Bojan Žagrović na Skepticima u pubu, petak 20.11. u 19h u klubu Sax!

Saša Ceci (Zagreb, Hrvatska), 16. Studeni 2015.

rubrika: Događanja

Ogromna većina naših osobina, baš kao i osobina drugih živih bića, određena je našim genima. Znanstvenici još uvijek ne znaju sa sigurnošću kako je došlo do toga. Što najnovije teorije kažu o nastanku genetskog koda reći će nam biofizičar Bojan Žagrović na još jednom specijalnom izdanju Skeptika u pubu.

Na Skepticima u pubu se u neformalnoj atmosferi susreću i druže ljudi koji vole znanost, kritičko razmišljanje i zanimljiva predavanja. Pozivamo vas da nam se i vi pridružite u petak 20. studenog od 19 do 21 sat u klubu Sax! (Palmotićeva 22/2, Zagreb)

Kako je nastao univerzalni jezik života: o porijeklu genetskog koda – Bojan Žagrović

Genetski kod je univerzalni jezik svih živih bića na molekularnoj razini, čije je porijeklo još uvijek potpuno nepoznato. Od bakterija do biljaka, životinja i na koncu čovjeka, žive stanice čitaju zapis iz gena koristeći jedan te isti jezik – genetski kod. Dok znanstvenici razumiju riječi i gramatiku tog jezika, još uvijek se gotovo ništa ne zna o tome kako je on nastao. U ovom predavnju predstavit ću glavne teorije o porijeklu genetskog koda i posebno se zadržati na najnovijim rezultatima iz našeg laboratorija koji upućuju na to da se kod razvio iz izravnih, komplementarnih interakcija između proteina i nukleinskih kiselina.

Bojan Žagrović je rođen 1974. godine u Zagrebu, diplomirao je 1997. godine biokemiju na Harvardu, a 2004. doktorirao biofiziku na Stanfordu. Nakon trogodišnjeg poslijedoktorskog usavršavanja na ETH-u u Zürichu, 2007. godine postao je znanstveni direktor MedILS-a u Splitu i voditelj projekta iz računarske biofizike. Od 2010. godine profesor je na Sveučilištu u Beču, a bavi se računarskom i eksperimentalnom biofizikom. Dobitnik je EMBO poslijedoktorske stipendije, ERC Starting granta, McGraw-Hill nagrade Europen Protein Society-a, te član Austrijske Akademije Znanosti (Junge Kurie).

 

 

Prethodni post:

Slijedeći post: