Forum dodjeljuje nagrade

Igor Čatić (Zagreb, Hrvatska), 13. Prosinac 2008.

rubrika: O Connect Portalu

‘Forum za praćenje rasprava i njihovog stvarnog doprinosa unaprjeđenju hrvatske znanosti’ dodijelit će dvije nagrade.

Jučer sam primio sljedeću e-poruku.


 


Poštovani prof. Čatiću!


 


Časopis ‘Priroda’ je u svom najnovijem broju proglasio portal znanost.org hrvatskim znanstvenim portalom. Kao članovi tog društva redovito pratimo razmjenu mišljenja i zaključili osnovati ‘Forum za praćenje rasprava i njihovog stvarnog doprinosa unaprjeđenju hrvatske znanosti’. Već smo putem linka uključeni u jednu nevladinu organizaciju. Kako je sada kraj godine, odlučili smo nagraditi najbolje pojedince. Razmatrane su četiri nagrade, jedna za životno djelo, jedna za višegodišnje uspješno djelovanje. No odlučili smo se za dvije, aktualnije, jednu za najbolji konstruktivni doprinos unapređenju hrvatske znanosti, a drugu za vrhunsku etičnost. Već smo odabrali i predloženike. Znamo da ste preopterećeni brojnim dužnostima, osobito u MZOŠ-a, ali bili bi nam drago da se priključite radu Povjerenstva za dodjelu nagrade.


 


U slučaju Vašeg pristanka primit ćete podrobnije obavijesti.


 


Što se može, jedno povjerenstvo više ili manje, potvrdio sam sudjelovanje i sada sa zanimanjem očekujem ponovno javljanje Forumovaca.

4 komentara… pročitajte ih ispod ili dodajte jedan

#1 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Prosinac 13, 2008 u 13:26 Thumb up 0 Thumb down 0

“…Časopis ‘Priroda’ je u svom najnovijem broju proglasio portal znanost.org hrvatskim znanstvenim portalom. Kao članovi tog društva redovito pratimo razmjenu mišljenja …”

Ne znam da li je ovo neka šala ili ne, ali ako je i šala, netocno je napisana. Naime, Društvo znanost.org, između ostalih, ima i program pod imenom Connect ciji je voditelj D. Kovacic. Taj Program, izmedju ostalih aktivnosti, ima i projekt koji se zove Connect::Portal. Voditelj (urednik) C :: P je S. Garaj.

Samo Drustvo znanost.org NEMA svoj Portal – kao javno glasilo, vec samo web stranicu (koja trenutno ne radi zbog ozbiljnih problema koje smo imali sa serverom).

Drustvo znanost.org ima svoje clanstvo (njih oko 30-ak) dok clanovi Connect baze (njih oko 1 400-tinjak) NISU clanovi Drustva znanost.org. Clanovi Connect Baze su korisnici /ciljana skupina jednog projekta Drustva. Biti clan Connect baze nije niti nuzan niti dovoljan uvjet za postati clan drustva znanost.org.

#2 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Prosinac 17, 2008 u 06:47 Thumb up 0 Thumb down 0

Proglašeni pobjednici
Noćas je pristigao sljedeći e-dopis.

Poštovani prof. Čatiću!

Raduje nas Vaš načelni pristanak da sudjelujete u radu Prosudbenog povjerenstva. Međutim Vaše daljnje sudjelovanje u natječaju je nepotrebno. Naime, poslije brižljivog proučavanja, odlučili smo skratiti postupak, jer svi predloženici(e) zaslužuju nagradu. Uveli smo još jednu novu nagradu, za slavotvoriteljstvo.

1. Nagrada za najbolji konstruktivni doprinos unapređenju hrvatske znanosti®
Bez konkurencije tijekom 2008. najveći i najargumentaniji doprinos unapređenju hrvatske znanosti je onaj BL-a. Rijetko kada se netko tako nadmoćno obračunao sa svojim neistomišljenicima. Njegovo poznavanje i prosudbe najraznovrsnijih područja ljudsko djelovanja ocijenjeno je kao nadrenesansno, Autoritativno je ocjenjivao ekonomiste, elektrotehničare, filozofe itd.
2. Nagradu za vrhunsku etičnost® dobila su dva pojedinca i jedna skupina.
2.1 Nagrađuje se SZ za uspješan rad Foruma za etičnost. Vrhunac njegove etičke djelatnosti bio je u slučaju Ivan Đikić i Nature. Tada je SZ kao glasnogovornik Foruma javno optužio najbolju znanstvenu novinarku u tiskanim medijima. Hrvatsko novinarsko društvo nije potvrdilo njegovu optužbu. Tome treba pridodati vrhunsko izvještavanje sa zatvorenih sjednica MZOŠ-a, pri čemu su dokazano izneseni pogrešni podatci.
2.2 Nagrađuje se PG za izvrsno prodanu priču najširoj javnosti o super profesoru te uspješno sudjelovanje u vrhunskom etičkom radu Foruma.
2.3 Nagrađuje se skupina filozofa na čelu s TB i TJ koja javno prijeti prijavama međunarodnim organima, prije iscrpljivanja normalnog puta u zemlji. Pri tome je TB pokazao vrhunske forenzičarske vještine u dokazivanju tko je pisao neki tekst.
3. Nagradu za slavotvoriteljstvo® dodjeljuje se znanstvenoj novinarki koja aktivno sudjeluje u radu Connecta i proslavlja dostignuća njezinih pulena, osobito na Connectu. Pozdravlja što neki članovi Connecta zbog nadrenesansnosti mišljenja BL napuštaju Connect. Slavi i svjetska dostignuća, pa se ne stigne baviti nekima i nečim što stvaraju ili je stvoreno u ovoj zemlji. Osobito se proslavila pričom o super profesorom, pa sada i njezina kolegica IBK nastavlja pisati o tom profesoru.

Napominjemo da smo nazive ovih nagrada zaštitili u Hrvatskom zavodu za intelektualno vlasništvo. Zato znak ®

Izvršni odbor ‘Foruma za praćenje rasprava i njihovog stvarnog doprinosa unaprjeđenju hrvatske znanosti’

#3 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Prosinac 17, 2008 u 22:24 Thumb up 0 Thumb down 0

na # 2
Cestitam na uratku. Vidim da mozete biti duhoviti pa mi je to drago. Humor opusta ljude. Usput, zelim vam sve najbolje za Bozic i Novu godinu. I naravno, bilo bi mi drago da nastavite pisati na Connectu jednakim intenzitetom kao dosad. Meni ce to pricinjavati veliko veselje.

#4 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Prosinac 23, 2008 u 06:32 Thumb up 0 Thumb down 0

Connect treba moderatora
Noćas se ponovno javio „Forum za “

Poštovani prof. Čatić!

Znamo da ste službeni glasnogovornik Društva za plastiku i gumu. Procjenjujemo da ste i neslužbeni glasnogovornik najstarijeg filozofskog društva u Hrvatskoj, ali i nekih drugih krugova. To proizlazi iz čitanja Vaših priloga na Connectu. Zato nam dopustite slobodu da Vas ponovno iskoristimo kao „našeg“ glasnogovornika. Kada smo BL-u dodijelili naše najviše priznanje, imali smo još jednu zamisao u pozadini koji nismo htjeli odmah objaviti.

Teško je bez podrobne analize moguće tvrditi, ali čini nam se da je BL bio najraznovrsniji sudionik rasprave na Connectu tijekom 2008. Slagali se s njim ili ne, ali on pokušava biti argumentiran i posvećen je ciljevima Connecta. U životu nije dovoljno imati ‘m…’, već svoje ocjene provesti u život.

Zato predlažemo da preuzme na sebe jednu tešku dužnost. Da moderira rasprave na Connectu. Da pokuša smanjiti razbarušenost na portalu tipa imbecil, troler, čovjek iz vrućeg grada, pripadnik ovog i onog. Nego da te rasprave imaju smisao i da se na temelju njih može nadležnim predložiti konkretne mjere.

Jedna je od najintrigatnijih tema u narednom razdoblju sigurno mogu li hrvatski znanstvenici pridonijeti poboljšanju stanja ne samo znanosti, već u stanja u cjelini u Hrvatskoj. Kako na to utječu postojeći kriteriji napredovanja. No takvih tema ima više.

Nadamo se da će obzirom na svoju širinu zanimanja i posvećenost portalu BL prihvatiti prijedlog. Ne možemo prihvatiti ocjenu da je on ‘lud’ i slično, te ga zbog njegovih stavova bojkotirati. On je stvarno ‘veliki igrač’, ponekad pretemperamentan i nepotrebno isključiv.

Svima želimo sretan Božić i puno uspjeha u 2009. Godini koja će biti nedvojbeno jedna od najtežih iza drugog svjetskog rata. Pa tako i za znanost. A predloženom moderatoru želimo uspješno moderiranje i stvaranje konkretnih prijedloga u korist hrvatske znanosti i države.

Izvršni odbor ‘Foruma za praćenje rasprava i njihovog stvarnog doprinosa unaprjeđenju hrvatske znanosti’

Prethodni post:

Slijedeći post: