Neaktivnošću MZOS-a ugroženo 50 milijuna eura za znanstvene centre izvrsnosti?

Tomislav Portada (Zagreb, Hrvatska), 9. Lipanj 2016.

rubrika: Znanstvena politika

Zbog neaktivnosti Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta ozbiljno je ugrožena realizacija znanstvenih aktivnosti te hrvatskoj znanosti prijeti gubitak od 50 milijuna eura iz EU-a, kao i zapošljavanje 300 mladih stručnjaka, upozorili su u otvorenom pismu ministru Predragu Šustaru i premijeru Oreškoviću voditelji Znanstvenih centara izvrsnosti iz STEM-područja (poveznica). Iz Ministarstva odgovaraju da navedena sredstva iz strukturnih fondova EU za Znanstvene centre izvrsnosti nisu ugrožena, te da je u tijeku vrednovanje dokumentacije nacionalnog postupka proglašavanja tih centara i ispitivanje može li taj postupak biti prihvaćen kao predodabir za Poziv za dodjelu sredstava iz fondova (poveznica).

5 komentara… pročitajte ih ispod ili dodajte jedan

#1 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Lipanj 12, 2016 u 17:56 Thumb up 9 Thumb down 0

Ministarstvo u sadašnjem sastavu djeluje pola godine i čini se da će postati poznato kao ministarstvo zaborava i neaktivnosti. Osim problema opisanih u #0 koje je proizvela neaktivnost MZOS-a, valja napomenuti da za ovu godinu još nisu riješili institucijsko financiranje ustanova. Odluke valjda stoje na nečijem stolu ili u ladici. Isto kao i odluke o reakreditaciji javnih znanstvenih instituta, odluke o imenovanju novih upravnih vijeća tih instiututa, natječaji za sufinanciranje knjiga i časopisa, itd. Dobro je o svakoj odluci razmisliti i odvagnuti argumente, ali nije dobro odlučivanje rastezati u nedogled.

#2 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Lipanj 19, 2016 u 17:28 Thumb up 11 Thumb down 0

Nije imenovan niti Odbor za podjelu državnih nagrada za znanost. Rok za podnošenje prijedloga bio je lani u prosincu. Od onda su se svi ti prijedlozi ili negdje zagubili ili negdje leže bez da ih itko pogleda. Nisu naravno imenovana niti stručna povjerenstva za šest područja znanosti, pa nisu izabrani niti recenzenti za pristigle prijedloge. A po Zakonu o nagradama – one se proglašavaju i dodjeljuju za Dan državnosti. Doduše, taj se rok rijetko postiže zbog toga što znanost u Hrvatskoj nije prioritet ni u primisli, ali ipak se obično nagrade dodijele u ranu jesen. Ovoga puta se očito ništa neće dogoditi – izbori u rujnu, formiranje Vlade u listopadu ili studenom, postupak recenzije i odlučivanje o laureatima traje najmanje 3-4 mjeseca. To između ostalog znači da se do konca 2016. nagrade uopće neće dodijeliti (kao što nije dodijeljena nagrada Luka Ritz na čemu se ušparalo 12×1.000 kn stipendije za dobitnika) a ono što je predviđeno u proračunu i ne potroši se do konca godine – “papala maca”, kao što su propala velika sredstva (blizu 100 milijuna) lani za vrijeme ministra Mornara, a ranije barem isto toliko za vrijeme Gvozdena Srećka Flege.
Stvarno smo slučajna država – sve tuga i jad, ničega pozitivnog ni u naznakama

#3 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Srpanj 1, 2016 u 16:11 Thumb up 3 Thumb down 0
#4 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Srpanj 4, 2016 u 08:12 Thumb up 4 Thumb down 0
#5 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Srpanj 18, 2016 u 00:16 Thumb up 2 Thumb down 0

Prethodni post:

Slijedeći post: