Potkapacitiranost, taktiziranje ili nešto treće?

Miroslav Dorešić (Zagreb, Hrvatska), 12. Veljača 2017.

rubrika: Vijesti iz obrazovanja

Prateći posljednjih dana medijsku sagu na temu plagijata aktualnog ministra obrazovanja i znanosti svima je upalo u oči, blago rečeno, čudno ponašanje zastupnika Mosta. Najgore što se može prigovoriti jednom ‘narodnom zastupniku’ jest ne imati jasan stav, a pogotovo ne imati stav o krucijalnom pitanju za današnji trenutak katastrofalnog stanja u obrazovnom sustavu, a posebno u akademskoj zajednici.
Ne mogu se oteti dojmu da se Most kao cjelina, nazvali ga strankom, pokretom ili nezavisnom listom, držao ‘ni tamo – ni ovamo’, kao da se to njih izravno ne tiče kad je u pitanju spomenuta tema, s časnim iznimkama gospode Podolnjaka, Romića i još ponekih.
Tko li se još ne sjeća njihovog nespretnog ponašanja, nespremnosti ili početničkog nesnalaženja, posebno jedne njihove članice, prije više od godine dana kada je nekoliko rečenica koje su se ticale kurikularne reforme, proglasila štamparskom pogreškom. Bilo je to nakon što je tadašnji premijer Orešković prezentirao program svoje vlade.
Početkom rujna prošle godine u jeku predizborne kampanje postalo je jasno da je ipak riječ o potkapacitiranosti njihovih uvaženih članova. No, i tada sam bio među onima koji su optimistično zaključili da je i to prolazna epizoda. Pouzdano znam da su ‘mostovci’ dobivali argumentirane prigovore kako nisu bili ‘na visini zadatka’ kada su na ozbiljnu debatu o kurikularnoj reformi, na koju su bili pozvani i gospoda Neven Budak i Dragan Primorac, poslali potpuno nespremnu svoju članicu, a koja je 90% vremena u kojemu se vodila debata – odšutjela! Tim gore jer je jedan njihov ugledni član učinio sve ne bi li se ostali članovi Mosta informirali o toj temi tako što je svima uputio stručni uradak sa sadržajem bitnih zamjerki CKR-u. No, spomenuta gospođa u društvu Budaka i Primorca ništa od toga nije rekla.
Nije uopće bitno pitanje kako su mostovci trebali glasovati, za ili protiv opoziva ministra, već je bitno to da su se šutke povukli na rezervni položaj ne sudjelujući u raspravi dan ranije. Taj je njihov potez bio razočaravajući (netko će reći i kukavički) za one koji su im povjerili svoj birački glas. Njihovi dosadašnji birači neće im to sigurno honorirati, a pogotovo ne oni mlađi, na budućim izborima. No, možda se u budućnosti pitanje ‘plagijata’ aktualnog ministra ponovo postavi (ovisno o nalazu Sveučilišta u Augsburgu) i možda naš Most – ako je dosljedan – iznenadi odlučnošću i hrabrošću, a ne otužnim taktiziranjem.
Miroslav Dorešić, zamjenik ministra prosvjete 1998./1999.

Prethodni post:

Slijedeći post: