Je li argumentirana kritika u znanstvenom časopisu povod za tužbu ili za raspravu?

Zdravka Jelaska Marijan (Zagreb, Hrvatska), 16. Srpanj 2015.

rubrika: Na rubu pameti,Vijesti iz znanosti

Stručno napisane kritike i recenzije pojedinih izdanja u znanstvenim časopisima imaju višestruku svrhu, ali i raznoliku sudbinu. Najbolje je kad one urode zanimljivom i dobro argumentiranom polemikom u kojoj se rješavaju prijepori. Neke naiđu na šutnju, a ponekad autori nesposobni za valjanu raspravu pribjegnu pokušaju sprečavanja objavljivanja ili nekim drugim nastojanjima usmjerenima na kršenje slobode govora i slobode znanstvenog rada i objavljivanja. Nedavno sam čula da se na stručnu kritiku ili recenziju umjesto argumentiranim odgovorom može odgovoriti i tužbom za klevetu.

Sredinom 2014. godine Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, zastupan po ravnatelju, tužio je za klevetu dr. sc. Natašu Bašić, zbog stručnog članka objavljenog u znanstvenom časopisu (Jezik, br. 61, 2014.), umjesto da ravnatelj i/ili netko od znanstvenika instituta argumentirano odgovori i uđe u polemiku. Okrivljena je oslobođena presudom Općinskog kaznenog suda u Zagrebu krajem siječnja 2015., a presudu je zatim potvrdio i Županijski sud te je ona sada pravomoćna. Odakle će IHJJ platiti troškove na znam.

Koliko mi je poznato, takva je tužba u RH presedan koji podsjeća na neka prijašnja vremena politički obojenih procesa. Ostavljajući pitanja rasprave o Pravopisu ovdje po strani, htjela bi otvoriti raspravu o pitanju podizanja takve tužbe i presedana koji se može negativno odraziti na bilo kakve kritične primjedbe na pojedine objavljene radove te vrlo negativno utjecati na slobodu znanstvenika kao autora, ali i uredništava časopisa.

U javnosti je ovaj slučaj prošao gotovo bez odjeka.

Sve što sam o ovom slučaju uspjela naći je članak u Hrvatskom tjedniku  Jezikoslovka dr. sc. Nataša Bašić oslobođena optužbe za klevetu zbog kritike Institutova, pravopisa

i razgovor s N. Bašić u GK: Presuda je jezikoslovnoj struci vratila dostojanstvo odakle izdvajam

U kaznenom je postupku bilo utuženo 10 navoda iz prvoga nastavka članka U povodu objave Hrvatskoga pravopisa Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje – Politika ili struka, objavljenoga u časopisu Jezik (br. 1-2, 2014.), a istodobno je od Predsjedništva Hrvatskoga filološkoga društva ravnatelj Jozić tražio smjenu glavne urednice časopisa Jezik prof. dr. Sande Ham, kako bi se zaustavila objava daljnjih nastavaka toga prikaza. Inače do sada je objavljeno pet nastavaka vrlo zanimljivoga strukovnoga štiva, a šesti se očekuje na jesen.

Sudovi u inkriminiranim navodima nisu našli ništa klevetničkoga, dapače tijekom postupka niži je sud utvrdio, a viši potvrdio da je riječ ili o istinitim činjenicama ili o autoričinim vrijednosnim sudovima, javno izrečenima s nakanom da se promiče razvitak struke, a ne šteti ugledu Instituta.

1 komentar… pročitajte ih ispod ili dodajte jedan

#1 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Srpanj 16, 2015 u 18:03 Thumb up 12 Thumb down 0

Mislim da je stavljanje ove vijesti u rubriku “Na rubu pameti” samodostatan komentar na tužbu, hvala.

Prethodni post:

Slijedeći post: