E- Matica

Ana Bedalov (Split, Hrvatska), 27. Lipanj 2010.

rubrika: Obrazovna politika

Ovih dana nastavnici i profesori završavaju školsku godinu i obavezni su cijelu proceduru s ocjenama provesti kroz online aplikaciju MZOSa koja se zove E-Matica (a uvedena je još u ožujkau 2008).

“Server je bio pao na nekoliko sati, no to sada funkcionira pa je tako u tijeku jednog sata isprintano 900 svjedodžbi i ostalo je svega par tisuća” kaže ministar Fuchs. Nesto više o problemima E-Matice moze se pročitati
ovdje.

20 komentara… pročitajte ih ispod ili dodajte jedan

#1 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Lipanj 27, 2010 u 23:52 Thumb up 0 Thumb down 0

Ministar laže kad kaže da je sve pod kontrolom. I treba ga sram biti što se usudi uopće izaći pred javnost i mrtav-hladan komentirati da je sve u redu i da je problem u nastavnicima koji žele ići ranije na more. Tom izjavom je oklevetao prosvjetare. U svakoj normalnoj državi bi za takvo laganje i takvo klevetanje odmah dobio kartu u jednom smjeru iz ministarstva.

Zašto je MZOŠ poslalo večeras, u NEDJELJU, u 19.36 mail školama sa predlošcima svjedodžbi u Wordu… Kao, ako bude problema onda nek mi lijepo ručno u word ukucavamo podatke i onda printamo svjedodžbe. A kaže ministar “sve je u redu, nema problema”? Zašto nam onda šalju te predloške u wordu?

Za 45 učenika osmih razreda sam unosio podatke u e-maticu u noći sa srijedu na četvrtak od 22 do 4h. Svako malo se rušilo, snimanje podataka je trajalo cijelu vječnost. Hoće li mi biti plaćen rad u noćne sate? Kaže ministar “sve je u redu, nema problema”. Ma živio on nama!

Evo vam i jedna zanimljiva sličica….screenshot Help-a e-matice:

http://i749.photobucket.com/albums/xx132/josipklicinovic/matica4.jpg

Pa pogledajte prozvod koji smo platili 5 milijuna kuna! 5 milijuna kuna, a ni oni sami ne znaju čemu neke opcije služe….a mi bi kao trebali znati.

5 milijuna kuna!!!

#2 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Lipanj 28, 2010 u 08:40 Thumb up 0 Thumb down 0

Prosle godine sam imao priliku kampirati u jednoj informatickoj ucionici s nekolicinom ucitelja koji su borili s e-maticom. Ocito da se stvari ne rjesavaju, pitanje je samo koliko smo mi Hrvati “usuli” novaca u ovu zabavu!?!

#3 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Lipanj 28, 2010 u 09:14 Thumb up 0 Thumb down 0

Na #1
Sve me to jako podsjeća na borbu u filmu Alien s “maticom” koja je polagala jaja puna izvanzemaljaca :-((
Sve je bilo daleko bolje, brže i expeditivnije dok su učitelji pisali svedodžbe ručno i to lijepim krasopisom. Takva svjedodžba je i vrijedila nešto. Ovo sada ne liči ni na što. Centralizacija i informatizacija dovela do toga da se svjedodžba ne može ispisati bez Zagreba:upset

#4 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Lipanj 28, 2010 u 12:11 Thumb up 0 Thumb down 0

Taj sustav E-Matica je toliko nebulozno slozen, u vecini stvari, da je to naprosto prestrasno. Od selekcije predmeta, preko upisa pojedinih stvari koje ne odgovaraju karticama gdje se upisuju itd. Da ne govorimo o bugovitosti samog softvera i njegovoj briljantnoj neintuitivnosti – polupismeni informaticar bi bolje slozio intuitivnost softvera nego velebni “software arhitekti” koji su radili ovog mastodonta. Svaki put kad me majka zamoli da joj pomognem upisivati stvari u E-Maticu, dobijem mlade, jer znam da cu potrositi 2-3 sata (minimalno) svog vremena i zivaca da slozim po PSu sve onako kako ministarstvo zahtijeva. Je li stvarno bitan, recimo, redoslijed predmeta na svjedodzbi?! Ili je, mozda, ali samo mozda, bitno sto u njoj pise?!

Takodjer, iz izjava ministra Fuchsa ocito je da se nikad nije sluzio sustavom E-Matice, a ocito je i da ne poznaje *svoj resor* te da vrijedja dobar dio javnosti (naime, iz zadnje izjave saznajemo da su zapravo ucitelji/profesori krivi za to sto E-Matica ne radi – cisto da se zna, E-Matica ima vise sati offline nego online, i to u random razmacima, bez nekakvog reda). Takodjer, da ministar ne zna (ili ne razumije) da se u E-Maticu nema sto unositi preko godine (jer to nije dnevnik) vec iskljucivo na kraju godine i na kraju semestra, je, ako nista drugo, barem nedopustivo i vec bi samo radi toga trebao podnijeti ostavku (cak i da iskljucimo vrijedjanje ogromnog broja ucitelja/profesora kojeg je njegova vlada dovela na rub egzistencije i koji su sikanirani i omalovazavani na svakom koraku).

Zapravo, nista vise nego ovakav rasplet dogadjaja nisam ni ocekivao. Ocito, Fuchs i Popijac su samo neodgovorne, nepristojne, nesavjesne budale koje umjesto da rjesavaju egzistencijalne probleme onih koji su “pod njima” zapravo istima, svojim nebuloznim i laznim izjavama, jos vise kopaju jamu.

#5 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Lipanj 28, 2010 u 12:14 Thumb up 0 Thumb down 0
#6 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Lipanj 28, 2010 u 16:56 Thumb up 0 Thumb down 0

Na #5
“po mojoj skromnoj i odokalnoj procjeni, otprilike pet puta više nego što taj sustav zaista vrijedi.”

Zar zaista smatrate da ovakav traljav vrijedi milijun kuna?

#7 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Lipanj 28, 2010 u 19:19 Thumb up 0 Thumb down 0

Isprika ministra Fuchsa nastavnicima:

Ovom prilikom i ovim povodom, ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs u svoje ime i u ime ministarstva ispričava se radi svih neugodnosti koje je pad sustava e-Matice uzrokovao nastavnicima, učenicima i roditeljima. Ministar se osobito ispričava nastavnicima što je njegova nespretno sročena izjava vezana uz razloge pada e-Matice protumačena kao kritika njihova rada, te smatra da je upravo njihova predanost nastavničkom pozivu i dobrobiti njihovih učenika najviše učinila da svi učenici svoje svjedodžbe ipak dobiju na vrijeme. U tom smislu, ministar svim nastavnicima najljepše zahvaljuje na trudu i strpljenju.

#8 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Lipanj 28, 2010 u 19:57 Thumb up 0 Thumb down 0

Bas sam danas pricao sa jednim kolegom vezano uz jedan slican sustav, ISVU (Informacijski sustav visokih ucilista). Doticni sustav je daleko veci mastodont od sustava koji koriste skole, daleko od toga da cu reci da je savrsen jer ima svojih mana (i to puno), medjutim, ako nista drugo, koliko je meni poznato – barem je radjen sustavno i uvelike se vodila briga oko toga da se ipak baza napravi kako spada.
Naravno, i taj sustav je pod ogromnim opterecenjem u vrijeme 6. i 7. mjeseca (upisi na fakultete i ispiti na samim fakultetima), ali to bih vise pripisao administraciji i birokraciji (naime, na dobrom broju fakulteta nastavno osoblje izbjegava koristiti opciju da sami unesu studentima ocjene iz nekog ispita, i trpaju to na vrat referadama, koje onda rade, kako bi se reklo 24/7 jer moraju upisati nove studente, upisati ocjene postojecim studentima i sl.) – naravno da u takvim slucajevima sustav ima spor odaziv, jer na kraju krajeva, i najbolja se oprema moze opteretiti do granica izdrzljivosti. Medjutim, sustav funkcionira – ne dogadjaju se ovakve stvari poput e-matice, nema gubitaka studenata, i ono sto je upisano, ostaje upisano. Cak sam i jedno vrijeme sam (nesto sitno) radio sa ISVU-om, i nemam neke ogromne primjedbe. Takodjer, uzmite u obzir da je to ipak daleko slozeniji sustav u kojem se nesto radi konstantno, tj. upisivanje i ispisivanje ne rade samo nastavnici/referada, vec i sami studenti.
Nakon ove moje litanije – vrlo razumno pitanje – zasto je Ministarstvo, koje je posao oko izrade jednog vrlo slozenog sustava u prvom slucaju povjerilo Fakultetu elektrotehnike i racunarstva za razvoj, kasnije Srcu na odrzavanje, i sustav funkcionira, a s druge strane, sustav koji je trebao to isto napraviti za osnovno i srednje skolstvo – povjeren privatnoj firmi koja do tog trenutka nije imala apsolutno nikakvog iskustva, pa ni referenci za razvoj neceg takvog?

#9 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Lipanj 28, 2010 u 20:31 Thumb up 0 Thumb down 0

… (naime, na dobrom broju fakulteta nastavno osoblje izbjegava koristiti opciju da sami unesu studentima ocjene iz nekog ispita, i trpaju to na vrat referadama, koje onda rade, kako bi se reklo 24/7 jer moraju upisati nove studente, upisati ocjene postojecim studentima i sl.) …

Meni je u više navrata rečeno da to nastavnici *ne mogu* (ne smiju) raditi, jer da za pristup mora postojati posebna lozinka, pa se može pristupati samo s računala s fiksnom IP adresom, pa sve je to u nadležnosti srca a oni su jaaaako restriktivni, itd itd. Nije da nešto posebno žalim zbog toga, ali s druge strane većina tajnica kod nas još uvijek ratuje s osnovnim funkcijama ISVU-a tako da je stupanj zadovoljstva ISVu-om poprilično malen.

#10 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Lipanj 28, 2010 u 20:54 Thumb up 0 Thumb down 0

Koliko je meni poznato, sustav je napravljen tako da se zapravo posao distribuira, to je bila cijela ideja, ali je masi fakulteta bilo daleko lakse posao svaliti na referade.
Sto se tice price sa IP adresama, to nije tocno, provjerena informacija. Srce je restriktivno koliko se trazi da bude restriktivno, tj., na ustanovi je da dojavi range adresa s kojih se dozvoljava pristup i to je to. Problem i je u tajnicama, i admin osoblju, jer se moraju baviti poslom koji (nacelno) ne bi trebale raditi – sad imate situaciju da nastavnik vodi svoju evidenciju u Excelu (ili cemu vec), ispituje studente, upisuje u Excel, printa to, nosi u referadu, i onda to oni upisuju. Naravno, ima slucajeva kada nastavnik kasni sa dostavom referadi, pa su studenti ljuti jer im nije evidentirana ocjena i sl., ali jos jednom kazem – koliko je meni poznato, sustav je zamisljen tako da nastavnici imaju mogucnosti sami unositi potrebne podatke, a druga je stvar sto se to ne prakticira.
O zadovoljstvu sustavom – direktna posljedica “loseg” koristenja sustava, to je moje misljenje.

#11 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Lipanj 28, 2010 u 22:37 Thumb up 0 Thumb down 0

ISVU je mila majka prema E-matici. Zašto? Zato jer je nije radio KING ICT.

Što se tiče ministrove isprike – debelo je zakašnjela. Jer način na koji je uvrijedio i klevetao nastavnike nije normalan i on MORA za to politički odgovarati. Prvo nas je optužio da smo nesposobni, zatim da nismo na vrijeme unosili podatke (valjda ministar misli da se zaključne ocjene unose u ožujku?!), pa na kraju da nam se žuri na more….i na kraju se ispričava? Pokazao je apsolutnu nekompetentnost i neosvjetljivost.

Ne može ministar obrazovanja biti netko tko uopće ne zna na koji način funkcionira obrazovni sustav. Dozvoljavam ja da on kao ministar znanosti, obrazovanja i športa ima veliki resor i da ne može o svakom dijelu znati sve u svakom trenutku. Pobogu, zato ima državne tajnike. Pa bi onda tom logikom i oni trebali politički odgovarati.

Kao političar i obrazovana osoba trebao je već do sada naučiti da ne možeš prvo skočiti, pa onda reći hop.

…kaže jedan kometator: Neka se ministar kloni ravnatelja i učitelja, jer o psihologiji i pedagogiji čovjeka ne zna ništa. Školovao se za psihologiju životinja pa neka se time i bavi.

Meni se čini da je problem upravo u tome što je ministar zabrijao da smo mi životinje i stoka krivog zuba.

#12 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Lipanj 28, 2010 u 22:38 Thumb up 0 Thumb down 0

Ahm, trebalo je pisati stoka sitnog zuba. ;)

#13 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Srpanj 4, 2010 u 02:27 Thumb up 0 Thumb down 0

Svi se žale na e-maticu jer je pala, ne radi i slično. Ali nije jedini i najveći problem u tome da ima spor server, da je pala i da ne radi upravo onda kada treba raditi. I kada radi ona ne radi valjano. Naime puno stvari u e-matici nisu u skladu sa postojećim zakonima, pravilnicima i pedagoškim normama: ocjene nisu valjano ispisane, ne mogu se dobiti na svjedodžbi neki od predmeta, bilo je problema sa upisom učenika po prilagođenom ili individualiziranom programu, čuli smo da nekim učenicima nije mogao biti ispisan npr. engleski jezik, drugima nije ispisana ocjena iz vladanja, učenicima koji su oslobođeni tjelesnog taj je predmet jednostavno “nestao” iz svjedodžbe (kao ono ako nema ocjene nema ga potrebe ni ispisivati). Dakle i kada radi, radi pogrešno. e-maticu kao da je sastavljao netko tko je do sada radio aplikacije za račuinovodstvo ili knjigovodstvo u nekoj firmi.

Uz to fascinira me činjenica da je sustav uza sve svoje mane i od početka pogrešno i zamišljen. Npr. nakon što se unesu svi podaci za pojedinog učenika, razrednik provjeri i amenuje i stvar se zaključa. Po e-matici čeprka više ljudi paralelno (tu je cijela hijerarhija administratora s različitim prioritetima pa se ne zna tko je što napravio i je li netko negdje u toj hijerarhiji nešto pogriješio). Naravno da bi trebalo očekivati da će netko nešto i pogriještiti, sustav je trebao biti napravljen tako da se sve greške dadu jednostavno i popraviti. No nije napravljen tako. Sustav ne samo da korisnicima maksimalno otežava unos, on uz to nema nikakav help (najbolji mi je komentar na facebooku da je to sustav koji nema helpa ali ima helpdesk :P)

Banalni primjer: učenik izgubi svjedodžbu. Ni razrednik ni administrator ni najodgovroniji administrator u školi učeniku više ne mogu (a trebaćemu za upis) izdati svjedodžbu. Jerdnostavno ne postoji način. Nego lijepo piši ti odgovornima u Ministarstvu o kojem se učeniku radi, pa čekaj da s enetko smiluje pa će tada taj netko otključavati podatke…

Ove je godine e-matica štekala više nego prošle godine. Hoće li slijedeće godine situacija biti još gora? Kažu da aplikacija šteka jer nisu konzistentno unešeni podaci. Netko je zaboravio negdje unijeti ocjenu i zbog toga se aplikacija ruši? Pa u svakoj normalnoj aplikaciji trebala bi samo biti ispisana poruka i program radi dalje!

Da sam ja Netko (osoba u Ministarstvu odgovorna za e-maticu) tražila bih od države milijun kuna (ili još bolje tražila bih da KING-ICT vrati bar polovinu sume koju je na račun e-matice dobio), postojeću e-maticu bacila bih u smeće i zaposlila firmu u kojoj znaju što i kako raditi. Koja će proučiti pedagoške norme i pravilnike o ocjenjivanju, zakon o odgoju i obrazovanju, prije nego krene raditi takav sustav. Tada ne bi svjedodžba sličila na sadržaj na početku knjige nego bi ocjene stvarno i bile zapisane kao ocjene, recimo nedovoljan(1), a tu su ocjenu tvorci e-matice skupa sa ministarstvom i zaslužili na ovom poslu.

#14 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Srpanj 4, 2010 u 12:19 Thumb up 0 Thumb down 0

Na #8, 9 i 10 ne znam s kime ste to razgovarali ali moram napomenuti da nije baš tako kako prikazujete ili bar to nije tako kod nas na fakultetu. Koristimo ISVU sustav redovito i bez ikavih problema. Jasno postoje i stare generacije koje prijavljuju putem studomata na stari način. To znači da kod nas profesori, nastavnici imaju svoje “korisničko ime” i “lozinku” i bez problema unosimo redovito ocijene s ispita.
Studentska služba kada sve profesori odrade dobije informacije da je dotični kolegij upisan (E-mailom) i onda oni printaju prijavnice koje kasnije profesori potpišu. Možda to nije tako svuda ali mislim da bi tako trebalo biti. Sve ovisi o organizaciji i insistiranju prodakana za nastvu da se to odvija tako. Time se upisi ocijena unose vremenski raspodjeljeno kako se ispiti odvijaju i nema riječi da bi se odjednom unosili iz studentske službe. Upravo očekujemo i prvinašin upisa putem ISVU-a temeljem mature i rang listi koja dolazi s time. Prvi je puta pa ćemo vidjeti kako to funkcionira

Što se tiče E- matice tu sam svoje mišljenje rekao, loš posao, loš software, skup posao :-( što su mi potvrdilia naši računalci koji su rekli da je ključni trenutak pristupa bazi ali se suatav mogao i morao testirati na istodaban pristup više tisuća korisnika. Sve se to kažu moglo uraditi distribuiranim pristupom bazi koja bi se raspodjelila na više mjesta i prvo se moralo simulirati a onda i testirati takav sustav. U elektroenergetici mi to nazivamo problem “faktora istodobnosti konzuma” ;)

#15 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Srpanj 4, 2010 u 19:02 Thumb up 0 Thumb down 0

Funkcionalni zahtjevi
Je li moguće saznati “funkcionalne zahtjeve” za e-maticu? Dakle, neki dokument koji (detaljno) opisuje zadatak tog sustava?

Odnosno, je li u suštini zadatak sustava pohranjivati ocjene i omogućiti ispis svjedodžbi? Ili je više od toga?

#16 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Srpanj 5, 2010 u 17:07 Thumb up 0 Thumb down 0

Trebao bi biti i više od toga. Ali on ne obavlja ni taj dio posla valjano.

#17 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Srpanj 7, 2010 u 15:11 Thumb up 0 Thumb down 0

Naravno, i u mojoj je školi bilo jako puno problema oko ispisa svjedodžbi. Npr. kolegice koje su razrednice osmašima su onaj dan kad su dijelile svjedodžbe došle u 5 sati ujutro u školu, da bi do 11 stigle isprintati, i nije sve bilo gotovo do 11.
I ostali su se polomili nad sustavom koji višenije radio nego što je radio.

No, želim reći još nešto:
Kad bi sustav E-matice i radio kako treba, malo su svi ti rokovi na knap. Naime, zadnji dan škole bio je 18.6. (petak), a idući tjedan su samo 3 dana bila radna (jer imamo dva praznika – Dan antifašističke borbe i Dan državnosti), a odmah ponedjeljak nakon toga su prijave u srednjim školama. Stoga se u tom tjednu u kojem imamo samo 3 radna dana trebaju i održati sjednice, i upisati ocjene osmašima na sva ona mjesta gdje već trebaju, ispisati svjedodžbe, podijeliti ih, a i rok za žalbe je unutar toga.
Dakle, i bez problema sa sustavom E-matice, problem postoji – u roku od samo 3 dana!

No, vidi li itko u Ministarstvu taj problem?

#18 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Srpanj 8, 2010 u 18:45 Thumb up 0 Thumb down 0

Na #17 – o tom problemu i problemu preranih upisa sam pismenim putem obavijestio MZOŠ i apelirao da se 1. upisni rok pomakne za 2, 3 dana. Odgovor je bio, očekivano, složen tako da se od šume ne vidi drveće i tvrdnja da je sve regularno i da će su rokovi “normalni”.

Ono što me kasnije isprovociralo je kad je po medijima krenulo da je MZOŠ priznalo da se rokovi prekratki. Dođe mi da taj dopis iz MZOŠa proslijedim novinarima, pa neka vide jednu veliku glupost i nagomilane laži našeg ministarstva.

#19 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Srpanj 9, 2010 u 16:22 Thumb up 0 Thumb down 0

Na #20:

Meni je naš ministar jednostavno “smiješan”.
S jedne strane, Ministarstvo vama kolega odgovara da je u redu da je rok za sređivanje dokumentacije osmaša samo 3 dana, a onda naš ministar kaže u javnosti da je normalno da sustav ne radi kad su svi navalili u kratkom roku (povukao je usporedbu s gužvama na naplatnim kućicama kad ljudi navale na more).

Onda, je li to za naše Ministarstvo bio prekratak rok (budući da im je normalno da E-matica ne može probaviti takvu gužvu u tako kratkom vremenu), ili nije prekratak rok?

Klasično – očito im je svejedno! Jer, očito je da neke stvari ne mogu funkcionirati tako kako se organiziraju, a ustraje se na takvoj (ne)organizaciji!
I nitko ne gubi radno mjesto – jer je očito i ovoj državi svejedno. Ili još gore – izgleda da je čak i poželjno sa stvari ne funkcioniraju kako treba.
Ja si ne znam drugačije objasniti silan šplamperaj oko mnogih ozbiljnih i važnih stvari i silne propuste, a da nitko ni za šta ne odgovara.

Zavadi pa vladaj. I imaj što gluplji narod, pa ćeš još lakše vladati.
:-(((

#20 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Srpanj 9, 2010 u 16:23 Thumb up 0 Thumb down 0

Na #18:

Kolega, dobro da ste i dobili ikakav odgovor.

Prethodni post:

Slijedeći post: