Usporedba sveučilišta i nogometa

Frano Barbir (Split, Hrvatska), 28. Kolovoz 2015.

rubrika: Nekategorizirano

Zoran Mamić je izjavio da je Dinamu ušao među 32 najbolja kluba u Europi a zagrebačko sveučilište nije ni među 500 najboljih na svijetu. Ima li takva usporedba smisla komentira Nenad Jarić Dauenhauer na t-portalu http://www.tportal.hr/vijesti/znanost/394312/Ima-li-ikakve-logike-u-Mamicevoj-tiradi-o-Sveucilistu.html

4 komentara… pročitajte ih ispod ili dodajte jedan

#1 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Kolovoz 28, 2015 u 11:17 Thumb up 16 Thumb down 2

Usporedbu znanosti i nogometa smo već imali na ovom portalu prije nekoliko godina pa smo zaključili da kod nas znanstvenici moraju, u nogometnom žargonu, graditi stadion.
Kolega novinar je dosta dobro uočio nekoliko bitnih razlika između sveučilišta i nogometnog kluba, pa ipak mu je promaklo još nekoliko bitnih razlika (ili sličnosti) koje mođa mogu barem djelomično ukazati zašto postoji tako velika razlika u (relativnoj) kvaliteti odnosno položaju na rang listama.
Kad nogometni klub, konkretno Dinamo, kupuje igrača nastoji dobiti najboljeg što ga može dobiti za poziciju koja mu treba za novce koje ima na raspolaganju. Kad bismo i mi tako zapošljavali na Sveučilištu uvjeren sam da bi i naš rang na svjetskim listama bio bolji. Ili, kad bi Dinamo zapošljavao isključivo igrače iz svog pomlatka i to redom bez nekih kriterija onda bi vjerovatno bio rangiran slično rangu sveučilišta.
Drugo je motiv. Dinamo, odnosno njegov vlasnik, ima vrlo jasan, naravno financijski, motiv da uđe među 32 najbolja kluba u Europi. Ima li sveučilište, ili njegov vlasnik(?) tako jasan motiv?
Kupovina i plaće igrača, ili izgradnja nogometnog stadiona se smatra investicijom. Plaće znanstvenika i nabava znanstvene opreme su trošak. Dok god država i društvo tretira znanost i obrazovanje kao trošak a ne kao investiciju nećemo moći napraviti neophodne promjene.
U nogometu nema šanse da igrači biraju trenera ili direktora kluba. Dapače situacija je upravo obrnuta. A u znanosti i obrazovanju?
Nogometna reprezentacija nam je bez sumnje među 10 najboljih u Europi. Većina tih igrača igra u najboljim klubovima po Europi, u koje su dospjeli isključivo zbog svojih sposobnosti. Kada bi se napravila “reprezentacija” hrvatskih znanstvenika koji karijeru ostvaruju na najboljim sveučilištima na svijetu, a na koje su dospjeli isključivo zbog svojih sposobnosti, vjerujem da bi i ona bila među 10ak ponajboljih.
Dakle usporedba sveučilišta i nogometnog kluba, odnosno znanosti i nogometa, i nije baš tako bezvezna kako to na prvi pogled izgleda. Možda bi ipak mogli nešto naučiti i primijeniti od nogometa, naravno ako želimo biti uspješni kao nogomet/nogometaši.

#2 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Kolovoz 28, 2015 u 12:49 Thumb up 3 Thumb down 5

Na #1 Bravo!

#3 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Kolovoz 29, 2015 u 19:29 Thumb up 2 Thumb down 3

Na #2
Nisu mi jasna ova tri palca dolje. Mogu lo doticna gospoda izici iz anonimnosti i pojasniti sa cime se u komentaru #1 ne slazu i zasto. Jer u znanosti, za razliku od politike, odlucuje se sto je ispravno a sto ne logicnim zakljucivanjem , a ne glasovanjem. godine 1932 u Njemackoj je izisla knjiga pod naslovom “Sto autora protiv Einsteina” gdje su tvrdili kako je teorija relativnosti pogresna. Mislim da su medju tim autorima bila i dva nobelovca. Ali taj broj nije nista dokazivao. Jer u pitanjima istinitosti i laznosti nije bitan broj glasova za i protiv kao sto je to u politici. A ovdje se radi ipak o necem drugom, ane o politici.

#4 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Kolovoz 29, 2015 u 20:37 Thumb up 7 Thumb down 0

#1 Vrlo zgodna i logicna usporedba. Jedan od “zgodnih” outliera koji rusi logicnost usporedbe jest zakljucak da bi Mamic bio bolji ministar znanosti od svih dosasnjih :wink jer je on u Dinamu pandan ministru znanosti. No mozda i bi …

Prethodni post:

Slijedeći post: