down 0

(Da stvarno postoji značajna veličina rado bih da se zove boscovich, ali kao što sam rekao gore, mahanje Boškovićom neće od izmišljene ne-veličine napraviti fizikalnu veličinu, niti smatram da je fokus na Boškovića umjesto današnje znanosti pravi način da se poboljša hrvatska znanost i njen ugled)

#9 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Travanj 2, 2017 u 12:42 Thumb up 9 Thumb down 0

(Štoviše smatram da je vaše pridodavanje Boškovićeva imena izmišljenom slučajnom broju zloupotreba njegovog imena da bi dobili pažnju koju vaša izmišljotina ne zaslužuje)

#10 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Travanj 2, 2017 u 12:46 Thumb up 10 Thumb down 0

> Pseudoznanstveni cinizam i bezobrazluk

Netko tko godine života potroši da radi iskreno znanost po teškim kriterijima neće olako prihvatiti da se teško stvorena dostignuća znanosti blate, kvare i zamućuju pseudoznanošću. Prema zagađenju znanstvenog miljea treba biti bezobrazan i ciničan. A vama, kad bi htjeli prihvatiti, dolazi uz dobronamjeran savjet da se ne brukate dalje. Vi možete biti simpatičan čovjek i ljubitelj znanosti, ali okanite se proglašavanja otkrića kad niste provjerili sa stručnjacima da vaša konstrukcija ima logike i smisla.

#11 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Travanj 2, 2017 u 14:35 Thumb up 7 Thumb down 0

> koje nisu namijenjene diskusijom s kompetentnim ljudima o agitpropu

Ispravka: koje nisu namijenjene diskusijom s kompetentnim ljudima NEGO agitpropu.

#12 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Travanj 20, 2017 u 09:29 Thumb up 0 Thumb down 5

Prenosim pismo jednog od učesnika tribine:

Dr. sc. Branislav Kuzmanović,
redoviti profesor u trajnom zvanju

Povodom tribine ‘Nova mjerna jedinica – boscovich’ 29.03.2017 u Gradskoj knjižnici Zagreb želim Ti prvo čestitati na velikom trudu i dobroj organizaciji. Veliki broj prisutnih govori da ima dosta ljudi koje to područje znanosti interesira. Tvoje izlaganje o kemijskim elementima i način računanja izotopa bilo je jezgrovito i jasno. Naglasio si da se u taj dio znanosti treba uvesti više reda pa zato predlažeš da se uvede osnovna mjerna jedinica, koju ti predlažeš da se zove ‘boscovich’.

Zatim je dr. Stipe Kutleša govorio o Ruđeru Boškoviću vrlo sažeto i pregledno. Priznajem da nisam puno znao o Boškoviću i da nisam čitao nijedan njegov rad. On je rođen u Dubrovniku i poslije očeve smrti majka Talijanka dala ga je u sjemenište u Italiju kad je imao 10 godina. On je bio uspješan u školi i odmah po završetku počeo se baviti znanstvenim radom. Školovao se i uspješno radio u više zemalja Europe, pa i u Rusiji. Bio je vrlo plodan, ali mi o tome nismo nigdje ništa učili pa se kod nas o njemu malo zna. Dakle, jer je učio u Europi, i učio Europu, postao je prvim građaninom Europe i svih krajeva. Zbog toga mislim da bi se Europa trebala odužiti i da podupre Tvoj prijedlog da se osnovna mjerna jedinica nazove po njemu.

Zato je dr. sc. Davor Pavuna kao fizičar govorio o Boškoviću i njegovom djelu i podržao je tvoj prijedlog za uvođenje i naziv osnovne mjerne jedinice. On je bio nezadovoljan što se o Boškoviću kod nas malo zna i u jednom trenutku rekao: “Mi Hrvati vrlo malo znamo”. Nakon njegovog izlaganja više ljudi je diskutiralo, a neki su i pitali. Nisam se javljao za raspravu jer malo znam o izotopima i Mendeljejevom rasporedu elemenata, jer me to nije nikada interesiralo. To je područje gdje bi te više mogli podržati kemičari nego fizičari.

Jedan stariji profesor, mislim da se zove Guberina, započeo je raspravu o kvantnoj fizici i pokušao je negirati Tvoje radove iz te oblasti. Tada sam se htio javiti za raspravu ali je već bio kraj, pa sam mu poslije pristupio i rekao mu da nije u pravu i da bi trebao pročitati Tvoje radove, koji su zasnovani na zakonima elektrotehnike tj. na Maxwellovim jednadžbama koje se koriste preko 150 godina i do sada ih nitko nije oborio.

Imam potrebu da sada napišem nešto o tome kada si prvi rad prijavio u neki znanstveni časopis (ne sjećam se naziva) dao si da ga pročitam. Kad sam ga pročitao dao sam Ti tri primjedbe, a Ti si mi odgovorio da si upravo te primjedbe dobio iz redakcije. Sjećam se da je jedna primjedba bila da li ti zakoni vrijede u tako malom prostoru kao što je atom i ukazao sam gdje sam o tome čitao da ti zakoni vrijede. Sada se, nakon kompletnog rada i dobivenih rezultata koji se slažu s eksperimentalnim dokazima, pokazuje da Tvoja teorija vrijedi i na tako malim udaljenostima.

Zatim si na jednoj drugoj tribini izlagao o elektromagnetskom valu u atomu, gdje su prisutne tzv. telegrafske jednadžbe koje vrijede za dvožični vod.

Tada sam bio vrlo kritičan prema tome, ali kroz raspravu i naknadno smo došli do zaključka da je to dobro i korektno.

Taj rad ti je također objavljen u vanjskom časopisu i bio je vrlo zapažen i zbog rezultata koje si uz pomoć te analize dobio.

Još u gimnaziji volio sam matematičke dokaze, pa sam tako naišao na jednu knjigu u kojoj je izložen Pitagorin poučak na desetak načina, i svaki od njih ima svoju ljepotu. Autor te knjige kaže da ima preko 50 dokaza Pitagorinog poučka i da su dva Indijca dokazali taj poučak prije Pitagore.

Smatram da su Tvoji radovi o kvantnoj fizici vrlo korisni jer su dokazani pomoću osnovnih zakona o elektricitetu.

Volio bih kad bi netko na treći način došao do tih rezultata.

Tvoj rad smatram vrlo korisnim, jer bi se mogao predavati studentima nakon odslušanog predmeta Osnove elektrotehnike 1, a to bi bila dobra podloga za izučavanje predmeta Elektronika. U mojoj knjizi Osnove elektrotehnike 1 sve zakone koji su svi eksperimentalno dokazani, ja sam ih teorijski dokazao na osnovu Coulombovog zakona. Mislim da će se to područje sve više izučavati zbog nanotehnologije i senzora, pa će područje znanja o atomu biti sve potrebnije.

Žao mi je što nisi o tim svojim radovima govorio na spomenutoj tribini, i što nažalost tvoj trud nisi kapitalizirao tj. dobio potpuno priznanje.

Po završetku tribine pristupio sam dr. Pavuni i rekao sam da se slažem s njim da mi u Hrvatskoj malo znamo. On se najprije ispričao, ali smo se vrlo brzo složili da je on u pravu. Spomenuo sam mu da među 800 sveučilišta u svijetu nema ni jedno hrvatsko i da rezultati na testovima znanja pokazuju da su nam škole slabe. Rekao sam mu da me kurikularna reforma obrazovanja jako interesira i da sam napisao 34 stranice rukopisa, te da me prvenstveno interesira obrazovanje za tzv. grupu STEM. Tražio je taj rukopis i da će ga objaviti. Ja se zalažem da se organiziraju tribine o kurikularnoj reformi jer je ona zaustavljena.

Neki se zalažu da prepišu neke tuđe modele kao što je npr. Irski. Ni jedan model se ne može direktno prepisati, već naši ljudi moraju sami to stvoriti, kako je to započela Jokićeva grupa. Prepisivači nikada nisu stvorili ništa novo, pa zato reformu trebaju raditi oni koji imaju ideje i to žele raditi.

Zalažem se za cjelovitu kurikularnu reformu, jer su događaji u Agrokoru pokazali da nam prije svega vlada nema znanja iz ekonomije i prava za rješavanje takvih problema. Vidjelo se da ni zastupnici u Saboru nemaju dovoljno znanja za kvalitetno obavljanje posla. Jasno je da ni mnogi poduzetnici nemaju znanja za vođenje velikih firmi, pa nam gospodarstvo iz dana u dan propada. Zastupnici i ministri nisu obučeni za te poslove, pa predlažem da oni, prije nego dođu u Sabor ili vladu, polože određene ispite tj. da prije toga idu na edukaciju. Za sve ostale poslove ide se u odgovarajuće škole. Tako npr. ako želim prskati voćke raznim kemikalijama moram ići na edukaciju i položiti ispit za korištenje tih sredstava.

Žao mi je što od reforme školstva neće opet biti ništa.

Dragi Milane teško mi je tipkati tekst pa sam ti dostavio rukopis, a ti ga ako hoćeš možeš objaviti kao prilog svojoj tribini.
Lijep pozdrav,
10. 04. 2017. v.r. Kuzmanović

Napomena: (vidjeti HTV-ov prilog o tribini od 10. do 12. minute: https://hrti.hrt.hr/video/show/3318655/zagrebacka-panorama-30-ozujka-2017 ili cjeloviti zvanični snimak tribine na YT: https://www.youtube.com/watch?v=R87cT4pYU5M ).

#13 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Svibanj 1, 2017 u 18:12 Thumb up 5 Thumb down 1

Prisustvovao sam navedenoj tribini jer sam htio čuti predavanje prof. Stipe Kutleše.
Čuo sam naravno i ostala dva predavanja, Milana Perkovca i prof. Davora Pavune.

Nakon predavanja gosp. Rakovca smatrao sam da moram reagirati.
Uljudno sam rekao da je ono što on priča i zastupa u potpunoj suprotnosti s kvantnom fizikom. Mislim da je taj komentar bio vrlo jasan i vrlo fair.

Gosp. Perkovac je tvrdio da je izveo kvantnu fiziku iz klasične elektrodinamike i da ispod najniže “staze” elektrona u vodikovom atomu (staza s orbitalnim impulsom vrtnje L=0) postoji još niz staza. Naravno da ne postoje jer bi se u spektru vidile a i atom vodika bi bio nestabilan, a nije. Dodajte tu gluposti o “elektromagnetskom valu u atomu, gdje su prisutne tzv. telegrafske jednadžbe koje vrijede za dvožični vod” i slika je potpuna.

U odgovoru, gosp. Perkovac je tvrdio da njegova teorija nije u suprotnosti s kvantnom fizikom i ponudio razgovor za kasnije, koji sam ja, opet uljudno, odbio.
Tomu usuprot, sugerirao sam mu da svoj rad pošalje u neki vrhunski svjetski časopis, Nature, Science ili Physcal review letters. Opet, smatram to fair enough, jer ako ne vjeruje meni neka se okuša s recenzentima koji su neovisni i vrlo renomirani.
Štoviše, sugerirao sam mu, ne bez ironije, da mu Davor Pavuna ppmogne u pisanju takvog članka.

Sada gosp. Rakovac objavljuje pismo izvjesnog g. Kuzmamovića u kojem on spominje i mene

“Jedan stariji profesor, mislim da se zove Guberina, započeo je raspravu o kvantnoj fizici i pokušao je negirati Tvoje radove iz te oblasti.”

Kao što sam gore napisao, ja sam jasno rekao da su Perkovčevi radovi suprotni kvantnoj fizici. Nisam pokušao negirati Perkovčeve radove već sam uljudno rekao da su posve pogrešni.

Nekoliko komentara:

1. Držim sramotnim da sadašnja ‘uprava’ portala Connect dopušta da se na ovom portalu propagira PSEUDOZNANOST i to u nizu članaka.
Portal Connect je silno pao u kvaliteti otkada je jedan frustrirani znanstvenik (kojemu je propao projekt) isprovocirao i iznapadao kolegu BLkoji je napustio Connect. Od tada Connect pomalo tone, tu i tamo se poneko javi.

2. Čini mi se da uz gosp. Perkovca i ‘procijepljenu’ učiteljicu koja davi s cijepljenjem ali ništa ne razumije, mogli očekivati da ovdje objavljuju Petar Bosnić – Petrus, dr. Lidija Gajski, dr. Niko Visković, Elvis Duspara, a možda i Braco sa Srebrnjaka.

-bg-

Prethodni post:

Slijedeći post: