Ima li budućnosti za Hrvatske studije?

Zdravka Jelaska Marijan (Zagreb, Hrvatska), 22. Siječanj 2017.

rubrika: Obrazovna politika,Znanstvena politika

Nova epizoda, vjerojatno, najdulje sapunice visokog školstva pretvorba je Hrvatskih studija u sveučilišni odjel, iako su mnogi očekivali da se pretvori u fakultet. O toj promjeni postoje različita mišljenja, kao i o tome kuda bi ona trebala voditi.

Kao i mnogo puta do sada u priču je upletena i politika, ali zanimljivost zadnje epizode je u tome što nema jasne podjele po svjetonazorskom načelu, već su se na obje strane našle osobe različitih svjetonazora. Druga zanimljivost je u tome što se priča o Hrvatskim studijima prepliće s pričom o ministru i plagijatu te o rektoru i prorektoru.

Mirela Lilek u JL: Povjerenik HS-a: Ili ćemo prihvatiti odluku ili istupiti sa Sveučilišta. Trećeg nema

Nedostatak klasične svjetonazorsko-političke podjele izazvao je na nekim portalima zabunu. Tako je, primjerice, Narod.hr najprije prenio kolumnu Kristijana Krkača Kome smetaju Hrvatski studiji?

A zatim su u potpuno suprotnom tonu objavili neku vrstu priopćenja u kojoj se priču nastoji svesti na crno-bijeli prikaz koji nakon prethodno objavljene kolumne jednostavno ne drži vodu. Hrvatski studiji i prava istina: Od sveučilišnog centra do sveučilišnog odjela

4 komentara… pročitajte ih ispod ili dodajte jedan

#1 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Ožujak 14, 2017 u 17:50 Thumb up 3 Thumb down 1

Nova epizoda ukidanje studija filozofije na HS. Ako studija filozofije ima previše zašto baš taj, a ne neki koji ima slabije rezultate?

Nenad Jarić Dauenhauer na Index.hr: http://www.index.hr/vijesti/clanak/osveta-neposlusnima-ukinut-studij-na-kojem-rade-filozofi-koji-su-prijavili-barisica-i-borasa/956644.aspx

#2 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Srpanj 25, 2017 u 16:50 Thumb up 1 Thumb down 0

Srednja.hr: http://www.srednja.hr/novosti/hrvatska/burno-ljeto-hrvatskim-studijima-pokrenut-stegovni-postupak-profesora-tomislava-janovica/
Izdvajam:
“… pokrenut stegovni postupak protiv profesora Tomislava Janovića. Janović je predstojnik Odsjeka za filozofiju na HS-u, a uz to je i sindikalni povjerenik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja pri Hrvatskim studijima. Prijava je protiv Janovića podnesena, između ostalog, zbog organizacije štrajka profesora u travnju ove godine, pod sumnjom da je kršio Pravilnik o stegovnoj odgovornosti koji je pak stupio na snagu prije četiri dana što implicira njegovu retroaktivnu primjenu. ”

A osim organiziranja nezakonitog štrajka čovjeka se tereti i za nešto što nalikuje na verbalni delikt:
Prijedlog za pokretanje stegovnog postupka protiv Janovića podnio je prof.dr.sc. Mijo Korade s Odsjeka za povijest, i to zbog organiziranja, sudjelovanja i poticanja na nezakonit štrajk te zbog iznošenja neistina u medijima koje štete ugledu Hrvatskih studija i Sveučilišta u Zagrebu.”

Posebna zanimljivost je i pojava novog sindikata, čija predsjednica sudi povjereniku starog sindikata:
“Na Hrvatskim studijima djeluju sindikalne podružnice dvaju sindikata – Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja (čiji je sindikalni povjerenik na HS-u Janović) i Hrvatskog sveučilišnog sindikata. Hrvatski sveučilišni sindikat osnovan je prije tek nešto više od tri mjeseca, 20. travnja, a na njegovu čelu kao predsjednica nalazi se Vlatka Vukelić. Docentica Vukelić zaposlenica je Hrvatskih studija i u ovom trenutku, kao što smo prethodno naveli u tekstu, nalazi se na poziciji predsjednice Povjerenstva za stegovni postupak protiv Tomislava Janovića.”

#3 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Srpanj 25, 2017 u 16:57 Thumb up 2 Thumb down 0

Gornjem bi valjalo dodati i da je predsjednica novog sindikata (ne znam za druge kolege, ja prvi put čujem za taj sindikat) politički aktivna osoba.
http://www.hsp-ante-starcevic.hr/index.php/novosti/item/2253-dr-sc-vlatka-vukelic-jednoglasno-izabrana-za-predsjednicu-podruznice-hsp-as-sisak
Zna li netko nešto više o tom sindikatu?

#4 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Srpanj 29, 2017 u 12:04 Thumb up 2 Thumb down 0

Sa stranice Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja: Situacija na Hrvatskim studijima odraz je sramotne politike čelništva Sveučilišta u Zagrebu

“Igor Radeka je naglasio kako je paradoksalno da je na čelu stegovnog povjerenstva koje provodi postupak protiv sindikalnog povjerenika na podružnici Hrvatskih studija, predsjednica Hrvatskog sveučilišnog sindikata koji ima manji ukupni broj članova nego sama podružnica Sindikata znanosti na Hrvatskim studijima. Vilim Ribić je pak konstatirao da je riječ o „žutom“ sindikatu te da je on osnovan upravo s ciljem da posluži u ovakvim situacijama. Naglasio je kako je u tijeku pokušaj rukovodstva zagrebačkog Sveučilišta pod vodstvom prorektora Čovića koji želi provesti kadrovsku transformaciju Hrvatskih studija te pritom pogoduje dijelu svojih istomišljenika, a obračunava se s onima koji su ga prijavili za neetična djela.”

Prethodni post:

Slijedeći post: