Edukacija prosvjetara: Učitelji prepušteni sebi i svojoj savjesti

Jakob Patekar (Rijeka, Hrvatska), 13. Rujan 2015.

rubrika: Vijesti iz obrazovanja

Ako učitelji i profesori ne budu spremni za promjenu kurikuluma, od reforme obrazovanja neće biti ništa, a sve na čemu se danas radi ostat će mrtvo slovo na papiru, upozorava Boris Jokić

http://www.novilist.hr

5 komentara… pročitajte ih ispod ili dodajte jedan

#1 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Rujan 14, 2015 u 00:16 Thumb up 7 Thumb down 2

Prosvjetni reformatori opet otkrivaju toplu vodu, poput:
“Osim toga, i fakulteti na kojima se nastavnički kadar obrazuje nisu prilagođeni potrebama obrazovnog sustava, pa u škole dolaze nastavnici bez praktičnih znanja koja trebaju primijeniti u razredu.”
Prije par dana ovo je napisala magistra edukacijskih znanosti:
“U pet godina školovanja, praksu sam imala tek na petoj godini, 10 sati sam prisustvovala predavanjima mentorice, sama sam održala jedan sat i odslušala 6 sati drugih studenata. 17 puta 2 (9 i 10 semestar) je 34 sata. Bijedno, za pet godina školovanja. Ako student tijekom školovanja dobije praksu u nekoj stranoj zemlji naučit će više o njenoj školskoj praksi nego u svojoj matičnoj. Kako reče jedna moja kolegica, dnevnik nije vidjela dok nije počela raditi.
Reformatori koji shvate da ovu ribu treba početi čistiti od glave, a ne stalno derati po repu možda nešto i naprave.
Izjave koje su sadašnji reformatori (ako to uopće jesu, kad im gledamo učinke) u početku davali, da će devetogodišnja osnovna škola popraviti stanje u sustavu, ali da prve rezultate treba čekati 15-tak godina, su u ovo doba brzih promjena, uvreda za zdrav razum.
Jesu li sada shvatili ono o glavi i repu? Nekako sumnjam, više mi se čini da peru ruke.
Kakva je to glupa izjava ” Ako učitelji i profesori ne budu spremni za promjenu kurikuluma, od reforme obrazovanja neće biti ništa.”?! Kurikulum je sveto pismo i svaki ga nastavnik mora odraditi. Još nisu ništa konkretno ponudili i već se boje da to nećemo prihvatiti.
Da, najbolje je okriviti nastavnike da njihovu papirnatu reformu nisu htjeli odraditi.

#2 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Rujan 14, 2015 u 14:01 Thumb up 3 Thumb down 0

Re #1. Ne znam na koga mislite kada kažete “reformatori”, ali činjenica jest da u obrazovnoj vertikali ne postoji sustav kvalitete i da ga treba osmisliti i pokrenuti. Ali, stvaranje sustava kvalitete zadatak je političara, a ne prosvjetara, pa nam preostaje čekati “političku volju” za nečim takvim.

#3 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Rujan 14, 2015 u 19:19 Thumb up 3 Thumb down 1

Na #2…

stvaranje sustava kvalitete zadatak je političara, a ne prosvjetara,

Grozna izjava u kontekstu činjenice kakvi su naši političari. Tko bi pametan vjerovao da oni imaju pojma o tome što rade?! Ili ako imaju, da je to u interesu nacije. Više mi se čine kao neka elementarna nepogoda koja je do sada napravila u svakom sustavu očajne štete koje tko zna kada ćemo, i hoćemo li uopće, popraviti
A svaki je dobar prosvjetar odavno trebao dignuti glas protiv nebuloza koje vladaju u sustavu. Rijetki ga i dižu.

#4 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Rujan 14, 2015 u 21:26 Thumb up 6 Thumb down 0

Re #3. Obrazovnu politiku kreiraju političari, sviđalo se to nama ili ne. A što se tiče dizanja glasa, toga neće biti jer nema kritične mase – i ne vjerujem da će je ikada biti. Nažalost.

#5 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Rujan 14, 2015 u 23:03 Thumb up 9 Thumb down 0

Na #4
Naši političari nemaju blagog pojma što bi s obrazovanjem i obrazovnom politikom. To zgodno ilustrira i činjenica da kad god uoči izbora novine ekskluzivno objavljuju tko su kandidati za buduće ministre, onda navedu kandidate za sve osim za ministra obrazovanja i znanosti. To valjda nitko ne želi. Na kraju onda ministar postane netko tko je silno želio biti ministar, ali su oni resori koje je htio već zauzeti, pa onda eto može biti i ministar obrazovanja i znanosti kad već nema ničeg boljeg.

Prethodni post:

Slijedeći post: