Nepodnošljiva lakoća paušalnog zaključivanja

Miroslav Dorešić (Zagreb, Hrvatska), 5. Rujan 2016.

rubrika: Obrazovna politika

U interesu općeg dobra nužno moram odreagirati na komentar-analizu gospodina Josipa Burušića od 22. kolovoza 2016. u vašem listu pod naslovom ”Hrvatska mora uvesti 12 godina obveznog obrazovanja”, a u kojem je pokušao dati rezime programa političkih stranaka na temu naobrazbe. Nakon što je ustvrdio da je u tim programima moguće pronaći vrlo dobre pojedinačne ideje ili više njih, nastavio je iznositi svoje promišljanje kako bi obrazovni sustav trebao izgledati. U tom dijelu lako je prepoznati nekoliko rečenica na razini frazeologije:
”Središnja os svih obrazovnih programa mora odražavati duh i jasnu želju da se obrazovni sustav suštinski i iz temelja promijeni…
… obrazovnom sustavu treba pružiti novi, viši i značajniji smisao, da se u sustav unesu nove vrijednosti, da se dobro promisli i udahne nova vizija i ostvariva misija.
Obrazovanje mora postati generator dobrobiti i kvalitete življenja na nacionalnoj, društvenoj, osobnoj i razini svake po¬jedinačne zajednice”
Nakon toga autor neočekivano zaključuje slijedeće:
”Suvremeni način života i zahtjevi tehnološki naprednog tržišta rada zahtijeva¬ju dulje trajanje osposobljavanja i obrazovanja…”
I to je točno, ali je pitanje u kojem smislu i kakvo i na koji način i u kojem okviru je potrebno dulje tehnološko osposobljavanje i obrazovanje? Zar u obveznoj 12 godišnjoj školi? Po njemu očito je tako:
”Dosadašnjih osam godina obve¬znog obrazovanja stvar je proš¬losti. Hrvatska mora uvesti 12 godina obveznog obrazovanja, i svojim obrazovnim sustavom mora se priključiti razvijenim zemljama svijeta.”
Na žalost stječe se dojam da autor definitivno ne razumije i ne razlikuje osnovno od obveznog obrazovanja, a bavi se istraživanjem naobrazbe?! Zar autor misli da su to iste stvari? Očito da!
Na koji način bi se to Hrvatska priključila razvijenim zemljama svijeta? Zar formalnom promjenom dosadašnjeg naziva osnovno školovanje i srednje školovanje naših učenika u obvezno? Ili bi se možda taj priključak morao zasnivati na kakvoći obrazovanja? O kojoj li to prošlosti govori autor? Je li možda misli na prošlost loših postignuća u znanju učenika u tim razvijenim zemljama? Je li možda misli na iznimno loše rezultate PISA testova kod nas ili u razvijenim zemljama? Interesantno, to nije spomenuo! Ali zato nastavlja ‘metafizičkim’ stilom:
”Nitko nije nastojao predlo¬žiti što će učiniti iz perspektive učitelja u školi, iz perspektive učenika, iz perspektive roditelja koji koristi usluge te škole…”
A što li to znači 12 godina obaveznog školovanja? Pođimo redom kao što i autor poslaguje svoje logičko zaključivanje:
1) Gimnazijalci…? Hoćemo li njih obvezati na 12 godina koje već ionako imaju ili možda nešto drugo i modernije kako autor kaže?
2) Strukovno obrazovanje…? Isto vrijedi i za njih;
3) Zanatska zanimanja…? Ali i za njih vrijedi, iako postoje i trogodišnji ‘zanatski’ programi;
4) Umjetničke škole…? Zar i njih obvezati na 12 godina?
5) Zar se to odnosi i na onih oko 15% učenika koji ne nastavljaju školovanje poslije osam godina? Eh, za njih ima smisla, ali autor ne kaže kako. On inzistira za sve obaveznu školu od 12 godina. Malo je pretjerao i kao da je došao iz treće galaksije.

I sada nakon ovih bisera autor nastavlja frazama iz najboljih priručnika belosvetskih pedagoških lobyja:
”Ško¬la mora postati središnje mjesto života, mjesto okupljanja, komu¬nikacije, osobnog i društvenog rasta u zajednici”, a potom dijalektičkim obrascem kako ”kvantitet stvara kvalitet” slijedećom rečenicom:
”Učenici trebaju više vremena provoditi u školi.”
Nastavak razotkriva utopijsku razinu autorove misli: ” Takvom školom smanjiti će se socijalne razlike među učenicima, olakšat će roditeljima bolju skrb za djecu u zajednici, ali će se pomoći i poslodavcima.” Posebno je važno čini se ovo posljednje o poslodavcima kojima treba također pomoći.
I na kraju autor pokazuje potpuno nepoznavanje obrazovnih sustava u Europi i navija za preživjeli koncept rane izbornosti koji se još prije 15 godina pokazao pogubnim npr. u Njemačkoj i kada je kancelar Schroder ‘kvazireformatorsku’ priču vratio na početak, tj. na staro.
”Podjela na razrednu i predmetnu nastavu kao takva više ne egzisti¬ra u Europi. Potrebno je modernizirati obrazovni sustav i uvesti podjelu obrazovnih ciklusa na tragu iskustava razvijenih zemalja.”
Naime, on navija za obrazovnu shemu 3+3+3+3 kojom bi se zadovoljio pedagoški loby za zapošljavanjem hiperproduciranih, u velikoj mjeri upitnih, kadrova iz Učiteljske akademije (fakulteta) u višim razredima i to na uštrb zahtjevnih predmeta poput matematike, fizike, kemije, biologije, informatike…, a što je posebno pogubno za nadareni dio učeničke populacije, a što je suprotno autorovoj sljedećoj tvrdnji:
”Boljim i naprednijim učenicima s višim zahtjevima pružit ćemo više…”
I na kraju upada sam sa sobom u kontradikciju kad kaže:
”Želimo ideje utemeljene na spoznajama istraživanja i na ustaljenoj praksi.”
Ali na njegovu žalost sve te ideje u praksi mnogih zemalja pokazale su se promašenima!

Miroslav Dorešić, zamjenik ministra prosvjete 1998./1999.

36 komentara… pročitajte ih ispod ili dodajte jedan

#1 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Rujan 6, 2016 u 15:52 Thumb up 4 Thumb down 2

Kako baš i ne pratim ovaj ugledni portal niti sudjelujem u njegovom radu, zahvalan sam jednoj kolegici na činjenici da mi je skrenula pozornost na ovaj “uradak”. Pročitao sam što je napisano i nije mi jasno da li je ovo komentar, demantij, osvrt ili slobodno promišljanje. Neovisno na kraju u koju bi se “mentalnu” formu to moglo svrstati, mogu s punom odgovornošću potvrditi da je u ovom tekstu jedino moje ime “Josip Burušić” navedeno i citirano točno. Sve ostalo što je navedeno (s čim se kao navodno raspravlja, imputira mi se i ubacuje mi u usta, ukratko, sa svim s čim se ovdje fantazira), sve to nema ama baš gotovo nikakve veze s mojim komentarom koji sam napisao za potrebe jednih dnevnih novina, niti sa mnom kao privatnom i javnom osobom. Kako sam u pisanju komentara slobodan iznositi svoje stavove, što je slučaj i s predmetnim komentarom u dnevnim novinama, polazim od pretpostavke iste slobode i za autora ovog uratka. Samorazumljiva mi je mogućnost da autor slobodno iznosi tijekove svojih misli, svojih dilema i trilema, i mentalnih rukavaca u koje zalazi. I tu uistinu se nema potrebe bilo što pojašnjavati. Vjerujem, da je svakomu jasno o čemu je riječ. Reagiram ovime samo zbog ozbiljnih ljudi, koji u nekim drugim raspravama ovog portala sudjeluje i koji mogu ovo umotvorinu slučajno pročitati, kao ustalom što sam i ja. Lp JB.

#2 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Rujan 6, 2016 u 17:11 Thumb up 2 Thumb down 1

Zabunom sam za #1 “kliknuo” na “palac dolje”, a imao sam namjeru “kliknuti” na “palac gore”.

#3 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Rujan 6, 2016 u 21:04 Thumb up 1 Thumb down 5

IAKO STE GOSPODINE #1 I OVAJ PUT DOSTA TOGA NAPISALI , ČAK 1348 ZNAKOVA, opet ništa niste rekli što bi se moglo suvislo povezati kao ni u onih oko 6000 znakova u Večernjaku. Ako niste razumjeli moju kritiku onda zaista imate problem u percepciji realnosti, pa i 12 godišnje obvezne škole. Ne znam samo od kuda vam tolika hrabrost da metafizičkim jezikom pišete o stvarima koje očito ne razumijete jer koliko znam dnevnik u školski razred nikad niste nosili. Taj institut Ivo Pilar je zaista postao malo čudan što se tiče svojih istraživača i problema , kao i rezultata istraživanja. Možda bi o tome meni više mogao reći g. Šakić kojeg poznajem, Ali mi i bvši ministar #2 nešto nije jasan, jer sam ga svojevremeno cijenio pogotovo na njegovu reakciju oko afere ELF na IRB-u 2001. g. oko stroja za razminiranje.

#4 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Rujan 7, 2016 u 09:59 Thumb up 6 Thumb down 1

Na #3: Ako Vam nešto u vezi samnom nije jasno, evo da ne može biti jasnije: NE DOLAZI U OBZIR DA PODRŽIM IDIOTARIJE KOJE U POSLJEDNJIH GODINU DANA I NEŠTO VIŠE PIŠETE I GOVORITE U VEZI S OBRAZOVANJE.

#5 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Rujan 8, 2016 u 13:26 Thumb up 0 Thumb down 4

Gospodine #4 otvorite oči i pogledajte činjenice od PISA testova pa nadalje do kriterija u visokom obrazovanju. A ako ste pak za Jokićevu kurikularnu reformu napišite vaše argumente i sučelite s mojim IDIOTARIJAMA. Ja bih se bivši ministre osjećao odgovornim za stanje u kojem se sad nalazimo. Ne mogu se ozbiljne stvari rješavati uz čašu pive u Palasu s novinarkama!

#6 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Rujan 8, 2016 u 13:29 Thumb up 0 Thumb down 3

I još nešto što će vam prizvati bivši ministre #4 sjećanje na vaše odgovorne dane pa pogledajte na YouTube-u ovo

ELF Loch Harris ……. ovo je za DORH
https://www.youtube.com/watch?v=mOcw5d9zp6k

#7 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Rujan 8, 2016 u 17:55 Thumb up 2 Thumb down 1

Na #5: Bio sam nekoliko puta (otprilike desetak puta) u Palaceu ali se ne sjećam da sam ikada tamo bio s novinarkama

#8 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Rujan 8, 2016 u 17:56 Thumb up 2 Thumb down 1

Na #6: Za što me to optužujete bivši zamjeniče ministra?

#9 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Rujan 8, 2016 u 21:06 Thumb up 0 Thumb down 3

Dragi bivši ministre #7 #8 ja vas ne optužujem. Dapače, ako ste pogledali video na YouTube-u ja sam vas čak i pohvalio. A što se tiče Palace-a znam i detalje tih razgovora. No, prošlo svršeno vrijeme. Od vas samo kao, ipak matematičara, a ne nekog pedagoga, psihologa, sociologa, politologa i tome sl. očekujem egzaktnost u prosuđivanju. No, kod prof. Alića sam nekad davno dobio 5 iz Analize III, odnosno Teorije analitičkih funkcija, pa vas dobro poznajem ne samo kao bivšeg ministra, pa sam se iz tog razloga jako iznenadio na vašu neprimjerenu reakciju. No, danas mi je malo jasnije, saznao sam da ste u nadzornom odboru ‘Centra za državnu maturu’ pa ste glede ”žnj” razine zadataka na njoj tek odgovorni. Priznajte, to ipak NISU IDIOTARIJE.

#10 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Rujan 9, 2016 u 09:29 Thumb up 0 Thumb down 3

Oprostite #8, ispravka, vi ste član Upravnog vijeća NCVVO, a što je još odgovornije!

#11 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Rujan 9, 2016 u 10:44 Thumb up 2 Thumb down 1

Na #9 Kao što sam već rekao, to što vi pišete jesu IDIOTARIJE, štoviše, čini mi se zlonamjerne

#12 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Rujan 9, 2016 u 13:58 Thumb up 2 Thumb down 0

#9
“pa ste glede ”žnj” razine zadataka na njoj tek odgovorni”

Kolega, dajte vec pokazite podatke po cemu je matura ”žnj” kvalitete. Po kojoj to statistici i mjerilima zakljucujete!? Ili je to vas osobni “gut feeling” kojeg pokusavate prezentirati kao cinjenicu.

Ako mislite da je srednjoskolsko obrazovanje lose koncipirano i ne obrazuje dovoljno ucenike, to nikako nije problem mature. Matura je samo zavrsni ispit koji mjeri znanje dobiveno tijekom godina i segmentira ucenicku populaciju po pokazanom znanju, i u tome smislu zluzi svrsi sasvim dobro.

Sve vase kritike prema maturi i NCVVO su samo okrivljavanje i zov na kaznjavanje glasnika koji donosi, po vama, lose vijesti. Nije matura kriva za mozebitno lose znanje matematike, fizike, i slicno, o cemu vi cesto pricate. A ako ”žnj” zadaci kvalitetno segmentiraju ucenicku populaciju po znanju, sto je cinjenica prema najnovijim statistikama (pogledajte link u mom odgovoru na vas raniji clanak), tu staje svaka kritika mature i pocinje kritika obrazovnog sustava koji zavrsava maturom ciji ”žnj” zadaci dobro sluze svrsi. U svakom slucaju, vase kritike mature su potpuno promasene.

No, vama su glasnici, matura i NCVVO, krivi za sve.

#13 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Rujan 9, 2016 u 17:31 Thumb up 0 Thumb down 2

U krivu ste gospodine #12 jer matura mora po težini biti realno zahtjevna i jedna od njenih temeljnih zadaća jest povratna informacija iz sustava o njegovoj kakvoći. TO BI O DRŽ MATURI TREBALI ZNATI. Moja kritika je usmjerena na ‘peglanje’ Gaussa, tj. prilagođavanje zadataka niskoj razini znanja kandidata za maturu. TO JE BIT CIJELE PRIČE. Vidite npr. OECD-ov PISA projekt to ne čini već realnom razinom upravo potvrđuje moju tvrdnju da NCVVO čini štetu jer ‘pegla’. jeste li sad shvatili problem? Hiperprodukcija odlikaša nikog ne brine izgleda pa ni vas i bivšeg ministra očito. PA TO JE SJAJNO, SVI ODLIČNI, RODITELJI I ĐACI ZADOVOLJNI , a na maturi ne treba ništa znati. A što li ste vi po struci molim lijepo!!!

#14 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Rujan 9, 2016 u 17:35 Thumb up 0 Thumb down 3

A gospodin bivši ministar #11 je očito jako ljut, jer mi dobro dođe honorar iz Upravnog vijeća. A ŠTO ONDA NE BI ŠUTIO Ibitne argumente nazivao idiotarijama.
Koliki je honorar molim? i od gospodina Bezinovića također?
ALI NEĆE JOŠ DUGO!

#15 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Rujan 9, 2016 u 17:51 Thumb up 2 Thumb down 0

#13
“U krivu ste gospodine #12 jer matura mora po težini biti realno zahtjevna i jedna od njenih temeljnih zadaća jest povratna informacija iz sustava o njegovoj kakvoći”

Zbilja sam zabrinut za vas pristup ukoliko ste spremni cekati cetiri godine da bi dobili povratnu informaciju o kvaliteti obrazovnog procesa u srednjoj skoli.

A sa PISA projektom, opet mijesate kruske i jabuke. Pa “teska” matura, gdje ce svi ucenici biti grupirani oko 20-30% rijesenosti ne znaci nista – niti ucenicima, niti sustavu, niti fakultetima radi segmentacije i evaluacije kandidata. To je potpuno beskoristan pristup koji daje beskrisne infromacije.

Matura, njezina tezina ili ne-tezina nisu mjerilo kvalitete sustava i matura ne smije biti mrcvarenje ucenika radi testiranja sustava. Matura MORA biti u svrhu ucenika (a ne vas ili mene), i odrzava se ne kao zavrsno mjerilo sustava nego kao zavrsno mjerilo ucenika, sa glavnim ciljem njihove kvalitativne segmentacije radi daljnjeg skolovanja ili zaposljavanja. Ukoliko imamo problem sa zavrsnim znanjem ucenika, sto i sama PISA pokazuje da imamo, onda treba raditi promjene u skolskom sustavu i kurikulu, a ne u maturi.

#16 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Rujan 10, 2016 u 07:58 Thumb up 0 Thumb down 4

I u maturi. Sto ste po struci? Kazite i sve ce mi biti jasno.

#17 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Rujan 10, 2016 u 08:11 Thumb up 0 Thumb down 3

Ah, znao sam. Lijecnik ili drustvenjak!

#18 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Rujan 10, 2016 u 09:04 Thumb up 4 Thumb down 0

#16
Sto ste to bitno saznali o meni iz mojeg opisa posla!? Novjerojatno da diskusija svela na samo-proglasene stereotipe i vezane ad-hominem insinuacije, a ne na prezentiranje i obranu cinjenica i dokaza.

I ne, nisam niti jedno niti drugo – ja sam biolog.

#19 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Rujan 10, 2016 u 10:08 Thumb up 0 Thumb down 5

Ajde barem ulazite u STEM. Vidite, ja kao (bez lažne skromnosti) ‘otac’ državne mature još od 1996. kad se rodila ideja u mojoj glavi, kao i ondašnjeg rektora Zgb. sveučilišta, pisao sam, učio o državnoj maturi, do 2003. godine organizirao okrugle stolove, a onda su došli vagabundi poput jednog Primorca i Bezinovića i sve uprskali.
Evo, samo jedan detalj. Nađite mi državnu maturu s dvije razine matematike! To je kontradiktorno pojmu same mature, a pogotovo državne. Eh, da se ne bismo osobno prepucavali, ja ću vam poslati na mail sve moje tekstove. Evo moj mail pa mi se javite miroslavdoresic@gmail.com
A sad stavljam tekst koji uspoređuje J.Koreju i Hrvatsku. Bilo mi je to lako načiniti jer moj najstariji sin živi u Seulu već 14 godina. A za usporediti je J.Koreju i Hrvatsku u PISA testu….

#20 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Rujan 13, 2016 u 13:42 Thumb up 5 Thumb down 0

#19
“Ajde barem ulazite u STEM” – ne prohvacam vas omalovazavajuci ton, ovakav nacin komunikacije je tragican. Po cemu vi mislite da vasa diploma iz fizike vrijedi vise od necije druge iz drustvenih predmeta, ili npr. biologije? I po cemu vas ona kvalificira za eksperta u organizaciji standardiziranih testiranja znanja na drzavnoj razini? Drago mi je da ste se pripremali i ucili oko organizacije mature, no to ne znaci da nisu i drugi. A sto se tice izjave da su “sve uprskali”, sto tocno mislite? Nekoliko puta sam vas pitao, no vi samo dajete osobne stavove, a ne dokaze.

Takodjer, to da li sam ja STEM ili ne nikako ne utjece na kvalitetu mojih argumenata. Vas nacin komentiranja ovdje, u kojem omalovazavate komentatora u nadi da ne morate argumentirano odgovoriti na kritike, puno vise govori o vama nego sto mislite.

“Evo, samo jedan detalj. Nađite mi državnu maturu s dvije razine matematike!” – program medjunarodne mature ima dvije razine, program prihvacen u vise od 60 zemalja svijeta. A i A-levels u UK imaju nominalno dvije razine (A i AS). To je u sustavima za koje znam, a sigurno nisu jedini primjeri.

“da se ne bismo osobno prepucavali…”
Ne, kolega, mi se ne prepucavamo osobno, barem ne ja. Ja samo zelim argumentiranu javnu raspravu. Od vas ocekujem protuargumente, a ne osobne stavove i populisticke generalizacije.

#21 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Rujan 15, 2016 u 20:33 Thumb up 0 Thumb down 5

HAJDE MOLIM MOLIM VAS LIJEPO #20, pogledajte zadatke na državnoj maturi posljednjih godina, proanalizirajte ih, proanalizirajte rezultate PISA testova u Hrvatskoj,
pročitajte sve moje tekstove na portalu Barometar Večernjeg lista, PA ĆETE IMATI NA SVE ARGUMENTIRANE ODGOVORE. A što se tiče i razina, na žalost kopirali smo katastrofalne usamljene primjere. ITD ITD…
Nemojte od mene tražiti da vam stvari tumačim od početka…
A zašto ste se molim uvrijedili? STEM je STEM, a DH je DH. Sve je jasno!

#22 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Rujan 15, 2016 u 20:37 Thumb up 0 Thumb down 4

Jeste li pročitali uopće tekst koji je slijedio iza ovog, tj o maturi.

I još mi molim vas odgovorite na pitanje koja li se to poruka šalje s lakšom razinom matematike na maturi osnovcima. TO VAM JE RANA IZBORNOST, a to je katastrofa.

#23 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Rujan 16, 2016 u 00:23 Thumb up 2 Thumb down 0

“STEM je STEM, a DH je DH. Sve je jasno!”

Samo nije jasno zašto svako malo ljude pitate tko su, kad su Vam profili korisnika kao ulogiranom članu dostupni.

#24 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Rujan 16, 2016 u 08:23 Thumb up 0 Thumb down 7

Draga gospođo, pitate nebitno.
Sami neka kažu, nisam ja udba kao neki.

#25 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Rujan 16, 2016 u 11:31 Thumb up 4 Thumb down 0

#21

Svrha skolovanja nije polaganje mature nego stjecanje znanja, a vi ovdje postavljate maturu kao glavni cilj, sto ona sigurno nije. Zato vam opet vam govorim, tezina mature je nebitna – bitno je da li kvalitetno segmentira ucenike po znanju. Ukoliko kvalitetno segmentira, a pogledajte pod link mojeg posta na vas prijasnji komentar o prof. Soljacicu, vidjet cete jasnu raspodjelu studenata koji su pisali matematiku (a matematika je ono o cemu se vi stalno zalite), bez akumulacija prevelike rijesenosti ili nerijesenosti. Stoga, ispit iz matematike je na maturi postigao svrhu.

Matura kao samostalni, aposlutni test znanja jednog ucenika na kraju srednje skole nema nikakvu svrhu. Svrha mature nije i ne smije biti da se ucenik moze usporediti ne sa svojim kolegama iz skole (s kojima se mogao usporedjivati 4 godine) ili nastavnim planom (pa to je imao cijele 4 godine ocjenama iz svih predmeta), nego da svoje znanje usporedi sa znanjem svih ostalih ucenika njegove generacije u Hrvatskoj (a idealno i sa drugim generacijama). To samom uceniku treba radi shvacanja vrijednosti i kvalitete vlastitog znanja (i njegovih mozebitnih manjkavosti) u odnosu na konkurenciju (jer to drugi ucenici sigurno jesu), a treba i poslodavcima/sveucilistima radi selekcije najpogodnijih aplikanata. Ocjenjivanja mature 1-5 je samo zastarjela verzija za koju smo povijesno vezani, no nadam se da ce se uskoro dodati i mjerilo postotnog uspjeha u odnosu na cijelu ucenicku populaciju koja je polagala taj ispit. Rano prepoznavanje da su ostali ucenici stvarna konkurencija u daljnjem zivotu (u prijavi za fakultet, nalazenju posla) i prihvacanje te realnosti kao motivaciju u skolovanju ce sigurno izvuci najvise iz svakog ucenika, a ne borba za odlicne ocjene koje ne koreliraju sa znanjem. Sadasnji pristup skolovanju i mjerenju znanja puno vise brine za formu nego za sadrzaj.

No, da se vratim matematici na maturi, jer je o tome ovdje rijec. Dakle, vasa tvrdnja da su zadaci prejednostavni, bilo bi logicno da se bazira na observaciji da je ovakva “jednostavna” matura masovno rijesena s visokim postotkom – no nije. To znaci da nije prejednostavna matura, jer moze kvalitetno segemtirati ucenike po znanju, nego da je ucenicko znanje nedostatno za kvalitetno rjesavanje ispita kakav biste vi htjeli. Posljedicno, to znaci da je potreban, prije nego sto matura bude postavljena kako biste vi htjeli, drukciji pristup sakolovanju t.j. novi, sveobuhvatniji kurikul. I tek nakon toga prilagoditi tezinu mature novom kurikulu.

Ono sto bi vi postigli sa vasim pristupom maturi je da bi veliku vecinu ucenika nagurali u najnizih 20% rijesenosti, cime matura gubi svrhu. A oni koji bi dobro rijesili i dobili dobre ocjene, rijesili bi zato sto idu na instrukcije, imaju tutore…. cime i sama skola i obrazovni sustav gubi svrhu (kad je jedini nacin uspjeti da se trazi pomoc izvan skole).

#26 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Rujan 16, 2016 u 16:15 Thumb up 4 Thumb down 0

#24
“Sami neka kažu, nisam ja udba kao neki.”
Pa ne treba obavještajna služba za prepoznati gdje se nalaze linkovi. Ili Vama treba?

#27 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Rujan 18, 2016 u 21:39 Thumb up 0 Thumb down 6

Vi #25 stvarno ništa ne razumijete-oprostite. Ovakva državna matura kakva je legalizira katastrofalno stanje u školstvu umjesto da bude zvono na uzbunu.
Za to stanje nisu krivi nikakvi kurikuli (gadi mi se ta bezvezna riječ koja ništa ne znači),
već totalno rasulo u sustavu od uravnilovke, nerada, nepostojanja kriterija i još puno puno toga. Da, matura nije riješena visokim postotkom, ali zbog slabog znanja učenika. Ona ne odražava pravo stanje stvari i nije objektivno vanjsko vrednovanje jer ju prilagođavaju lošem stanju.
JE LI SAD RAZUMIJETE? AKO NE, ODUSTAJEM DA VAM IŠTA OBJAŠNJAVAM.
PA NARAVNO DA MATURA NIJE SVRHA ŠKOLOVANJA VEĆ ZNANJE. O sveta strpljivosti!!! Pogledajte radije PISA testove kod nas.

#28 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Rujan 19, 2016 u 10:55 Thumb up 6 Thumb down 0

#27
Ne, kolega, ja samo ne razumijem vas. Vi jos uvijek napadate maturu zbog necega sto ona po vama radi lose, no za sto ona nije niti koncipirana.

“Da, matura nije riješena visokim postotkom, ali zbog slabog znanja učenika. Ona ne odražava pravo stanje stvari i nije objektivno vanjsko vrednovanje jer ju prilagođavaju lošem stanju.”

Konacno ste okrznuli kljucnu stvar. Slabo znanje ucenika je problem, a matura je samo “laboratorijski nalaz” koji to dokazuje. Jednako kako laboratorijski nalazi ne opravdavaju bolest, tako niti matura ne opravdava neznanje – samo dijagnosticira. Prekrajanjem nalaza i kaznjavanjem laboratorija necete izlijeciti bolest (neznanje).

Kao sto sam napisao ranije, matura nije niti smije biti kljucna stepenica u sveobuhvatnom testiranju znanja koje je ucenik stekao tijekom 4 godine. Ona je svrsishodna samo kao relativno mjerilo znanja ucenika medju sobom. Promoviranje ucenika iz 1 do 4 razreda srednje skole je jedini nacin osiguranja da ucenik zna dovoljno za zavrsetak skolovanja i da pristupi “odjeravanju snaga” sa svojim kolegama.

Sportskim rijecnikom, ocjene tijekom 4 godine moraju biti kvalifikacije za “utrku”, a matura je “finale”. Samom dozvolom sudjelovanja u finalu, ucenik bi trebao dokazati visoku minimalnu razinu svog znanja, a finale sluzi da bi dokazao koliko je bolji ili losiji od svih drugih koji su se tu kvalificirali.

Kolega, matura ne moze nadomjestiti neuravnotezenost kvalitete skolovanja i ocjenjivanja od skole od skole, inflaciju odlikasa, zastarjeli pristup skolovanju, itd., niti ona sto od toga legalizira (je je sve vec legalno, na kraju krajeva). Ona je samo zavrsna dijagnoza relativnog znanja ucenika – a to radi relativno dobro. Za ostale probleme koje ste naveli, za koje se slazem da postoje, krivca trazite negdje drugdje.

#29 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Rujan 19, 2016 u 21:27 Thumb up 0 Thumb down 7

MA BRAVO, IPAK STE SHVATILI DA BI ONA TREBALA BITI I ZVONO NA UZBUNU ZBOG LOŠEG ZNANJA UČENIKA. PA TO JE JEDNA OD NJENIH BITNIH ZADAĆA —DOBITI POVRATNU INFORMACIJU IZ SUSTAVA. Staviti ću na blog sve moje tekstove iz doba kad se ona ‘rađala’ a ja pisao u Vjesniku. tada će vam nadam se do kraja stvari biti jasne. Bolje da to stavim na blog mdoresic.blog.hr nego da se po stoti put ponavljam!!!!!!!!

#30 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Rujan 20, 2016 u 01:38 Thumb up 5 Thumb down 0

Kolega, dajte se vise saberite sa omalovazavajucim izjavama i podbadanjima. Ovo nije predizborni skup da skupljate jeftine poene niti sam vas ucenik da mi drzite predavanja. A i svoje “BRAVO” zadrzite za sebe. meni nije potrebno.

“PA TO JE JEDNA OD NJENIH BITNIH ZADAĆA —DOBITI POVRATNU INFORMACIJU IZ SUSTAVA.”
Vidim da citate on sto vam pase iz mojih izjava. Nisam nigdje rekao da je bitna zadaca mature povratna informacija iz sustava, rekao sam da je sposobnost mature da diferencira znanje ucenika nedostatno kompleksnim zadacima dijagnoza loseg sustava koji vodi do mature. Mislim da je krivo koristiti maturu kao povratnu informaciju iz vise razloga. Sustav ne moze i ne smije cekati 4 godine i maturu da dobije povratnu infromaciju, niti se se ucenici smiju tretirati kao zamorci za testiranje sustava. A koristenje za ucenike preteske mature (sto mi se cini da vi zagovarate jer stalno naglasave nedovoljnu zahtjevnost zadataka, no mozda se varam) dovesti ce do kaosa, proizvoljnog i diskriminatornog kaznjavanja pristupnika maturi zbog nereda u sustavu, zastarjelih kurikula,zastarjelih metoda i pristupa ucenju, itd.

Procitajte detaljnije moje postove pa cete vidjeti da je moje misljenje vrlo razlicito od vaseg. I ne, ne trebaju mi vasi blogovi, jer se vi i ja fundamentalno ne slazemo cemu sluzi matura.

#31 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Rujan 20, 2016 u 21:50 Thumb up 1 Thumb down 5

A jeste li vi radili u školi? S time ću završiti!
KAD NETKO NEĆE RAZUMJETI NIŠTA MU NE MOŽEŠ!!!

#32 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Rujan 20, 2016 u 22:03 Thumb up 0 Thumb down 6

i JOŠ NEŠTO. JESTE LI PROČITALI TEKST ”DRŽAVNA MATURA POPUT…”?

Vaše umotvorine:
” …čekati 4 godine…” pa mi je imamo već deset godina u ovom obliku?! A koliko tek štete jer je prošla gomila neznalica!!!
”… zbog nereda u sustavu, zastarjelih kurikula,zastarjelih metoda i pristupa ucenju, itd. ” DAJTE MALO OBJASNITE ŠTO JE TO ZASTARJELO? OVO SU FRAZETINE—ZASTARJELE METODE, ZASTARJELI PRISTUPI UČENJU, ZASTARJELI KURIKULI….

KONKRETNO MOLIM…sad ste polemiku sveli na razinu Jokićeve tzv.ekspertne
grupe

Više se s vašim glupostima nedam provocirati. TOČKA
Sad ste se tek otkrili kao i oni koji beru visoke honorare u upravnom vijeću.

#33 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Rujan 21, 2016 u 11:05 Thumb up 5 Thumb down 0

#32
“A koliko tek štete jer je prošla gomila neznalica!!!” – stete kome?

“sad ste polemiku sveli na razinu Jokićeve tzv. ekspertne grupe” – hvala na komplimentu

#34 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Rujan 22, 2016 u 09:18 Thumb up 0 Thumb down 7

Zar vam je Jokić kompliment?! Ha, ha… sad mi je jasno SVE.

Prekidam polemiku… možemo nastaviti u živo u Zagrebu. javite se na moj mail
miroslavdoresic@gmail.com

#35 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Rujan 23, 2016 u 12:23 Thumb up 4 Thumb down 0

#34

Vi kontinuirano brkate uzroke i posljedice. Da ponovim po stoti put, matura ima svrhu ukoliko diferencira ucenike po znanju. To sto ih se moze diferencirati, po vama, nedovoljno kompleksnim zadacima nije UZROK problema u skolstvu, to je POSLJEDICA 4 godine nedovoljno kvalitetnog obrazovanja u srednjoj skoli. I zato je vas krizarski rat prema maturi potpuno promasen.

Ono sto bih ja predlozio jest uopce ukidanje ocjena na maturi i samo davanje postotnosti rijesenosti (od kolikog postotka je ucenik bolji). To ce napraviti pritisak i na skole i na ucenike da se potrude, jer njihov protivnik nece biti sustav sa arbitrarnim mjerilima (to nikada ne bi trebao ni biti, jer sustav mora SLUZITI ucenicima. No trenutno sustav jest protivnik, i to je zalosno) nego ce svi ucenici biti u postenom nadmetanju sasvojim vrsnjacima. A sustavom nagradjivanja skola i profesora za uspjeh bolji od ocekivanog potaknuti i natjecanje skola. Na taj nacin profesor vise nije “protivnik” koji dijeli ocjene kako zeli, nego je mentor, trener koji trenira svoje ucenike najbolje sto zna za utrku koja slijedi, na ciji ishod on nema utjecaj.
Prava olimpijada znanja.

#36 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Rujan 24, 2016 u 10:07 Thumb up 0 Thumb down 5

Ovo je već SF. Vidimo se , nadam se , u živo u Zagrebu.

Prethodni post:

Slijedeći post: