Viša kriminalistička škola u Zagrebu

Lidija Šuman (Zaprešić, Hrvatska), 28. Veljača 2016.

rubrika: Nekategorizirano

Viša kriminalistička škola iz Zagreba želi poništiti 19 diploma svojih studenata jer su diplomske radove plagirali. Među optuženima je i gospodin Milijan Brkić, kandidat za budućeg ministra branitelj RH, jer je prepisao oko 70 % diplomskog rada svojih prethodnika.
Postavlja se pitanje: Kako to da u tijeku izrade rada nitko nije primijetio da se radi o plagijatu i na vrijeme upozorio kandidata na propust te tako njega ali i školu zaštitio od neugodnosti. Ako to već nije učinio voditelj rada bilo je nekoliko prilika da to učine drugi: Nastavno vijeće moglo je reagirati već kod prijave teme za rad jer su mogli zamijetiti da je dobar dio onoga što kandidat predlaže već napravljeno. Vijeće je moglo reagirati i prije obrane, kod pregleda neuvezanog rukopisa. Nakon uvezivanja na rad su mogla reagirati i dva člana komisije za obranu i postupak obustaviti. Nitko to nije napravio, što nešto govori i o kvaliteti nastavnog osoblje na toj višoj školi.
Kad netko upisuje studij čini to prije svega zato da bi stekao potrebna znanja koja će mu omogućiti da uspješno radi, napreduje u zvanju, ima veći ugled u društvu i bolje živi. Međutim što se dogodilo na studiju kriminalistike; kandidata nisu naučili pisati disertaciju, s lošom disertacijom pustili su ga na obranu i dali mu diplomu, a nakon nekoliko godina izvrgnuli su ga općem ruglu izjavom da je njegova disertacija plagijat ( oni to prije nisu vidjeli!!! ). Takvim postupkom gospodinu Brkiću su prilično narušili ugled jer nema novina u Hrvatskoj koje nisu objavile da je diplomu stekao prepisivanjem oko 70 % tuđeg rada. Iz novina se doduše ne vidi da li je prepisivao dijelove „Uvoda“ pa nije navodio reference ili je u poglavlju „Rezultati“ tuđe rezultate prikazao kao svoje. To nije isti krimen. Zato mislim da bi na Sveučilištu u Zagrebu trebalo oformiti nezavisnu komisiju koja bi ispitala 19 spornih disertacija.
Možda bi trebalo i na sve studije gdje se pišu disertacije uvesti obavezan kolegij, „Kako pisati disertaciju, znanstveni ili stručni rad“.
Još nešto za kraj; prošle godine naše novine su se raspisale u tome kako Zagrebačko sveučilište nije na popisu 500 najboljih sveučilišta u svijetu.
Nakon ovakvih skandala ne bi me začudilo da ga ne spominju niti u popisu od 5000

11 komentara… pročitajte ih ispod ili dodajte jedan

#1 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Veljača 29, 2016 u 19:12 Thumb up 8 Thumb down 0

Postovani,

U ovom slucaju, Visoke policijske skole, nema direktne veze sa Sveucilistem u Zagrebu, s obzirom da VPS nije ustanova pod ingerencijom Unizg-a (sto ne znaci da je Unizg sjajno i bajno).

Takodjer, ustanova (VPS) i osobe koje su osumnjicene za plagijarizam nikako ne mogu nositi isti nivo krivice, nadam se da to razumijete. Treba razlikovati pocinitelja djela (netko tko je prepisao rad, jer budimo realni, kada pisete rad, bilo znanstveni, bilo diplomski, vi ste autor i itekako znate jeste li nesto prepisali ili ne) i onoga tko je to trebao provjeriti, ali to nije ucinio zbog nesposobnosti, neznanja ili sl. U ovom slucaju nije naprosto jasno je li voditelj diplomskog rada svjesno presao preko cinjenice da je diplomski rad prepisan (kao ni komisija), ili pak to nije uocio (iz kojekakvih razloga).

#2 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Veljača 29, 2016 u 20:42 Thumb up 1 Thumb down 10

Mislim da i vi razumijete da nije isto autor prije diplome i nakon diplome.Nakon diplome autor je sam odgovoran ali diplomski rad se piše pod nadzorom: voditelj, članovi komisije za obranu, i cijelo nastavno vijeće koje vidi rad prije obrane.Ono što je zaista nejasno kako svi oni nisu 19 puta nisu uočili plagijate.

#3 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Veljača 29, 2016 u 22:57 Thumb up 3 Thumb down 0

Kada je proveden prvi postupak mnogi su dali izjave kako su prepisali materijal koji su dobili od mentora (http://www.vecernji.hr/hrvatska/glavnom-tajniku-hdz-a-milijanu-brkicu-ponistili-diplomu-929380). Svih ovih mjeseci nisam primjetila nikakvu vijest da je netko od mentora tražio da se očituju o tome. Iako bi to bilo logično tražiti.
Najpoznatiji od osumnjičenih u izjavama novijeg datuma tvrdi da on nije prepisao. I to je moguće, iako je prethodno utvrđeno da je 70% rada prepisano. No, samo prepisivanje je doista mogao obaviti netko drugi.
U svakom slučaju cijela priča ne bi ni smjela stati samo na oduzimanju diploma, već bi valjalo utvrditi sve okolnosti. Ipak, imam dojam da čak i unutar akademske zajednice mnogi na ovu priču odmahuju rukom, kao to je samo policijska akademija, poput one iz američkih komedija. No, razloga za brigu itekako ima, u prvom redu zbog poruke koje se šalje mladim ljudima.

#4 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Ožujak 1, 2016 u 09:38 Thumb up 1 Thumb down 0

Budući da “klikanje” na palce baš i ne funkcionira, evo mopg glasanja javno:
palac gore za #1 i #3, palac dolje za #2

#5 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Ožujak 1, 2016 u 09:45 Thumb up 6 Thumb down 0

Na #4: Klikanje na palce funkcionira i dalje, s tom razlikom što se sada rezultat ne prikazuje odmah nakon klikanja, nego tek nakon što u pregledniku (browseru) kliknete na refresh. Nadam se da je i to na popisu stvari koje se planiraju popraviti.

#6 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Ožujak 3, 2016 u 09:15 Thumb up 1 Thumb down 1
#7 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Ožujak 3, 2016 u 18:35 Thumb up 0 Thumb down 9

Svi navode etičke probleme ali ja mislim da je osnovni problem neznanje. Studenti ne znaju kako treba pisati diplomski rad i to ih treba naučiti. Ako je diplomski ujedno i prvi znanstveni rad tada treba imati strukturu kakvu ima znanstveni rad u zadanom području. Navest ću kako to izgleda u biologiji. Tekst je podijeljen u nekoliko poglavlja: U Uvodu pristupnik piše ono što je poznato u području kojim se i sam bavio. Navodi činjenice i literaturu gdje su te činjenica objavljene. U poglavlju Obrazloženje teme, sebe pozicionira u područje s time da navodi što je on radio i zašto. U poglavlju Materijal i metode, navodi s čime je radio i kojim postupcima se služio. Ako su postupci od prije poznati treba navesti literaturu. Ako je neki postupak pristupnikov original treba ga detaljno opisati. Najvažnije poglavlje su Rezultati gdje pristupnik navodi rezultate koje je on dobio u svom istraživanju. Te rezultate u poglavlju Diskusija uspoređuje s onima od prije poznatima i donosi zaključak. Posljednje poglavlje je popis literature.
Kad sam bila student jednom prilikom bunila sam se svom voditelju (prof. Silobrčiću) da je takav način pisanja suhoparan i da bi ga trebalo „poetizirati“. Rekao mi je da to nije moguće, jer se to piše baš onako kako mi je rekao. Kad više nisam bila student shvatila sa i zašto se tako piše. Znanstveni rad je prije svega namijenjen istraživačima koji se bave određenim područjem. Često oni vrhunski, kad dobiju novi rad u ruke ne gledaju niti Uvod ni Diskusiju nego otvore Rezultate da vide što je novo. (Neki pogledaju i popis literature da vide da li ste i njih citirali.- malo šale). Ja osobno probleme što se javljaju u vezi pisanja diplomskog rada podijelila bih u dvije kategorije. Izostanak referenci u Uvodu tretirala bih kao propust jer se na tom mjestu niti ne očekuje da će pristupnik prikazati svoje rezultate. Drugi ozbiljniji problem je ako pristupnik u poglavlju Rezultati navodi tuđe rezultate kao svoje. To je krađa i pravi plagijat.

#8 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Ožujak 4, 2016 u 12:36 Thumb up 13 Thumb down 0

Ad #7
“Svi navode etičke probleme ali ja mislim da je osnovni problem neznanje. Studenti ne znaju kako treba pisati diplomski rad i to ih treba naučiti.”
U slučaju navedenom u #0 ne može biti problem neznanje, jer nije riječ o slabo strukturiranim samostalnim radovima, već o radovima koji su prepisani i do 100%.
To nisu napravila nekakva zaigrana mala djeca koja još ne znaju što je prepisivanje. To su napravili odrasli punoljetni ljudi, od kojih su neki odavno punoljetni, imaju svoju djecu i rade u službi u kojoj im je posao znati što je krađa, tko ju je kada i kako počinio. Stoga problem i nije samo u tome što su prepisali rad i nisu pokazali da imaju znanje potrebno za obavljanje posla koji rade. Moguće je da to neznanje mogu nadoknaditi iskustvom u praksi, ali problem je što su napravili nešto zbog čega su lako podložni ucjenama i pritiscima, a to onda, s obzirom na posao koji rade, može biti ozbiljan problem za društvo u cjelini.

#9 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Kolovoz 21, 2016 u 21:26 Thumb up 3 Thumb down 0
#10 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Rujan 3, 2016 u 13:16 Thumb up 2 Thumb down 0
#11 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Rujan 5, 2016 u 00:37 Thumb up 3 Thumb down 0

A evo i izjave gospodina Brkića na Direktno-hr:
“Ja sam osoba koja poštuje insititucije države i boriti ću se i za pravo i pravdu. Dokazat ću da nisu u pravu. Isto tako ću, jer je policijska akademija dala mogućnost da ponovi radim, ponovno napisati rad i zatražiti javnu objavi i ići na doktorski studij. Kako to da sam ja problem, a svi ostali diplomski radovi su isti?”
(http://direktno.hr/en/2014/direkt/60137/Brki%C4%87-o-pisanju-diplomskog-rada-Srbiji-i-pobjedi-na-izborima.htm)
Najbolje da doktorira na plagiranju :)

Prethodni post:

Slijedeći post: