Hrvatska u The Economistu

Damir Kovačić (Split, Hrvatska), 17. Siječanj 2014.

rubrika: RaznoRazno

The Economist objavljuje članak o turobnom stanju Hrvatske u kontekstu njezinog pristupanja u EU: More normal, and glummerIn the past, says Dejan Jovic, the president’s chief analyst, Croatia’s elite managed to agree on such goals as independence, recovering Serb-held territory and EU and NATO integration. Those who did not accept these goals were marginalised. Now talk of further reform cuts little ice because, as the 45-year-old Mr Jovic says, “I have been hearing this since I was five.” Today, he adds, there is also less reason to say “Don’t raise such-and-such an issue now.” The political landscape is changing and, in a morose country, many of the newcomers will be anything but liberal.

4 komentara… pročitajte ih ispod ili dodajte jedan

#1 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Siječanj 17, 2014 u 14:57 Thumb up 16 Thumb down 15

Prve dvije rečenice su dovoljne…
“THE economy is stagnating, unemployment is rising and many young Croats are poisoned by hate. Some flirt with fascism, and the country is riven by intolerance of those “who think, live, pray, write and speak differently”. Not the rallying cry of an opposition leader, but the sober assessment of Ivo Josipovic, Croatia’s Social Democratic (SDP) president”

Predsjednik države ocrnjuje državu kojoj je na čelu…?!
Pa i ako je istina sve to, pokušajte staviti ove rečenice u usta Obami, ili bilo kojoj drugoj čelnoj osobi razvijene države (koje također imaju problema s nezaposlenošću, rastućim radikalizmima, i sl.).

#2 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Siječanj 18, 2014 u 10:53 Thumb up 9 Thumb down 8

Ovo je ono što bi napisala osoba koja nikad prije nije čula za Hrvatsku pa je sročila sažetak stanja iz naslovnih članaka dnevnih novina u proteklih mjesec dana.

Iz te perspektive je zapravo jako insightful jer prikazuje kako bi prosječna osoba (u smislu interesa, promišljanja i znanja o prošloj i sadašnjoj politici) u Hrvatskoj mogla gledati na nedavne događaje u Hrvatskoj, odnosno kakav bi dojam i mišljenje o trenutnom stanju hrvatskog naroda i države mogla steći iz glavnih medija.

Taj insight je poprilično potresan kad je čovjek ovako direktno suočen s njim (najviše zbog toga što to uglavnom nema veze sa stvarnim stanjem i stvarnim razlozima te zato što će ovakvo iskrivljavanje i relativiziranje stvarnosti i prošlosti omogućiti daljenje truljenje zbog skrivanja pravih uzroka trenutnih problema kao i mogući nastanak novih problema, možda čak i ovih koje Josipović već vidi), ali na žalost nije iznenađujuć.

#3 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Siječanj 20, 2014 u 15:59 Thumb up 4 Thumb down 12

Na #0
Britanski The Telegraph je u svom online izdanju objavio vodič kroz Hrvatsku. Njega je sastavila Jane Foster, poznata autorica putopisa. Puna je hvale za Hrvatsku.

http://www.telegraph.co.uk/travel/destination/croatia/125841/Croatia-summer-holidays-guide-2014.html

Kako ne znamo sami cijeniti svoje i obavještavati svijet o našim ljepotama i znamenitostima i tako promovirati svoju zemlju, onda to moraju učiniti stranci.

#4 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Siječanj 20, 2014 u 17:52 Thumb up 10 Thumb down 9

Na #1:

Predsjednik države ocrnjuje državu kojoj je na čelu…?!

Predsjednik države govori golu istinu o državi kojoj je na čelu, istinu koju svi vide. Time šalje ostatku svijeta poruku da je svjestan problema, umjesto da zabija glavu u pijesak i za svjetsku javnost se pravi da je ili sve bajno ili da Hrvati nisu sami krivi za stvari koje su sve samo ne bajne.

Pa i ako je istina sve to, pokušajte staviti ove rečenice u usta Obami, ili bilo kojoj drugoj čelnoj osobi razvijene države (koje također imaju problema s nezaposlenošću, rastućim radikalizmima, i sl.).

Očito ih ne pratite baš pažljivo. I Obama i ostali odgovorni državnici i te kako javno govore o problemima i patološkim tendencijama u svojim zemljama. To je njihov posao.

Prethodni post:

Slijedeći post: