Novi ministar znanosti i obrazovanja?

Damir Kovačić (Split, Hrvatska), 16. Rujan 2016.

rubrika: Znanstvena politika

Kao i dosada, u okviru pregovora o članovima buduće Vlade, resor znanosti i obrazovanja bude stavljeno na zadnje mjesto. Prema spekulacijama Jutarnjeg lista (“iz dobro obaviještenih izvora”) za to mjesto najviše konkuriraju Damir Jelić, karlovački gradonačelnik, te Radovan Fuchs, nekadašnji ministar znanosti. Prema Slobodnoj Dalmaciji, uz Jelića potencijalni kandidat je i Tomislav Dobranić, dekan Veterinarskog fakulteta u Zagrebu. U svakom slučaju, pred novim ministrom su ogromni problemi i velika očekivanja, posebno oko kurikularne reforme, te preustroja znanstvenog i visokoobrazovnog sustava. Tko je idealan kandidat?

13 komentara… pročitajte ih ispod ili dodajte jedan

#1 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Rujan 18, 2016 u 00:42 Thumb up 8 Thumb down 3

Jelić? Odlično! Već vidim kako prije početka svake nastavne godine idemo na duhovnu obnovu u Hercegovinu (vodio je ravnatelje Karlovačke županije tamo) i kako je obavezna molitva na početku sata.

#2 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Rujan 20, 2016 u 21:47 Thumb up 0 Thumb down 7

Bez stare kuke Fuksa ništa…. Šalio sam se!

#3 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Listopad 18, 2016 u 23:52 Thumb up 9 Thumb down 0

Dan prije službenog predstavljanja Vlade u Saboru izgledno je da nitko od gore spomenutih neće biti ministar. Kao kandidat predstavljen je Pavo Barišić. Neki su portali objavili samo službeni životopis, a neki i neslužbeni sa zanimljivim komentarima. Vrijedi izdvojiti
Index (http://www.index.hr/vijesti/clanak/foto-ovo-su-svi-hdzovi-ministri-izvukli-smo-neke-zanimljive-detalje-iz-njihovih-zivotopisa/926454.aspx)
Izdvajam:
“Široj hrvatskoj javnosti poznat je iz doba dok je ministar znanosti bio Dragan Primorac koji mu je pružio priliku da “časno odstupi” nakon što se otkrilo da je svoju tajnicu vodio na filozofske simpozije i još tražio da mu troškove za to pokrije Ministarstvo iako su troškovi već bili pokriveni
od strane organizatora. Zbog toga je razriješen s dužnosti.
Novinarku Tanju Rudež tužio je kad je napisala činjenicu da drži 19 kolegija na 4 fakulteta i to za 30 posto radnog vremena. Tužbu je izgubio.

Pavo Barišić diplomirao je 1983. godine na zagrebačkom Pravnom fakultetu na Hegelovoj filozofiji prava, magistrirao na Hegelu 1985. na Interuniverzitetskom centru u Dubrovniku i doktorirao filozofiju na Hegelu 1989. godine na Sveučilištu u Augsburgu. Osamdesetih je bio znanstveni asistent na Fakultetu političkih znanosti, od 1986. zaposlen je u Odjelu za filozofiju Instituta za povijesne znanosti, a bio je i ravnatelj Instituta za filozofiju 1991-2001.

U znanstveno-nastavno zvanje izvanrednog profesora izabran je 2001. i predaje povijest filozofije na Filozofskom fakultetu u Zadru te Katoličko-bogoslovnom fakultetu u Zagrebu.”

Nije lako shvatiti gdje zapravo radi. Lakše je pitati, gdje ne radi?

Jutarnji list (http://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/tko-je-buduci-ministar-znanosti-dio-znanstvenika-u-hdz-u-lobirao-protiv-njegova-imenovanja-upuceni-tvrde-da-je-blizak-vladimiru-seksu/5155808/)

Izdvajam:
“- Radi se o osobi za koju se zna da je kao zamjenik ministra Dragana Primorca iskoristila svoj položaj za krajnje nemoralne poslove. Jedna od tih je bila da je zloupotrijebio ovlasti kako bi, nakon što su prijave bile službeno zaključane, modificirao prijavu vlastitog znanstvenog projekta MZOS-u. Druga je da je otputovao sa svojom suradnicom na simpozij u Dubrovnik te za to naplatio putne troškove i dnevnice iz dva izvora: i od Ministarstva i od organizatora simpozija – podsjeća Tomislav Bracanović s Odjela za filozofiju Hrvatskih studija u Zagrebu.

Bracanoviću je gotovo nevjerojatno da se osoba razriješena dužnosti u Ministarstvu uopće pojavljuje kao kandidat za ministra ili bilo koju funkciju u bilo kojem ministarstvu.”

Isti stav imaju i drugi sugovornici.

Jutros je bio i članak na T-portalu, ali ga više nema. Možda i ovi nestanu do sutra.

#4 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Listopad 19, 2016 u 22:14 Thumb up 8 Thumb down 0
#5 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Listopad 20, 2016 u 11:37 Thumb up 6 Thumb down 0

I ? zna li tko što se dogodilo s prijavom i da li je u pet godina itko razmotrio?
I da li je optuženi tada ujedno bio i urednik tog časopisa (podaci o uredničkom radu u životopisima nisu baš jasni)?

#6 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Listopad 21, 2016 u 15:35 Thumb up 6 Thumb down 0
#7 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Listopad 31, 2016 u 09:08 Thumb up 0 Thumb down 5

Procitajte novi Nacional

#8 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Studeni 1, 2016 u 09:00 Thumb up 9 Thumb down 0

Neven Sesardić u Jutarnjem listu: Vjerojatnije je da više puta dobijete na lotu nego da Barišićev rad nije plagijat.

Izdvajam:

“Jedno od mjerila nečije prisutnosti u međunarodnoj znanosti je broj njegovih radova registriranih u međunarodnoj bazi podataka Current Contents, kao i koliko su ti radovi citirani. Barišić ima samo četiri takva rada, a baza ne bilježi da je ijedan od tih radova ikada bio citiran. Indikativno, svi su oni izašli u domaćem časopisu “Synthesis Philosophica”, čiji je on sam bio glavni urednik dugi niz godina. A jedan od tih četiriju članaka je upravo onaj zbog kojeg je bio prijavljen za plagijat. (…) Dakle, ostaje misterij zašto je od svih mogućih opcija upravo taj čovjek bez znanstvenog ugleda i s mrljom plagijata izabran da bude ministar znanosti. A kada se još uzmu u obzir i neki drugi skandali moralne naravi koji se vežu uz njegovo ime, inzistiranje na tome da Barišić bude na čelu Ministarstva znanosti sve više izgleda kao ona poslovična situacija u kojoj se lisici daje da čuva kokošinjac.”

#9 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Studeni 2, 2016 u 11:24 Thumb up 5 Thumb down 1
#10 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Studeni 13, 2016 u 01:51 Thumb up 2 Thumb down 2

Jure Zovko o ministru iz svoje stranke i kolegi filozofu u nastavcima

Zadarski list
http://zadarskilist.hr/clanci/24102016/zovko-balast-pave-barisica-prevelik-je-da-bi-se-bavio-resorom-znanosti-i-obrazovanja

Kolumna na Dnevno-hr prošli tjedan
http://www.dnevno.hr/kolumnisti/jure-zovko/ustaske-vrline-sokratovske-vrline-lisac-u-kokosinjcu-969875#axzz4PoPJ4a5i

Kolumna na istom mjestu ovaj tjedan
http://www.dnevno.hr/kolumnisti/jure-zovko/vlada-hrvatskog-jada-972431#axzz4PoPJ4a5i
“Predsjednik Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju, akademik Vlatko Silobrčić sve više upozorava javnost kako se vrši pritisak na njega da gotovo ne može više autonomno odlučivati. O optužbama za Barišićevo plagiranje trebale su zapravo raspravljati samo dvije institucije: Institut za filozofiju na kojem je Barišić bio zaposlen u 70-postotnom iznosu do odlaska u ministarsku fotelje te spomenuti Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju. Nijedna od njih nije još razmatrala navedeni slučaj. Tako smo, umjesto stručnih rasprava o prijeko potrebnim reformama u znanosti i obrazovanju, dobili sijaset lakrdija vezanih uz ministra znanosti. Nacija se osim kontinuiranih optužbi na račun ministra znanosti zabavlja ministrovim nespretnim i šlampavim demantijima optužbi.”

“Ministru znanosti možemo, nakon svega, poželjeti što duži ostanak u Vladi i ponadati se da ga neće tako brzo zadesiti sudbina smjenjivanja koju je često strpljivo podnosio. Da podsjetimo, smijenjen je s funkcije zamjenika voditelja Hrvatskih studija, s položaja predsjednika Upravnog vijeća Otvorenog sveučilišta, s pozicije ravnatelja Instituta za filozofiju u Zagrebu, maknut je s funkcije pomoćnika ministra znanosti, razriješen je funkcije predsjednika Upravnoga vijeća Agencije za znanost i visoko obrazovanje 2005.-2006., te položaja voditelja Operativnoga stožera Bolonjskoga procesa 2005.-2006. Premijer Plenković ima jako opravdanje za ostanak navedenoga u Vladi, jer je ministar znanosti veliki domoljub. Da, kao domoljub je proučavao filozofiju Ante Starčevića, a novac s projekta o Starčeviću spiskao za boravak na Sveučilištu Kwansei Gakuin u Japanu. Tadašnji ministar znanosti i obrazovanja, također filozof, prof. Gvozden Flego nije se usudio osporiti tajne veze između Starčevića i japanskog sveučilišta.”

#11 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Prosinac 4, 2016 u 16:38 Thumb up 3 Thumb down 1

Akademik Vlatko Silobrčić za Index: Radije ću dati ostavku nego šutjeti o ministru Barišiću.

#12 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Prosinac 12, 2016 u 23:52 Thumb up 6 Thumb down 0

Ad 11
Čudna je ta priča s tiskarskim pogreškama
“Barišić se nedavno ispričao Schlesingeru, no u medijima je ustvrdio kako je problem bio u tiskarskoj pogrešci, a ne u namjernom nenavođenju autora. Nije nam poznato je li se Barišić ispričao i Samuelu P. Huntingtonu, od kojega je preuzeo ključne ideje bez navođenja izvora, a što je također ispravio u kasnijim izdanjima svoga teksta, o čemu je pisao index. Je li se i tu radilo o tiskarskoj pogrešci? Čak i ako jest, nije li to malo previše tiskarskih pogrešaka u jednom znanstvenom časopisu koji porezni obveznici financiraju stotinama tisuća kuna godišnje?”
Tiskarske greške se događaju. Zato postoji korektura. Doduše, neke se i tada previde. Ali u takvim situacijama se ispričava uredništvo časopisa autoru, a ako je greškom oštećena druga osoba i njoj. Naime, ako se doista radi o tiskarskoj pogrešci i uredništvo i autor moraju imati autorovu verziju prije prijeloma u kojoj nema greške koja će nastati tek u tisku. U ovom se slučaju spominje niz tiskarskih grešaka, a nigdje isprike uredništva.
Etičko povjerenstvo je valjda tražilo očitovanje uredništva časopisa o tome kada je i kako došlo do greške. Ili nije?

Što se tiče žalbi na neuobičajen interes za rad Etičkog povjerenstva, to uopće nije čudno ako se prethodno slučaj medijski nastojalo napuhati. Onaj tko izlazi u medije mora biti svjestan da medijska pažnja može imati i dobre i loše strane.
Nadam se da će Etičko povjerenstvo ipak izabrati nekog tko će se s takvim slučajem znati nositi.

#13 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Prosinac 14, 2016 u 20:09 Thumb up 2 Thumb down 0

Što to znači “kasnija izdanja”? To mi zvuči kao “naknadni autoplagijati”

Prethodni post:

Slijedeći post: