Javna rasprava za S3 -Strategija Pametne specijalizacije RH

Ana Bedalov (Split, Hrvatska), 5. Studeni 2015.

rubrika: Fondovi-Stipendije-Posao-Natječaji,Tehnologija-Biznis,Znanstvena politika

Pokrenuta je mrežna  javna rasprava Vlade RH za S3 – Strategiju pametne specijalizacije Republike Hrvatske. Budući da će ovaj strateški dokument zaista i definirati tematske cjeline i metodologije koje će se financirati iz strukturnih fondova (ukupno preko 100 mil. eura)  iz  operativnog plana 2014-2020  za  istraživanja, razvoj i inovacije u RH, važno je da istraživačka zajednica da svoj doprinos ovoj javnoj raspravi. Link na online javnu raspravu Vlade se nalazi ovdje: https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/MainScreen?entityId=2242

Glavni cilj S3 je transformirati hrvatsko gospodarstvo i povećati njegovu konkurentnost, koncentrirajući resurse znanja te povezujući ih s ograničenim brojem prioriteta 5 . Identifikacijom ključnih prioriteta u S3 omogućit će se koncentracija istraživačkih kapaciteta i infrastrukture. To će koristiti i javnom i privatnom sektoru, koji će na taj način okupiti kritičnu masu istraživača koji će zajednički raditi na strateškim temama istraživanja i razvoja (I&R) s ciljem postizanja istraživačke izvrsnosti te njihove komercijalizacije.

S3 za Republiku Hrvatsku predstavlja sveukupnu procjenu upravljačkih kapaciteta javnog sektora, instrumenata za poticanje inovacija, te ključne osnove za inovacije – istraživačkih kapaciteta i ljudskog kapitala. Njome se predlaže snažni okvir za praćenje i vrednovanje, te omogućuje sektorska analizu pet prioritetnih područja gospodarstva i njihov inovacijski potencijal.

Prethodni post:

Slijedeći post: