Skup ravnatelja u Opatiji u organizaciji NCVVO

Miroslav Dorešić (Zagreb, Hrvatska), 22. Veljača 2017.

rubrika: Obrazovna politika

Barišić: Stanje u hrvatskom školstvu zaslužuje ocjenu minus četiri
Nakon ove izjave aktualnog ministra obrazovanja, na spomenutom skupu, više je nego jasno KAMO SMJERA OBRAZOVNA POLITIKA. SADA MI JE U POTPUNOSTI JASNO ZAŠTO SU MI USKRATILI REGULARNU AKREDITACIJU NA TAJ SKUP. (No, ipak sam tamo bio na jedan drugačiji način, iako su iz Zagreba dovukli i PLATILI tri zaštitara!!)
Smatrao sam to normalnim jer kao bivši zamjenik ministra iz 1998./1999. imam na to neko ‘moralno pravo’. Uostalom, smatram se ‘ocem’ državne mature, jer sam kao tajnik za školstvo Gl.tajništva HDZ-a davne 1996. u intervjuu Obzoru nagovijestio da se radi na uvođenju državne mature. To je bila moja ideja i tadašnjeg rektora Marijana Šunjića nakon što je gđa. Vokić ukinula Zavod za školstvo. Sve navedeno po potrebi mogu dokumentirati, pa čak i mailovima koje su mi slali prošli tjedan da sam tamo nepoželjan. Čak su prisilili i vodstvo hotela Royal da mi stornira rezervaciju od 5. veljače. STRAŠNO, KAO DA SMO U SJ.KOREJI.
Nisam njima tamo bio poželjan jer su znali da ja neću imati dlake na jeziku. Prvo bih reagirao na niš koristi izlaganja koja su bila u programu skupa. Razgovarao sam s nekim ravnateljima. Nije im bilo jasno uopće zbog čega su tamo pozvani. Sve su to oni i do tada znali, detalje oko državne mature, jer sve piše. NIŠTA NOVOG. Zaključila je većina njih da je to bespotrebno trošenje novaca, a i posumnjali su u mogući ‘vešeraj’. Sam ministar je trabunjao kao da je pao s Marsa…za njega katastrofa PISA-e ništa ne predstavlja. A tu katastrofu je upravo prezentirao sam NCVVO prošlu jesen. TKO JE TU LUD?!
A kako funkcionira ‘Nacionalni centar za državnu maturu’ pod vodstvom ravnateljice Maje Jukić?
Evo nekoliko naglasaka glede PROBLEMATIČNOSTI VOĐENJA NCVVO-a:

1. Ustrojeni odjeli i službe ne osiguravaju učinkovito i kvalitetno djelovanje Centra.

2. Služba općih poslova i odnosa s javnošću ne osigurava pravnu potporu – Centar nema pravnika.

3. Uz to što Centar nema pravnika, nema niti računovodstvo – računovodstvo vodi ustupljena radnica kojoj pomažu dva studenta, ili dva SOR-a – i koji se vrlo često izmjenjuju – odlaze iz Centra kako pronalaze bolje poslove. Prije dolaska ustupljenje radnice, računovodstvne poslove honorano je obavljala kolegica iz suradničke institucije.

4. Služba općih poslova i odnosa s javnošću ne osigurava stručno predstavljanje aktivnosti Centra u javnosti, jer je glasnogovornica ustupljena radnica koja se nikada do sada nije bavila obrazovanjem, a od kada je u Centru nije napravila prvi i jedini povjereni joj zadatak – komunikacijski plan. Sada se komunikacijski plan razvija izvan Centra.

5. Istraživačko-razvojnom odjelu su oduzeti djelatnici i svi odreda preseljeni u druge odjele – ovo devastiranje odjela započelo je 2011. godine kada je J. Muraja imenovana na mjesto zamjenice ravnatelja, a nastavljeno je nakon dolaska ravnateljice M. Jukić, koja je u odjel dovela djelatnice iz drugih odjela koje nisu do tada provodile znanstveno-istraživački rad i koje nisu bile spremne na timski rad. U Istraživačko-razvojini odjel M. Jukić je premjestila J. Muraju.
Tijekom 2011. J. Muraja je iz IRO-a premjestila sve stručnjake specijalizirane u području psihometrije, a M. Jukić je nastavila istim smjerom i nikada ih nije vratila u IRO. IRO je jedini odjel, prema Statutu Centra (članak 15.), u kojem bi tebali biti zaposleni psihometričari.

6. Planirane aktivnosti navedene u godišnjim programima rada ne realiziraju se u cijelosti.

7. U proračunu Centra postoje stavke koje se odnose na aktivnosti koje se već dulje vrijeme (nekoliko godina) ne provode u Centru.

8. Prilično je veliki broj zaposlenika otišlo iz Centra. Većina njih nije predala posao i dokumente “nasljednicima” u Centru.

Miroslav Dorešić, zamjenik ministra prosvjete 1998./1999.

4 komentara… pročitajte ih ispod ili dodajte jedan

#1 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Veljača 24, 2017 u 20:10 Thumb up 4 Thumb down 4

Svašta ste tu natrabunjali!

#2 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Veljača 27, 2017 u 09:03 Thumb up 1 Thumb down 6

EH, PRAVI SE JAVIO. Vidim, još teče honorar iz upravnog vijeća…ALI ISTINA BOLI, A VI STE JEDNA OD ODGOVORNIH OSOBA!!!

#3 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Ožujak 3, 2017 u 18:05 Thumb up 4 Thumb down 2

Ne honorar nego HONORARČINA

#4 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Ožujak 5, 2017 u 15:55 Thumb up 0 Thumb down 6

No neće još dugo pa će i pive ponestati. Ha, ha…

Prethodni post:

Slijedeći post: