Relativiziranje relativnosti

Miroslav Dorešić (Zagreb, Hrvatska), 18. Siječanj 2017.

rubrika: Vijesti iz znanosti

Što li se sve može čuti na našoj javnoj televiziji i to ovaj put u gledanoj emisiji ‘Studio 4′ – nije za povjerovati. Uvjeren sam da je gotovo svakom studentu završne godine teorijske fizike bilo smiješno dok je slušao i gledao uvažavanog akademika Vladimira Paara koji je ‘svim silama’ nastojao naći poveznicu između navodno plagiranih znanstvenih radova aktualnog ministra obrazovanja i znanosti i radova velikana svjetske znanosti Poincarea, Lorentza i Einsteina.
Obrazlažući na svoj osebujan način teoriju o tzv. tipu preglednih znanstvenih članaka, uvaženi akademik je poprilično pobrkao kontekst javne rasprave o ministru Barišiću pa su se već spomenuti studenti mogli zapitati: ”Zar je i egzaktna znanost poput fizike imala ovako suspektan put kao i radovi aktualnog ministra?”
Jasno je da je ovaj put akademik zloporabio svoje poznavanje teorijske fizike, a istovremeno je zloporabio i nepoznavanje teorijske fizike većine gledateljstva, a i velikog dijela akademika i znanstvenika, kao i ”znanstvenika”.
S obzirom da je u dosadašnjim televizijskim nastupima gospodin Paar bio relativno uspješan, pa i u sučeljavanjima s gospodinom Jokićem na temu CKR-a, ovaj put gledateljstvu sigurno nije bilo jasno što je motiv akademika kad s toliko energije, pa i one ”E je jednako m c na kvadrat”, nastoji opravdati ono što se opravdati ne može.
Malo upućeniji mogli su pomisliti da je u pitanju veliki ulog, od nekoliko desetaka milijuna eura, a neki su mogli pomisliti da se akademik želi vratiti staroj slavi za pisanje HNOS-a (Hrvatski nacionalni obrazovni standard), koji je usput rečeno, ako već nije doprinijeo poražavajućim rezultatima PISA testiranja naših 15 godišnjaka, ali nije doprinijeo ni ublažavanju te poraznosti.
U svakom slučaju ovdje se radi o smiješnom ‘relativiziranju i same teorije relativnosti’, kao i o javnoj zaigranosti akademika s mogućim teškim posljedicama za hrvatsku znanstvenu budućnost, ali i kriterije u njoj.

Miroslav Dorešić, zamjenik ministra prosvjete 1998./1999.

Prethodni post:

Slijedeći post: