Open Call for International Evaluators in all Scientific Areas

Damir Šoh (Zagreb, Hrvatska), 22. Srpanj 2013.

rubrika: Fondovi-Stipendije-Posao-Natječaji

Ministry of Science, Education and Sports of the Republic of Croatia (MSES) seeks international experts in all scientific areas to evaluate project proposals under NEWFELPRO project (http://www.newfelpro.hr/default.aspx?id=63). Qualified experts will individually, remotely review project proposals covering a wide range of studies in their specific disciplines. The main criteria used for selecting experts are:

a. A PhD degree;

b. At least 10 years of professional experience, including at least 5 years acquired in the scientific topics in a relevant field (number of publications, number of international project leads, H index, Citation index);

c. An appropriate working knowledge of English language;

d. Previous experience as evaluator at an international level is an advantage;

e. Available references.

In accordance with current procedures, the names of the evaluators will be kept anonymous. Evaluators will receive projects for evaluation based on their area of expertise. Once selected, evaluators agree to terms and conditions of a Letter of appointment. Evaluators must accept a Code of conduct for experts appointed as evaluators, and sign a Confidentiality and conflict of interest declaration. Interested candidates should send a CV to newfelpro@mzos.hr. Please indicate “Evaluator application” in the subject line of your email message.

 

10 komentara… pročitajte ih ispod ili dodajte jedan

#1 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Srpanj 22, 2013 u 11:10 Thumb up 30 Thumb down 5

Smijem li primijetiti da je za svjetske standarde izuzetno neobična, da ne kažem bizarna, ideja pozivati moguće recenzente projekata da se sami jave da recenziraju projekte o kojima ne znaju ništa prije nego pristanu da budu recenzenti. Osim toga, koliki udio od prikladnih potencijalnih recenzenata je uopće u prilici vidjeti taj poziv, i koliko će ovaj vrlo neobičn način njihovog pozivanja u kombinaciji s obogaćivanjemu uzorka onima koji imaju konalnu vjerojatnost uopće vidjeti taj poziv na mjestima na kojima je objavljen, u konačnici rezultirati vrlo nereprezentativnim, iskrivljenim uzorkom recenzenata?

#2 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Srpanj 22, 2013 u 23:50 Thumb up 18 Thumb down 5

Da li to znači da povjerenstva neće moći kontaktirati eksperte za kojima se pokaže potreba (ključni citirani radovi u danim projektima itd.) i zamoliti recenzije ? Da li to znači da ministarstvo ima unaprijed pripremljenu finu podjelu područja znanost koja će odgovarati potrebama u danim projektima ? Kakvu futurološku metodu imaju po kojoj znaju koje ekspertize će biti potrebne odnosno predložene projektima, prije nego dobiju prijedlog projekta ? Koji to birokratski genije zna za časopis u kojem urednik najprije bira recenzent, a onda zaprima članak za koji bi trebalo naći recenzenta ?

#3 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Srpanj 23, 2013 u 15:18 Thumb up 10 Thumb down 10

Uopće nije neuobičajeno da agencije koje financiraju znanost, pa i pojedini časopisi i konferencije pozivaju recenzente javnim pozivom. Rade to i Britanci, i Amerikanci, a i cjelokupni sustav evaluacije EK počiva na panelima recenzenata izabranih iz baze u koju su se sami prijavili. ESF također radi pre-screening, pitajući potencijalne recenzente da li bi željeli sudjelovati u recenzijama ako se za njihovim profilom pojavi potreba.
Pogotovo je opravdan ovakav postupak kad se radi o projektima koji nemaju naglasak na primarnom istraživanju nego na mobilnosti, kao što je i NEWFELPRO. U takvim slučajevima evaluatori ne moraju biti usko specijalizirani u tematici prijavljenog projekta, već je dovoljno (a i poželjno) da imaju CV koji im omogućuje okvinu procjenu rizika i mogućeg uspjeha pojedinog prijedloga. Usput i štedite vrijeme jer su vam ljudi već dali privolu na obavljanje recenzije, ali ne isključujete mogućnost da ako nemate pogodnu osobu pozovete dodatne ljude.
Ovaj poziv za recenzente sam pronašao na još barem jednome mjestu, tako da ne vjerujem da su se oslonili samo na ovaj portal.

#4 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Srpanj 23, 2013 u 16:13 Thumb up 14 Thumb down 12

Ma kako ne. Uočite razliku između

1. Baze potencijalnih recenzenata se ne sastavljaju za pojedinačne projekte nego za cijelu instituciju koja ima veliki volumen grantova. Da je MZOS želio bazu inozemnih recenzenata za sve svoje programe, možda je mogao postupiti isto kao EK ili HRSA. Zvati recenzente da se sami prijavljuju da budu recenzenti za konkretni program – sorry, to se ne radi.

2. Pored web-stranica, EK pozive za upis u bazu recenzenata šalje na E-mail adrese znanstvenika (ja sam ga dobio). I opet, radi se samo o upisu u bazu ljud koji su voljni biti evaluatori u panelima EK. Poziv za upis u bazu nikad nije vezan za konkretni projekt ili tematski poziv niti se poziva neposredno prije nego projekti za bilo što počinju pristizati. Cijela operacija je daleko većeg opsega nego ovo gore, što daje daleko veće šanse da će se u bazi naći recenzent prikladne ekspertize kada za to dođe vrijeme.

3. “Pogotovo je opravdan ovakav postupak kad se radi o projektima koji nemaju naglasak na primarnom istraživanju nego na mobilnosti, kao što je i NEWFELPRO. U takvim slučajevima evaluatori ne moraju biti usko specijalizirani u tematici prijavljenog projekta, već je dovoljno (a i poželjno) da imaju CV koji im omogućuje okvinu procjenu rizika i mogućeg uspjeha pojedinog prijedloga.” – Znači za okvirnu procjenu rizika i mogućeg uspjeha pojedinog prijedloga u slučaju financiranja mobilosti u svrhu istraživanja X po Vama treba biti manje stručan/specijaliziran nego za procjenu kvalitete (te time procjenu rizika i mogućeg uspjeha) samog istraživačkog projekta. Opet, vrlo neobična logika.

#5 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Srpanj 23, 2013 u 20:55 Thumb up 17 Thumb down 6

Baze potencijalnih recenzenata se ne sastavljaju za pojedinačne projekte

NFP je grant funding scheme, ako hoćete mini kopija Marie Curie, i unutar te sheme postoji nekoliko programa koji se financiraju. Dakle, suštinski nema baš nikakve razlike između ovoga i NFP. Ako i postoji sintaktička razlika između poziva za iskazivanje interesa i poziva za upis u bazu, još uvijek ne vidim što bi u tome bilo bizarno i neuobičajeno.

EK pozive za upis u bazu recenzenata šalje na E-mail adrese znanstvenika (ja sam ga dobio)

Dakle, EK je OK jer je Vama osobno uputio poziv, a ovo nije? Ima smisla… (doduše uz pretpostavku da nikome drugome nije stigao mail s pozivom za NFP :) )

niti se poziva neposredno prije nego projekti za bilo što počinju pristizati

niste se na to žalili u Vašem prvom postu, već na samo načelo poziva recenzenata. NFP ima ograničeni rok trajanja i vjerujem da je poziv upućen onda kad je to najranije bilo moguće. Jednom ga je trebalo uputiti, vjerujem da je i EK imala kratko razdoblje u jednom trenutku u početku provođenja svojih okvirnih programa.

Znači za okvirnu procjenu rizika i mogućeg uspjeha pojedinog prijedloga u slučaju financiranja mobilosti u svrhu istraživanja X po Vama treba biti manje stručan/specijaliziran nego za procjenu kvalitete (te time procjenu rizika i mogućeg uspjeha) samog istraživačkog projekta.

Ne. Pomalo me čudi za Vas neuobičajeni šlamperaj u utvrđivanju činjenica. Pročitajte ponovo što sam napisao.

Nemam baš nikakve veze niti s provedbom niti s pripremom cijelog projekta, no svakako mislim da je NEWFELPRO dobro počeo i ostavio prilično dobar dojam u pokušaju da ozbiljno odradi posao i transparentno podijeli sredstva. Ako i imaju nekih nelogičnosti u svojim postupcima (ali svakako ništa što bi se moglo nazvati bizarnim), oni su daleko manji od većine postojećih sustava dodjele financija u RH i zato ne vidim temelja postovima #1 i #2. Lijepo se prijavite za recenzente (dajte iskaz interesa, upišite se u bazu…) pa svojom znanstvenom kvalitetom doprinesite uspjehu cijele priče. A kolege iz NFP molim da vam upute osobni mail s pozivom za recenzente :)

#6 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Srpanj 23, 2013 u 23:24 Thumb up 6 Thumb down 15

U redu. Baš me zanima koliko će to po Vašoj logici ovaj poziv privući recenzenata, kakve kvalitete, i kojih motiva. Pa da se svi od srca nasmijemo.

#7 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Srpanj 24, 2013 u 11:33 Thumb up 6 Thumb down 3

Javni poziv za evaluatore u sklopu programa NEWFELPRO upućen je međunarodnim stručnjacima iz svih znanstvenih područja. Po zatvaranju prvog natječaja i provedenoj tehničkoj provjeri pristiglih projektnih prijedloga, Tajništvo NEWFELPRO-a imati će na rasploganju najviše mjesec dana za angažman evaluatora. Objavom javnog poziva za evaluatore želimo uštedjeti vrijeme i iskoristiti sve mogućnosti koje možemo za stvaranje baze potencijalnih međunarodnih evaluatora. Osim na portalu Connect, javni poziv je objavljen na mrežnim stranicama NEWFELPRO-a, u pripremi je objava na mrežnima stranicama EURAXESS Croatia, te je javni poziv poslan na diseminaciju međunarodnoj bazi kontakata EURAXESS centara. Također, želimo naglasiti da se prilikom stvaranja baze potencijalnih međunarodnih evaluatora ne oslanjamo isključivo na ovaj javni poziv. MZOS kao nacionalno tijelo koje provodi COFUND ima pravo koristiti i bazu evaluatora Europske komisije za potrebe evaluacije projekata u sklopu natječaja NEWFELPRO-a.Sam upis u bazu evaluatora NEWFELPRO-a uslijedit će po zatvaranju prvog natječaja i završene tehničke provjere pristiglih projekata kad će se evaluatori kontaktirati za evaluaciju pojedinog projektnog prijedloga.

#8 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Srpanj 24, 2013 u 12:10 Thumb up 10 Thumb down 8

Također, želimo naglasiti da se prilikom stvaranja baze potencijalnih međunarodnih evaluatora ne oslanjamo isključivo na ovaj javni poziv. MZOS kao nacionalno tijelo koje provodi COFUND ima pravo koristiti i bazu evaluatora Europske komisije za potrebe evaluacije projekata u sklopu natječaja NEWFELPRO-a.

Baza EK ima jedno 10000 puta više recenzenata nego što se ikad možete nadati privući ovakvim pozivom – zbog čega se baze recenzenata ne uspostavljaju za pojedinačne programe, bez obzira što #3/#5 priča. Ne znam stoga koja je svrha dodatne NEWFELPRO-specifičnih volontera osim eventualno omogućiti budućim aplikantima dan nagovore svoje prijatelje iz područja da volontiraju kao recenzenti, pa možda im eto dopadne njihov projekt na recenziju.

#9 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Srpanj 24, 2013 u 13:10 Thumb up 4 Thumb down 8

Budući evaluatori u sklopu NEWFELPRO-a će primati naknadu za svoj rad. Svi dokumenti u sklopu natječajne dokumentacije NEWFELPRO-a su dostupni za preuzimanje putem mrežnih stranica http://www.newfelpro.hr pa tako i Procedure i smjernice za rad evaluatora koje uključuju određeni set dokumenata koji kao takvi pridonose transparentnosti svih procedura odlučivanja u sklopu NEWFELPRO-a. Ukoliko ste zainteresirani informirati se više o projektu NEWFELPRO i natječajnoj dokumentaciji u sklopu NEWFELPRO-a, slobodni smo vas uputiti na mrežnu poveznicu u nastavku:http://www.newfelpro.hr/default.aspx?id=50

#10 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Srpanj 24, 2013 u 13:47 Thumb up 15 Thumb down 6

Osobno bi me bilo sram javiti se na takav natjecaj. Tko moze smatrati sebe dovoljno dobrim da se javi?

Prethodni post:

Slijedeći post: