Enigma resora znanosti i obrazovanja

Damir Kovačić (Split, Hrvatska), 5. Prosinac 2011.

rubrika: Izbori 2011.

Novi list je objavio popis najvjerojatnijih ministarskih pretendenata za sve resore nove Vlade, osim za resor znanosti i obrazovanja: Već se zna kadrovska križaljka buduće Vlade. Iz teksta: Resor znanosti još je, po svemu sudeći, otvoren – navodno vanjski Neven Budak nije u igri više, kao i riječki rektor Pero Lučin, a spominjala su se imena Riječana Željka Jovanovića ili Romane Jerković, no s obzirom na uspjeh Kukuriku liste u 8. jedinici – svi s liste će morati u Sabor, te za ostale Riječane nema puno šanse da prođu u izvršnu vlast. Znači li to da je resor znanosti i obrazovanja potpuno marginaliziran čak i u novoj Vladi ili se radi o vrućem krumpiru kojeg nitko neće?

6 komentara… pročitajte ih ispod ili dodajte jedan

#1 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Prosinac 7, 2011 u 12:33 Thumb up 1 Thumb down 0

Update iz današnjeg Novog lista (link): Tijekom jučerašnjeg dana pojavile su se informacije da Neven Budak vjerojatno ipak neće biti ministar prosvjete i znanosti, kao što to ne želi ni Gvozden Flego. U slučaju da Budak otpadne, spekulira se da bi resor znanosti mogao biti ponuđen nekom od riječkih kadrova – Željku Jovanoviću ili Romani Jerković.

#2 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Prosinac 7, 2011 u 22:49 Thumb up 3 Thumb down 0

Željko Jovanović.

#3 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Prosinac 7, 2011 u 23:35 Thumb up 4 Thumb down 0

Posljednjih tjedana u novinama i na televiziji govori se o “ministarstvu obrazovanja” – bez ikakvog spominjanja znanosti. Treba li odatle zaključiti da je u planu restrukturiranje resora znanosti, visokog obrazovanja, prosvjete i sporta?

#4 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Prosinac 7, 2011 u 23:50 Thumb up 1 Thumb down 1

Ne vjerujem iako ne bih isključio tu mogućnost.

#5 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Prosinac 9, 2011 u 21:43 Thumb up 4 Thumb down 0

Današnji Novi list (PDF) donosi nešto više informacija:

“Na kraju se mandatar odlučio za svog bliskog suradnika, doc.dr. Željka Jovanovića, koji je već prije nekoliko dana izjavio da će prioritet nove vlade biti dovršetak gradnje sveučilišne bolnice u Rijeci, čime je dao naznaku svog interesa za ponuđeni resor.”

#6 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Prosinac 10, 2011 u 18:07 Thumb up 0 Thumb down 0

Jovanović u današnjem Vjesniku: Obrazovni sustav nam je rigidan i zakržljao

Zoran Milanović još nije donio konačnu odluku o sastavu vlade, no to je pri samom kraju. Razgovarao je sa mnom o mogućnosti da preuzmem resor obrazovanja i znanosti i osobno sam spreman prihvatiti taj resor koji mi predstavlja veliki izazov. Mislim da se tu može puno napraviti, da je naš obrazovni sustav prilično rigidan, zakržljao i da u hrvatskoj budućnosti, uz kratkoročno rješavanje ključnih problema kao što su nelikvidnost i donošenje proračuna, jedan srednjoročno važan projekt je svakako kvalitetnija škola, stvaranje preduvjeta da povećamo broj visokoobrazovanih te približavanje znanosti i tehnologije gospodarstvu. To su prioriteti za koje ću se zalagati. Pritom apsolutno smatram da ni jedan mladi čovjek u Hrvatskoj ne smije biti uskraćen za mogućnost dobivanja kvalitetne naobrazbe.

Prethodni post:

Slijedeći post: