Sad su se usmjerili na one kojima je najpotrebnije cijepljenje protiv gripe

Bernard Kaić (Zagreb, Hrvatska), 1. Prosinac 2011.

rubrika: Na rubu pameti

Vrček i Gajski su nezaustavljivi tandem.
Sad su u Glasu Koncila (kojeg, moramo priznati, ponajviše čitaju osobe starije dobi, kojima je cijepljenje protiv gripe najpotrebnije), objavili svoj pseudostručni članak o cijepljenju. Sažetak je ovdje: Stiže li gripa ili cjepivo?
a u pressclipping-u, koji sam dobio e-mailom, gdje je cijeli članak prenesen, vidim da Gajski opet iznosi (a Vrček je ponosni autor članka koji je napisan kao intervju) svoju pogrešnu interpretaciju Cochrane-ove studije i zaključuje kako ne preporučuje nikome cijepljenje protiv gripe jer je cjepivo beskorisno.

Mogu shvatiti da je netko nezadovoljan činjenicom da cjepiva nisu savršena i želi poticati znanstvenike na razvoj boljih cjepiva.

I ja bih bio volio da su cjepiva bolja.

Ali ne mogu nikako shvatiti nečiju potrebu da i onu ograničenu korist koju cjepivo pruža najvulnerabilnijoj skupini, oduzme tim ljudima odgovarajući ih od cijepljenja.
Mislim da ovo već prelazi potrebu za samopromocijom i ulazi u sferu zlonamjernosti.

Ovdje je originalni članak na koji se Gajski referira:

http://www.safeminds.org/protect-yourself/fludocuments/Cochrane%202010%20analysis.pdf

citiram:

Inactivated parenteral vaccines were 30% effective (95% CI 17%

to 41%) against the symptoms of ILI if content matched WHO

recommendations and circulating strain, but were not effective

(RR 0.93, 95%CI 0.79 to 1.09) when these were unknown (Analysis

1.1.2)

Against influenza symptoms vaccines were 73% efficacious (54%

to 84%) when content matched WHO recommendations and

circulating strain but decreased to 44% (95% CI 23% to 59%)

when it did not …

 

5 komentara… pročitajte ih ispod ili dodajte jedan

#1 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Prosinac 2, 2011 u 13:11 Thumb up 8 Thumb down 1

“Kad se uzmu u obzir sve potencijalne koristi, rizici i ograničenja postojećih cjepiva protiv gripe, neizostavno se dođe do zaključka da je cijepljenje protiv gripe itekako preporučljivo za određene skupine stanovništva, a to su prvenstveno osobe koje boluju od kroničnih bolest (plućne, srčane, metaboličke, bubrežne, jetrene bolesti, imunokompromitirani bolesnici i sl.) neovisno o dobi i osobe starije od 65 godina neovisno o tome imaju li kroničnu bolest. Zdravstveni djelatnici u kontaktu s pacijentima su također prioritetna skupina za cijepljenje radi toga da ne izostanu s posla zbog bolesti u vrijeme kada su najpotrebniji, te da ne prenesu bolest na bolesnike s kojima dolaze u kontakt tijekom rada.”

Nije opasno cijepljenje, već nestručna zastrašivanja! (tportal)

#2 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Prosinac 3, 2011 u 19:59 Thumb up 5 Thumb down 1

Malo podsjecanja da neodgovorne samopromotivne igrarije ljudi poput Gajski, Vrceka i Sladoljeva, te medija koji ih proizvode u nacionalne heroje, mogu dovesti do konkretnih posljedica, s ne jako dugom inkubacijom.

#3 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Prosinac 3, 2011 u 20:01 Thumb up 4 Thumb down 1

Link koji je trebao biti u #2.

http://www.bbc.co.uk/news/health-15999492

#4 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Prosinac 4, 2011 u 14:12 Thumb up 4 Thumb down 0

Ali ne mogu nikako shvatiti nečiju potrebu da i onu ograničenu korist koju cjepivo pruža najvulnerabilnijoj skupini, oduzme tim ljudima odgovarajući ih od cijepljenja. Mislim da ovo već prelazi potrebu za samopromocijom i ulazi u sferu zlonamjernosti.

Mislim da tu osim zlonamjernosti ima i elemenata kršenja Kaznenog zakona:

Širenje lažnih i uznemirujućih glasina

Članak 322.

Tko iznosi, pronosi ili širi glasine za koje zna da su lažne s ciljem da njima izazove uznemirenje većeg broja građana, i takvo uznemirenje i nastupi, kaznit će se novčanom kaznom do stopedeset dnevnih dohodaka ili kaznom zatvora do šest mjeseci.

#5 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Prosinac 15, 2011 u 00:15 Thumb up 6 Thumb down 0

Hrvatsko katoličko liječničko društvo (HKLD) na svojim je stranicama pod naslovom HLZ: Struka zagovara redovito provođenje cijepljenja prenijelo javno priopćenje Hrvatskoga epidemiološkog društva i Hrvatskoga imunološkog društva i time jasno dalo do znanja da ne podržava najnoviji istup Lidije Gajski i Valerija Vrčeka u Glasu Koncila. Podsjetimo se, HKLD se svojedobno javno ogradio i od Vrčekovog antimamografskog pamfleta, također objavljenog u Glasu Koncila. Nadajmo se da će ovi dobrodošli i hvale vrijedni istupi HKLD-a potaknuti uredništvo Glasa Koncila da još jednom preispita svoju uređivačku politiku.

Prethodni post:

Slijedeći post: