Treći element na HRT-u

Damir Kovačić (Split, Hrvatska), 10. Listopad 2013.

rubrika: RaznoRazno

Od prošlog tjedna je na HRT-u 3. program započela nova emisija “Treći element” koji se bavi fenomenima u prirodnim znanostima. Voditelji su dr.sc. Saša Ceci i dr.sc. Marko Košiček koji su privremeno zamrznuli svoj angažman na Institutu Ruđer Bošković. U prošloj emisiji se govorilo o grafenu uz prisustvo zanimljivih fizičara (emisija na zahtjev), a sljedeća emisija koja je na rasporedu večeras oko 22.20 na 3.programu HRT-a će biti fokusirana na proizvodnju hrane.

28 komentara… pročitajte ih ispod ili dodajte jedan

#1 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Listopad 10, 2013 u 17:37 Thumb up 23 Thumb down 0

Hvala na reklami, no moram ispraviti konstataciju da smo Saša i ja zamrznuli svoj angažman na IRB-u. Mi smo i dalje aktivni znanstvenici, a na HRT-u smo angažirani kao vanjski suradnici kao i mnogi drugi kulturnjaci i društvenjaci koji vode i uređuju druge specijalizirane emisije sličnog formata. Zbog angažmana na HRT-u smanjili smo vlastiti angažman u drugim projektima popularizacije znanosti na kojima smo godinama intenzivno radili (Saša kao član Društva za promociju znanosti i kritičkog razmišljanja te autor bloga Blesimetar, ja kao član Društva za edukaciju van okvira i dugogodišnji organizator Ljetne škole znanosti u Višnjanu/Požegi). Veselimo se vašim kritičkim osvrtima na emisiju, pohvalama, pokudama te sugestijama oko tema i potencijalnih gostiju.

#2 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Listopad 10, 2013 u 19:07 Thumb up 18 Thumb down 0

Imamo i facebook stranicu na kojoj nekad podijelimo neke zanimljive vijesti iz znanosti (i neke fora slike), objavljujemo fotke sa snimanja, primamo prijedloge i kritike (a nađe se i poneka pohvala :) ). Obično napravimo i event za emisiju u kojem dajemo najvažnije obavijesti o emisiji i ažuriramo vrijeme emitiranja (koje uvijek malo varira). Facebook event za večerašnju emisiju je na ovoj poveznici. Javite nam kako vam se sviđa emisija, koje goste biste željeli vidjeti i o kojim temama slušati. Vidimo se večeras :)

#3 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Listopad 12, 2013 u 11:23 Thumb up 9 Thumb down 0

Druga epizoda (o hrani budućnosti) je dostupna online.

Sljedeći četvrtak (oko 22:10) bit će riječi o primjeni moderne biotehnologije u regenerativnoj medicini. Govorit ćemo o presađivanju organa, dobivanju matičnih stanica i njihovom korištenju za uzgoj tkiva u laboratoriju, te o novoj metodi za ubrzano zacjeljivanje kostiju. Naši gosti su Prof. Slobodan Vukičević s Medicinskog fakulteta u Zagrebu i Prof. Boris Labar iz Centra za ekspertnu medicinu.

Za facebook event kliknite ovdje.

#4 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Listopad 18, 2013 u 12:34 Thumb up 9 Thumb down 1

Treća epizoda (kao što gore piše :) o regenerativnoj medicini) je dostupna u emisijama na zahtjev.

U četvrtom Trećem (ili kojem već) elementu govorimo o nuklearnoj energiji. Zanima li vas može li Krško postati nova Fukushima, bi li nuklearni fizičari radije živjeli kraj odlagališta običnog ili nuklearnog otpada, te kad konačno možemo očekivati funkcionalan fuzijski reaktor – svakako pogledajte ovu emisiju.

Naši gosti su prof. dr. Davor Grgić sa zagrebačkog FER-a (koji upravo nadgleda remont NE Krško) i dr. sc. Tonči Tadić s IRB-a (koji sudjeluje u radu eksperimentalnog fuzijskog reaktora ITER). Vidimo se!

Više informacija o Trećem elementu možete pronaći na njegovoj FB stranici, a za sve detalje vezane za sljedeću emisiju tu je FB event.

#5 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Studeni 23, 2013 u 08:57 Thumb up 12 Thumb down 0

Kome je promako zadnji Treći element u kojem su Antonio Šiber i Galja Pletikapić govorili o mekoj i vlažnoj nanoznanosti, virusima i cvjetanju mora može to pogledati na webu HRT-a. Tamo su dostupne i sve ranije emitirane epizode.

#6 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Studeni 28, 2013 u 19:38 Thumb up 7 Thumb down 0

Četvrtak, 28. studeni, u 22:42 na HRT3
Prvi prosinca je Svjetski dan borbe protiv HIV-a. Tim povodom ćemo u Trećem elementu ugostiti prof. dr. Josipa Begovca iz Referentnog centra za dijagnostiku i liječenje zaraze HIV-om, i doc. dr. Ivanu Božićević iz Suradnog centra Svjetske zdravstvene organizacije za praćenje epidemije HIV-a. U emisiji ćemo govoriti o ovom opakom virusu, o tome što smo sve naučili o njemu u proteklih 30 godina, kakva je njegova raširenost u svijetu, kako djeluje terapija te možemo li u skoroj budućnosti očekivati cjepivo. Naša urednica i jedan od voditelja čak su otišli u Referentni centar za dijagnostiku i liječenje zaraze HIV-om i testirali se. Kako je završilo, pogledajte večeras u emisiji.

#7 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Studeni 29, 2013 u 15:51 Thumb up 8 Thumb down 0

Borba protiv HIV-a je online.
U nastavku je najava sljedeće emisije.

Četvrtak 5. prosinca oko 22:10 na HRT3
Kvazikristali i kvaziznanstvenici
Ne događa se često da neko novo otkriće okrene naglavačke nešto što je u znanosti smatrano za potpuno jasno i nedvojbeno. Tako smo smatrali da postoje amorfne tvari čiji su atomi ili molekule poslagani bez nekog reda (poput stakla ili asfalta), i kristali u kojima su atomi i molekule poslagani u pravilne strukture koje se periodički ponavljaju. Pogledajte u našoj emisiji kako je došlo do toga da danas znamo da postoji i treća varijanta – pravilna struktura koja se ne ponavlja periodički, tko je to prvi predvidio, tko otkrio, kako je to prihvatila znanstvena zajednica, javlja li se u prirodi, i čemu tako nešto uopće može služiti nama u normalnom životu. Naravno, osim što je promijenilo jednu paradigmu i svom otkrivaču donijelo Nobelovu nagradu.

Naši gosti su doc. dr. Franka Miriam Brueckler s Matematičkog odsjeka, te dr. sc. Vladimir Stilinović s Kemijskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu. Vidimo se :)

#8 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Studeni 29, 2013 u 15:53 Thumb up 9 Thumb down 0

Za više informacija o emisiji pogledajte našu FB stranicu.

#9 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Listopad 9, 2014 u 06:45 Thumb up 10 Thumb down 0

Ekstrasolarni planeti i izvanzemaljski život
Danas (9.listopada) u 21:45 na HTV3

Zadnjih nekoliko godina otkriveno je preko 1800 ekstrasolarnih planeta – planeta koji ne orbitiraju oko Sunca već oko neke druge zvijezde. Veličina im varira od onih većih od Jupitera, do onih malih poput našeg Mjeseca. Kako je moguće pronaći tako malene objekte na doslovno astronomskim udaljenostima te kolika je mogućnost da na tim planetima postoji nekakav (i kakav) život, u studiju razgovaramo s astrofizičarkom doc. dr. sc. Dijanom Dominis Prester s Riječkog sveučilišta i biokemičarkom izv. prof. dr. sc. Itom Gruić Sovulj sa Zagrebačkog sveučilišta.

U prilozima sudjeluju astrofizičar izv. prof. dr. sc. Dejan Vinković sa Splitskog sveučilišta, kemičar doc. dr. sc. Tomislav Portada s Instituta Ruđer Bošković, te znanstvenici i studenti s Riječkog sveučilišta uključeni u potragu za ekstrasolarnim planetima – dr. sc. Tomislav Jurkić, Klaudija Lončarić i Lovro Pavletić. Vidimo se večeras!

#10 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Listopad 11, 2014 u 07:28 Thumb up 7 Thumb down 0

Što je ALS?
Četvrtak 16. listopada u 21:25 na HTV3

Ovo ljeto obilježio je takozvani ledeni izazov – viralne videosnimke osoba koje su se polijevale hladnom vodom. Zahvaljujući tome ALS je u kratkom periodu od bolesti za koju je vrlo malo ljudi čulo postao dio globalne opće kulture, a prikupljena su i značajna sredstva za istraživanje. Ovaj četvrtak u Trećem elementu govorimo upravo o ALS-u, odnosno amiotrofičnoj lateralnoj sklerozi. Nažalost još uvijek se ne zna previše o uzrocima te teške i zasad neizlječive bolesti. Stoga ćemo u ovoj emisiji pokušati pronaći odgovore na pitanja kako se postavlja dijagnoza, na koji način bolest napreduje i što nam trenutno može ponuditi moderna medicina. Naravno, zanimalo nas je i imaju li kineski znanstvenici uistinu lijek za ovu bolest te što se to točno radi u Kini.

Gost su prof. dr. sc. Ervina Bilić s Klinike za neurologiju KBC Zagreb i doc. dr. sc. Dinko Mitrečić s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Za zainteresirane (s facebook računom) napravili smo event kako bi ih pravovremeno obavijestili o potencijalnim promjenama u terminu emitiranja, a sva pitanja o ovoj emisiji, kao i komentare dosadašnjih ili prijedloge za predstojeće, možete poslati emailom na treci.element@hrt.hr, ostaviti ovdje, ili na našoj facebook stranici.

Snimka prethodne epizode (o egzoplanetima) dostupna je na internetskim stranicama HRT-a (poveznica je uvijek ista).

#11 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Listopad 11, 2014 u 08:50 Thumb up 7 Thumb down 0

Na #10 – ispravak termina. Emisija počinje u 22:25, ne u 21 i 25.

#12 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Listopad 18, 2014 u 19:06 Thumb up 6 Thumb down 0

Ionizirajuće zračenje
Četvrtak, 23. listopada, u 21:45 na HRT3

Biste li pojeli hranu koja je ozračena ionizirajućim zračenjem? Pogledajte kako je na to pitanje odgovorila ekipa Trećeg elementa.

Što je to ionizirajuće zračenje, otkuda dolazi i gdje ga sve nalazimo? Koliko je štetno i kada, ipak, ima gotovo nezamjenjivu ulogu u zaštiti naših života? Odgovore na sva ova, kao i na mnoga druga pitanja o ionizirajućem zračenju, potražite u četvrtak na Trećem programu HRT-a.

Gosti: dr.sc. Marija Majer iz Zavoda za kemiju materijala Instituta Ruđer Bošković i prof.dr.sc. Petar Kraljević s Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Više informacija možete pronaći na FB eventu i FB stranici, gdje možete i ostaviti komentar. Prethodna epizoda o amiotrofičnoj lateralnoj sklerozi dostupna je na ovoj poveznici.

#13 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Listopad 24, 2014 u 18:18 Thumb up 6 Thumb down 0

Ljudski GPS
Četvrtak, 30. listopada, u 21:50 na HTV3

Ovogodišnju Nobelovu nagrada za medicinu i fiziologiju podijelili su John O’Keefe i bračni par Edvard i May-Britt Moser za otkriće svojevrsnog „moždanog GPS sustava“. Pronašli su i opisali neurone koji se aktiviraju samo kada se nalazimo u određenom mjestu u prostoru, stvarajući tko kompleksan koordinatni sustav koji nam omogućava percepciju okoline te pronalaženje pravog puta.

U večerašnjoj emisiji saznat ćemo detalje istraživanja za koje je dodijeljena Nobelova nagrada, ali i govoriti o širem kontekstu ovog otkrića – razumijevanju viših kognitivnih funkcija u ljudi i bolestima koje zahvaćaju ovaj sustav, primjerice Alzheimerova bolest.

Gosti: prof.dr.sc. Goran Šimić, Hrvatski institut za istraživanje mozga i prof.dr.sc. Zdravko Petanjek, Hrvatski institut za istraživanje mozga.

Prethodna epizoda
Facebook stranica emisije
Facebook event

#14 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Studeni 1, 2014 u 06:53 Thumb up 6 Thumb down 0

Neionizirajuće zračenje
Četvrtak, 6. studenoga u 21:55 na HTV3

Brine li vas je li zračenje mobitela i baznih stanica, mikrovalnih pećnica ili bežičnih mreža opasno za zdravlje? U večerašnjoj epizodi Trećeg elementa govorimo upravo o biološkim učincima neionizirajućeg zračenja. Sve što vas zanima o ovoj temi možete pitati nas i naše goste putem Facebook stranice Trećeg elementa ili na email treci.element@hrt.hr

Sva pitanja koja nećemo stići postaviti u emisiji, proslijedit ćemo u pismenom obliku našim gostima i naknadno objaviti njihove odgovore.

Gosti su prim.dr.sc. Jelena Macan s Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada, te prof.dr.sc. Davor Bonefačić s Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Prethodna epizoda
Facebook stranica emisije
Facebook event

#15 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Studeni 6, 2014 u 21:21 Thumb up 4 Thumb down 0

Izgleda da krećemo deset minuta ranije od najave – pogledajte večerašnju epizodu u 21:45 na HTV3.

#16 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Studeni 9, 2014 u 09:36 Thumb up 8 Thumb down 0

Znanstveni olimpijci
Četvrtak 13. studenog u 22:05 na HTV3

U tišini, bez puno medijske pompe, hrvatski srednjoškolci naporno rade kako bi dostojno predstavili Hrvatsku na međunarodnim znanstvenim olimpijadama. Kako se pripremaju olimpijci iz matematike, fizike, informatike i kemije te koja znanja i vještine trebaju usvojiti? Tko su njihovi mentori, kako odabiru reprezentativce i tko to sve na kraju plaća? Potražili smo neke od bivših olimpijaca i pitali ih koliko im je olimpijada značila u daljnjem znanstvenom razvoju te koliko medalja s olimpijade znači u Hrvatskoj, a koliko u nekim drugim zemljama.

Gosti: prof.dr.sc. Krešo Zadro s Fizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i dipl.ing. Matija Bašić s Matematičkog odsjeka istog fakulteta.

Prethodna epizoda
Facebook event
Facebook stranica emisije

#17 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Studeni 23, 2014 u 09:12 Thumb up 4 Thumb down 0

Nisam stigao staviti najavu na crne rupe pa stavljam ovdje sada i najavu i snimku.

Crne rupe su zasigurno najčudniji objekti u svemiru. Gutaju sve, čak ni svjetlost im ne može pobjeći, a istovremeno izbacuju enormne količine materije daleko u prostor. Snažno deformiraju prostor i vrijeme u svojoj blizini da čak i samo vrijeme staje na njihovom rubu, a svejedno materija nekako upada u njih. Što bi se događalo s nama kad bismo upali u crnu rupu, zašto ih istražujemo, kako nastaju, kako nestaju i koje sve paradokse stvaraju – to su neka od pitanja na koja ćemo pokušati pronaći odgovor u sljedećem Trećem elementu.

Odgovore će nam ponuditi eksperimentalna astrofizičarka doc.dr.sc. Vernesa Smolčić i teorijski fizičar doc.dr.sc. Ivica Smolić, oboje s Fizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Snimka emisije

#18 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Studeni 23, 2014 u 13:19 Thumb up 4 Thumb down 0

Laboratorijski miševi
Četvrtak, 27. studenog u 22:20 na HTV3

Svako znanstveno istraživanje zahtjeva određeni model na kojem će se raditi istraživanja. Iznimka nisu niti biomedicinska istraživanja kojima je cilj razumijevanje i liječenje bolesti koje se pojavljuju kod ljudi. Iako se u biomedicini koriste brojni jednostavni modelni organizmi poput bakterija, kvasaca, vinskih mušica ili ribica ponekad je neophodno dio pokusa napraviti na sisavcima, najčešće miševima. Razvoj metoda genetičkog inženjerstva omogućio je stvaranje mnogih sojeva laboratorijskih miševa koji mogu simulirati gotovo sve bolesti koje pronalazimo kod ljudi. U večerašnjoj emisiji govorimo o laboratorijskim miševima u biomedicinskim istraživanjima. Što sve i na koji način možemo simulirati u miševima, kada se i zašto rade pokusi na njima? Koje su prednosti i nedostatci mišjih modela i zašto nam ponekad trebaju viši sisavci u istraživanjima?

Gosti: prof.dr.sc. Bojan Polić, Medicinski fakultet, Sveučilište u Rijeci; prof.dr.sc. Srećko Gajović, Medicinski fakultet, Sveučilište u Zagrebu.

Više informacija o Trećem elementu možete pronaći na službenoj facebook stranici emisije. Tamo možete postavljati pitanja, predlagati teme i goste te komentirati dosadašnje emisije. Povremeno tamo prenosimo i neke tekstove i zabavne ilustracije vezane za teme iz znanosti, visokog obrazovanja i tehnologije. Za dobivanje korisnih informacija o ovoj epizodi (primjerice o promjenama termina, koje se nekad znaju dogoditi) korisno se prijaviti na facebook događaj ove epizode.

#19 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Prosinac 11, 2014 u 10:41 Thumb up 5 Thumb down 0

Medicinski kanabis
Četvrtak 11. prosinca u 21:45 na HTV3

Zadnjih tjedana u javnosti se ponovo aktualizirala rasprava oko legalizacije kanabisa za korištenje u medicinske svrhe. U večerašnjoj emisiji upoznat ćemo vas sa svojstvima ove biljke, kako djeluje na naš mozak te pokušati objasniti za koje tegobe kanabis uistinu može pomoći. Dok ga jedni stidljivo zagovaraju, drugi ga propagiraju kao univerzalni lijek. Liječi li uistinu kanabis rak i druge neizlječive bolesti ili je samo izlika kako bi netko zaradio na tuđoj bolesti? O svemu tome u večerašnjoj emisiji govore neuroznanstvenik, farmakolog, onkolog, specijalist za multiplu sklerozu i bazični znanstvenici.

Gosti: prof.dr.sc. Zoran Đogaš, Medicinski fakultet, Sveučilište u Splitu; prof.dr.sc. Zdravko Lacković, Medicinski fakultet, Sveučilište u Zagrebu

Prethodna epizoda (o laserima)
FB event ove

#20 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Prosinac 12, 2014 u 12:45 Thumb up 5 Thumb down 0

Statistički značajna stvarnost
Četvrtak, 18. prosinca u 22:10 na HTV3
Poznati američki književnik Mark Twain napisao je kako se sam često, pa i na svojem primjeru, mogao uvjeriti da postoje tri vrste laži – laž, prokleta laž i statistika. Htio je time naglasiti koliku moć uvjeravanja, a onda i potencijal za manipulaciju, imaju podaci i brojevi. I kod nas se često ističe varljiv karakter statistike: ako pola populacije jede kupus, a druga polovica meso, statistika će reći da svi u prosjeku jedemo – sarmu. Unatoč tome, statistika je danas neizostavni dio svakog znanstvenog pokusa ili medicinske studije. Kakva je to statistika bez koje moderna znanost praktično ne može funkcionirati, i zašto znanstvenici gotovo da ne smatraju stvarnim ništa što nije statistički značajno, vidjet ćemo ovaj četvrtak u Trećem elementu.
Gosti u studiju su matematičar Bojan Basrak s Matematičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te fizičar Ivica Puljak s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu.
Osim njih, u prilozima ćemo vidjeti i druge naše znanstvenike koji će nam reći kakvu ulogu statistika igra u medicini, biologiji, psihologiji i ekonomiji. A imamo i jedno malo iznenađenje za uvod.

Prethodna epizoda (o medicinskoj upotrebi kanabisa)
FB event ove

#21 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Prosinac 19, 2014 u 12:32 Thumb up 3 Thumb down 0

Ako ste ga propustili, Treći element o statistici dostupan je na servisu emisije na zahtjev. Uvodne animacije napravio nam je varljiv.org

#22 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Siječanj 22, 2015 u 12:07 Thumb up 4 Thumb down 0

Treći element – Pametni automobili
Četvrtak 22.01. u 21:55 na HTV3

U Trećem elementu govorimo o raznim inovacijama koje razvijaju naši znanstvenici kako bi vožnju automobilom učinili sigurnijom za vozača, putnike, ali i sve druge sudionike u prometu. Vidjet ćemo kako računalo prepoznaje prometne znakove i druga vozila koja sudjeluju u prometu. Osim što prati promjene u okolišu, računalo će prepoznati i znakove umora na vozaču. Takva vozila doista ćemo moći zvati – pametni automobili.

O tome što je najslabija karika u današnjim vozilima, koliko na prometne nesreće utječu problemi s prometnicama, ali i o nekim etičkim pitanjima vezanim za napredak umjetne inteligencije i razvoj potpuno autonomnih automobila razgovaramo s našim gostima sa Sveučilišta u Zagrebu: profesorom Hrvojem Goldom, dekanom Fakulteta prometnih znanosti, te izvanrednim profesorom Sinišom Šegvićem s Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

Prethodna emisija: Genetika tumora
FB event ove emisije: Pametni automobili
FB stranica emisije Treći element

#23 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Siječanj 31, 2015 u 11:13 Thumb up 6 Thumb down 0

Treći element – Čudnovata kvantna fizika
Četvrtak, 5. veljače u 22:20 na HTV3

U jubilarnoj 50 emisiji govorimo o jednoj od najneobičnijih teorija u prirodnim znanostima - kvantnoj fizici. Vidjet ćemo, između ostalog, kako materija može prolaziti kroz zidove, je li Schroedingerova mačka živa ili mrtva, zašto je Einstein tvrdio da se Bog ne kocka i na kojem principu rade kvantna računala.

O svemu tome, ali i još mnogim drugim čudnovatim kvantnim fenomenima, govore nam dr. sc. Hrvoje Nikolić s Instituta Ruđer Bošković i doc. dr. sc. Tihomir Vukelja s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Prethodna emisija: Nutricionizam (gošće: prof. dr. sc. Irena Colić Barić, Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu i prof. dr. sc. Tea Bilušić, Kemijsko-tehnološki fakultet Sveučilišta u Splitu)
Emisije prije prethodne: Pametni automobili
FB event ove emisije: Čudnovata kvantna fizika
FB stranica emisije Treći element

#24 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Veljača 8, 2015 u 09:51 Thumb up 3 Thumb down 1

Treći element – Ljubav
Četvrtak, 12. veljače u 22:15 na HTV3

Svatko od nas zna što je ljubav, ali kako ljubav opisuje znanost? Bliži se Valentinovo pa ovotjedni Treći element posvećujemo ljubavi. Tko nas i zašto privlači, što se događa s nama kada se zaljubimo i zašto se uopće zaljubljujemo? Pitanje vjernosti i monogamnosti usko prati pitanje ljubavi. Koje životinje su vjerne, koje varaju i gdje su među njima ljudi? Ima li ljubav rok trajanja i postoji li muško-žensko prijateljstvo? Na ova i još mnoga zanimljiva pitanja donose neuroznanstvenik, psiholog, ali i naši voditelji kemičar i fizičar.

Gosti: dr. sc. Igor Mikloušić s Instituta Ivo Pilar i doc. dr. sc. Milan Radoš s Hrvatskog instituta za istraživanje mozga.

Prethodna emisija: Čudnovata kvantna fizika
FB event ove emisije: Ljubav
FB stranica emisije Treći element

#25 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Veljača 9, 2015 u 17:50 Thumb up 1 Thumb down 1

Na #14:

T-portal u rubrici Tehnologija donosi zanimljiv članak naslovljen Mogu li mobiteli prouzročiti rak?.

#26 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Ožujak 19, 2015 u 08:07 Thumb up 2 Thumb down 0

Treći element – Moždani udar
Četvrtak 19.3. u 20:45 na HTV3

Kampanja poznata u svijetu kao Brain Awareness Week, provodi se u Hrvatskoj 14. godinu zaredom u mjesecu ožujku pod nazivom Tjedan mozga. Mi se priključujemo ovoj inicijativi i večerašnju emisiju posvećujemo jednoj od ovogodišnjih tema – moždanom udaru. Moždani udar je najčešći uzrok invaliditeta i drugi najčešći uzrok smrti u Hrvatskoj. Procjenjuje se kako moždani udar svake godine u svijetu doživi 15 milijuna ljudi. Što je to moždani udar, kako do njega dolazi i kako se liječi samo su neke od tema koje otvaramo u večerašnjem Trećem elementu. Zavirili smo u jedinicu intenzivnog liječenja na KBC-u Zagreb i prisustvovali jednom endovaskularnom zahvatu.

Gosti: prof.dr.sc. Zdravka Poljaković, Klinika za neurologiju, KBC Zagreb, prof.dr.sc. Marko Radoš, Klinički zavod za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju, KBC Zagreb

#27 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Ožujak 23, 2015 u 17:01 Thumb up 3 Thumb down 0

Treći element – Život buba
Četvrtak, 26. ožujka u 22:00 na HTV3

Jeste li znali da ima više vrsta kukaca nego svih drugih životinjskih vrsta zajedno? U Trećem elementu vidjet ćemo različite oblike u kojima se javljaju, čuti zašto više nema kukaca divova, koji su evolucijski razlozi za preobražaje, na koje sve načine kukci međusobno komuniciraju te kako se uspijevaju orijentirati i pronaći svoje leglo ili hranu. Zanimaju nas i štetni kukci te kako se borimo protiv njih. Naše stručnjake pitali smo i kako nam kukci pomažu u borbi protiv zagađenja okoliša te znamo li zašto ubrzano nestaju pčele?

S nama su u studiju prof. dr. sc. Renata Bažok s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i dr. sc. Marija Ivković s Biološkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

#28 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Ožujak 30, 2015 u 20:32 Thumb up 1 Thumb down 0

Treći element – Dupini
Četvrtak, 2. travnja u 21:35 na HTV3

U večerašnjem Trećem elementu govorimo o dupinima, zaigranim i druželjubivim morskim sisavcima. Saznajte ponešto o njihovom načinu života, komuniciranju i inteligenciji. O dupinima u Jadranu, njihovoj zaštiti i istraživanjima te projektima Instituta Plavi svijet razgovaramo s gostima u studiju. Donosimo i priču o aktivnostima vezanim uz zaštitu dupina u Italiji i Crnoj Gori.

Gosti: dr. sc. Draško Holcer i prof. Grgur Pleslić iz Instituta Plavi svijet.

Prethodni post:

Slijedeći post: