Rasprava o Elsevieru, OA i bojkot komercijalnih časopisa

Siniša Miličić (Zagreb, Hrvatska), 3. Veljača 2012.

rubrika: Događanja,Vijesti iz znanosti,Znanstvena politika

Samo kratko i s nekoliko poveznica otvorio bih temu koja vjerujem da je od interesa za Connect zajednicu:

Općenita priča: [The Economist]

Originalni blog post: [Timothy Gowers]

Razrada tematike:

  1. [John Baez]
  2. [Wired]
  3. [Terrence Tao]
  4. [F1000]

 

12 komentara… pročitajte ih ispod ili dodajte jedan

#1 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Veljača 3, 2012 u 11:06 Thumb up 6 Thumb down 0

Hvala na iznimno korisnom i zanimljivom članku!

#2 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Veljača 3, 2012 u 11:33 Thumb up 9 Thumb down 0

Možda bi bilo dobro ovdje ukratko ispričati kontekst ovog dogadjaja, objašnjenje zašto se bojkot događa upravo sad, i zašto je na meti baš Elsevier (iako se većina ovih optužbi koje su u navedenim člancima stavljene na teret Elseviera, mogu podjednako pripisati i ostalim velikim izdavačima).
Krajem prošle godine Kongresu SAD-a predložen je zakon (The Research Works Act) kojim bi se zabranilo i onemogućilo vladinim agencijama koje finaciraju istraživanja da odrede da objavljeni rezultati tih istraživanja budu javno dostupni. Primjer takve odredbe je odluka National Institute of Health-a, da svi radovi u kojima se publiciraju rezultati istraživanja potpomognutih njihovim grantovima, moraju najkasnije 12 mjeseci od objavljivanja biti javno dostupni u PubMed Central-u. Elsevier je bio najglasniji u podršci RWA, a pokazalo se i da su senatori koji su predložili zakon izdašno finacirani od strane Elseviera.
U međuvremenu je niz drugih izdavača (MIT, Science, NPG…), za razliku od Elseviera, odbilo dati podršku prijedlogu RWA, i distanciralo se od svoje krovne udruge American Asociation of Publishers koja je prijedlog zakona poduprla.

#3 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Veljača 17, 2012 u 09:13 Thumb up 4 Thumb down 2

Očito smo svi u Hrvatskoj sretni s izdavačkom politikom znanstvenih časopisa (valjda smo dovoljno bogati da su im njihove cijene prihvatljive), kada ova tema nije od nekog velikog interesa. To zaključujem iz medijskog i inog pokrivanja ove tematike.

Eto, još jedno mišljenje na danu temu: [guardian.co.uk]

Usput, kao i u diskusiji o ACTA-i, primjećujem da smo kolektivno zadovoljni i ostalim oblicima naplate mostarine preko presušene rijeke, uz punu potporu izgradnji ograde da nitko ne hoda preko suhog korita.

#4 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Veljača 17, 2012 u 12:06 Thumb up 4 Thumb down 0

jos jedan clanak u NEw Scientist-u: “Web freedoms fuel ‘academic spring’ journal protest

Inspired by a University of Cambridge mathematician, over 5000 academics have agreed to boycott publishers Elsevier, vowing not to peer-review or submit papers for any of its scientific journals

#5 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Veljača 19, 2012 u 14:04 Thumb up 7 Thumb down 0

> usput kao i u diskusiju o ACTA-i

Pred nekoliko godina je donesen zakon da se izdvaja porez na piratstvo u Hrvatskoj za sve medije pohranjivanja. To znači ako kupite CD na koji ćete pohranjivati slike svje porodice, platit ćete porez za one koji CD koriste za piratski materijal. U Francuskoj je u isto vrijeme donešen zakon da je bilo kakav sličan propis protuzakonit, jer pretpostavlja da si kriv i ako nisi. Tj. naša se ropska zajednica odlučila da dobrovoljno sebe kazni zakonom i plaća stranim autorskim agencijama svoje medije pohranjivanja i kad su legalno korišteni, dok je slobodnija francuska zajednica donijela zakon da je takav vrsta ropstva ilegalna.

#6 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Veljača 19, 2012 u 14:34 Thumb up 5 Thumb down 0

Tj. naša se ropska zajednica odlučila da dobrovoljno sebe kazni zakonom i plaća stranim autorskim agencijama svoje medije pohranjivanja i kad su legalno korišteni

Taj porez ubire ZAMP koji izuzetno netransparentno posluje, tako da iskreno sumnjam da išta od toga uopće dođe do stranih autorskih agencija.

Čak iz njihovog službenog formulara koji se popunjava prije nastupa, a u koji se upisuje naziv skladbe koja će se izvesti i naziv autora te skladbe je jasno da autor nije zaštićen. U formularu postoji stupac za naziv skladbe i stupac za autora glazbe – no pogrešno je napisati npr. Mistreated, Blackmore-Coverdale, ali ispravno je Mistreated, Deep Purple, bez obzira što Blackmore i Coverdale nisu članovi Deep Purplea preko 20 godina. Postoji još zavrzlama, npr. ZAMP si uzima za pravo “štititi” autore koji su eksplicitno izrazili da ne žele da ZAMP štiti njihova prava, ali to je za neku drugu temu.

#7 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Veljača 20, 2012 u 13:37 Thumb up 3 Thumb down 0

Wolfram Neubauer, A thorn in the side for science publishers – Elsevier, Springer and Thieme in a complaint against the electronic document delivery at ETH-Bibliothek

#8 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Veljača 21, 2012 u 15:02 Thumb up 2 Thumb down 0

Access Copyright — paid faculty email surveillance in Canada. See “backgrounder” pdf and a forum discussion.

#9 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Veljača 22, 2012 u 09:11 Thumb up 7 Thumb down 0

Ne bi komercijalni časopisi bili takav problem, da se časopisi učenih društava nisu dali navući da se s njima i među sobom natječu u tržišnim kategorijama, kao što je impact factor. Time smo de facto ostali bez kvalitetnog “javnog” rješenja, a osobno mislim, pomalo i bez moralne pozicije da se na žalimo na ovakve zloupotrebe. Tako nam ostaju argumenti tipa “prelijevanje javnog novca u privatne džepove”, koji nisu loši, ali su niže razine od one, na kojoj smo kao zajednica sami sebi nanijeli štetu.

#10 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Veljača 22, 2012 u 13:32 Thumb up 4 Thumb down 0

9, vrlo dobro ste primijetili! Sadašnja diskusija (npr. ona na math2.0) i akcija su međutim širi od peticije za bojkot Elseviera. Razmatraju se čak novi modovi recenziranja i ocjenjivanja članaka i nakon publiciranja, nove mogućnosti koje dolaze s internetom i slično. Elsevieru se pak ne spočitava samo cijena (official statement) nego i neke druge prakse kao što je financiranje/lobiranje zakonskih akata protiv slobode na internetu, ucjenjivanje biblioteka velikim paketima na čiji sastav ne mogu uticati (pa moraju biti pretplaćeni i na smeće), pa čak i bivša uloga u prodaji oružja (do 2008). Treba imati na umu da postoji niz znanstvenika na malim institucijama ili van institucija (uključujući ponegdje umirovljene znanstvenike) koji su u svom životu doprinosili znanju, a da im je sad onemogućen pristup do znanja koje je financirano javnim novcem.

André Joyal je prekrasno napisao neki dan (ovdje):

There is a relation between freedom of speech and free access to science. What is the value of freedom of speech if the access to scientific knowledge is artificially restricted? Why is it important? Humanity could be on a path of self-destruction with the explosion of population, the depletion of resources, the destruction of eco-systems and climate change. International institutions are too often powerless in solving humanitarian crisis. Political institutions are dominated by special interest groups. Are we really on a path of self-destruction? Nobody can say yes with certainty, but it does not look good! It could be a slow suicide lasting a few centuries, in a succession of busts, booms and wars. Are we going to spoil the great adventure of life? I am now an old man. I wanted to be a mathematician, but only partially succeeded. The mystery of life seems greater and greater to me. I know almost nothing, I do not know what I am. There is a dark side in each of us. There is also love and hope. Children are full of dreams and hopes. To support the boycott is to hope.

#11 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Veljača 28, 2012 u 11:03 Thumb up 3 Thumb down 0

Link citira pozitivnu reakciju iz Elseviera od pred nekoliko dana. Između ostalog,

Elsevier has announced today that we are withdrawing our support for the Research Works Act.

To make clear that we are committed to wider access, we have made the archives of 14 core mathematics journals open, from four years after publication, back to 1995…

Primijetite da inače većina subscription paketa na institucijama ima access od 1993 ili 1995. Ja sam imao pristup na nekoliko servera van Hrvatske (na institucijama na kojima sam u prošlosti gostovao) i obično mi je bilo problem dobiti pristup za prije 1993.

#12 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Veljača 29, 2012 u 09:12 Thumb up 3 Thumb down 0

Izvrstan animirani filmic “Education of Scientist” na temu publiciranja u znanstvenim casopisima.

Prethodni post:

Slijedeći post: