Hrvatski učenici i ove godine osvojili četiri medalje na Međunarodnoj kemijskoj olimpijadi

Tomislav Portada (Zagreb, Hrvatska), 24. Srpanj 2013.

rubrika: Vijesti iz obrazovanja

Na upravo završenoj 45. međunarodnoj kemijskoj olimpijadi koja se održala u Moskvi, Hrvatsku su predstavili Mihael Eraković, učenik 3. razreda riječke Gimnazije Andrije Mohorovičića, Filip Kozlina, maturant zagrebačke V. gimnazije, te Ivan Jakovac i Zvonimir Jurelinac, obojica maturanti zagrebačke XV. gimnazije.

Naši se natjecatelji i ove godine s olimpijade vraćaju s četiri medalje. Ivan Jakovac osvojio je srebrnu, a Mihael, Filip i Zvonimir osvojili su brončane medalje. Zvonimiru je inače ovo drugo uzastopno sudjelovanje na kemijskoj olimpijadi – prošle je godine osvojio srebro.

Naši mladi kemijski olimpijci u pratnji svojih mentora, prof. dr. sc. Branke Zorc i prof. dr. sc. Tomislava Cvitaša, sletjet će u zagrebačku zrakoplovnu luku Pleso danas u kasnim večernjim satima.

Čestitke našim učenicima i budućim kolegama!

4 komentara… pročitajte ih ispod ili dodajte jedan

#1 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Srpanj 25, 2013 u 16:47 Thumb up 11 Thumb down 2

Iskrene čestitke odličnim učenicima te njihovim nastavnicima kemije i timu koji ih je pripremao.

Iskoristit ću ovaj prostor za upozoriti na katastrofalnu politiku nadležnog ministarstva prema našim sjajnim učenima…

Kad je prošle godine u Hrvatsku stiglo prvo zlato s Matematičke Olimpijade, upitao sam na društvenim mrežama (twitter) VladaRH zašto na stranicama MZOSa ne postoji podstranica “Čestitke učenicima”, dok u isto vrijeme postoji podstranica “Čestitke sportašima” (poveznica: http://public.mzos.hr/Default.aspx?sec=3285). Rečeno je da će provjeriti. U međuvremenu su se uspjesi naših učenika nizali i iz drugih predmeta, a čestitke njima su objavljivane na stranicama MZOSa nakon cca 7 dana. Naravno, među ostalim obavijestima, pa ako želite na stranicama MZOSa saznati tko su prošlogodišnji dobitnici medalja s Međunarodne kemijske olimpijade, to nećete više naći, bar ne tako lako kao što ćete saznati isto to za sportaše. Čestitka matematičarima nikad nije ni objavljena jer “čestitka ministra se može vidjeti na filmu posvećenom otkriću Higgsova bozona” (to je odgovor koji sam tad dobio): Inzistirao sam na pitanju zašto ne postoji rubrika “Čestitke učenicima” nekoliko mjeseci, a konačan odgovor nakon 2 ili 3 mjeseca je glasio da će se ići u redizajn stranice MZOSa te da će ta rubrika biti nadodana onda. Inače, radi se o poslu od doslovno 20 sekundi. No, to obrazloženje nije spriječilo MZOS da se otvori podstranica za Nacionalno vijeće za odgoj i obrazovanje (poveznica: http://public.mzos.hr/Default.aspx?sec=3473; otvoreno 1. ožujka 2013. godine, nekoliko mjeseci nakon obrazloženja da će rubrika “Čestitke učenicima” biti napravljena kad se bude redizajnirala stranica).

Usporedo s tim, nekoliko sam puta upitao kolika je financijska nagrada učenicima za medalje. Vodio sam se time da sportaši za medalje dobiju pristojnu svotu. Na primjer, jeste li znali da je Vlada RH prošle godine temeljem Pravilnika o nagrađivanju sportaša dodijelila 58500 kuna (!) za zlatnu medalju na, pazite sad!, Svjetskom prvenstvu u bodybuildingu, fitnessu i bodyfitnessu za žene (!!!) (poveznica: http://vlada.hr/hr/content/download/206240/3030441/file/16.%20-%2013.b.pdf)? Istovremeno naši učenici od države dobiju direktan upis na fakultet (zar netko sumnja da oni ne bi uspjeli upisati fakultet?), stipendiju (koju bi po svom znanju i ocjenama ionako dobili, a koju dobije i preko 1000 drugih studenata u jednakom iznosu) i Oskar znanja (WOW! :eek: ). Odgovor koji sam tad dobio je toliko sramotan da ga ne mogu niti ponoviti. I drago mi je što je kasnije Domagoj Ćevid, učenik koji je donio prvo olimpijsko zlato iz matematike odvalio svojevrstan šamar MZOSu izjavom da nema namjera studirati u Hrvatskoj upravo zbog politike MZOSa prema najboljim učenicima.

Da ne bi netko mislio da sam ljubomoran na sportaše….apsolutno nisam, ali ako se daje jednima, zašto ne i drugima?

Zbog svega toga planiram pisati Nacionalnom vijeću za odgoj i obrazovanje i nadati se da će oni, kojima je posao unaprjeđivanje obrazovanja primorati MZOS na nešto bolji odnos prema najboljim učenicima.

S obzirom da je na ovom portalu i bivši glasnogovornik MZOSa, bilo bi lijepo čuti zašto ondašnje ministarstvo nije prepoznalo potrebu nagrađivati najbolje učenike i na financijski način, a ne samo tapšanjem po leđima, naslikavanjem i izvaljujući sad već gadljive floskule o “zemlji znanja”?

#2 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Srpanj 25, 2013 u 19:17 Thumb up 3 Thumb down 8

Iskrene čestitke mladim kemičarima.
Na #1…
Što se objavljivanja podataka na stranicama našeg ministarstva tiče… Ima puno većih propusta što se stranica MZOŠ-a tiče. S njih su (ove godine) uklonjeni (u sramotnoj formi napisani) dosadašnji nastavni planovi i programi za srednje škole pa se, npr. kad se otvore nastavni planovi za gimnazije dobije ovo: http://public.mzos.hr/Default.aspx?sec=3489
MZOŠ ovime sigurno krši odredbe Zakona o pravu na pristup informacijama. Planove se ne može dobiti ni kad se zatraže, ni od škole, ni od AZOO.
Svakako je nužan redizajn stranica.
Što li će se staviti na njih umjesto onoga što je maknuto?

#3 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Prosinac 13, 2013 u 22:10 Thumb up 6 Thumb down 0

Podižem malo ovu temu iz pepela…….

http://public.mzos.hr/Default.aspx?art=12888&sec=1933

Ovo ću smatrati i malom osobnom pobjedom jer već nekoliko godina gnjavim i pritišćem oko ovoga. Naravno, ne jedini!

Doduše, ne otkriva se točan iznos (piše samo “prgodna nagrada”), ne nagrađuje se biologe (koliko sam upućen, ne sudjeluju na IBO jer nitko nema novaca platiti članarinu). Također sa žaljenjem moram ustvrditi da još uvijek na mrežnim stranicama Ministarstva ne postoji rubrik “Čestitke učenicima” kako to postoji za sportaše. Svatko tko se imalo razumije u to, zna da je to ravno 20 sekundi posla. Ali MZOS stalno nalazi razloge zašto to NE napraviti.

#4 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Prosinac 16, 2013 u 16:10 Thumb up 5 Thumb down 0

Olimpijski osvajači medalja nagrađeni su tabletima i tiskanim izdanjem Hrvatskog pravopisa.

Nemam riječi.

Prethodni post:

Slijedeći post: