Pametna predsjednica

Miroslav Dorešić (Zagreb, Hrvatska), 27. Studeni 2016.

rubrika: Vijesti iz obrazovanja

I to smo dočekali da netko s najvišeg političkog vrha, predsjednica u Kanadi, kaže slijedeće:
“Mi se previše oslanjamo na tradicionalnu industriju i na turizam koji je relativno nestabilna grana ekonomije jer ovisi o mnogim uvjetima koji su izvan naše kontrole”.
Čak što više pri tom je naglasila kako je hrvatski obrazovni sustav potrebno uvesti u drugu dimenziju, više naglasiti STEM područje i više ulagati u istraživanje i razvoj.
Ogroman je to pomak u promišljanju koji omogućava da se konačno upitamo gdje smo i što činimo po tom pitanju. A činjenice o stvarnom stanju su odavno poznate.
- Niti jedno sveučilište nam nije u prvih petsto na Šangajskoj listi.
- Na uzbunu zvoni ”društvenjački ideologizirano društvo” koje se ogleda u jednostranom sastavu upravljačkih struktura naših sveučilišta i u inverznim upisnim kvotama s neprirodnom dominacijom društveno humanističkih struka. I to u omjeru 65% prema 35% umjesto da je obrnuto kao u ostatku razvijenog svijeta.
- I kao što u rektoratima nema inženjera, prirodoslovaca i matematičara, tako ih nema niti u Vladi.
- Na burzi rada u VSS području očekivano dominiraju društveno humanistički kadrovi i to do petnaestak tisuća. I ne samo to, nezaposlenost npr. ekonomske struke u razdoblju od 2006. do 2011. godine porasla je više nego dvostruko.
- Pedagoški loby nam guši i osnovno i srednje školstvo svojom zastarjelom paradigmom što se ogleda u birokratskim idiotarijama kojima se maltretira nastavnike i profesore onemogućavajući im i ono malo željene kreativnosti.
- Po zakonu velikih brojeva uz princip ”ne reži granu na kojoj sjediš”, anti STEM strukture u našem obrazovnom sustavu kočnica su iole značajnijeg razvoja sustava u smislu kreativnosti i inovativnosti istog.
- Nameću se surogat reforme od tih istih u obliku tzv. CKR-a, a koje su upravo anti STEM-ovski koncipirane, umjesto da se prione sveobuhvatnoj reformi obrazovanja u smislu kvalitetne izobrazbe prosvjetnog kadra, od preobrazbe postojećih agencija i NCVVO-a u efikasne stručne službe, podizanja kriterija u sustavu i to od državne mature pa sve do znanstvenih napredovanja. Nakon toga na red dolazi i sustavno i postupno poboljšanje nastavnih programa.
Sve navedeno su toliko veliki zahvati da to ne može provesti niti jedna garnitura u Ministarstvu u četiri godine, a pogotovo ne sa suspektnim ministrom. Otežavajuća je okolnost da se tek nakon deset do petnaest godina mogu vidjeti prvi pozitivni pomaci. Dakle, nakon protoka vremena u kojem današnji prvašići postanu školovani kadar za svijet inovacija, kojim je u Kanadi, kako reče naša predsjednica, bila oduševljena. Postoji jedno ALI: početi treba sada i odmah!

Miroslav Dorešić, zamjenik ministra prosvjete 1998./1999.

7 komentara… pročitajte ih ispod ili dodajte jedan

#1 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Prosinac 12, 2016 u 23:03 Thumb up 7 Thumb down 1

Kakvo razbacivanje komplimentima zbog jedne kurtoazne izjave.
Gospođa predsjednica je, kako je poznato, u veleposlanstvu u Kanadi radila
http://predsjednica.hr/stranica/5/
Da je što htjela od kanadskih iskustava prenijeti i promicati mogla je to odavno.

#2 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Prosinac 15, 2016 u 10:20 Thumb up 0 Thumb down 7

Krivo ste sve shvatili. TO ZAPRAVO NIJE KOMPLIMENT NEGO ‘bockanje’ da joj je trebalo da joj netko u Kanadi nešto pokaže pa da ona padne s nogu. Pobrkala je pri tom i lončiće ali to vi niste primijetili jer prvenstveno mislite da ja nju nekritički hvalim. Uključite mozak.

#3 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Prosinac 15, 2016 u 20:09 Thumb up 5 Thumb down 0

S obzirom da u govor o predsjednici niste uključili nikakav upitnik, ni kakvu naznaku za šalu ili ironiju, napisano se može shvatiti ili kao komplimet ili kao ulizivanje.

#4 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Prosinac 20, 2016 u 10:07 Thumb up 0 Thumb down 10

Ah, što reći, vrli društveni humanist bi trebao znati čitati između redaka. Ah….

#5 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Prosinac 20, 2016 u 23:12 Thumb up 9 Thumb down 0

Gospodine bivši zamjeniče da sam ja baš htjela biti zločesta i da sam baš htjela čitati između redaka, vjerojatno bi napisala da se očito ulizujete gospođi predsjednici nadajući se kakvom savjetničkom mjestu na Pantovčaku. Ali nisam :)

#6 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Prosinac 27, 2016 u 20:15 Thumb up 0 Thumb down 6

To što vi niste napisali je prošlo svršeno vrijeme. Radije pogledajte ovo:

http://www.tjedno.hr/nakon-13-godina-otkriva-se-istina-o-aferi-dorosic/

OVO ISTJERATI NA ČISTAC MI JE PUNO VEĆE ZADOVOLJSTVO i to ne samo radi mene i moje djece već zbog DRUŠTVENE HIGIJENE.

#7 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Siječanj 11, 2017 u 23:03 Thumb up 10 Thumb down 0

UDBA? FBI? Ma, nebitno. To je Vaša privatna stvar.
Ništa u toj priči ne mijenja činjenice koje Vas predstavljaju kao lošeg sugovornika za pitanja obrazovanja i znanosti:
a) kao zamjenik ministra bili ste elementarna nepogoda, a cirkus koji ste napravili kad niste htjeli pustiti fotelju bio spektakl koji nitko nije nadmašio, mada smo se na domaćoj političkoj sceni svega nagledali
b) niste sposobni ni za kakvu argumentiranu raspravu što na ovom portalu stalno i opetovano dokazujete
c) dugi niz godina ste bili zaposleni u sustavu znanosti, a niste doktorirali. (Što ste uopće radili toliko dugo na IRB-u, tko vas je i zašto tamo držao bez doktorata? A sad još i pljuckate po njima.)

Prethodni post:

Slijedeći post: