Besmislice su potrebne kad se javnosti želi zamazati oči

Miroslav Dorešić (Zagreb, Hrvatska), 27. Veljača 2017.

rubrika: Na rubu pameti

Promovirana ideja e-mature na skupu ravnatelja u Opatiji u organizaciji NCVVO gotovo bi prošla ispod radara većine onih koji prate događanja u obrazovnom sustavu da ju nije obznanio jedan dnevni list koji obožava senzacionalne ideje i da aktualni ministar nije u Dnevniku HRT-a izrazio svoje čuđenje komentirajući: ‘Nitko ništa o tome u Ministarstvu ne zna, o toj ideji nitko u Ministarstvu nije raspravljao.’
Zaista nužno je diviti se takvim idejama posebno kad se uzme u obzir da NCVVVO nema u pedesetak zaposlenih niti jednog informatičara, a kamoli fizičara ili matematičara. Ima tu i jedna dvojba. Je li uopće ta ideja potekla iz te kuće iako ju je promovirala djelatnica humanističke struke koja baš s egzaktnim disciplinama nije na ti?!
Prirodno se postavlja pitanje koje li je stanje duha u toj instituciji od posebnog značaja u obrazovnom sustavu RH i tko stvarno njome upravlja? Sve vodi na putokaz da je jedini duh pokretač novac kojeg treba izvući iz državnog proračuna. Sredstva dodijeljena Centru troše se enormno, pa i na ovakve skupove kakav se održao u Opatiji od 20. do 22. veljače o.g. Posebno su suspektne suradnje s privatnom ”Algebrom” i državnom institucijom ”CARNet”.
U slučaju ”Algebre” radi se o popriličnom sukobu interesa NCVVO-a kao državne institucije i jedne privatne tvrtke koja je po cijeloj državi razgranala tečajeve priprema za državnu maturu.
Tokovi novca zamaskirani stručnim suradnjama s ove dvije ustanove oko tobožnje modernizacije ispitnih procesa, s jedne strane postupka državne mature, a s druge nacionalnih ispita koji se ne provode već devetu godinu iako su u opisu poslova NCVVO-a, su više nego vidljivi. U tu svrhu je poslužila i najava e-mature. CARNet već dvije godine najavljuje, i to mimo MZO-a, projekt tzv. hibridnog ispitivanja uz pomoć EU fondova za nabavku tableta za sve učenike. Nije teško naslutiti da bi duh pokretač u ovom slučaju mogao biti i pražnjenje Samsungovih skladišta zastarjele informatičke opreme.
I sada ono najvažnije oko same ideje e-mature u smislu modernizacije ili možda najavljene uštede? Kako bi izgledao npr. ispit iz fizike ili matematike? Zar bi đaci rješavali zadatke na papiru i onda online upisivali odgovore od A do D ili bi možda ispit bio bez rješavanja matematičkih i fizikalnih zadataka, a upisivali se samo online odgovori? Da, to se može, ali onda je to ispit sveden definitivno na razinu testa za vozački. Potpun besmisao. No, besmislice su i potrebne kad se javnosti želi zamazati oči, a sve u nastojanju da se izvuku proračunska sredstva u privatne đepove. ‘Vešeraj’ je bit priče.

Prethodni post:

Slijedeći post: