Hrvatski učenici osvojili četiri medalje na Kemijskoj olimpijadi

Tomislav Portada (Zagreb, Hrvatska), 30. Srpanj 2012.

rubrika: Događanja,Vijesti iz obrazovanja

Na upravo završenoj Međunarodnoj kemijskoj olimpijadi koja se ove godine održala u Washingtonu (SAD), Hrvatsku su predstavili Tomislav Begušić, maturant splitske III. gimnazije, Edi Topić, maturant riječke Gimnazije Andrije Mohorovičića, Bruno Buljan, maturant zagrebačke V. gimnazije, te Zvonimir Jurelinac, učenik 3. razreda zagrebačke XV. gimnazije.

Naši se učenici s olimpijade vraćaju s četiri medalje. Tomislav i Zvonimir osvojili su srebrnu, a Bruno i Edi brončanu medalju. Spomenuta se četvorka već i prije istakla svojim postignućima. Tomislavu i Ediju ovo je drugo uzastopno sudjelovanje na kemijskim olimpijadama, a Bruno je ove godine osim na kemijskoj, sudjelovao i na međunarodnoj olimpijadi iz fizike.

Učenike su na putu pratili prof. dr. sc. Branka Zorc i prof. dr. sc. Tomislav Cvitaš, koji su ujedno i voditelji grupe znanstvenika, nastavnika i studenata koja je naše natjecatelje pripremala za sudjelovanje na kemijskoj olimpijadi.

8 komentara… pročitajte ih ispod ili dodajte jedan

#1 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Kolovoz 1, 2012 u 19:03 Thumb up 7 Thumb down 0

iskrene čestitke mladim kolegama !

#2 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Kolovoz 16, 2012 u 09:26 Thumb up 6 Thumb down 0

Svaka čast!

#3 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Kolovoz 16, 2012 u 23:42 Thumb up 6 Thumb down 3

Što im to vrijedi kada u nas takvo znanje nikome nije potrebno. Znam kemijskog inženjera koji je već stariji od 40 godina i još uvijek puni boce sokovima kao NKV radnik i zahvalan je gazdi što ga je uopće zaposlio. Čovjeka srce boli kada vidi kakve ljudske kapacitete imamo, a ovdje su nepotrebni. Toplo se nadam da su na Olimpijadi dobili i odgovarajuće ponude za studij i zaposlenje u inozemstvu. U Hrvatskoj se već nakupilo 30.000 mladih ljiudi s fakultetskom diplomom bez posla.

#4 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Kolovoz 17, 2012 u 09:09 Thumb up 4 Thumb down 7

Na #3: Ova usporedba je stvarno bespredmetna, osim ako je taj (40+)-godišnji kemijski inženjer prije cca 25 godina bio među 4 najbolja mlada kemičara u Hrvatskoj.

#5 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Kolovoz 17, 2012 u 13:36 Thumb up 6 Thumb down 2

Za #4

Želite li reći da za prvu četvoricu na nekakvoj zamišljenoj nacionalnoj rang-listi neće biti problema oko njihova zapošljavanja (od njih nekoliko stotina nezaposlenih VSS kemičara)? Mogli bi jedino ostati na svome fakultetu i vrtjeti ploču iznova (transfer znanja “za daleko neko pokoljenje”). To bi također bilo bespredmetno “rješenje”. Imate li podatke koliko naša kemijska industrija (ako uopće postoji – možda Dina?) traži kemičara? Ovo što nudite je već sarkazam.

#6 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Kolovoz 19, 2012 u 16:15 Thumb up 4 Thumb down 2

5: Od 4 ste dobili primjedbu na relevantnost argumenta. Emocionalni paket u kojeg zapakirate kontekst s tim nema nikakve veze i ne može popraviti argument koji je promašen.

#7 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Kolovoz 19, 2012 u 20:02 Thumb up 11 Thumb down 0

Vezano uz temu daljnjeg školovanja i zaposlenja bivših sudionika na Međunarodnim kemijskim olimpijadama, mislim da se ne bismo trebali baviti nagađanjima, jer podaci o tome postoje i dostupni su javnosti. Konkretno, krajem 2009. godine načinjen je tablični pregled svih dotadašnjih sudjelovanja, te je u jednom stupcu tablice naveden status sudionika u trenutku izrade tablice. Tablica se nalazi ovdje.

Iako su podaci u tablici pomalo zastarjeli i vrijeme je da se dopune, iz podataka se ipak mogu jasno iščitati trendovi i dobiti opća slika, a ta je da otprilike 3/4 bivših kemijskih olimpijaca upiše kemiju na zagrebačkom PMF-u, dok preostalih 1/4 učenika upiše nešto drugo (najčešće Farmaceutsko-biokemijski ili Medicinski fakultet). Ti se učenici, praktički bez iznimke, tijekom studija pokazuju kao najbolji studenti svoje generacije. Nakon završenog dodiplomskog studija u pravilu upisuju poslijediplomski studij u Hrvatskoj ili u inozemstvu, te se zapošljavaju na fakultetima (KO PMF), u znanstveno-istraživačkim institutima (IRB) ili u farmaceutskoj industriji (GSK).

Zaključno, unatoč rastućoj nezaposlenosti, za sposobne i talentirane posla ima i uvijek će ga biti.

#8 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Rujan 17, 2012 u 17:23 Thumb up 4 Thumb down 1

Uspješnost sustava obrazovanja se ne mjeri po najboljim pojedincima, nego po uspjehu svih učenika-studenata. Kolika je prosječna riješenost testa iz kemije na državnoj maturi? Znam da je moj sin na prvoj maturi dobio 2 iz kemije, s 37 posto riješenog testa u kojem su zadaci lakši nego na redovnoj nastavi. I to mu bilo dovoljno da upiše medicinu u Zagrebu, da je to želio.

Prethodni post:

Slijedeći post: