Zagrebačkim učenicima koji nisu uspjeli redovno upisati srednje strukovne škole Grad Zagreb platit će školovanje u privatnim školama

Tomislav Portada (Zagreb, Hrvatska), 2. Studeni 2015.

rubrika: Na rubu pameti,Vijesti iz obrazovanja

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je da će problem 56 zagrebačkih učenika koji se nisu uspjeli redovno upisati u srednje strukovne škole u Zagrebu, a odbili su ići u ponuđene škole u okolnim županijama, riješiti tako da im se iz proračuna Grada Zagreba osigura oko milijun kuna kako bi im se platila školarina u privatnim zagrebačkim školama. Večernji list: Bandić: Neupisani srednjoškolci ići će u privatne škole, Grad će platiti školarinu; Telegram: Bandić je pronašao rješenje za 56 zagrebačkih učenika koji se nisu redovno upisali u strukovne škole. Vijest je, očekivano, izazvala konsternaciju u raspravama na stranici udruge Nastavnici organizirano (1, 2).

13 komentara… pročitajte ih ispod ili dodajte jedan

#1 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Studeni 4, 2015 u 09:46 Thumb up 7 Thumb down 0
#2 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Studeni 4, 2015 u 14:19 Thumb up 10 Thumb down 2

Neke privatne škole možda trebaju poticaj — javno-privatno partnerstvo a la Bandić :)

Tip nema respekta prema nikakvim civilizacijskim ukusima. Aktivisti njegove nove stranke lijepe njegove “365″ plakate po staklima i bijelim stupovima ZETa na kojima je zabranjeno plakatiranje. Kad je Bandić na čelu grada onda ZET dozvoljava tu ilegalnu aktivnost, dok mi plaćamo ZETu karte. Kad kupim kartu ne trpim smeće na sjedalu i slično pa sam jučer poskidao tog “365″ smeća s ilegalnih ZETovih mjesta za nekoliko kila papira. Jadno drveće koje je palo radi takvih rabota.

#3 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Studeni 4, 2015 u 14:21 Thumb up 7 Thumb down 0

> staklima i bijelim stupovima ZETa

Govorim o ZETovim stanicama. Pred nekoliko godina je HDZ lijepio i unutar nekih buseva (recimo linija za mirogoj) no i ovo je kažnjivo djelo.

#4 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Studeni 4, 2015 u 16:32 Thumb up 6 Thumb down 0
#5 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Studeni 4, 2015 u 19:54 Thumb up 9 Thumb down 0

U koje on to privatne škole misli upisati tu djecu? U gimnazije? Učenike koji nisu imali dovoljno bodova za upis u trogodišnje strukovne škole?
Pa onda neka svim učenicima privatnih škola plati školarinu. Zašto bi mnogo boljim učenicima roditelji plaćali školarinu, ako onima sa slabim uspjehom plaća grad samo zato jer je to palo na pamet gradonačelniku? Još bolje, neka svima koji zažele ići u privatnu školu plati školarinu. Ako ovima plati, neka svi roditelji u Zagrebu traže da njihovoj djeci plati školarinu u privatnim školama.

#6 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Studeni 4, 2015 u 21:07 Thumb up 6 Thumb down 0

Na #5…

U koje on to privatne škole misli upisati tu djecu?

O tome razmišljam otkad sam čula za taj apsurd. Misli upisati? Koliko sam shvatila već ih je upisao. A ako stvari ostanu kakve su sada ta će djeca bolje napisati maturu od svojih vršnjaka s 2 ili tri puta više bodova.
Slučajno znam za studenticu medicine koja je iz Zagreba otišla studirati u Rijeku jer je tamo prošla na prijemnom, a u Zagrebu nije. Trebala je dignuti šator pred MZOS-om i tražiti ovakvo rješenje.
Što se našeg gradonačelnika tiče… Ima li smisla komentirati njegove poteze kad se javno govori da napušta posao u kojem je manipulirao daleko većim svotama novca jer će mu mjesto u Saboru omogućiti manipulacije koje će ga spasiti zatvora. U čemu nije jedini.
Uz to… Pročelnik gradskog ureda za prosvjetu, koji valjda savjetuje gradonačelnika, radi od svibnja nakon što je u Remetincu proboravio neko vrijeme i nakon što je platio popriličnu kauciju. Zadnjih par godina u mojoj su se maloj zapadnoj školi već barem tri puta plaćali pogolemi iznosi za izgradnju nove škole jer ova ima više od 100 godina. Već smo vidjeli planove i gotove projekte s točno ucrtanim učionicama i kabinetima. A i za ovu je godinu u Uredu bilo planirano 5 milijuna za izradu projektne dokumentacije. Vjerojatno je i potrošeno.
Usporedba s Alanom Fordom je posve u redu. Jer se već dulje zna da je Ured za prosvjetu potrošio EU novac namijenjen zapošljavanju asistenata za djecu s teškoćama koje je u Zagrebu teže dobiti nego u zadnjoj provinciji. Na što je potrošen taj novac se ne zna. Jer su i EU komisije koje bi to trebale kontrolirati iz Alana Forda.
Istražuje li se još rad tog ureda?

#7 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Studeni 5, 2015 u 09:26 Thumb up 3 Thumb down 0

Uz to… Nije mi baš jasan razlog zbog kojeg su učenici ostali neupisani. Navodno da je propisano da se u razrede smije upisati najviše 26 učenika. Što, kao, vrijedi za sve škole. Ne mogu naći ovogodišnji opis učenika prvih razreda za 15. gimnaziju, ali onaj lanjski ima razrede s po 35 učenika, mada je pravilo i tada bilo do 28.
Moja istočna škola ima generaciju učenika trećeg razreda kojima su razredi imali i do 29 učenika, a među njima je bilo dosta djece s posebnim potrebama.
Nadalje…
Kolegica koja je ove godine otišla raditi u strukovnu školu nam je rekla da ima razrede s po 3 učenika, ukupno ima 30-tak učenika. Po tome se meni čini da je u nekim zagrebačkim strukovnim školama moralo biti mjesta.
Cirkus! Kakvom je sklon naš gradonačelnik.

#8 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Studeni 5, 2015 u 10:36 Thumb up 3 Thumb down 1

Prije godinu i pol je moja osnovna škola u Zagrebu dobila molbu roditelja da se tadašnji prvašić preseli u razred s manje učenika da bi učitelj imao više vremena za njega. Molba je bila popraćena svom mogućom dokumentacijom, neurologa, psihologa, logopeda, itd jer je dijete bilo s posebnim potrebama. Manji je razred imao “samo”27 učenika. A još je Primorac rekao da će razredi u osnovnoj školi imati najviše 24 učenika. Što je zaboravljeno, ali su nam u razrede dali (nedijagnosticirane) autiste, djecu s Downovim sindromom, itd… Dok istovremeno centar za rad s takvom djecom zjapi prazan i imaju jednog djelatnika na jedno dijete.
Ovo sve zbilja više nije normalno. Kao da sam u nekom filmu apsurda.

#9 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Studeni 5, 2015 u 12:24 Thumb up 4 Thumb down 0

> O tome razmišljam otkad sam čula za taj apsurd. Misli upisati? Koliko sam shvatila već ih je upisao. A ako stvari ostanu kakve su sada ta će djeca bolje napisati maturu od svojih vršnjaka s 2 ili tri puta više bodova.

Neka djeca plaćaju u privatnim školama. Ovdje im je povrijeđen princip ravnopravnosti u odnosu na ove svjećke. Dakle, ako dobro shvaćam, školski primjer za tužbu na ustavni sud.

#10 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Studeni 5, 2015 u 16:34 Thumb up 4 Thumb down 0
#11 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Studeni 11, 2015 u 10:00 Thumb up 11 Thumb down 0

U istom tjednu kad je gradonačelnik zbrinuo učenike u privatnim školama Grad Zagreb je odbio platiti skromni jednodnevni smještaj za stotinjak učenika iz cijele Hrvatske koji bi sudjelovali na natjecanju iz robotike. Što bi koštalo kao 1 ili 2 stipendije koje je udijelio učenicima koji, kako njihove ocjene pokazuju, nemaju puno volje za školu.
Naši su robotičari već postigli zapažene rezultate, posjetili su nekoliko kontinenata i sudjelovali na raznim natjecanjima.
Ali njihovo je obrazovanje (često) prepušteno njihovoj volji i roditeljima koji plaćaju za to.

#12 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Studeni 17, 2015 u 23:10 Thumb up 2 Thumb down 0

U ove su se privatne škole upisali neupisani učenici.
Njih se 30 upisalo u istu školu koja će od Grada Zagreba za njihovo školovanje dobiti 750.000 kuna.

#13 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Studeni 18, 2015 u 13:06 Thumb up 0 Thumb down 0

Ovo je zaista demotivirajuće za svu djecu koja se zaista trude i rade. Nije čudo da mladi sve ranije razmišljaju o odlasku iz Hrvatske.
Djecu koja žele ići u srednju školu ne treba ostavljati na ulici. No, ovim upisom u privatne škole mnogima od njih napravljena je medvjeđa usluga. Dobro je da se bar dio tih učenika upisao u trogodišnje programe i da se školuju za određeno zanimanje. Ali kakvog smisla ima upisati učenike s vrlo slabim uspjehom u gimnazije? Hoće li im Bandić plaćati i ponavljanje razreda? A čak i da im se naglo nešto prosvjetli, pa uspiju završiti gimnaziju, što onda, bez zanimanja? Hoće li im plaćati i studiranje na privatnim fakultetima? Koliko će svaki od njih dugoročno dobiti iz gradskog proračuna?

Prethodni post:

Slijedeći post: