Završen projekt iz medicinske (auditorne) neuroelektronike na UNIST

Ana Bedalov (Split, Hrvatska), 29. Ožujak 2016.

rubrika: Tehnologija-Biznis,Vijesti iz znanosti

Završetkom projekta STRIPmed (Jačanje kapaciteta Sveučilišta u Splitu za istraživanje, razvoj i inovacije u području medicinske neuroelektronike) sufinanciranog od Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Tim docenta Damira Kovačića na Medicinskom fakultetu, Prirodoslovno matematički fakultet, Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje na Sveučilištu u Splitu zajedno s partnerskom firmom Mikroprojekt d.o.o. vl. (Dr. D. Ježić) je uspostavio jaku interdisciplinarnu jezgru znanstvenika i stručnjaka u području medicinske neuroelektronike. Timu od 38 stručnjaka od čega je 13 novozaposlenih radio je ne istraživanju povezivanja slušnih živaca s bioničkim čipovima za nove generacije umjetnih pužnica.
Također, projekt je uspješno integrirao znanje, vještine i iskustva iz privatnog sektora koji se u Republici Hrvatskoj već uspješno bavi razvojem i inovacijama, te je orijentiran na međunarodno tržište. Konkretno, projekt je omogućio daljnju suradnju Sveučilišta u Splitu i tvrtke Mikroprojekt d.o.o. u području medicinske neuroelektronike. Uspostavljena je računalna platforma za vizualizaciju neuroelektroničkih sučelja koja čini temelj mogućeg komercijalne aplikacije koja će se moći koristiti u visoko-specijaliziranim procesima u području neuroelektronike, u svrhu ostvarivanja efikasnog povezivanja mikroelektroničkih komponenti sa živčanim strukturama.

Nadalje, nadogradnja i modernizacija postojeće istraživačke infrastrukture na Sveučilištu u Splitu omogućila je ne samo nastavak razvojno-istraživačkih aktivnosti u području medicinske neuroelektronike, nego i proboj u nove znanstveno-tehnološke grane, prije svega u smjeru dizajna i primjene novih nanostrukturnih materijala u neuro-elektroničkim sučeljima za biomedicinsku primjenu. Više na www.kovaciclab.org

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. ŠIFRA PROJEKTA: RC.2.2.08-0059; Provedbena tijela za projekt su bili MZOS i SAFU.

Prethodni post:

Slijedeći post: