Novi Connect :: portal

Ana Bedalov (Split, Hrvatska), 29. Lipanj 2011.

rubrika: O Connect Portalu

Dragi connectovci,

Zadovoljstvo nam je predstaviti vam novu verziju Connect :: portala.

Prvo su vam uočljive vizualne promjene u sučelju – trudili smo se poboljšati čitljivost Portala uz što manje izmjene općeg izgleda. Nakon kratkog vremena prilagodbe, testna je skupina connectovaca isprobala i ocijenila sve dodatne funkcionalnosti i izgled Portala i na tome im zahvaljujemo.

U novi Portal se možete ulogirati sa starim korisničkim imenom i lozinkom. Ukoliko ste zaboravili lozinku, “automatizirani servis” na novom Portalu će vam proslijediti novu lozinku na vašu email adresu pod kojom ste prijavljenu u Connect :: bazi. Svi stari članci i komentari su sačuvani…

Najveća promjena u Portalu – i glavni razlog tranzicije – je u serverskoj platformi. Nova platforma je sada integrirana s Connect :: bazom, te otvara i mogućnost jednostavne nadogradnje Portala i dodavanja novih funkcionalnosti. Dodali smo i novi raspored tema na Portalu, prateći što je bilo od interesa Connect zajednici prijašnjih godina. Svaki prilog može biti razvrstan u više tema istovremeno. Nadamo se da će novi raspored tema otvoriti i nove diskurse od interesa connectovcima.

Zahvaljujemo i programerima Kristijanu Pušiću te Leu Boroje i sistem-administratoru Društva znanost.org-a Vedranu Furaču na izvrsno odrađenom poslu i profesionalizmu.

Pozivamo vas da istražite novi Portal, te se nadamo vašim prijedlozima kako dodatno poboljšati Portal.

Uredništvo Connect :: portala
(Ana Bedalov, Slaven Garaj, Damir Kovačić)

28 komentara… pročitajte ih ispod ili dodajte jedan

#1 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Lipanj 29, 2011 u 09:50 Thumb up 6 Thumb down 0

Ukoliko imate bilo kakvih tehničkih problema s korisničkim profilima ili korištenjem novog portala u raznim browserima, molimo vas da nam se javite ili u ovoj raspravi ili direktno na email: urednistvo @ connect.znanost.org. Hvala!

#2 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Lipanj 30, 2011 u 11:34 Thumb up 10 Thumb down 0

Ocjenjivanje komentara

U ocili smo jutros neke bugove u ocjenjivanju komentara (like/dislike). Cini se da neki korisnici koji su ostali ulogirani od jucer, mogu ponovno ocijeniti komentare? Pa vas molimo, ukoliko primjetite neki patern u gresci da nam javite (moze i na gornji email).

Novina u ocjenjivanju komentara je da i oni NE-ulogirani mogu ocijeniti kometare (ali ne i #0 post tj “Hvala”). Statistike nam govore da je omjer neulogiranih koji citaju portal i po desetak puta veci od ulogiranih pa smo na taj nacin zeljeli omoguciti i njihov “doprinis” diskusijama.

Skripta za ocjenjivanje komentara bi trebala onemoguciti da se jednom glasa ulogiran a potom ponovno i kao neulogiran ili u drugim borwserima. Ispricavamo se za ove tehnicke probleme i pokusat cemo ih otkloniti u sto skorijem roku.

#3 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Srpanj 1, 2011 u 10:33 Thumb up 5 Thumb down 0

Iskrene čestitike na novoj verziji Postala! Meni se jako sviđa, preglednije su mi neke stvari, lakše se snalazim u pisanju posta (korištenje preview-a)…
Jedan prijedlog ako se može realizirati:
Može li se omogućiti dodavanje attachmenta uz post? Ponekad mi ta mogućnost nedostaje.

#4 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Srpanj 1, 2011 u 16:02 Thumb up 3 Thumb down 0

na #3
Hvala na pozitivnom i konstrutivnom komentaru. :)

Sljedeci tjedan cemo jedan dan (tj jednu noc) imati “radove” na Portalu i pokusati zakrpati neke vec uocene rupe. Ukoliko nasi programeri procjene da integracija nekog plugin-a za dodavanja att. nece biti prezahtjevna u ovom trenutku za sustav, pokusat cemo to vec tada omoguciti. No ukoliko se radi o zahtjevnijem zahvatu, prvo cemo je isprobati na testnom portalu, te naknadno integrirati.

Hvala na sugestiji!

Takodjer, ako bilo tko od connectovaca primjecuje neke nepravilnosti ili ima slicne sugestije, molimo vas da nam javite. Hvala.

#5 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Srpanj 1, 2011 u 20:05 Thumb up 7 Thumb down 0

Još jedan detalj:
Maloprije sam uz jedan svoj post vidjela da ima 3 boda (broj 3 uz onaj prst okrenut prema gore). Kliknula ja na to zeleno (misleći da ću time vidjeti detalje), a ono, broj se povećao za 1. Dakle, sama sam sebi dala bod. Malo nelogično. Mislim da se to prije nije moglo i u redu je da se ne može. Ali možda nije toliko bitno…

#6 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Srpanj 2, 2011 u 04:15 Thumb up 5 Thumb down 0

Sjajno odrađen posao! Nevjerojatno mi je da ste u novi “sustav” uspjeli prebaciti sve stare teme i postove. Svaka cast. ;)
Nemam nikakvih većih primjedbi, sve je pregledno i jasno, mozda bi se fontovi mogli malo ugoditi (ne znam koliko je do browsera), jedino što mi nedostaje je link na “nesto starije komentare” u rubrici Najnoviji komentari.

#7 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Srpanj 2, 2011 u 16:00 Thumb up 6 Thumb down 0

Za nove bojice vas neću hvaliti, to me ne zanima, no jedna velika pohvala da ste ukinuli sa starne bar connect:gosti. Na tom “baru” je bilo puno političara i prodavača magle, uz 1-2 časna izuzetka i bilo mi je ružno vidjeti svaki dan ta imena (sjetimo se samo onog tipa s otoka znanja koji je tip za sud, a ne za višegodišnjo javno oglašavanje na prvoj stranici javnog portala).

Htio bih komentirati svoju konfuziju s nekim od osnovnih funkcionalnosti.

Prije se moglo kliknuti na ime i dobiti dijalog za poruku onome na čije ste me kliknuli. Da li je to sad onemogućeno.

Prije je bilo više opcija za ocjene za komentare uključujući šaljivo, sad samo up and down. Redukcija na gladijatorsku psihologiju. Najbolje je po meni ukinuti ocjenjvanje komentara, to je samo sredstvo pristisaka kao i većina karakteristika komunikacije u hrvatskoj znanstvenoj javnosti. U prošlosti se pokazalo da je bilo čak i dogovaranja nekih grupa oko ocjenjivanja. Zaboga ako hoćete da odemo na nivo bikini miss competition onda jadno.

Prije dok si pregledavao komentare odabrane osobe (recimo sebe ako si htio naći svoj stari argument ili referencu), pogledao si njenu stranicu na konektu i tamo su bili izlistani nedavni komentari kao i sada. No, ako si htio stariji komentar onda si mogao kliknuti na starije komentare. To nije bilo idealno jer je meni to obično trebalo dok sam se sjetio nekog klomentara od pred dvije godine pa je trebalo jako puno reloada, no sad ne vidim uopće kako da nađem komentar od pred dvije godine kod kojeg se sjaćam samo osobe koja je postirala.

#8 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Srpanj 2, 2011 u 17:06 Thumb up 2 Thumb down 4

Mislim da kolegice i kolege koji su redizajnirali Portal zaslužuju pohvalu već i zbog uloženoga truda. Pridružujem se onima koji su zadovoljni novim izgledom i mogućnostima. Slažem se s kolegom koji dovodi u pitanje svrhovitost ocjenjivanja, prvenstveno zato što mislim da je dobro da iza svakoga mišljenja stoji i njegov autor(ica).

#9 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Srpanj 4, 2011 u 09:47 Thumb up 0 Thumb down 0

Hvala svima na sugestijama.

Nova platforma je sada omogućila jednostavne nadogradnje Portala i dodavanja novih funkcionalnosti.

Sve vase zahtjeve osim onoga za ukidanjem likeanja cemo pokusati implementirati.
Like /dislike ocjenjivanje ostaje jer je to jedan nacin da se i oni “pasivni” citaci na ovom potalu ukljuce i daju svoj, makar mali doprinos javnoj raspravi u znanosti i obrazovanju.

Ukoliko imate jos neke ideje ili zamjerke. Pisite nam.

#10 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Srpanj 4, 2011 u 10:25 Thumb up 3 Thumb down 0

Ne znam da li postojala i prije, ali mapa korsnika je super cool :-D
još možda da ispred piše geografska bilo bi još bolje.

#11 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Srpanj 4, 2011 u 13:37 Thumb up 6 Thumb down 0

Ja bih samo rekla da je meni simpatična mogućnost ocjenjivanja postova, bilo na ovaj sadašnji način ili na onaj prije. Sviđa mi se i onaj “hvala” (ako se dobro sjećam, prije toga nije bilo, a niti ičeg sličnog, tj. početni post se nije mogao ocijeniti). Iako sama rijetko ocjenjujem postove, ponekad volim vidjeti kako su neki ocijenjeni pa usporediti sa svojim “doživljajem” posta. Isto tako, mislim da su neki postovi koji se ovdje pojave, daleko ispod nivoa na kojem bi trebali biti, u nekima je pak jako puno prenegativnih vibracija, pa je potpuno u redu autoru dati jasnu povratnu informaciju o uočenom nivou. Slično i za pozitivne ocjene…

#12 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Srpanj 5, 2011 u 14:56 Thumb up 1 Thumb down 0

Pohvale svima zaslužnima za novi izgled portala! Imam samo jednu malu primjedbu/sugestiju: U staroj verziji portala, nakon prijavljivanja (registracije), kada bi se kursor postavio na ime sudionika u raspravi, pojavio bi se pravokutnik u kome bi pisali osnovni podaci o sugovorniku (npr.: kemija, znanstveni surandik, IRB). Nakon prebacivanja na novo sučelje ta je korisna funkcionalnost nažalost izgubljena. Bilo bi lijepo kad bi se to popravilo ako je moguće.

#13 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Srpanj 5, 2011 u 16:21 Thumb up 3 Thumb down 0

Od sad možete za sve članove portala vidjeti popis svih komentara i postova.

#14 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Srpanj 5, 2011 u 18:50 Thumb up 1 Thumb down 0

Sad sam primijetio jednu greškicu: preview ne pokazuje prazne redove između odlomaka u komentarima.

#15 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Srpanj 5, 2011 u 21:23 Thumb up 2 Thumb down 0

Pohvale uredništvu na novom dizajnu!
I pitanje (sorry ako je negdje očito): što je privatnim porukama?

#16 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Srpanj 6, 2011 u 00:02 Thumb up 3 Thumb down 0

na #15
Sve dosadasnje poruke koje su korisnici imali u svojim Connect mail-boxovima su sacuvane i biti ce re-aktivirane.

Ideja interakcije izmedju korisnika medjusobno smo zamislili malo šire od samih poruka. Nove postavke Portala omogucuju razne mogucnosti za umrezavanje, poput privatnih networka unutar Connecta, chata, mailova i sl. Uredništvo planira uvođenje drugačijeg, novijeg načina komuniciranja. Molimo vas za jos malo strpljenja. Portal je sada jos uvijek u testnoj fazi i bitno nam je da osnovne funkcije dobro i sigurno rade. Polako cemo implementirati razlicite aplikacije, ali korak po korak da ne bi ugrozili osnovnu funkcionalnost Portala.

Zato su nam vasi inputi jako vazni.

Jucer smo zakrpali sustav ocjenjivanja (like, hvala, anketa) i sada bi trebalo korekrno funkcionirati. Molimo vas da javite ukoliko primjecujete jos neke bugove.

U profile u bazi je dodan popis svih komentara i clanaka svakog od connectovaca.

Takodjer, aktivirali smo i “geografsku mapu korisnika” , koja je greskom ostala “zamrznuta” na testnom uzorku. pogledajte (ispod liste ulogiranih u zadnjih 12 sati), zaista izgleda impresivno :)

#17 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Srpanj 6, 2011 u 13:23 Thumb up 2 Thumb down 0

Jedna tema o kojoj smo razgovarali na zadnjem connect partyju je pitanje reeditiranja svojih ulogiranih komentara. Često nakon postiranja čovjek vidi da je u brzini napravio milijun gramatičkih grešaka i napisao dosta rečenica nejasno. Neki forumi pamte stare verzije, ali se prikazuje zadnja, ispravljena, kao što je i tu situacija s naslovnim postom.

#18 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Srpanj 6, 2011 u 13:29 Thumb up 2 Thumb down 1

na #17

Sada imate preview, pa procitajte prije nego submitate.

#19 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Srpanj 9, 2011 u 09:09 Thumb up 0 Thumb down 1

Po n-ti put se postavlja pitanje zašto se u komentarima ne obraćamo osobi imenom, nego serijskim brojem.

Pogledala sam u FAQ, nisam uočila objašnjenje. Možda ne bi bilo loše dodati crticu o toj praksi (sa kojom se slažem, i objašnjenje o tražilicama etc. mi ima smisla).

Možete na primjer negdje na vrhu stranice staviti uočljiv link na pravila ponašanja, možda novi tab ETIQUETTE pored FAQ.

#20 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Veljača 5, 2012 u 10:08 Thumb up 0 Thumb down 0

Ja bih pitala može li srediti neke stvari u vezi pisanja komentara tu na portalu. Mislim na sljedeće:
Kad napišem komentar, pa ga idem pregledati, pa odlučim u njemu neke stvari boldati, izludi me što nakon selektiranja dijela teksta i klika na gumbić Bold, kursor mi odleti gore na početak posta. Ponekad imam dugi post i želim nekoliko stvari boldati ili staviti italic i sl., a on me svaki put kad kliknem na gumbić, baci skroz gore. Čovjek se sav pogubi.
Zar kursor ne može ostati na tom mjestu gdje smo uređivali?
Problem se pogotovo povećava ako u post kopiram neki sadržaj s nekih drugih stranica, pa se ti boldani dijelovi iskopiraju kao obični, a onda idem jedan po jedan boldati, pa svaki put nakon boldanja i skakanja kursora gore, moram tražiti gdje sam uopće stala…

I drugo, zašto čovjek između paragrafa ne može staviti veći razmak (ako više puta stisnem enter). Nekad bi to pomoglo boljoj preglednosti posta, odnosno jasnijem grupiranju sadržaja u postu.

#21 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Veljača 5, 2012 u 15:44 Thumb up 3 Thumb down 0

Prvo ovisi od ugrađenog dodatka za uređivanje teksta. Čini mi se da je ostavljen Wordpressov osnovni okvir za uređivanje, no ima i drugih (jedan primjer). Trebalo bi dograditi stranicu kako bi se implementiralo takvo uređivanje i mislim da je to dosta jednostavan zahvat.

Za drugo ima rješenje i sada, kako sustav prepoznaje HTML kod lako možete dodati proizvoljno mnogo </br> oznaka (prelazak u novi red). Inače se kad lupite enter to interpretira kao otvaranje novog odlomka, pa ostaje standardni razmak među odlomcima neovisno o tome koliko je razmaka stavljeno.

#22 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Veljača 5, 2012 u 19:37 Thumb up 0 Thumb down 0

Na #21:
Hvala, ovo sa br je dobar štos.
A može i <br> umjesto </br> , čini mi se da nije isto, on ostavi još veći razmak…

Evo, tri su <br> iznad ovog retka. :)
Super! :)

#23 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Veljača 5, 2012 u 19:40 Thumb up 0 Thumb down 0

Opa, u Preview-u sam vidjela da će biti dosta veliki razmak iznad riječi “Evo”, ali nakon klika na Submit, poništili se razmaci… :(
Znači, ni Preview nam nije skroz mjerilo toga kako će izgledati post…

#24 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Veljača 6, 2012 u 11:34 Thumb up 0 Thumb down 0

test

kraj testa

#25 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Veljača 6, 2012 u 11:36 Thumb up 2 Thumb down 0

Vidi stvarno, preview prikaže razmak, a sve se na kraju spljošti. krajnje neobično, pa obično wordpress dozvoljava korištenje HTMLa u komentarima. U svakom slučaju trebalo bi zamoliti uredništvo da se napravi nadogradnja okvira za komentare, to bi riješilo probleme.

#26 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Veljača 6, 2012 u 11:42 Thumb up 3 Thumb down 1

Namjerno smo postavili da se poništava ukoliko ima previše razmaka(entera) s ciljem da se tekstovi ne razdužuju i da sve ima kompaktniji izgled. Na kraju je ipak čitljivije.

- Budite kratki, jasni i sažeti u svojim komentarima.
-”b-quote” koristite za citiranje tuđih tekstova
-radije napišite nekoliko kraćih postova po temama, nego li jedan predugi. Kraće postove se više i češče čita.

#27 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Veljača 7, 2012 u 10:36 Thumb up 0 Thumb down 0

Hvala vam što ste nam ukazali da preview ne odgovara konačnom izgledu. To cemo popraviti.Pokušat ćemo ubaciti jos neke edit mogucnosti za pisanje komentara da bi bili pregledniji. Hvala na sugestijama i strpljenju. :)

#28 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Veljača 7, 2012 u 11:46 Thumb up 1 Thumb down 0

Ma nema problema, naravno da se neke stvari u hodu dorađuju… :)
Hvala i vama na sveukupnom trudu!

Prethodni post:

Slijedeći post: