Otvoreno pismo Marinu Soljačiću

Miroslav Dorešić (Zagreb, Hrvatska), 27. Kolovoz 2016.

rubrika: Nekategorizirano

Na prvi pogled radi se u svakom slučaju o plemenitoj i hvale vrijednoj namjeri našeg mladog fizičara s MIT-a pri nagrađivanju maturanta koji je najbolje riješio zadatke (testove) na državnoj maturi. I tko bi mogao imati ikakvu primjedbu, a kamoli biti protiv, da ne živimo u realnom svijetu u kojem se moramo suočavati s grubom stvarnošću i još gorom istinom. Tko bi imao išta protiv da se maturant koji je najbolje riješio zadatke iz matematike, fizike, hrvatskog …nagradi?!
Na žalost, moramo konstatirati da je u ovoj priči učinjena velika nepravda, ali i poprilična šteta!
Zašto nepravda? Nitko ne spori da je nagrađeni učenik tih 5000 dolara zaslužio, ali zaslužili su neosporno i puno više oni naši olimpijci koje se za razliku onih športskih rijetko spominje. Zar su olimpijske medalje naših srednjoškolaca iz matematike, fizike, kemije, informatike, također sa svjetskih olimpijada znanja, slabijeg sjaja? Usporedimo li njihov uspjeh i zadatke s onima na državnoj maturi glava zaboli, jer na državnoj maturi, da se ružno izrazim, to su zadaci ‘žnj’ kategorije.
A zašto šteta? Naš Marin Soljačić (a i prisutni ministar obrazovanja pri dodjeljivanju nagrade) nehotice je dao ‘debelu legitimaciju’ srozanoj državnoj maturi što se kvalitete tiče, ali i njenim protagonistima iz NCVVO-a (Nacionalnog cntra za vanjsko vrednovanje obrazovanja), ali i cjelokupnoj ‘upravljačkoj obrazovnoj eliti’ pri MZOS-a.
Hrvati vole medalje i to pogotovo one športske, ali kad bi i u ovim medaljama znanja ili gospodarstva bili na 17 (20) –tom mjestu u svijetu, gdje bi nam bio kraj?! Citiram: ‘BDP bi umjesto 48,7 milijardi bio 646 milijardi’, a barem svakih dvadeset godina imali bismo po jednog nobelovca. Neće se to uskoro dogoditi i to sve dotle dok se zavaravamo našim znanjem na spomenutoj državnoj maturi!
I na kraju bih vam postavio pitanje: Zar Vam je potrebno pet minuta ‘hrvatske slave’ i usporedba s američkim školstvom u kojem se dodjeljuju slične nagrade? Što se tiče američkog školstva upoznao sam ga kad su moja djeca pohađala nezahtjevan High School namijenjen širokim narodnim slojevima.
Miroslav Dorešić, zamjenik ministra prosvjete 1998./1999.

6 komentara… pročitajte ih ispod ili dodajte jedan

#1 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Kolovoz 31, 2016 u 13:10 Thumb up 10 Thumb down 0

#0
Apsolutno ne razumijem vasu logiku. Zar vi mislite da imate ikakvo, moralno ili neko drugo pravo komentirati na koji nacin prof. Soljacic trosi svoje novce? Ako on, svojim privatnim novcem, zeli nagraditi bilo koga za bilo sto, vi nemate nikakvo pravo na to se zaliti. To je jednako kao da je gledam u vasu kosaricu i kritiziram vas zasto ste kupili crvenu, a ne zutu papriku. Ako vam se ne svidja njegova odluka, pa uzmite svi svoje privatne novce i nagradite ih vi. Do tada, vase kritike su smijesne i bespredmetne.

#2 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Rujan 5, 2016 u 17:47 Thumb up 0 Thumb down 8

Ja se nisam žalio na to kako on troši svoje novce. Ja sam samo rekao nešto o nepravdi i o učinjenoj šteti. Očito niste razumjeli!!!

#3 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Rujan 6, 2016 u 17:04 Thumb up 4 Thumb down 0

#2
Kolega, ja sam dobro razumio sto ste napisali, no mozda ste vi implicirali nesto sto niste imali namjeru.
Vi ste izrijekom napisali da je “u ovoj prici ucinjena velika nepravda”, govoreci o nagradi sto ju daje prof. Soljacic. Ako niste tako mislili, onda niste to trebali niti napisati.

A nakon toga mijesate kruske i jabuke i pod krinkom nekakve nepravde zelite kritizirati NCVVO. To tijelo nije nadlezno ocjenjivati i nagradjivati olimpijce, i spominjati NCVVO kao nekakvog negativca u ovoj prici je bespredmetno. A to da prof. Soljacic daje nekakvu legitimaciju nacionalnoj maturi, i da je to po vama lose, samo govori o vasem ne-kritickom stavu o maturi u kojoj je, po vama, sve lose. Prof. Soljacic je dao nagrade onima koji su pokazali znanje kada je to bilo potrebno i u obliku u kojem je zatrazeno, i jedino sto bi mi svi trebali napraviti je pridruziti se prof. Soljacicu u cestitkama na izvanrednom uspjehu. Ne kazem da je matura kao takva niti dobra niti losa, u to ne ulazim, no da je kvaliteta mature tako srozana, pa valjda bi onda vecina ucenika rijesila vrlo dobro, no cini mi se da to i nije tako.

Nemojte mijesati te ucenike u svoju osobnu vendetu prema NCVVO.

#4 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Rujan 6, 2016 u 21:19 Thumb up 0 Thumb down 6

E vidite #3 ne poznajete činjenice. Matura jest srozana i puno učenika riješi 100% ili 98%, itd matematiku, fiziku, a onda ne mogu položiti ni prvu godinu na FER-u, koji zbog toga već treću godinu uvodi repetitorij za brucoše iz tih predmeta. Očito vam je domovina daleko, ali postoji Internet i ako ste završili gimnaziju moći ćete suditi o razini zadataka na toj maturi. Naravno da NCVVO ne ocjenjuje olimpijce, ali sastavlja zadatke iz fizike i matematike za maturu, a gospodin Soljačić toj ‘žnj’ razini daje legitimaciju. A olimpijci?! Njih nitko nije nagradio!! Jeste li sada shvatili?

#5 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Rujan 7, 2016 u 10:04 Thumb up 4 Thumb down 0

Na #4: U okviru druge rečenice laž je sve osim da na FER-u održavaju repetitorij za brucoše iz matematike i fizike. Niti puno učenika riješi 100% ili 98% matematike i fizike, niti je točno da oni koji su na maturi u tim predmetima izvrsni ne mogu položiti prvu godinu na FER-u. Taj se FER-ov repetitorij nije uveo zbog izvrsnih, nego zbog osrednjih i lošijih

#6 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Rujan 8, 2016 u 01:25 Thumb up 3 Thumb down 0

#4
Kolega, pogledajte stranicu 43 i 44 izvjestaja NCVVO o rezultatima za 2015 godinu (nisam mogao naci statisticki izvjestaj za 2016.)

http://dokumenti.ncvvo.hr/Drzavna_matura/2015-12-30/Rezultati_DM1415ljeto.pdf

Mozda vi vidite nesto sto ja ne vidim, no ja nikako ne vidim akumulaciju rijesenosti matematike iznad 95%. Mozda bi ispit i trebao biti tezi, radi bolje diferencijacije najboljih ucenika, no prikazani rezultati nikako ne podrzavaju vasu tvrdnju da je cinjenica da “puno učenika riješi 100% ili 98%”. Statistika govori da je oko 2% ucenika je rijesilo ispit matematike na A razini iznad 95%.

Fizika je malo kompliciranija (Stranica 163-164) jer je velika razlika u znanju i uspjesnosti ucenika iz gimnazije i strukovnih skola, no i tu je tek oko 5% ucenika imalo rezultate iznad 95% i oko 8% gimnazijalaca. Osobno mislim da je tu nadjen dobar kompromis tezine ispita za sve pristupnike, no problem je u velikoj razlici u programu fizike izmedju gimnazija i strukovnih skola, sto nije nesto sto se moze (ili smije) rjesavati maturom, nego promjenom kurikula.

Kad vec govorite da ne poznajem cinjenice, onda bi bilo dobro da navedete po cemu ih ne poznajem, tj. da argumentirano razgovarate i date provjerljive dokaze, a ne da maskirate svoje osobne, subjektivne zakljucke kao cinjenice i onda kritizirate druge kako ne zakljucuju kao vi. A to da li mi je domovina daleko ili ne, nema nikakve veze s kvalitetom mojih argumenata, poznavanjem statistike ili razumjevanjem funkcije NCVVO.

Prethodni post:

Slijedeći post: