Internet, dezinformatori i znanstvena novinarka

Igor Čatić (Zagreb, Hrvatska), 9. Studeni 2008.

rubrika: O Connect Portalu

Odgovorno novinarstvo ne može se temeljiti na podatcima s interneta i svjesnim dezinformacijama. Hoće li se članaca Connecta T. Rudež ispričati?


Poznata znanstvena novinarka (to ništa ne govori o kvaliteti njezina rada) Jutarnjeg lista Tanja Rudež, koja je ujedno istaknuta i vrlo aktivna članica Conncesta, nastoji u pomanjkanju vlastitih ideja pomno pratiti CUSKOČKE (od CUSKOK) opise znanstvene zbilje u Hrvatskoj. Koja je katastrofalna po svim pokazateljima. Što se može prvenstveno saznati iz pisanja dežurnih katastrofičara na Connectu. A zainteresirano novinarstvo crpi odatle početne informacije.


 


Moju je pozornost privukao članak Tanje Rudež u Jutarnjem (7. studenoga). Osobito njezin stručni informator, dr. Pavel Gregorić, docent na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. On je stavio na Connect tvrdnju koja ne odgovara istini. Na to sam ga već upozorio. Prof. dr. Pavo Barišić jeste trenutni predsjednik Hrvatskoga filozofskog društva. Ali nije od prosinca 2005. glavni i odgovorni urednik  časopisa Filozofska istraživanja i Synthesis philosophica. To doc. Pavel Gregorić jako dobro zna. Nažalost ako nešto piše na internetu još ne znači da je to pouzdana ili službena informacija. Za časopis POLIMERI na njegovoj mrežnoj stranici do neki dan pisalo je da izlazi 26 godina, a svaki čitatelj mogao je vidjeti da je u tijeku objava 28. godišta. Nemaju svi vremena da stalno nešto mijenjanju na internetu. Zato tvrdim da je T. Rudež svjesno u svom članku obmanula hrvatsku javnost tvrdnjom da je prof. P. Barišić glavni i odgovorni urednik dvaju časopisa.


 


To zahtijeva da se postavi pitanje: koliko je još neistinitih tvrdnji, svjesno ili na temelju nepouzdanih internetskih izvora i dezinformacija P. Gregorića, u članku objavila novinarka T. Rudež? S obzirom da se zalaze za posebno važnu ulogu novinara u Hrvatskoj u odnosu na zemlje visoke demokracije hoće li se ispričati za javno iznesene neistinite tvrdnje osobama i institucijama kojima bi to moglo štetiti?


 


Međutim imam nekoliko pitanja za doc. P. Gregorića. Gdje je bio 26. rujna 2008. kada je bio službeno zakazani ispit iz njegovog kolegija? Od kada ima odobrenje za stručno usavršavanje u Berlinu (precizni datumi). Je li on tamo gost-profesor ili je na stručnom usavršavanju? Konačno, je li točna informacija da je Vijeće Odsjeka za filozofiju na sjednici od 29. rujna 2008. donijelo odluku kojom se doc. dr. sc. Pavelu Gregoriću izriče opomena Vijeća Odsjeka zbog neizvršavanja nastavnih obveza?


 

38 komentara… pročitajte ih ispod ili dodajte jedan

#1 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Studeni 9, 2008 u 18:22 Thumb up 0 Thumb down 1

Flintstones, meet the Flintstones…

Odgovorno novinarstvo ne može se temeljiti na podatcima s interneta

:grin :grin :grin :grin :grin :grin :grin
Dobro došli u 2008. godinu, profesore…

Nažalost ako nešto piše na internetu još ne znači da je to pouzdana ili službena informacija. Za časopis POLIMERI na njegovoj mrežnoj stranici do neki dan pisalo je da izlazi 26 godina, a svaki čitatelj mogao je vidjeti da je u tijeku objava 28. godišta. Nemaju svi vremena da stalno nešto mijenjanju na internetu.

Možda nemaju svi vremena, ali uredništvo ozbiljnog znanstvenog (točnije, bilo kakvog) časopisa a.d. 2008. mora naći vremena – barem za impressum i kazalo. Ako ono to ne može, možda bi bilo dobro da se zbog nemogućnosti održavanja elementarnih standarda suvremenog znanstvenog i stručnog izdavaštva zahvali na državnom financiranju.

#2 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Studeni 10, 2008 u 08:35 Thumb up 0 Thumb down 1

#1 Pitajte radije autore hoće li se ispr
Kolega #1. Uletjeli se u zamku. Namjerice sam ispustio riječ samo (… na podatcima samo s interneta). A Vi meni odmah 7 mrguda. S internetom se treba znati služiti i razlikovati što je istina, a što nije.

Inače skrenuli ste raspravu s srži problema.

1. Na internetu (to je i portal znanost.org) neki pojedinac objavi da je netko predsjednik društva koje izdaje dva respektabilna časopisa te istodobno i njihov glavni urednik.
2. Tog se pojedinca upozori da to ne odgovara stvarnosti.
3. On odgovara da to piše na internetu. Što još ne znači da je istina, jer podatci mogu biti i zastarjeli. Nije to slučaj samo kod časopisa, koji i sada već mogu muče kako naći novac za izdavanje (često najvažnija zadaća, pretežno amatera, dakle zaljubljenika u posao), bit će još i teže u narednom razdoblju (slijedi razdoblje štednje).
4. U redu, naša brbljanja na portalima nisu pretjerano formalna. Premda vidim da se jedan morao javno ispričati pod prijetnjom tužbe.
5. Međutim to prenosi u javnost poznata znanstvena novinarka. Tu nastaju problemi. Nije mi poznato kako bi reagirao sud u slučaju sudske tužbe. Po logici stvari, vjerojatno bi pitao: jeste li razgovarali s uredništvom je li točan podatak na internetu. Mislim da to spada u novinarsku etiku.
6. Nitko me ne može uvjeriti da pritom pisac visokih etičkih normi nije znao da P. Barišić da više nije glavni urednik već tri godine. Ne tvrdim baš na pamet da je znao tko je glavni urednik. A vjerujem da je to znala i izvrsno obaviještena znanstvena novinarka.

Zato kolega #1. Internet jeste važno pomagalo ali nije pouzdano. Za osobni napad na ljude treba višestruka provjera. Nažalost ugledni član Foruma za etičnost svjesno dovodi u zabludu čitateljstvo Connecta. Pa recimo i uglednu članicu Connecta koja je ujedno i poznata znanstvena novinarka.

Vjerojatno ću u narednom razdoblju jedna od komentara u nečitanom listu posvetiti temi pozivanja na pisanje na mreži.

P. S. Inače sam se iznenadio kada sam vidio da ste baš Vi odgovorili.

#3 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Studeni 10, 2008 u 08:55 Thumb up 0 Thumb down 0

U znanstvenom odboru za hranu koja sadrži GMO sjedi i Srećko Jelenić. Tako barem piše na službenim stranicama Hrvatske agencije za hranu. Iako je umro prije pola godine. O tome se pisalo i na stranicama Connecta.
Ozbiljna agencija?

#4 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Studeni 10, 2008 u 09:08 Thumb up 0 Thumb down 1

Na #3: Ha, očito u odnosima s javnošću nije baš ozbiljna. To je općenita boljka hrvatskih institucija – nitko ne zna što je čiji posao pa svi po defaultu pretpostavljkaju da nije njihov. Posjetite npr. stranice Zavoda za molekularnu biologiju IRB-a da vidite koliko ima umrlih i umirovljenih voditelja laboratorija koji po tim stranicama još uvijek vode te laboratorije. Već par godina…

#5 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Studeni 10, 2008 u 20:33 Thumb up 0 Thumb down 0

Na #1 do #4 Svega toga ima kolege, zastarjelih informacija na web-u, ali bit problema je da to ne amnestira osobu o kojoj se govorilo P.B. ;)

#6 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Studeni 11, 2008 u 20:47 Thumb up 0 Thumb down 0

Šutnja je zlato
Nagradno pitanje za čitatelje Connecta. Ako iznosite netočnosti 123 čitatelja vas ocijeni s ocjenom 4, informativno. Ako iznosite istinite podatke dobijete od 120 čitatelja ocjenu -3, suvišno. Treba li zato pričati netočnosti ili istinu?

U duhu CUSKOČKOG komuniciranja na Connectu to je potpuno razumljiv podatak. Tko govori istinu je komarac, imbecil i slično. A pronicav je doc. dr. sc. Pavle Gregorić, ugledni član Foruma za etičnost, koji uporno tumači kako je prof. P. Barišić glavni urednik dvaju časopisa.

Nažalost, iako je vidjela moje upozorenje novinarka Tanja Rudež je tu netočnost prenijela u dnevni tisak, Jutarnji list. Blago rečeno bila je neoprezna i dala se zavesti visokih moralnim odlikama mladog lava hrvatske filozofije, osobito etike.

To joj se osvetilo i ova poznata znanstvena novinarka, priznaje pritisnuta argumentima na Forumu Jutarnjeg lista da »Barišić nije usamljen, a možda ni rekorder« i ogradila se da je informaciju preuzela ‘nekritično’ s Connecta od Pavela Gregorića. Evo što je napisala. »Nisam članica nijedne stranke, a od mojih sugovornika jedino je G. Flego SDP-ovac. Da Barišić nije usamljen, a možda ni rekorder, saznala sam nakon sto je članak izašao kad mi se javilo nekoliko poznanika koji znaju rekordere toga tipa. O njima vrijedi pisati, jer to uistinu jest skandalozno. Inače, informaciju o broju kolegija dr. Barišića na znanstvenom portalu Connect stavio je dr. Pavel Gregorić, jedan od najboljih hrvatskih filozofa mlađe generacije.«

Jeste po znanstvenim i stručnim odlikama, ali ne i kao osobnost. Naime ja sam se usredotočio samo na jedan netočni podatak, da je prof. P. Barišić sada glavni urednik dvaju časopisa. Međutim čini se ni da je podatak o broju kolegija nije točan. Ali to u ovom trenutku nije tema koja me zanima.

Potpuno je jasno da je Tanja Rudež postupila neprofesionalno. Zato joj njezine kolegice ne će prigovarati, barem ne javno, kako je to ona činila u jednom drugom slučaju kada su bili ugroženi interesi njezinog znanstvenog ljubimca. Pitanje zato glasi, je li Tanja Rudež spremna ispričati se prof. P. Barišiću, po mom mišljenju barem za tu očitu neistinitu informaciju?

Potpuno je jasno da se svojim neistinitim obavještavanjem čitateljstva Connecta doc. dr. P. Gregorić potpuno diskvalificirao, osobito na području etike. A potvrdio je da se ubraja u one članove Connecta, poput izv. prof. S. Zelenike i prof. I. Đikića koji kada ostanu bez argumenata, ne odgovaraju na javno postavljena pitanja. Još uvijek čekam odgovor na pitanja postavljena na ovom mjestu doc. dr. P. Gregoriću. Uz novo pitanje. Je li bio na Skupštini Hrvatskog filozofskog društva u studenom 2007.? Naime tamo je glavni urednik dvaju časopisa prof. A. Čović podnio izvještaj. Mislim da sam prof. A. Čovića vidio u razgovoru forumskim etičarem (ne tvrdim).

#7 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Studeni 11, 2008 u 21:59 Thumb up 0 Thumb down 0

# 6
Bas ste dragi i mili. Jako mi se svidio vas komentar. Puno vas pozdravljam i zelim jos mnogo ovako divnih komentara.
Srdacno, Tanja
P.S. I ne brinite se oko moje sutnje. Prilicno sam pricljiva, a kad sutim dan-dva, znaci da imam puno posla na drugim podrucijima. No, zbog vas cu voditi racuna, da se redovito javljam.

#8 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Studeni 11, 2008 u 23:50 Thumb up 0 Thumb down 1

Vidi IC da mu je tema na zalasku, pa je odlucuje malo obnoviti s jos nekoliko “ubojitih” komentara i pitanja. Hajdemo onda na njegov prvi tekst.

[Q>Nažalost ako nešto piše na internetu još ne znači da je to pouzdana ili službena informacija.[/Q>
Nazalost, ako nesto pise na sluzbenim stranicama izdavaca dvaju casopisa, onda to jest sluzbena informacija. Iako mozda nije pouzdana, ali to je onda problem izdavaca koji dezinformira javnost. Evo vam analogije: novinar postavi upit sluzbeniku za javnost u nekom ministarstvu i ovaj mu dade krivu informaciju koju novinar onda prenese. Koga treba prozvati zbog dezinformiranja javnosti, sluzbenika ili novinara?

[Q>Međutim imam nekoliko pitanja za doc. P. Gregorića. Gdje je bio 26. rujna 2008. kada je bio službeno zakazani ispit iz njegovog kolegija?[/Q>
Devet mjeseci unaprijed najavljeni ispitni termin iz mog kolegija bio je otkazan dva mjeseca unaprijed, te je naknadno oglasen i zamjenski ispitni termin. Obje informacije mogu se pronaci na sluzbenim stranicama Odsjeka za filozofiju http://www.ffzg.hr/filoz. Dakle, gdje sam bio za vrijeme pravovremeno otkazanog ispitnog termina? Bio sam u Berlinu.

[Q>Od kada ima odobrenje za stručno usavršavanje u Berlinu (precizni datumi).[/Q>
Od 15. listopada 2008. do 15. veljace 2009.

[Q>Je li on tamo gost-profesor ili je na stručnom usavršavanju?[/Q>
Recite kolegi koji vas izvjescuje o zbivanjima na Odsjeku za filozofiju da malo pazljivije procita obavijest na vratima mojega kabineta. Tamo pise da “gostujem” na Humboldt-Universitätu u Berlinu, a na znanstveno-nastavnoj instituciji mozete gostovati u svojstvu nastavnika i u svojstvu istrazivaca. Ja sam Senior Fellow na istrazivackom projektu “Excellence Cluster Topoi” pri Humboldt-Universitätu u Berlinu. Informacije o tom istrazivackom projektu, skupa s popisom suradnika i njihovim statusom, mozete naci ovdje: http://www.topoi.org.

[Q>Konačno, je li točna informacija da je Vijeće Odsjeka za filozofiju na sjednici od 29. rujna 2008. donijelo odluku kojom se doc. dr. sc. Pavelu Gregoriću izriče opomena Vijeća Odsjeka zbog neizvršavanja nastavnih obveza?[/Q>
Ne bih mogao pouzdano reci. Nisam dobio nikakvu pismenu obavijest. Ono sto znam jest da je protiv mene pokrenut postupak stegovne odgovornosti zbog prijevremenog odlaska na studijski boravak u inozemstvu. Ja sam se ocitovao Odsjeku zbog toga, objasnio okolnosti uslijed kojih je do toga doslo i izrazio svoje zaljenje. Na srecu, u vrijeme neopravdanog izostanka nije bilo nastave, a ispit je bio pravovremeno otkazan, tako da nije ucinjena nikakva veca steta. Osim toga, svi su bili informirani o tome kada idem i gdje idem.

Nakon sto sam ljubazno odgovorio na postavljena pitanja, molim prof. IC, koji je tako dobro upoznat sa zbivanjima na Odsjeku za filozofiju, da mi uzvrati ljubaznost i odgovori na nekoliko pitanja.

(1) Je li istina da je Ante Covic protiv mene pokrenuo postupak stegovne odgovornosti mimo odluke Vijeca odsjeka da se nece poduzimati nikakve mjere do mojeg povratka i ocitovanja, te mimo apela procelnika Odsjeka da se nikakvi koraci ne poduzimaju na svoju ruku?
(2) Je li istina da je Ante Covic protiv mene pokrenuo postupak zbog mojeg ukazivanja u javnosti na nepravilnosti u radu casopisa Filozofska istrazivanja i Synthesis philosophica te nesrazmjerne kolicine novca koji se iz proracuna slijevaju u te casopise (preko pola milijuna kuna sveukupno u 2007., o cemu vidi vise u raspravi na ovom portalu http://portal.connect.znanost.org/content/view/2314/, napose prilog #89)?
(3) Jesu li istiniti navodi u dopisu koji je grupa autora uputila Povjerenstvu za izdavacku djelatnost 17. srpnja 2008. u kojemu stoji da je Ante Covic za vrijeme obnasanja duznosti glavnog urednika tih casopisa (1984-1993, 2006-) u njima objavio 9 znanstvenih radova, te jos 12 dok je glavni urednik bio Pavo Barisic; takodjer, da je Pavo Barisic za vrijeme obnasanje duznosti glavnog urednika tih casopisa (1994-2005) u njima objavio 8 radova, te jos 14 dok je glavni urednik bio Ante Covic?
(4) Da li Pravila o novcanoj potpori casopisima specificiraju da se potpora daje samo za izvorno objavljivanje clanka, te da li se to pravilo prosle i ranijih godina postivalo prilikom dodjeljivanja svote casopisima Filozofska istrazivanja i Synthesis philosophica, pa ako nije, zasto nije?

A sada na post #6.
Da, pojavio sam se na skupstini HFD-a prosle godine. Dosao sam na izlaganje o proslosti i buducnosti casopisa Filozofska istrazivanja i Synthesis philosophica, jer me zanimalo kane li i na koji nacin ovi filozofski casopisi promijeniti svoju uredjivacku i recenzentsku politiku. To izlaganje, ako se dobro sjecam, odrzao je P. Barisic, a ne A. Covic. I dobro ste me vidjeli da razgovaram s Covicem. Tom prilikom iznio sam mu, oci u oci, svoje prigovore njegovom djelovanju u spomenutim casopisima i dao mu konstruktivni prijedlog da pocne ozbiljno provoditi recenzenstki postupak i da bitno smanji kvanitetu i time otvori vrata povecanju kvalitete svog casopisa. Dakako, to za njega ne dolazi u obzir stoga sto mu na temelju kvantitete Povjerenstvo za izdavastvo i udjeljuje tolike novce. Bilo kako bilo, sto mislite, je li nas ekspert za integrativnu bioetiku – koja je odnedavna postala cijelo jedno polje unutar interdisciplinarnog podrucja znanosti – meni ista u oci rekao prije nego sto je pokrenuo stegovni postupak ili bar pricekao moje ocitovanje?

I dopustite za kraj jednu opcenitu opasku. U postu #6 IC kaze kako “doc. dr. Pavel Gregoric (…) uporno tumaci kako je prof. P. Barisic glavni urednik dvaju casopisa”, zanemarivsi dvije cinjenice: (i) da je P. Gregoric u postu #69 u raspravi http://portal.connect.znanost.org/content/view/2703/ samo jednom spomenuo da je P. Barisic glavni urednik dvaju casopisa; i (ii) da se P. Gregoric u postu #71 u istoj raspravi ispricao zbog netocnog navoda nakon sto mu je IC ukazao na pogresku.
I uopce ne sumnjam da ce IC od sada nadalje kada bude govorio o meni govoriti kao o “filozofu koji ne ispunjava svoje nastavne obaveze”, kao o “clanu Foruma za eticnost koji eskivira radne obaveze” i slicno, zanemarujuci da sam svoju pogresku priznao i zbog nje se ispricao. Taj bi i Sv. Augustina, ako mu je mrzak, nazvao “kradljivcem jabuka”. Mozda me u ocima ponekog neinformiranog sugovornika i uspije diskvalificirati. Ali osim spomenute selektivnosti u svojim postovima, IC postavlja pitanja, ali na njih ne odgovara. Tako nema nikakve dvojbe da IC eskivirati pitanja koja sam mu gore postavio. Nadalje, IC postavlja zamke u svojim postovima – kao sto sam veli u svom postu #3 – i onda slavodobitno poentira kad netko u te zamke “uleti”. To spletkarenje, to udbasko prikupljanje informacija o tome tko je s kim bio, sto je kome prisapnuo, sto je radio, sva ta sitna bockanja u recenicama koje nitko ne razumije osim onoga koga se zeli bocnuti – to je ono sto u mojim ocima, i u ocima mnogih drugih clanova Connecta, njega diskvalificira i kao osobu i kao clana ovoga portala. I zbog toga ljudi na njegove postove reagiraju tako sto ga naprosto ignoriraju, sto ga nazivaju imbecilom ili tako sto na njegove postove stavljaju oznaku “suvisno”.
Nista od toga nije poseban razlog za zabrinutost. Ima nas svakakvih: zaposlenih znanastvenika i dokonih penzionera, onih koji su spremni priznati pogresku i onih koji to nisu, onih koji znaju covjeka pogledati u oci kad ga zele kritizirati i onih koji to ne znaju. Ali ono sto jest razlog za zabrinutost je to sto covjek poput IC-a sjedi u tri MZOS-ova povjerenstva i sudjeluje u odlucujivanju o raspodjeli budzetskih sredstava, te tako odredjuje smjer kojim ide znanost u Hrvatskoj znanosti. Zbog takvih tipova dobrim dijelom i jesmo tu gdje jesmo. Na zacelju.

PS. Ispricavam se citateljima portala zbog duljine ovog posta.

#9 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Studeni 19, 2008 u 10:54 Thumb up 0 Thumb down 0

Na #6
Draga kolegice za sada sasvim kratko. Vi ste zahvaljujući hidrogenskoj energiji vrhunskih hrvatskih etičara i filozofa, Vaših neprikosnovenih izvora informacija, zbog kojih se i ovaj portal srušio, objavili javno u stotinjak tisuća porimjeraka da prof. P. Barišćić drži 19 predmeta. Pred određeno vrijeme poslao je dekan Filozofskog fakulteta prof. J. Milat demanti. Provjerio sam na tražilici Jutarnjeg lista danas je li to objavljeno.

Pretraživanje

Nije pronađen niti jedan članak za: “Josip Milat”.

Kada JL namjerava objaviti taj tekst? Već sada znam za barem jednu posljedicu takvog neprovjerenog pisanja.

Raduje me da ćete čitati rado i dalje moje komentare. Jednom ću se osvrnuti na moje javno pisanje koje je započelo 1948. Da tada Vaš senilni imbecilni komarac.

#10 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Studeni 19, 2008 u 12:16 Thumb up 0 Thumb down 0

Na #6 i na #9 Bilo bi korektno kada bi se objavio demantij u J.L: . Novinarski korektno, bar na sličnom formatu teksta :-))

#11 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Studeni 19, 2008 u 16:17 Thumb up 0 Thumb down 0

na #9 i #10
Sto ja imam s pismom u kome netko demantira nesto? Ja sam novinarka koja prati znanost, a ne uredjujem pisma citatelja. Ako sam nekoga oklevetala, neka me slobodno tuzi Sudu. Mislim da sam upucena u sadrzaj vlastitih tekstova, pa sa sigurnoscu mogu reci da u njima nikad nisam spomenula ni # 9 ni # 10.

#12 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Studeni 19, 2008 u 20:26 Thumb up 0 Thumb down 0

#11
Vrlo zanimljiv stav kolegice. Demanti dekana ustanove čijeg ste profesora javno prozvali da drži toliko i toliko kolegija, a to nije točno, Vi proglašavate “pismom čitatelja”. Vjerujem da će Vašu uputu pročitati zainteresirani.

#13 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Studeni 19, 2008 u 23:03 Thumb up 0 Thumb down 0

Na #11 Vrlo čudno od kolegice T.R. ne radi se o meni, kako kažete jer me niste spomenuli, već se radi o tome da se pisali tekst o nekome (u principu može biti bilo tko) i mada sam tada bio na strani tog teksta, uvjek treba čuti i druge strane.

Ako je nakon toga dio vašeg teksta opovrgnut nekim zvaničnim stavom ( u ovom slučaju Dekana fakulteta) bilo bi isto tako dobro to objaviti.
To je načelno moj stav. No vi se branite se da ste novinarka koja prati znanost. Treba biti oprezan kada se “bombastičo” iznese samo jedna strana argumenata. Srdačan pozdrav S.N.

#14 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Studeni 19, 2008 u 23:11 Thumb up 0 Thumb down 0

na # 13
Postovani kolega, hvala vam lijepo sto me ucite profesionalizmu.
Kolega, meni nije stigao nikakav demanti niti mi je itko od kolega urednika rekao da je stigao demanti na moj tekst. Kako onda mislite da ja mogu znati da je netko poslao neki demanti? Tako da citam misli drugih ljudi?
Nadalje, ja sam najmni radnik u privatnim novinama i ne odlucujem sto ce u novinama izaci niti uredjujem pisma citatelja u kojima objavljujemo demantije.
Nadalje, sto se tice druge strane, a to je prof. Pavo Barisic, ja sam ga tijekom pisanja teksta zvala barem 20 puta na mobitel i na fiksni broj te slala SMS poruke da mi se javi jer zelim cuti i njegovu stranu. On se nije javio, Sto sam trebala uciniti po vama da cujemo drugu stranu?
S ovim prekidam raspravu, jer je toliko besmislena da nema smisla trositi vrijeme na nju,

#15 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Studeni 19, 2008 u 23:34 Thumb up 0 Thumb down 0

Mozda Pavo zaista naknadno odustaje od nekih kolegija kao sto je
Pavic naknadno odustao od kredita…pometimo grijehe pod
tepih…cinjenica da ti demanti dolaze s tolikim zakasnjenjem
a da u vrijeme kad je stvar bila aktualna nije bilo niceg,
vodi na pomisao da je vrijeme iskoristeno za reinzenjering
situacije s organizacijom nastave (netko je rekao da neki kursevi
ponekad imaju dublere-kaskadere kao sto imaju filmski glumci,
moze se npr. dubler pretvoriti u glavnog glumca ako na to pristane producent).

Disclaimer: ovo su samo neprovjerene spekulacije. Cinjenica
je da ovakvih disclaimera nije bilo odma, nego tek nakon dosta vremena. Vremena nam dajte da pometemo grijehe pod tepih…

#16 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Studeni 20, 2008 u 00:26 Thumb up 0 Thumb down 0

Na #14 Poštovana kolegice T. potpuno vas razumijem i ovim vašim objašnjenjem sam zadovoljan i meni je dovoljno. ;) :)

#17 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Studeni 21, 2008 u 06:30 Thumb up 0 Thumb down 0

O prekidu rasprave
Poznata znanstvena novinarka Tanja Rudež javno prikaže prof. P. Barišića kao ‘superprofesora’. Pritom navede brojne netočnosti. Pritisnuta dokazima priznaje da je bila zavedena iskazima jednog uglednog člana Connecta. Kako joj se stvari počinju pričinjati još lošijima izjavljuje: ‘S ovim prekidam raspravu, jer je toliko besmislena da nema smisla trošiti vrijeme na nju’.

Ima dubokog smisla nastaviti raspravu. Vi jasno ne morate odgovoriti, ali Vaš glavni urednik i vlasnik trebali bi se zamisliti nad Vašim iskazima. Evo o čemu je riječ.

Tanja Rudež izjavljuje: Nadalje, ja sam najamni radnik (vjerojatno najamna radnica) u privatnim novinama i ne odlučujem što će u novinama izaći niti uređujem pisma čitatelja u kojima objavljujemo demantije.

Ovaj iskaz doživljavam na sljedeći način.

1. Ako je točno da demantije ne razmatra uredništvo, niti urednici pojedinih rubrika na koje se demantiji odnose, te ako je to stvar rubrike pisma čitatelja, onda; ili su novine u kojima radite potpuno neprofesionalne ili ne govorite istinu svaljujući krivnju na uredništvo! Profesionalni pristup demantiju nema veze sa stavom koji ste iznijeli. Osim toga demanti DEkana FF u Splitu star je barem desetak dana, jer je poslan tek koji dan po objavi članka. Prema tome ne stoje ni razmišljanja kolege #15.

2. Zanimljivo je da ste Vi više puta istakli kako ste samo najamna radnica. To se zbivalo uvijek u situacijama kada je netko osporio Vaše navode. Ovdje dodajete kako ništa ne odlučujete, apostrofirajući prije toga najamni odnos, prebacujući odgovornost valjda na – gazdu. Vlasnika. Ako je to tako, onda Vi, ali ni nitko drugi niste novinari već zanatlije, niti se JL može smatrati novinama, već biltenom vlasnika koji isključivo o svemu donosi odluke. A, je li to tako? Osobno poznajem vrsni novinarski rad vlasnika niz godina i ne vjerujem da nastoji pretvoriti JL u svoj bilten. Posebno ne u člancima razine koju Vi pokrivate.

3. Uvodeći pojam najamnoga radnika (ovo je rodno neutralni izraz) kao isključivoga kriterija u odlučivanju o isključivo novinarskim poslovima, vrijeđate novinarstvo u cjelini. Svodeći sve na najamni odnos u kojima novinari ne mogu o ničem odlučivati, oduzimate im se kreativnost, autorstvo, slobodu opredjeljenja, priznajete cenzura vlasnika, a vlasnika ističete kao beskrupuloznoga gazdu, koji umjesto redakcije ima poslovnoga komesara koji bičem tjera svoje najamne radnike. Zaista zanimljivo. Pitanje glasi, zna li Vaše uredništvo i vlasnik JL što mislite o njima?

Mislim da je to dosta ovom zgodom.

S poštovanjem Vama dragi i mili senilni imbecilni komarac

#18 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Studeni 21, 2008 u 09:42 Thumb up 0 Thumb down 0

#17 Meni to nije jasno. Kako moze dekan ff u Splitu demantrati tvrdnju da netko predaje 19 kolegija na 4 fakulteta, osim ako je on istovremeno dekan sva 4 fakulteta i kontrolira nastavu na sva 4 fakulteta ? Baratalo se info da je 19 fakulteta rasporedjeno
u Splitu, Osijeku, Zagrebu itd. Trebalo je izlistati svih 19 kolegija
(propust jl) zajedno s pripadnim fakultetima. Onda izlistati koji od tih nisu tocni. Ako se nadje da neki student ima u indeksu upisanog profesora koji ne predaje takav kolegij to bi bilo lose po demantora. Ako se ne izlistaju kolegiji tada ja ne mogu vjerovati
niti dekanu ff niti TR. Bez podataka nema diskusije, a podaci
koje sam vidio su nedostatni, a inherencije dekana ff u Splitu
su po mome sh vacanju nedostatne za obaranje brojke 19, no njegove inherencije po mojem shvacanju jesu dostatne za tvrdnju onog dijela koji se odnosi na Split i na konkrene nazive kolegija koji su na njegovom fakultetu; trebao je demantirati pod punom odgovornoscu PB koji prema novinama nije bio dostupan. Rektor
zagrebackog univerziteta je davao izjavu novinama, cini se
da ju je davao bez vlastite procjene ? Sto je istina i di su
konkretniji podaci ? Idemo onda kad saznamo svih 19 naziva, gledati indekse studentima pa da vidimo ko govori istinu.

#19 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Studeni 21, 2008 u 09:52 Thumb up 0 Thumb down 0

18 > bez vlastite procjene

Tajpos: bez vlastite PROVJERE

#20 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Studeni 21, 2008 u 15:34 Thumb up 0 Thumb down 0

#18
Dekan FF ima pravo ukazati koliko kolegija predaje PB u Splitu. A to je manje nego što je pisalo. U nekim temama imate moju punu podršku, ali ovaj puta stvarno postavljate pitanja koja su suvišna. Ugledna novinarka će vjerojajtno imati priliku dokazivati o čemu je riječ, jer to je sama zatražila. Mene brine sve niža etičnost nekih članova Connecta a pritom se postavljau da su iznad svih.

#21 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Studeni 22, 2008 u 11:10 Thumb up 0 Thumb down 0

>postavljate pitanja koja su suvišna

Ne vjerujem da mogu postojati suvisna pitanja. Svakako se slazem s Vama da dekan ff ima pravo ukazati koliko kolegija
predaje netko u Splitu (i trebao bi reci koje), ali to nije demant
samo po sebi brojke 19 za ukupni teaching load gospodina.
To je samo iskaz o nekom podskupu. Dakle bez logickih posljedica
na slucaj. Ne mozete po meni
istovremeno inzistirati na razjasanjavanju i
nazivati skupljanje relevantnih podataka deplasiranim.

#22 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Studeni 23, 2008 u 17:04 Thumb up 0 Thumb down 0

Besposleni pop jarića krsti
Ova tema posvećena je članku kojeg je poznata znanstvena novinarka Tanja Rudež objavila u javnom glasilu, novinama, ‘Jutarnjem listu’. I pritom iznijela barem jednu netočnost. Među brojnim radnim obvezama i dužnostima koje obavlja ili obnaša pisalo je da je prof. P. Barišić istodobno predsjednik Hrvatskog filozofskog društva i glavni urednik dvaju časopisa koje izdaje to Društvo. Zato se moj tekst strogo ograničava na četiri imena: TR, PB, PG i IČ.

Tijekom rasprave na ovom postu poznata znanstvena novinarka je među ostalim objavila da je primila netočnu informaciju od doc. dr. Pavela Gregorića, trenutno starijeg istraživača na projektu “Excellence Cluster Topoi” pri Humboldt-Universitätu u Berlinu. Svakog tko ima i malo dobre volje, raduje činjenica da će doc. dr. Pavel Gregorić poslije znanja koje je stekao u Oxfordu, sada svoje iskustvo i znanje proširiti i produbiti u jednoj od temeljnih zemalja suvremene filozofije, Njemačkoj. Na tom dostignuću treba mu čestitati.

Kada sam već pri pohvalama da pridodam još jednu osobnu ocjenu. Kada se doc. dr. Pavel Gregorić početo potpisivati kao član sve glasovitijeg „Foruma za etičnost“ (moram ga spomenuti), zainteresirao me kao stručnjak. Čuo sam pozitivna mišljenja o njegovoj stručnosti. Što više, čuo sam nešto što me potaklo na misao da je najetičniji član tog Foruma.

Nažalost, morao sam promijeniti i to na lošije, moje mišljenje o tom relativno mladom nastavniku i znanstveniku. To proizlazi iz posta #8.

Napisao sam da ono što piše na internetu još ne znači da je to pouzdana ili službena informacija. Internet nas zasipa informacijama koje je često teško provjeriti. Međutim PG piše u nastavku: „Da, pojavio sam se na skupštini HFD-a prošle godine. … I dobro ste me vidjeli da razgovaram s A. Čovićem.“ Dragi kolega, barem od tada znate da je prof. A. Čović glavni urednik časopšisa ‘Filozofska istraživanja’ i ‘Synthesis philosophica’. Vi ste to znali, a svjesno ste se pozvali na zastarjeli podatak. Točno je da ste se ispričali, ali na način kojeg nisam shvatio ozbiljno, jer ste odmah nastavili tumačiti drugačije.

Samo usput, komentar na bioetiku kao polja unutar interdisciplinarnog područja znanosti. Nedavno sam primio na pregled tekst složen za tisak pod naslovom: Allgemeine Ethik der künstlichen Technik – Cyborgisierung zwischen Bioethik und Technoethik (I. Čatić i M. Rujnić-Sokele). To je prošireni tekst istoimenog predavanja na 3. bioetičkom forumu održanom 2007. U kojem se autori zalažu za povezivanje bioetike i tehnoetike u jedinstvenu „Opću etiku umjetne tehnike“. Vrlo zanimljivo istraživačko područje, kojeg ne mogu riješiti ni filozofi, ni bioetičari ni tehničari sami.

Ono što me zabrinjava kod kolege PG jeste njegovo shvaćanje svojih radnih obveza. Pustimo sada ispit od 26. rujna 2008.

PG dobio odobrenje za stručno usavršavanje dd 15. listopada 2008. do 15. veljace 2009. a otišao je na put mjesec dana ranije. Bilo gdje radio, napustiti radnom mjestu ga mjesec dana bez suglasnosti, značilo bi najvjerojatnije otkaz. Osim možda na ponekom fakultetu ili institutu.

Da završim. Barem zbog dvije stvari doc. dr. sc. Pavel Gregorić više ne bi trebao imati javnu kredibilnost. Prvo, jer je svjesno zaveo poznatu znanstvenu novinarku. Drugo, što je za mene kao bivšeg sveučilišnog nastavnika, ali neumirovljivog umirovljenika (javno iznesena ocjena) muči, jeste Vaše neodgovorno ponašanje na radnom mjestu.

Ostala pitanja nisu predmet ove rasprave. A kakav Ministar takvi mu i suradnici. Zato ću uskoro predložiti projekt spašavanja hrvatske znanosti.

#23 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Studeni 24, 2008 u 01:58 Thumb up 0 Thumb down 0

Na #10, 13, 15, 16, 18, 21. Smatram potrebnim kolegama koji najbolje ne razumiju ono o čemu pišu razjasniti jednu stvar. Niti na ovom portalu niti u Jutarnjem listu nije niti napisano niti implicirano da superprofesor P.B. STVARNO drži 19 različitih kolegija na četiri različita sveučilišta, sumanuto uskačući iz jednog prijevoznog sredstva u drugo, iz jedne predavaonice u drugu. Pa svatko tko je ikada imao ikakve veze s bilo kakvom nastavom zna da je takva hiperproduktivnost teško ostvariva i uz vrhunksku logistiku. Spomenuto opterećenje bilo bi previše i za srednjoškolskog profesora. Zato nikakvi demantiji nikakvih dekana nisu potrebni, niti išta demantiraju. Problem je u nečem drugom: što je ime cijenjenog profesora u službenim dokumentima NAVEDENO u funkciji nositelja dotičnih kolegija.

I sam P.B. u svom “demantiju” (objavljenom, uzgred, u obskurnom zadarskom tabloidu koji izdaje lokalni medijski magnat Reno Sinovčić) tvrdi da je “nesporazum” nastao zbog nerazlikovanja između “nositelja” i “izvoditelja” kolegija, tako priznajući ono što je od početka bilo jasno svakome tko posjeduje i zrnce zdravog razuma: da kolegije kojima je nositelj zapravo izvodi netko drugi. Ono što nije sasvim jasno jesu motivi takve proprijacije. Ljubav prema struci? Prijateljska usluga dekanu i/ili pročelniku? Samoprijegor? Slava? Potajna želja da se uđe u Guinessovu knjigu rekorda? My guess is as good as yours.

Ostavljajući po strani individualne motive, treba konstatirati da je riječ o specifičnom fenomenu hrvatskog visokog školstva koji ne samo da tolerira raširenu praksu potpisivanja kolegija koji se ne drže, nego je i potiče. Naime, ona količina studijskih programa kakva je prije tri godine prihvaćena nakon što je prošla “strogu bolonjsku proceduru” ne bi bila moguća da se neka imena nisu pojavila kao “nositelji” nerealistično velikog broja kolegija različitih studijskih programa različitih ustanova. Studijski program filozofije u Splitu, pokrenut i prihvaćen upravo na inicijativu tadašnjeg pomoćnika ministra P.B. — deklariranog predavača gotovo polovice predmeta na tom istom programu — možda nije najtipičniji, ali ni usamljen primjer.

I tu prestaje osobna rasprava o slučaju superprofesora P.B. i počinje načelna rasprava o (još jednoj) anomaliji hrvatskog obrazovnog sustava.

A što se tiče katastrofalne, nesagledive i nepopravljive pogreške kojom je P.B-u pripisana funkcija urednika časopisa koji trenutno uređuje A.Č., u obranu kolege koji je počinio tu kobnu grešku može se navesti još nešto osim činjenice da navedeni podatak stoji na mrežnoj stranici dotičnog časopisa. Naime, A.Č. i P.B. toliko se često izmjenjuju na funkcijama glavnih urednika dvaju blizanačkih filozofskih publikacija — onih koji brojnošću priloga i nakladom metu ne samo domaću nego i svjetsku konkurenciju — da bi i najdobronamjerniji komentator lako pao u bludnju glede imena i lika aktualnog nositelja uredničkih ovlasti. Uostalom, zašto se i tu ne bi mogla praviti (kako se pokazuje) vrlo korisna razlika između nositelja i izvršitelja?

#24 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Studeni 24, 2008 u 10:27 Thumb up 0 Thumb down 0

Na #23 Poštovani kolege T.J. Vidim da ste mene stavili u grupu onih koji “ne razumiju” o čemu se radi mada sam u jednom od postova upravo ja naveo da se predpostavljam, radi o formalnom nositeljstvu kolegija, a nakon toga u nekim postovima i napisao da bi bilo dobro čuti i ispriku u J.L ako je nešto netočno napisano a ne samo u lokalnom tisku “zadarskom tabloidu” Srdačan pozdrav. S.B.

#25 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Studeni 24, 2008 u 12:04 Thumb up 0 Thumb down 0

#23 Odlicno receno:
I sam P.B. u svom “demantiju” tvrdi da je “nesporazum” nastao zbog nerazlikovanja između “nositelja” i “izvoditelja” kolegija, tako priznajući ono što je od početka bilo jasno svakome tko posjeduje i zrnce zdravog razuma: da kolegije kojima je nositelj zapravo izvodi netko drugi. Ono što nije sasvim jasno jesu motivi takve proprijacije. Ljubav prema struci? Prijateljska usluga dekanu i/ili pročelniku? Samoprijegor? Slava?

I tu prestaje osobna rasprava o slučaju superprofesora P.B. i počinje načelna rasprava o (još jednoj) anomaliji hrvatskog obrazovnog sustava.

A sto se tice kolege Catica on stvarno zivi od bizarnih aktivnosti na portalu (stoga je i uvedena poruka ne hraniti trollove) ali i van ovog portala. On svoje djelovanje opisuje rjecima zainteresirao me ….. a u prenesenom smislu to znaci neke cudne “ala IC” provjere tko s kime, gdje i kako, roditelji, kolege, dekani i na kraju sve to dovodi do rezultata obrade pojedinca putema filtera (crno-bijeli) tako da je rezuultat uvijek isti: kolege IC i PB nisu krivi, dok PG, TR i mnogi drugi su krivi i tu nema diskusije jer ipak su prikupljeni svi ti IC-relevantni podaci…..

Jedno pitanje za kolegu IC: Zanima me gdje ste naucili te metode komunikacije i prikupljanja podataka o kolegama????

Za kraj: Radi znanosti – ostavite mladog kolegu PG da radi svoj posao na gore opisani nacin, jer cete tako najbolje pomoci studentima i HR znanosti. Ogromna je steta da svojim djelima blokirate rad mladih koji su u produktivnoj fazi u karijerama…Osim toga dugujete kolegi PG odgovor na pitanja u 8. Razmislite ipak je li mozda istina da ste vi, PB i AC generirali vise problema u HR znanosti nego sto ce kolega PB moci prikupiti u 10 svojih zivota????

#26 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Studeni 28, 2008 u 11:44 Thumb up 0 Thumb down 0

Tko šteti hrvatskoj znanosti (#25)
Dokoni penzioner nažalost nema vremena stalno odgovarati najplodnijem autoru na Connectu. Mora raditi, predstavljati vlastite knjige, držati predavanja, pisati članke, organizirati skupove itd. Zato nema vremena promtno odgovarati već u najnovije vrijeme i borcu protiv svega i svačega. Dok je to na Connectu, još kako tako. Ali kada se to prenese u međunarodne forume i tužaka se pojedince iz Hrvatske, onda to poprima zabrinjavajuće razmjere. Ne pričam na pamet, medicinar koji je odlučio da se ne bavi praksom već istraživanjima ili borbom protiv nasilja, zvijezda u pločniku Opatije, recimo to otvoreno zahvaljujući prvenstvenom neumornom lobiranju znanstvene novinarke ne treba me učiti ničemu. Još manje ću mu odgovarati na pitanja, jer on ne odgovara kada mu ih ja postavim u otvorenom pismu.

Da zaključimo ovu temu. Znanstvena novinarka je dobila krivu informaciju. Skupina koja joj je dostavila informaciju, malo se igrala (#23), pa i njezin glasnogovornik. Međutim priznao je neke bitne stvari koje omogućuju da se podvuče crta i slijedi uputu prof. I. Đikića da ga se pusti da mirno radi. Mislim da je to stvarno dobar savjet. I zato je za mene slučaj PB završen. Starijem istraživaču želim puno novih znanja i spoznaja te uživanje u Berlinu.

PB, IČ i AČ načinili su nešto za Hrvatsku i njezinu znanost i obrazovanje, priznale to medijske zvijezde ili ne. Ali nisu doveli u pitanje članstva nekih hrvatskih znanstvenika u svjetskim organizacijama. Kao neki drugi.

#27 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Studeni 28, 2008 u 13:45 Thumb up 0 Thumb down 0

Drago mi je kolega I. Caticu da ste tako zaposleni i produktivni. Bravo i samo tako nastavite s knjigama, predavanjima, clancima, skupovima itd. Molim vas samo nemojte trositi vase dragocjeno vrijeme na ovom portalu i na osobe cija imena ne znate ili ne zelite spominjati nego se koristite kodnim imenima koja govore o nekim virtualnim osobama.

Drago mi je da ste ostavili kolegu PG na miru da radi svoj posao. To toplo preporucam i vama jer ste ocigledno preoptereceni. One druge koji eto imaju dovoljno vremena uvazavajte na temelju njihovih rezultata a ne vasih afiniteta (osobnih ili dirigiranih iz centara moci).

Na kraju molim vas NEMOJTE LAGATI o drugim osobama jer nemate nikakve podatke nego namjerno sirite laze u javnosti.

Stoga ili imajte dovoljno hrabrosti i NAPISITE TOCNO IME I PREZIME OSOBE KOJA JE NEKOGA OSTETILA ili zasutite s vasim lazima i nepristojnim kontaminiranjem ovog portala i HR znanstvene zajednice. Mnogo puta sam vam to pokusao reci na manje ili vise kulturan nacin ali ocigledno nemate dovoljno sluha slusati savjete drugih. Nadam se da cete uvaziti ovu direktnu poruku….

#28 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Studeni 28, 2008 u 13:55 Thumb up 0 Thumb down 0

Svi lažu osim Ivana Đikića
Zanimljivo je da svi uvijek svuda lažu, znanstvenu novinarku, dokone penzionere pa onda oni to šire dalje. Kolega Vi znate bolje od svih nas Vaše djelovanje. Vi ste taj koji je unio nered na Connect fokusirajući se na jednog Vama neprijateljskog dužnosnika. Mogao bih odustati kao što su neki odustali. Ali dok ćete Vi sijati to što sijete na Connectu i svuda, javno i iza leđa ne pada mi na pamet da se maknem. Jer netko i Vama mora kazati da jeste vrhunski znanstvenik ali da se nanijeli više štete hrvatskoj znanosti Vašim eskapadama na koje onda ljudi troše vrijeme, nego svi članovi Connecta zajedno. Primite se posla u koji se razumijete i nemojte manipulirati hrvatskom javnošću. Samo usput. IMam informacije kada nešto napišem od ljudi u koje vjerujem više nego što vjerujemo Vašem širenju mržnje prema jednoj osobi i sa svima koji su s njim povezani. Na ovaj ili onaj način.

#29 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Studeni 28, 2008 u 14:10 Thumb up 0 Thumb down 0

Ne svi kolega Caticu . samo poneki a vi u tome prednjacite bar na ovom portalu. Veliki broj kolega u RH i na ovom portalu svakodnevno iskazuju svoju posvecenost strucnom, argumentiranom i kulturnom komuniciranju.

Nazalost vas stil je potpuno suprotan, manipulativan i nekorektan, no to je vasa karakteristika vec dugi niz godina…. Budite toliko hrabri pa iznesite javno tko je nesto napravio pa mozemo zapoceti strucnu raspravu.

Zasto necete napisati imena osoba o kojima govorite? Bojite li se odgovornosti za lazi koje sirite???

#30 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Studeni 28, 2008 u 22:19 Thumb up 0 Thumb down 0

#29
Kolega Ivana Đikiću, Vi ste najveći u svemu, besprjekoran u odnosima sa svima. Dive Vam se svi, od medija na dalje. Ja sam ipak samo dokoni penzioner koji se odlikujem stilom koje gVi ne možete iz razumlujivih razloga podijeti. Jer ste svjesni da znam jako puno “drugih” mišljenja o istoj stvari. Koja baš i nisu pozitivna za Vas. Ali Vas to ne dira i popujete li popujete svima i svakome. Nastavite. Kada stignem ukazat ću Vam na to. Kao npr. Vaša izjava je bila istinita da u Rijeci nema nijednog znanstvenika osim Vaše suradnice.

#31 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Studeni 28, 2008 u 22:44 Thumb up 0 Thumb down 0

Poceli ste pricati s konkretnim primjerim, na koje vam mogu dati i odgovor: Nije istina da u Rijeci postoji samo jedan znanstvenik. To nisam nikada niti izrekao u obliku u kojem vi koristite. Mozete li to prihvatiti – znam ih bar 2+ Sinisa Volarevic, Stipe Jonjic itd…Moja suradnica KH je samo odrasla u Rijeci ali nikada nije radila u RI nego u ZG pa se smatra ZG znanstvenicom.

Jer ste svjesni da znam jako puno “drugih” mišljenja o istoj stvari.

Upravo to “drugih” misljenja ima prizvuk informacija prikupljenih na polupristojan i polutajni nacin (nazivajuci dekane, roditelje, prijatelje odredenih osoba – sjetite se vasih poziva roditelju jednog kolege s portala koje ste upitali s kakvim se to drustvom s connect portala njihov sin druzi ???). Ukoliko su vase informacije tocne javno ih iznesite. To je sve sto portal i ocekuje od vas.

#32 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Studeni 30, 2008 u 12:07 Thumb up 0 Thumb down 0

ČOS protiv ĐOS-a
U maniri francuskih kraljeva, “L’État, c’est moi”, prof. Ivan Đikić
piše”: »To je sve sto portal i ocekuje od vas.” Dakle potvrdio je moju tezu da smatra da je “Un portail web, c’est moi”.

Do sada sam mislio da postoje na ovom portalu ČOS i COS i da znam tko je vrhovna osoba Connectove obavještajne službe. Opet sam pogriješio. Postoji zapravo ĐOS (Đikićeva obavještajna služba). Koja pita. »Upravo to “drugih” misljenja ima prizvuk informacija prikupljenih na polupristojan i polutajni nacin (nazivajuci dekane, roditelje, prijatelje odredenih osoba – sjetite se vasih poziva roditelju jednog kolege s portala koje ste upitali s kakvim se to drustvom s connect portala njihov sin druzi ???). Ukoliko su vase informacije tocne javno ih iznesite. To je sve sto portal i ocekuje od vas.«

Za odgovor sam morao sačekati završetak savjetovanja: “Budućnost polimerstva u Hrvatskoj”. O tom savjetovanju će se još čuti i pisati. Tamo je među odličnicima bio prof. Zvonimir Janović, moj dugogodišnji kolega. Otac glasovitog hrvatskog filozofa mlađe generacije, Tomislava Janovića. Koji je za sada najpoznatiji kao jedan od potpisnika raznih spisa kojima se želi dokazati da društvo razbacuje novac poreznih obveznika podupirući npr. ‘Synthesis Philosophica’, koji se u rujnu 2008. bio u bazama podataka (podatkarama ) Current Content i WoS. O liku i djelu, vjerojatno kolovođe dr. sc. Tomislava Bracanovića sam već višekratno pisao, ne samo na portalu već i u javnosti. Jedan mora smireno raditi, pa ga do daljnjega ne smijem uznemiravati. A po čemu je javnosti, ako Connect predstavlja cijelu hrvatsku znanstvenu javnost poznat tatin sin, Tomislav Janović. Po glasovitom tekstu #23 u ovoj raspravi: »Na #10, 13, 15, 16, 18, 21. Smatram potrebnim kolegama koji najbolje ne razumiju ono o čemu pišu razjasniti jednu stvar. Niti na ovom portalu niti u Jutarnjem listu nije niti napisano niti implicirano da superprofesor P.B. STVARNO drži 19 različitih kolegija na četiri različita sveučilišta, sumanuto uskačući iz jednog prijevoznog sredstva u drugo, iz jedne predavaonice u drugu. …« Točno je da sam oca upozorio da mu se sinek druži s ljudima koji baš i ne uživaju u svom dijelu znanstvene zajednice visoki ugled i da uletava nepromišljeno u nepotrebne situacije. Priča s dekanom. Izv. prof. S. Zelenika čim je postao članom nekih tijela u MZOŠ počeo je javno iznositi i to svjesno netočne podatke o drugim tijelima ministarstva. Kako je izv. prof. S. Zelenika član Uprave Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, logično je da sam upozorio Dekana. Jer njegov Dekan uživa među strojarima ugled vrsnog stručnjaka i izvrsnog menadžera.

Pravo pitanje glasi. Kako te podatke zna prof. Ivan Đikić, njemački znanstvenik (jer je tamo zaposlen) hrvatskog podrijetla. Samo zato što izvrsno radi ĐOS. Ili, postoje ljudi u Hrvatskoj, koji u svojim klanovskim, interesnim, ideološkim i politikantskim borbama upravo njega koriste znajući njegovu glad za promocijom, kao isturenika (e. front man) čije znanstvene rezultate zajednički troše na bizaran način.

Ovih dana pruži internetom pitalica koliko ti je star mozak. Ne znam kako bi tko prošao. Ali nisam ja u bijesu zbog prerane objave teksta o objavi genijalnog članka u Nature napisao da u Rijeci nema znanstvenika. A ja (strojar) sam odvratio da poznajem barem četiri ugledna znanstvenika medicinara u Rijeci S. Jonjić, P. Lučin, D. Rukavina i S. Volarević. Stvarno sam zabrinut.

A što je saznala ČOS (Čatićeva obavještajna služba)?

Kada je vođena kampanja protiv brata Dragana Primorca prilikom ljetošnjega izbora predsjednika Županijskoga suda u Splitu, prof. I. Đikić je osobno zvao uredništvo Slobodne Dalmacije i prijetio svim i svačim ako se ne objavi nekakav tekst o D. P. To zna najmanje deset ljudi na portalu, a među novinarima manje više svatko. Pitanja glase:

1. Kako ste znali da se sprema tekst protiv Damira Primorca?
2. Je li doprinos znanosti zvati iz Frankfurta SD (bilo koji medij) i izravno se miješati u njihovu procjenu što je za javnost a što ne? Nije li to grubo mješanje u slobodu medija? Jer, racionalan motiv za taj postupak ne postoji! Ili mislite Profesore da je Vama sve dopušteno, jer ste, eto “zvijezda”? Zloupotreba moći je uvijek zloupotreba!

Baš me zanima kolega hoćete li osporiti ovdje ove informacije?!

Prof. I. Đikiću, nemojte baš Vi pričati i pisati o pristojnosti, ni o “pristojnosti”. Ne Vi. Možete li objasniti kakav to motiv, koja “pristojnost” jeste u pozadini Vašega pozivanja novinara i urednika i to dok se tako svojski “borite za znanost” da pišu i objavljuju protiv članova obitelji ljudi koje Vi blago rečeno ne volite. A to nema nikakve veze sa znanošću i bilo čime oko nje. Šefe ĐOS-a, nažalost, to nije rekla kazala, već Vaša poznata osobina u novinarskim krugovima u Hrvatskoj. Zbog dokazivanja ovih tvrdnji ne trebaju posebna istraživanja, dovoljno je čitati što pišete na ovom portalu. Blago Vama kad ste uvjereni da je to sve “pristojno” a još blaže Vama kada stvarno mislite da Vas podržava “veliki broj kolega”.

Vrijeme koje sam utrošio za pisanje ovog posta, mogao sam korisnije upotrijebiti. Napisati npr. što bi značila odluka NVZ o tome da za svako područje postoji osim uobičajenih podatkara i posebne. Npr. za medicinare Medline ili za društvene znanost ERIH.

Ugledni njemački znanstveniče, je li tako djelujete u zemlji koja Vas trenutno hrani. Smatram da sam odgovorio na pitanja ĐOS-a. Sada ste Vi na redu da odgovorite na pitanja ČOS. Imate jako tešku zadaću. Što god odgovorili, u buli ste. A da prešutite odgovor?

#33 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Studeni 30, 2008 u 13:13 Thumb up 0 Thumb down 0

Kolega IC vrlo rado cu odgovoriti na vasa pitanja:

- nije istina da sam ikada zvao i urgirao kod bilo koga u SD da objavi bilo kakav clanak o bilo cemu. To je jos jedna od vasih ruznih izmisljotina, jer niste mali bas nista drugo reci. Da znate koga sam zvao napisali bi ime te osobe, da znate tko to sve zna takoder bi napisali i da znate zasto je SD na kraju pisala zbog bilo cijih utjecaja i to bi napisali. Stoga jos jednom vam moram napisati da LAZETE i da i dalje koristite iste metode napadanja na kolege bez ikakvih dokaza.

- glede kolege SZ i TJ, zar stvarno mislite da ste upravo vi osoba koja mora obavjestavati dekana u Rijeci i roditelje tih ljudi o bilo cemu? Od kuda vam to pravo i sto zelite time postici?

Za nastavak komunikacije zamolio bih vas da odgovorite na pitanja iz 25:

Zanima me gdje ste naucili te metode komunikacije i prikupljanja podataka o kolegama????

Jedino dobro u cijeloj nasoj raspravi je da ste ostavili kolegu PG da radi svoj posao. Ukoliko ovako nastavite raspravu i moji odgovori ce se svesti na: Ne hraniti trolla.

#34 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Prosinac 1, 2008 u 09:13 Thumb up 0 Thumb down 0

Odgovor Ivanu Đikiću na #25
Nije svima poznato, bio sam samo relativno dobar učenik. Kao student sam bio dobar. S ocjenom diplomskog pokušali su me naučiti pameti. To još do danas nisam naučio. Sve u svemu ni izdaleka tako briljantan učenik i student kao ugledni njemački znanstvenik Ivan Đikić. Po svim suvremenim kriterijima ne bi me primili da radim na fakultetu. Međutim dvije zgode su zanimljive. Kada sam trebao nastaviti školovanje u gimnaziji ili eventualno ići u srednju tehničku školu, jedna profesorica je rekla. »A tko će nam ostati ako takvi odu u tehničku školu’. Kada sam došao na raditi na fakultet, saznao sam da je još jedan profesor imao moje ime u svojoj bazi podataka i htio me pozvati da radim kod njega. Tamo gdje sam s niskom ocjenom diplomirao.

U četvrtak sam održao na skupu „Filozofija slobodnog vremena i športa“ predavanje „Guma i plastika u sportu i slobodnom vremenu“. Suvremeni gladijatorski sport omogućuje informacijska globalizacija. Nju omogućuje globalna mreža optičkih kabela. Optičkih kabeli zahtijevaju plastiku i gumu. Potrebna odjeća, obuća i sprave za suvremeni sport su vrhunski tehnički proizvodi, vrlo često od gume (već 3 800 godina) i plastike. Poslao sam u Njemačku prezentaciju čovjeku koji u našoj struci uživa ugled „pape za preradu polimera“. Kako se pomalo služi ruskim, u osnovi je shvatio o čemu je riječ.

Evo što mi je odgovorio. »Lieber Igor, ich habe Dir ja schon gesagt, dass ich Deine Kreativität und Deinen Fleiß bewundere. … Sollte die Arbeit je in deutscher oder englischer Sprache erscheinen, wäre ich für eine Kopie dankbar.« Zašto je citirano ovo pismo? Zbog riječi kreativnost.

Rasprava poput ovih na Connectu prije nije bilo. Morao sam im kreativno pristupiti. Jedna je znanstvena novinarka promicala trajno jedno ili dva imena. I onda nasjela. Neki su se poput T. Janovića zabavljali. Pokušali „ubiti“ čovjeka, a onda „bre more mi smo se šalili“. Neki su poput izv. prof. S. Zelenike iznosili netočne podatke na Connectu sa sjednica na koje su bili kratkotrajno pripušteni. Ili javno optužili uglednu novinarku. Koja sada ima rubriku od 8 stranica. No apsolutno najveća kreativna inspiracija bili ste mi Vi. Koji ste pristojni, istinoljubivi, ljubite sve oko sebe, širite dobrotu. I tako je nastao ČOS sa svojim metodama. Kolega, nema te škole gdje se susreću tako genijalne osobe poput navedenih, na čelu s Vama. To je moj odgovor na Vaše pitanje postavljeno u #25. Mislim da Vaš posljednji odgovor pokazuje da gubite živce. Bilo bi Vam bolje da preispitate Vaše djelovanje na Connectu. Možda bismo raspravljali o pametnijim stvarima od onih koje nam Vi namećete. Vi ste zapravo najveći troll.

#35 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Prosinac 1, 2008 u 10:47 Thumb up 0 Thumb down 0

Hvala na komplimentima. Nisam uopce izgubio zivce – iako jos niste odgovorili na mooje pitannje iz 25 strpljivo cekam na vas odgovor: gdje ste naucili spijunirati kolege? Osim sto ste ostavili poneke kolege na miru dobro je da ste poceli postepeno opisivati tko ste vi i sto se do sada napravili?

Zelim vam sve najbolje u projektu: “Zašto je citirano ovo pismo? Zbog riječi kreativnost.” Vrijedno je dobiti takvu ocjenu od “pape polimera”, koji je razumio vase predavanje na hrvatskom jer eto on se pomalo sluzi ruskim, ali zelio bi procitati vas rad ukoliko ga ikada objavite (ali ovaj puta na njemackom ili engleskom?). Upravo radi toga trebate poslusati savjete kolege BL o objavljivanju vasih razmisljanja ne samo na hrvatskom…

#36 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Prosinac 1, 2008 u 17:42 Thumb up 0 Thumb down 0

Dva pitanja urednicima portala Connect
Poštovani urednici portala Connect,

molim da mi odgovorite na sljedeća dva pitanja.

1) Smatrate li moralno prihvatljivom praksu (poput one u #32) javnog spominjanja i/ili prozivanja (imenima i prezimenima) roditelja (ili drugih krvnih ili nekrvnih srodnika) članova portala i/ili osoba čije su izjave predmet rasprava na portalu, a da pritom spomenuti/prozvani roditelji (ili drugi krvni ili nekrvni srodnici) AMA BAŠ NI NA KOJI NAČIN nisu povezani s iznesenim stavovima (na bilo kojoj strani)?

2) U slučaju da je vaš odgovor na prvo pitanje negativan, što kanite poduzeti kako bi se ovakva praksa spriječila ili svela na razumnu mjeru?

Pojašnjenje: Načelno sam protiv represivnih mjera protiv onih koji (eksplicitno ili implicitno, riječima ili djelovanjem) izražavaju manjinsko stajalište o bilo kojem činjeničnom ili vrijednosnom pitanju, pa sam tako i protiv represivnih mjera u slučaju načina polemičkog djelovanja Connectova enfant-a terrible i dežurnog trola I.Č.-a. No, osim represivnih postoje i PEDAGOŠKE mjere: javno upozorenje, javni poziv na «nehranjenje trola», privremeno oduzimanje lozinke ili uskraćivanje nekih drugih članskih prava i sl.

U slučaju da mi uskratite odgovor na postavljena pitanja pridržavam pravo da tim povodom spomenem ili na ovom portalu prozovem vaše roditelje (i/ili druge vaše krvne ili nekrvne srodnike).

Uzgred, niti u aktualnoj raspravi niti u usporednim raspravama nisam polemizirao s nestašnim profesorom I.Č.-om. To ne činim ni sada, a neću činiti ni ubuduće. Jedan (manje važan) razlog je njegovo kršenje minimalnih racionalnih i moralnih standarda javne rasprave (poput poštivanja sugovornikove privatnosti), bez obzira što to kršenje (kao svako nestašno ponašanje s bezazlenim posljedicama) ponekad može biti simpatično. Drugi, i daleko važniji razlog, leži u činjenici da I.Č. u pravilu izbjegava odgovoriti na ona doista zanimljiva, premda za njega «nezgodna» pitanja (poput pitanja postavljenih u #8 i #25), čime svoju polemičku poziciju, ali i svoje cjelokupno djelovanje na ovom portalu, svodi na agitaciju, provokaciju, destrukciju i propagandu, i to ne toliko za vlastitu korist koliko za korist osoba koje se same ne žele odnosno ne smiju upustiti u javnu raspravu o temama koje ih se najizravnije tiču. (Ako itko sumnja u navedenu instrumentaliziju I.Č.-a, neka ponovno pročita neke od njegovih najagresivnijih priloga i neka se zapita kojim su povodom napisani. Alternativno, neka pažljivo pročitata pitanja i odgovore upućene I.Č.-u u #8.)

U očekivanju odgovora uredništva portala ne preostaje mi drugo nego ponoviti već toliko puta izrečeni (ali i još više puta prekršeni) kategorični imperativ: NE HRANITI TROLOVE!

#37 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Prosinac 1, 2008 u 18:30 Thumb up 0 Thumb down 0

Naučio špijunirati gdje i Vi
Kolega, na koliko bih to jezika morao obljavljivati. Osim što imam tekstove objavljene na madžarskom, češkom, francuskom, španjolskom, njemačkom i engleskom. Članak „Guma i plastika u globalizaciji” za sada je objavljen jedino na engleskom. Ako Vas neke stvari zanimaju pogledajte u Ruđerovu bazu „Tko je tko”. Tamo je važniji dio mojih referenci, ali ni izdaleka nije navedeno sve. Nedostaje npr. jedno 400 javnih predavanja u desetak zemalja. Od čega jedno 70 predavanja u inozemstvu.

Gdje sam naučio špijunirati? Gdje i Vi. Odakle Vi znate što sam ja pisao jednom dekanu ili što sam razgovarao s jednim Tatom. A nešto sam i zapamtio tko što piše na Connectu. Sada se buni osoba koja je doturila do Vas moj razgovor s njegovim ocem. Imam pravo razgovarati s kim hoću i o kome hoću. Ali Tatu sam upozorio daleko prije nego što je skupina oko tatinog sineka pokušal „ubiti” PB-a. Pokazalo se da je moje upozorenje bilo na mjestu. A kako se stvari poslije šire, čuo sam danas. Na jednom sastanku jedna osoba kaže, čula sam da superprofoeor drži 33 predmeta. Prijateljica superprofesora odgovori, znate pisalo je ipak samo 19 predmeta.

Dakle odgovor na ponovljeno pitanje glasi: Naučio sam gdje i Vi.

#38 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Prosinac 1, 2008 u 18:44 Thumb up 0 Thumb down 0

Dragom Tatinom sineku (#36)
Sada kada ste Vi u pitanju, zovete”Upomoć” urednike. Zašto niste jednako reagirali kada me je jedan član zbog mog dokazano opravdanog mišljenja, nazvao imbecilom ili jedan drugi komarcem. Nisam ja pisao peticije po gradu protiv svih i svakoga. Ne znam što ste Vi i Vaši prijatelji, postoji jedan primjereniji kolokvijalni izraz, mislili, kada ste znanstvenoj novinarki prodali priču o tome kako je istodobno superprofesor predsjednik i glavni urednik i da predaje 19 kolegija. Pa onda Vi napišete „bre more, pike mi smo se šalili”. Osim toga da sam Vas prozvao po imenu razlog je jednostavan. Vaš vrhovnik stalno traži da konkretiziram stvari i onda on provali da ste mu Vi prenijeli, izravno ili posredno moj razgovor s Vašim Tatom. Vama savjetujem, primite se ozbiljnog filozofskog posla. Objavljujte u CC, WoS ili sličnim časopisima. Dokazali ste svojim djelom da niste još dostigli stupanj da utrčavate u gužve.

Osim toga od jednog filozofa se očekuje da bude izvoran. A Vi gudite gudite o trolovima.

Prethodni post:

Slijedeći post: