Znanost dokazuje, pseudoznanost vjeruje

Hrvoje Krešić (Zagreb, Hrvatska), 26. Svibanj 2010.

rubrika: Small Talk,Znanstvena politika

Dejan Vinković “gostovao” je danas u dnevnoj rubrici Novog lista, takozvanom Miniview-u. Riječ je o formi od kratka tri pitanja i tri odgovora, kojom se pokriva neka aktualna tema. S Dejanom smo razgovarali o emisliji “Na rubu znanosti” i inicijativi koju je potaknuo.

O emisiji »Na rubu znanosti«:

– Ta emisija ugošćuje ljude koji promoviraju teorije što imaju pretenziju da izgledaju kao znanstvene, iako su one u principu samo patološka imitacija znanosti. Oni ne koriste znanstvenu metodu, iako se predstavljaju kao takve. Pseudoznanost opravdava greške i predrasude te se temelji na mitovima i nematerijalnim dokazima koje ne želi podvrgnuti pravoj analizi, jer bi to ujedno bio i njezin kraj.

O znanosti i pseudoznanosti:

– Znanost je otvorena prema svim novim idejama i spoznajama, i spremna je samu sebe stalno preispitivati u skladu s njima. U tome i jeste temeljna razlika između znanosti i pseudoznanosti, jer znanost počiva na dokazima i stalnom propitivanju, a pseudoznanost na čvrstim vjerovanjima.

O popularnosti znanosti:

– U Hrvatskoj je pseudoznanost apsolutno popularnija, pokazuju to i konkretna društvena istraživanja, i mislim da je to zabrinjavajuće, jer nitko to ne doživljava kao problem. Kako je moguće da je svima jasno kako treba braniti javni prostor u Varšavskoj ulici, jer je to javno dobro, a da nitko ne doživljava eter i televizijske sadržaje kao javno dobro, o kojem se isto moramo brinuti? Akademska zajednica već osam godina šuti te tom šutnjom podupire javno financiranje pseudoznanstvenih sadržaja, što puno toga govori i o akademskoj zajednici.

3 komentara… pročitajte ih ispod ili dodajte jedan

#1 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Svibanj 27, 2010 u 15:14 Thumb up 0 Thumb down 0

Tanja Rudez u Jutarnjem listu prenosi stavove petoro znanstvenika, clanova connecta:
Tomislav Portada, Vinko Zlatic, Sasa Ceci, Dario Hrupec, Nikola Biliskov

Mišak promovira prodavače magle i šarlatane.

#2 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Svibanj 30, 2010 u 11:20 Thumb up 0 Thumb down 0

I Ivkošić se javio..

http://www.vecernji.hr/kolumne/dijaspora-ce-moci-glasovati-vrijeme-kad-diplomati-imaju-pauzu-dilanja-kolumna-148236

Citiram:

“UTO 25.5.
Znanstvenici “spaljuju” Mišaka, najvećeg popularizatora znanosti
Peticiju protiv HTV-ove emisije “Na rubu znanosti” Krešimira Mišaka potpisalo je 115 znanstvenika. Kažu – nije riječ o znanosti nego o pseudoznanosti. Eto još jednoga dokaza da znanstvenici traže status svetinja ili nedodirljiva kulta, poput kulta ličnosti u totalitarnim režimima. Kad im treba, pozvat će se na sudbine znanstvenika koje je progonila Crkva, ali kad im opet treba, ponašat će se kao nepovrediva Crkva koja “spaljuje” protivnike. U medijima nitko tako uspješno ne popularizira znanost kao Mišak. To ne bi mogao da i alternativnim pogledima ne daje priliku. I onim pogledima koji su uvjerljivo nijekali ili dovodili u sumnju svrhu nekih znanosti i etablirane “znanstvene istine” o prirodi i o društvu koje služe samo tome da elite koje vladaju svijetom nitko ne bi zanijekao ili doveo u sumnju. Znanstvenicima je vrlo teško priznati da su uglavnom sluge tih elita, o kojima su financijski ovisni. Nevjerojatno je s koliko se lakoće odriču posebnosti i individualnosti pa se organiziraju u čopore za napade na novinare dok su istodobno u međusobnim sukobima kolegama spremni odreći i moralnost i stručnost. Smeta im svak, pa i svak među njima, za koga misle da bi ih mogao udaljiti od – kultnoga statusa i državne kese.”

#3 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Lipanj 1, 2010 u 19:00 Thumb up 0 Thumb down 0

Nije popularno biti osoba koja objasnjava drugima da su sasavi zato sto vjeruju u praznovjerja “na rubu znanosti”.

Dilbert danas ima prigodan strip.

Prethodni post:

Slijedeći post: