Sveučilišni Oz – epizoda ‘Subvencionirani stambeni krediti izvan konačne redovne rang liste’

Dejan Vinković (Princeton, SAD), 28. Listopad 2008.

rubrika: Nekategorizirano

(Follow-up:31.10.2008 NoviList, Radio101, Vjesnik, Jutarnji; 30.10.2008 VecernjiList, NoviList, SlobodnaDalmacija, Jutarnji; 29.10.2008 VečernjiList; Novi List)

Hrvatska je zemlja znanja. Evo primjera. Zamislite da ste rektor. I predložite izvjesnog prof. dr. sc. Ivana Pavića za dodjelu 800,000kn subvencioniranog stambenog kredita izvan redovne rang liste. Onda nezavisno Povjerenstvo to pogleda, utvrdi da je sve OK, a Senat nakon toga izglasa. Igrom slučaja, vaše ime je upravo taj isti prof. dr. sc. Ivan Pavić. Teoretski bi MZOŠ mogao odbiti potpisivanje tog ugovora za stambeni kredit, ali, naravno, to je samo u teoriji. Jer nabolja “kvaka” u čitavoj priči je Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju koji u svom članku 60. kaže da je tijelo koje nadzire rad sveučilišta, napose “zakonitost njegova rada, racionalnu uporabu kadrovskih i materijalnih resursa” i tome slično, u pola svog sastava izabrano od strane tog istog sveučilišta! Autonomija sveučilišta u (hrvatskoj) praksi. Ovo, na žalost, nije puki igrokaz, nego stvarna odluka Senata Sveučilišta u Splitu.

Konkretno, radi se o subvencioniranim kreditima za djelatnike u sustavu obrazovanja i znanosti. Za potrebe selekcije tko će to dobit, osnovana su Povjerenstva pri sveučilištima. Tako Sveučilište u Splitu ima svoje Povjerenstvo za stambenu problematiku Sveučilišta u Splitu, koje ima svoj Pravilnik o kreditiranju zaposlenika Sveučilišta u Splitu, te je bio otvoren i Natječaj za dodjelu takvih kredita.

U tom pravilniku se kaže da je dotično kreditiranje “namijenjeno isključivo za rješavanje stambenih potreba zaposlenika … koji nemaju riješeno stambeno pitanje ili žive u neodgovarajućim uvjetima stanovanja, te na njega ostvaruju pravo redoslijedom prioriteta utvrđenim u skladu s Pravilnikom o kriterijima za zadovoljavanje stambenih potreba i ovim Pravilnikom.” Na stranu sad i koliko su smislena ta pravila, i koje su porođajne muke bile dok se nije došlo do konačne rang liste, jer ono što je ovdje zanimljivo su situacije u kojima Pravilnik omogućuje 800,000kn kredita: a) peteročlana obitelj u kojoj oba roditelja rade na Sveučilištu i kvalificiraju se za takav kredit, b) obitelji s više od pet članova.

I tu dolazimo do 27. sjednice Senata Sveucilišta u Splitu održane 11. rujna 2008. gdje pod točkom 16 dnevnog reda stoji “Odluka o dodjeli subvencioniranih kredita” koja glasi:

Nakon uvodnih riječi rektora i prorektora dr. sc. Dragana Bolanče, jednoglasno je donesena sljedeća
ODLUKA
1. Na temelju Odluke Senata donesena na 19. sjednici dana 11. rujna 2007. godine, pod toč. 17b), na prijedlog rektora, dodjeljuje se 6 (šest) stambenih kredita sa subvencioniranom kamatom izvan konačne redovne rang liste Povjerenstva za stambenu problematiku Sveučilišta u Splitu (od 18. listopada 2007. god.).
2. Visina dodijeljenog kredita iz toč. 1. ove Odluke iznosi 800.000,00 kuna po predloženom zaposleniku.
3. Navedeni krediti iz toč 1. ove Odluke dodjeljuju se sljedećim zaposlenicima (abecednim redom):
a. akademik Franjo Parać (Umjetnička akademija),
b. prof. dr. sc. Pavo Barišić (Filozofski fakultet u Splitu),
c. doc. dr. sc. Dolores Biočina-Lukenda (Medicinski fakultet u Splitu),
d. prof. dr. sc. Matko Marušić (Medicinski fakultet u Splitu),
e. prof. dr. sc. Ivan Pavić (Sveučilište u Splitu) i
f. Paula Vučemilović-Šimunović, dipl. iur. (Građevinsko-arhitektonski fakultet u Splitu).

I tako, eto, rektor prof. dr. sc. Ivan Pavić predložio prof. dr. sc. Ivana Pavića za 800,000kn subvencioniranog kredita izvan konačne redovne rang liste i sve je “košer”…

PS (28.10.2008): Danas mi je skrenuta pažnja i na to da je Paula Vučemilović-Šimunović glavna tajnica – rukovoditeljica dekanata na građevini, te po pravilniku ne bi trebala imati pravo na taj kredit, jer je on namjenjen “isključivo rješavanju stambenih potreba zaposlenika Sveučilišta znanstveno-nastavnih zvanja, umjetničko-nastavnih zvanja, nastavnih, suradničkih i stručnih zvanja određenih člankom 91. Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju”.

PS (30.10.2008): Napomena – u nekoliko novinskih članaka se spominje da sam predsjednik Društva znanost.org, što je netočno. Bio sam predsjednik 2007. godine. Moja pozicija je docent na splitskom PMF-u

(paralelna rasprava na pollitika.com)

106 komentara… pročitajte ih ispod ili dodajte jedan

#1 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Listopad 28, 2008 u 08:15 Thumb up 0 Thumb down 0

a da pozovemo Batmana u pomoc …

#2 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Listopad 28, 2008 u 17:26 Thumb up 0 Thumb down 0

NA #0 Sramota i jeli to moguće rekao bi pok. Mladen Delić ništa više.

Kad su se kod nas “dijelili” krediti nisam se čak niti javio na Natječaj (za otplatu postojećeg kredita za stan od 8 000 Eura na koji sam imao pravo), računajući pa to je ipak potrebnije mladim asistenitima, novacima i onima koji nemaju rješeni stambeni problem. Ali što ćeš ima nas “raznih”. Ponekad se stidim što pripadam krugu sveučilišnih profesora :upset

#3 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Listopad 28, 2008 u 21:43 Thumb up 0 Thumb down 0

Neka nasih mladih znanstvenika.
Sto reci, lista odabranih.

Prijedlog: MZOS pod Hitno treba poslati inspekciju, ponistiti odluku, tj ne prihvatiti je, jer novac ide preko MZOS-a.

(izvan konačne redovne rang liste Povjerenstva)

Sramota je, a neka se kolege koji su dobili to zapitaju koliko je ovakav nacin posten. Da li je Sveuciliste objavilo na cemu temelji ovakve odluke. Po cemu su ovi kandidati toliko specjalni da budu izvan redovne liste. Da nije jedan od kriterija objavljivanje sto vise radova u Collegium Anthropologicum. Masala.

Iz liste se lako stegne dojam iz poslovice

TKO BLIZE OLTARU BOLJE MISU CUJE, a zato su uzalud i svi pozivi da se prema ovome ocituje MZOS.

#4 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Listopad 29, 2008 u 09:07 Thumb up 0 Thumb down 0

Pavic bi bio onaj koji u “zargonu” (pace, sali – o humoru se radi) svoju instituciju zove “tvornicom novca”? I onaj kojem najaktivniji ljudi prelaze u Zadar? “Sveucilisna autonomija” at its best. A od tisuc glasa odgovornih i onih koji su zaduzeni za zakonitost djelovanja i trosenja proracunskog novca glasa nema. Jos jedna kap u moru sramostnih radnji u sustavu koji je, tvrde neki, imanentno moralan i etican. Dok prasina ispod tepiha raste pa raste. Oli ce se i na otvaranju toga stana rezati vrpca?

#5 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Listopad 29, 2008 u 09:38 Thumb up 0 Thumb down 0

#4
A gdje je izjava Foruma? Vjerojatno se priprema kada nema odgovora na jasno postavljena pitanja.

#6 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Listopad 29, 2008 u 09:53 Thumb up 0 Thumb down 0

Takodjer vrijedi pogledati i rjesenje Povjerenstva za stambenu problematiku, u kojem je prilozena bodovna ljestvica. Zanimljivo ga je usporediti s dokumentima prilozenima u #0 – Pravilnikom o kriterijima za zadovoljavanje stambenih potreba i Pravilnikom o kreditiranju zaposlenika Sveucilista u Splitu – te promotriti danu distribuciju bodova. Usput receno, ovako na prvi pogled mi se cini kako i sam Pravilnik o kriterijima nije osobito sklon mladim znanstvenicima sa nerijesenim stambenim pitanjem.

#7 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Listopad 29, 2008 u 10:52 Thumb up 0 Thumb down 0

Pavo dupla dnevnica
Je li u odluci navedenoj u #0 pod 3b navedeni korisnik krediti onaj isti ridikul
Pavo Barisic koji si je isplacivao duple dnevnice pa je morao dati ostavku
na poziciju zamjenika ministra, te imao neke slucajeve sukoba interesa ?
(ne znam da li su dnevnice ikada vracene i dali su naplacene kamate ??? mogu li upotrijebiti zakon o javnosti informacija da to saznam ? ili mozda kamate Pavo cuva da plati Hipo banci ?)
Spominjan mnogo puta i na konektu, npr.
sukobi interesa
te u vezi svoje pozicije kod organizacije kongresa hrvatskih znanstvenika…

“namijenjeno isključivo za rješavanje stambenih potreba zaposlenika … koji nemaju riješeno stambeno pitanje ili žive u neodgovarajućim uvjetima stanovanja”

S obzirom da jedni te isti mocnici stalno imaju neodgovarajuce stolice
(npr. Ivo Banac from Skull & Bones), nedogovarajuce stanove, nedovoljne
dnevnice, neodgovarajuce satove i smeta im putovati u economy class u avionima…pitam se u kakvoj to zemlji zivimo di su prema tim podacima
samo nesposobni sirocici, bolesnici, invalidi, prognanici i slicni na vodecim
polozajima…

#8 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Listopad 29, 2008 u 10:54 Thumb up 0 Thumb down 0

Nema se sta na ovo reci nego sramota.
Na žalost koliko vidim iz priloženo ovo je etičko a ne zakonsko pitanje.
Ipak ukoliko se pokaže da je sve navedeno istinito duboko sam uvjeren da nije isključena i konkretna reakcija ministarstva.

#9 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Listopad 29, 2008 u 13:25 Thumb up 0 Thumb down 0

S obzirom da se moje ime još uvijek nalazi na listi korisnika subvencioniranih kredita, kao bivšeg zaposlenika Sveučilišta u Splitu (PMF), obavještavam sve da sam se svojim raskidom zaposlenja na PMF-u i zapošljavanjem u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa 7.4.2008. de facto odrekao korištenja subvencioniranog kredita, te sam o tomu obavijestio i rektorat Sveučilišta.

Hrvoje Meštrić, MZOŠ

#10 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Listopad 29, 2008 u 14:30 Thumb up 0 Thumb down 0

Velika vecina sramotnih odluka temeljena je na zakonima, pravilnicima i uputama koje opravdavaju nemoralne postupke, korupciju, nepotizam i prikrivenu kradu.

Takav stil ponasanja u RH je toliko rasiren da se pocinje prihvacati kao opravdani, cak sto vise pozeljni, model ponasanja.

S druge pak strane ukoliko je neka osoba postena i iskrena, ima osjecaj za pravicnost, pomoc drugima i odgovornost, te je jos posvecena svom poslu i ne zeli se mjesati s politickim (lokalnim ili drzavnim) mocnicima, te se osobe klasificiraju kao NESPOSOBNJAKOVICI koji nisu uspjeli “zaraditi” par kuca, 2-3 stana, luksuzne aute itd.

Kada pogleate listu osoba koji su iskoristili ove stambene kredite ne moze im se prigovoriti da su zadovoljili sebe i one koji im daju te kredite, ali svakako su pali na ispitu odgovornsoti, osjecaja pravicnosti i rekao bih da je ovo samo mali pokazatelj rasirenog prihvacanja “snadi se” mentaliteta (za razliku od “postuj zakone” ponasanja u EU) kao neceg normalnog u HR drustvu (zasto posebna lista i za koga?).

Biti ce znacajan pomak ukoliko MZOS reagira i ponisti ovu listu – sto je spomenuto u 8 . Osim toga MZOS treba odluciti jesu li ovakve osobe sposobne voditi najvise pozicije na Sveucilistu u Splitu bez obzira na povezanost s vodstvom MZOSa. Uspjesna borba protiv korupcije vodi se na najvisim nivoima i to bez kompromisa.

Posto sam na putu ne znam sve detalje ali bilo bi dobro cuti komentar kolege MM koji je takoder jedan od dobitnika ovog kredita. posebno u svjetlu njegove borbe protiv korupcije na Medicinskom fakultetu u Zagrebu (potpuno opravdano i potrebno) ali sto je takoder primjenjivo i na Sveucilistu u Splitu.

#11 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Listopad 29, 2008 u 15:08 Thumb up 0 Thumb down 0

Zahvaljujem kolegi koji je informacije o kreditima neobičnoj grupi splitskih beskućnika stavio javnosti na raspolaganje. Možda je umjesto “sveučilišni Oz” mogao iskoristiti naslov jedne druge aktualne vijesti na ovom portalu: “Tamna strana Svemira II”.

Jedan od navedenih splitskih beskućnika je i prof.dr.sc. Pavo Barišić, novoustoličeni pročelnik novouspostavljenog Odjela za filozofiju Filozofskog fakulteta u Splitu. Da podsjetim: riječ je o bivšem dužnosniku MZOS-a, pomoćniku ministra koji je zbog niza malverzacija izletio s te dužnosti (manipulacija prijavom projekta u vrijeme trajanja mandata na ministarstvu, dvostruko naplaćivanje putnih troškova i sl.). Kao dužnosnik, bio je dužan dostaviti podatke o svojoj imovini. Ti podatci još se uvijek mogu naći na mrežnoj stranici Povjerenstva za sukob interesa:

http://www.sukobinteresa.hr/?prezime=Bari%C5%A1i%C4%87&prebivaliste=&duznosti=-&stranke=-&submit3=Tra%C5%BEi

Prema navedenim podatcima filozof Barišić posjeduje kuću (doduse, vlasnistvo 1/2) u Zagrebu od 200 m2 vrijednu 400.000 EUR.

Premda u Pravilniku za dodjelu stambenih kredita stoji da se ne smije imati nekretninu bilo gdje u Hrvatskoj, kladim se da će se ispostaviti da je odluka senata Sveučilišta u Splitu bila ZAKONITA. Koliko je moralna, trebalo bi pitati prof. Barišića koji je, između ostalog, ekspert i za moralnu filozofiju.

I da ne zaboravim: koliko mi je poznato, filozof-beskućnik Barišić se još uvijek nalazi u radnom odnosu s Institutom za filozofiju u Zagrebu, i to sa 70% radnog vremena. Očito je preostalih 30% radnog vremena s kojim obavlja pročelničke poslove u Splitu toliko vrijedno da je bilo potrebno dodatno posegnuti u džepove poreznih obveznika kako nazamjenljivi profesor ne bi morao dijeliti sudbinu grčkog mudraca Diogena.

#12 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Listopad 29, 2008 u 20:14 Thumb up 0 Thumb down 0

Novinari su se poprilicno zainteresirali za temu.
Clanke iz Novog Lista, te Vecernjaka sam ulinkao na samom pocetku teksta, a sutra ce biti jos clanaka u novinama.

Kao sto vidite iz Vecernjaka, opravdanja su stvarno prava komedija.

dejan vinkovic

#13 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Listopad 30, 2008 u 05:19 Thumb up 0 Thumb down 0

Da li kolege zaposleni na Sveucilistu u Splitu znaju koje su to kriterije doticna gospoda ispunila da dobiju povoljne stambene kredite. Da li uopce postoje definirani kriteriji.Da li je senat imao pred sobom obrazlozenje iz kojih razloga i na osnovu kojih zasluga, ili posebitosti doticni bivaju odabrani.
Ako povoljni stambeni krediti sluze za mlade i perspektivne znanstvenike, onda je ova dodijela jako upitna.
Kod nekim imena PUBMed zjapi skoro pa prazan. A slag na kraju je da i tajnica dobije povoljan kredit.

Na # 12. Moze gospodin rektor reci sto hoce, ali zapisnik sa sjednice jasno govori da je odluka donesena na prijedlog rektora (ne prorektora).
A i rector je bio na sjednici, a senat je donio jednoglasnu odluku. Da li rektor sudjeluju u donosenju odluke?

Ono sto je najgore u svemu je da je odluka donesena jednoglasno, bez suzdrzanih, i bez protivljenja. Dakle, senat od 20 clanova prihvaca ovakav prijedlog.
Sindrom “Banac” se siri ko virus, bez pogovora, 20 dekana i profesora podrzi ovakvu odluku.

Sjednici su nazocni slijedeci clanovi Senata:
1.Prof. dr. sc. Ivan Pavic, rektor Sveucilišta u Splitu, predsjedavajuci
2. Prof. dr. sc. Zlatan Reic, dekan Ekonomskog fakulteta u Splitu
3. Prof. dr. sc. Dinko Begušic, dekan FESB u Splitu
4. Prof. dr. sc. Josip Milat, dekan Filozofskog fakulteta u Splitu
5. Prof. dr. sc. Bernardin Peroš, v.d. dekana Gradevinsko-arhitektonskog
6. Prof. dr. sc. Luka Tomaševic, dekan Katolickog bogoslovnog fakulteta
7. Prof. dr. sc. Mladen Miloš, dekan Kemijsko-tehnološkog fakulteta
8. Prof. dr. sc. Nikola Rausavljevic, v.d. dekana Kineziološkog fakulteta
9. Prof. dr. sc. Stipan Jankovic, dekan Medicinskog fakulteta u Splitu
10. Prof. dr. sc. Ante Munitic, dekan Pomorskog fakulteta u Splitu
11. Prof. dr. sc. Anita Kurtovic Mišic, dekanica Pravnog fakulteta u Splitu
12. Prof. dr. sc. Anka Golemac, v.d. dekana Prirodoslovno-matematickog
fakulteta
13. Prof. dr. sc. Perica Cetinic, procelnik Sveucilišnog studijskog centra za
studije mora
14. Mr. sc. Bože Plazibat, procelnik Sveucilišnog centra za strucne studije
15. Gordana Raos, dipl. iur., ravnateljica Studentskog centra u Splitu
16. Mr. sc. Petar Krolo, ravnatelj Sveucilišne knjižnice u Splitu
17. Prof. dr. sc. Igor Duplancic, predstavnik podrucja tehnickih znanosti
18. Prof. dr. sc. Šimun Andelinovic, predstavnik podrucja biomedicine i
zdravstva
19. Prof. dr. sc. Željko Mrnjavac, predstavnik podrucja društvenih znanosti
20. Prof. dr. sc. Ljerka Šimunkovic, predstavnica podrucja humanistickih
znanosti

A sto se dogodi kada su u vijecu kolege koje se usude dignuti glas?
Zavrse ko Dr. Zelenika, drvljem i kamenjem se udara na njih, ne stedi se, onda se trazi i dlaka u jaju da bi se ocrnilo necije razmisljanje i javno djelovanje. Eto na nasu zalost tu danas stoji Sveuciliste u Splitu, i znanost u Hrvatskoj.

#14 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Listopad 30, 2008 u 10:13 Thumb up 0 Thumb down 0

Moj kredit
Poštovani kolege,
moje ime je na popisu osoba kojemu je Sveučilište u Splitu dodijelilo kredit sa subvencioniranim kamatama. Dopustite da ovdje o tome dadem izjavu, napose zato što me o tome pitala novinarka “Jutarnjeg lista” gđa I. Brkić Kalogjera, skrenuvši mi pozornost da je osnovnu informaciju preuzela s Connecta.

A) OPĆA IZJAVA
1) Ponosim se što sam dobio taj kredit, jer je on priznanje vrijednosti moje supruge prof. Ane Marušić i moje – znanstvene, nastavne i stručne vrijednosti.
2) Potpuno sam ga zaslužio i u odnosu na naše materijano stanje i sve kriterije dodjele takvih kredita.
B) MOJE STAMBENO STANJE
1) Prof. A. Marušić i ja prjelazimo u Split, na Medicinski fakultet, (MF) oboje sa 100% radnoga angažmana. Tamo ćemo biti u istom statusu i funkcijama kao u Zagrebu.
2) Ni ja ni prof. A. Marušić nemamo nikakvih nekretnina. U Zagrebu stanujemo u stanu njezina oca, u kući koja nije podijeljena i u kojoj stanuju i njezini roditelji (i tetka… itd.). U Splitu na Sučidru moja majka ima mali jednosobni stan (u kojemu su bili mnogi Connectovci) i tamo se ne možemo preseliti.
3) U Splitu nam treba stan i – kupujemo stan od 70-80 m2, ovisno kako se računa jedan balkon.
4) Dok naš novi stan u Splitu ne bude gotov (proljeće/ljeto 2010.) ja ću stanovati kod mame, a Ana će “komutirati” između djece i mene.

C) MOJE FINANCIJSKO STANJE
1) Nije točno da sam “siromašan kao crkveni miš”, kao što je u JL napisala gđa Brkić Kalogjera. Ne vjerujem da sam joj to i rekao, iako sam – ugodno čavrljajući – možda to dao naslutiti – u odnosu na nekretnine: ni ja ni supruga nemamo nekretnina.
2) Ja sam više puta (i) u javnosti rekao da imam lijepu plaću i da sam njome zadovoljan. S obzirom da u obitelji imamo dvije plaće i da smo skromni i mi i djeca – mi živimo dobro i NISMO sirimašni.
3) No, stan ne bismo mogli kupiti (napose ne u vrlo skupom Splitu) – da nismo dobili rečeni kredit.
4) Kredit koji sam dobio ne pokriva ni pola cijene stana. Za ono ostalo, imamo nešto ušteđevine i dignut ćemo JOŠ jedan kredit.
5) Ne ću gnjaviti detaljima, ali ako koga zanima, mogu izložiti cijelu “financijsku konstrukciju” (ja sam stariji i Ana će biti “sudužnik”, itd.).

D) KAKO SAM DOŠAO U SPLIT
Nije potpuna informacija ono što je u JL napisala gđa Brkić Kalogjera – “da smo prešli zbog sukoba na Medicinskom fakultetu”.
Za naš prijelaz u Split postoji PET razloga:
1) Oboje jako volimo Split, kao i naša djeca. To je moj rodni grad. Ja sam puno napravio za Medicinski fakultet i imam tamo mnogo prijatelja (to mnogi Connectovci znaju jako dobro, među tim prijateljima su i oni). S prof. I. Rudanom, Ana je osnovala Hrvatski centar za globalno zdravlje, itd., itd.
U Splitu jako vole moju knjigu za djecu “Snijeg u Splitu”, koja je tamo jako popularna. To stvara jako lijep osjećaj. Imamo divne prijatelje, stare i “nove”, volimo klimu, hranu, humor… ma sve…
2) Kolege s MF Split nas već godinama zovu da prijeđemo u Split. Službenu ponudu dobili smo prije malo manje od tri godine: rektor I. Pavić, prorektor Ž. Dujić i dekan S. Janković službeno su nas pozvali. Između ostaloga, ONI su nam ponudili da nas predlože za rečeni kredit. (Pa su to poslije i učinili.)
Pristali smo, napose moja hrabra i plemenita supruga Ana – koja zapravo sa Splitom nema ništa, ali ga voli kako je gore rečeno i – podržava me u mojemu “snu o povratku”.
Prjelazak se otegao zbog dvaju razloga: a) pitanja stanovanja (djeca, škola, itd., to je jako složena stvar); b) nismo htjeli otići s MF Zagreb dok afera ne bude završena; nismo htjeli da netko pomisli da smo “pobjegli”.
3) Treći je razlog što su nas kolege s MF Zagreb jako uvrijedili i s njima više nismo željeli raditi. To vrijedi jednako za one koji su nas direktno napadali, kao i za “tihu većinu” koja nas je po hodnicima hrabrila, a na Vijeću su glasovali protiv nas, iako su znali i istinu i krajnje nakane napadača (preuzimanje CMJ-a).
4) MF Zagreb se, a to je moja vrjednosna ocjena, toliko “raspao” da se na njemu ne može ozbiljno raditi. Napose nama iz CMJ-a nije bilo dopušteno da maksimalno iskoristimo ugled časopisa i, preko MF Zagreb, u Hrvatsku donesemo stvari, akcije i ljude koji bi unaprijedili hrvatsku medicinu.
(Tu ima bezbroj suptilnih ometanja o kojima ovdje ne želim govoriti.)
5) Naposljetku, prema riječima i postupcima kolega na MF Split, uvjereni smo da ćemo u Splitu moći UPRAVO TO napraviti: jako unaprijediti hrvatsku medicinsku znanost. A to je vrlo važan i vrijedan cilj, vrijedan frustracije prijelaza, pa i ove afere.
A ako netko želi implicirati da je naša dob, napose moja (62) takva da nas/me ne čini “perspektivnim”, tj. vrijednim toga kredita, neka to kaže otvoreno. Bit će mi to jako bolno, jer držim, a mislim da to i svaki dan dokazujem, da radim puno, odlično i uspješno i da je preda mnom još puno vrijednih, čak i (mojih) najvrjednijih rezultata.
Vaš Matko Marušić

#15 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Listopad 30, 2008 u 10:35 Thumb up 0 Thumb down 0

Na #14: Profesore, nakon vaseg detaljnog obrazlozenja, ostala je nejasna jos samo jedna stvar – ona najvaznija. Sa podatcima iz (B) i (C) jamacno biste bili na samom vrhu redovne rang-liste pa ne shvacam zasto se vase ime ipak nalazi na onom drugom popisu.

#16 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Listopad 30, 2008 u 12:37 Thumb up 0 Thumb down 0

Na #14 Poštovanom profesoru svaka čast na korektnom odgovoru, javno i transparentno. Od kolege s medicine (ja nisam medicinar) u Osijeku sam čuo samo superlative i pohvale o vama, te da će MF u Splitu dobiti jako mnogo, znastveno, stručno ……
Čestitam vam i budite ponosni :)

#17 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Listopad 30, 2008 u 12:57 Thumb up 0 Thumb down 0

#8 Kako mozes izvaliti takvu glupost — da to nije zakonsko pitanje, Prije svega pogledaj P.S. od 28.9. u #0 gdje je navedeni
primjer osobe koja nije u znanstveno-nastavnom zvanju, a dobiva
kredit. Dalje ocito postoji smnja da su neke osobe imucnije tj. da postoji osnovana sumnja da su dale lazne imovinske podatke u procesu, sto je opet zakonsko pitanje, Nadalje biti u odboru ili na sastanku koji vama dodjeljuje kredit je takodjer sukob interesa, opet zakonsko pitanje. Na kraju subvencionirani krediti imaju neku zakonsku ili podzakonsku osnovu kako i zasto se daju, te vrlo postojanje lista van redovnih lista je zaobilazenje redovnog postupka, pa sumnjam da
i sama egzistencija takvih posebnih lista nije neosnovano ostecivanje poreznih obveznika; ako sveuciliste u Splitu
zaista misli da moze nezavisno osnovati posebne najkategorije
za budjovane ukinite mu potporu, Pa makar to bezveze izgledalo
nekim sudionicima na sastanku listanim u 13. Pogledajte
recimo kakvu kucu ima 18, i sjetite se ko je bio u komisiji
za dodjeljivanje invalidnina u ovom ratu. Ja bih rado provjerio
porijeklo imovine da imam ovlasti,

Profesore Marusic, mozete se prijaviti na redovnu listu, ili spadate tamo ili ne spadate nigdje. Ne dajte se kompromitirati ulaskom na
neredovne liste.

#18 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Listopad 30, 2008 u 13:04 Thumb up 0 Thumb down 0

#14 Zanima me, nezavisno od kredita, kako ce, prema Vasem misljenju, utjecati Vas prijelazak u Split na vodjenje CMJ.

#19 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Listopad 30, 2008 u 13:16 Thumb up 0 Thumb down 0

#8 Ukoliko neko iz ministarstva potpise
ikakav pozitivan dokument
u vezi s natjecajem u #0 potpisnik ce biti
suucesnik (complient). Dakle po meni bi s obzirom na
nazakonitu osobu 3f u odluci u 0 ne da nije iskljuceno da ce MZOS
reagirati ako je to tocno nego je, po mojem shvacanju, tada i obavezan reagirati.

#20 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Listopad 30, 2008 u 13:23 Thumb up 0 Thumb down 0

#14 “Između ostaloga, ONI su nam ponudili da nas predlože za rečeni kredit. ”

Postoje natjecaji. Na natjecaj se javis, ne treba vas neko predloziti
da se javite na natjecaj. Po zavrsetku prijavnog roka za natjecaj
u normalnoj zemlji povjerenstvo vrsi nekakav postupak, tipa provjera dokumentacije, bodovanje i slicno. KAKAV VI TO SUSTAV
OCEKUJETE U KOJEM O MISLJENJU REKTORA OVISI DA LI CETE OSTVARITI FINANCIJSKU KORIST, POGODNOST ITD. ILI NE ?
Rektor se moze boriti za stvaranje OPCIH uvjeta koji omogucavaju financijski boljitka sveucilista ili njegovih zaposlenika. Takodjer ima
pravo donositi mnoge financijske odluke i ucestvoati u odlukama
o satusu zaposlenika. No rektor ni u kojoj nekorumpiranoj zemlji nema pravo uticati na odluke povjerenstava za kredite i slicno.
Vase ocekivanje da to nije tako pokazuje neprincipijelnost vaseg
razmisljanja.

#21 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Listopad 30, 2008 u 13:24 Thumb up 0 Thumb down 0

Nije mi jasno zasto 15 i 16 skandiraju na skandalozno priznanje u
14 da je ocekivana pomoc rektora u dobivanju kredita.

#22 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Listopad 30, 2008 u 13:27 Thumb up 0 Thumb down 0

U zapadnim zemljama padaju ministri, sefovi stranaka i slicno
dok se ustanovi npr da su pomogli svojoj tajnici da dobije
kredit. Nekoliko je poznatih primjera u Njemackoj i Engleskoj bilo zadnjih par godina.

#23 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Listopad 30, 2008 u 13:32 Thumb up 0 Thumb down 0

Pridruzio bih se onima koji prof. Marusica, posebice zbog njegovog inzistiranja na raskrinkavanju svih oblika akademske korupcije, pozivaju da se zahvali na “ukazanoj mu casti” biti na popisu “izvan konacne redovne liste” i priceka svoj red na redovitoj listi. To sto opravdano “drži, a misli da to i svaki dan dokazuje, da radi puno, odlično i uspješno i da je preda njim još puno vrijednih, čak i (njegovih) najvrijednijih rezultata” bi pak, vjerojatno, bio dovoljan razlog da mu grad Split dodijeli odgovarajuci stan (barem na koristenje, dok trajnije ne rijesi svoje stambeno pitanje). Po mogucnosti prije nego sto Kerum pocne u gradu kao gradonacelnik uvoditi kriterije koji su ga proslavili kao poduzetnika.

#24 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Listopad 30, 2008 u 13:34 Thumb up 0 Thumb down 0

#21 skandiranje (pohvale) su samo u 16, ne 15 (ispravka mog nekorektnog navoda).

Printam ovu temu s konekta slijedeci tjedan. Ako stignem
nosim na USKOK.

#25 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Listopad 30, 2008 u 13:35 Thumb up 0 Thumb down 0

Na #21: Predlazem da temeljito procitate moju poruku #15 prije nego je nazovete “skandiranjem”. Primijetite da u njoj postavljam autoru #14 isto pitanje koje mu postavljate i vi. Takodjer, vase zasipanje ove teme nizom poruka koje su se mogle komotno smjestiti u samo jednu ostavlja dojam ishitrenosti, a njega samo pojacavate ovom posljednjom reakcijom.

#26 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Listopad 30, 2008 u 13:36 Thumb up 0 Thumb down 0

Na #24 i #25: Ispravak uvazen.

#27 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Listopad 30, 2008 u 13:49 Thumb up 0 Thumb down 0

#25 Nemam vremena sastavljati poruke, dok imam neki argument
ja ga postiram bez razmisljanja i vratim se svom poslu. Svaka poruka gore ima neki drugi, novi argument.

Predsjednik povjerenstva Tomasevic u clanku u Vecernjem naziva
tajnicu 3f u #0 clanom akademske zajednice. Vrlo interesantni nivo pismenosti u povjerenstvima tig ranga!

Sto je ishitreno u urudzbiranju dokumenta u USKOK ?
Ljudi trebaju imati informaciju, a dali ce oni na to biti ishitreni
ili ce strucnije reagirati od vas, mene ili bivseg glasnogovornika ministarstva.

#28 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Listopad 30, 2008 u 13:58 Thumb up 0 Thumb down 0

Vracam se opet na svoju “mantru”: ministarstva, uskoci, policija, pravosude, … su duzni reagirati vec pri samim naznakama necasnih, a kamoli ne krivicnih radnji. Zato, izmedu ostalog i postoje, ne zato da bi se slikali za novine. A kad stvar dospije u novine, a njima tu istu stvar treba poslati preporucenom posiljkom da bi stvarno reagirali, onda oni postaju dio problema umjesto da su dio rjesenja.

#29 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Listopad 30, 2008 u 14:35 Thumb up 0 Thumb down 0

Isprika
Ispričavam se kolegama koji me pitaju… jako žurim pa ne ću stići detaljnije.
NAJISKRANIJE: ja veze nemam na kojoj sam listi, prvi puta čujem. To mi nije ni pohvalno ni opravdanje, ali – tako je. I – ne osjećam se ni najmanje “krivim”. Ljudi su me (suprugu i mene) primili FANTASTIČNO, prije TRI GODINE, sve su sami obavili (što mi je bio kompliment i olakšanje), ja sam dao tražene dokumente, za listu nisam ni pitao, samo mi je, nakon dosta vremena, vrlo ljubazna tajnica javila da sam dobio.
Dopustite:
a) da sam imao pravo prihvatiti da administracija ljubazno napravi što treba;
b) da se nisam zanimao tko još traži, tko je dobio i – kako.
PONAVLJAM: oduševljen sam postupkom kolega u Splitu prema nama, uključivši i klasičnu administraciju. Napravio sam što je od mene traženo (jako malo i – lako za obaviti). Nikavih problema nemam s mojom pozicijom u tom prjelasku i natječaju. Pa o tome više nemam što reći. Odgovorit ću na konkretna pitanja, ali, molim, bez savjeta: u 62. godini riskirao sam zajedništvo obitelji i preuzimanje golemog duga, vraćanje u jednosobni stan materi… lijepo molim da se razumije da mi nije lako i da mi nije do akademskih rasprava.

Od srca zahvaljujem kolegi #16, puno mi znači. Na Connectu ima još mnogo onih koji znaju više od kolege i – očekivao bih da se jave.
“Vlakom prema jugu…”, držite mi palce, Vaš M. Marušić

#30 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Listopad 30, 2008 u 15:28 Thumb up 0 Thumb down 0

29 Ne slazem se da covjek ima pravo prihvatiti sve ljubazne ponude administracije.
Pogotovo ne rektorova obecanja o predlaganju
i utjecaju ako znate i koristite rijec NATJECAJ i ako znate princip da se on mora izvjesti bez ikakvih utjecaja moci tj. elemenata korupcije.

Cudi me ta nezainteresiranost da budete principijelni. Npr. pozivanje na olakotne okolnosti (62 godine, meni nije lako) je klasicni znak nespremnosti na principijelno razmisljanje. Po meni nije u redu etiketiranje zabrinutosti drugih “akademskom raspravom”. Neki su zbog “akademske rasprave” u nemilosti,
sto ste i sami osjetili na svojoj kozi.

Nikako se tu ne slazem s vama i nije mi jasan
vas nacin razmisljanja, mada svakako, ko i obicno, osjecam
simpatiju prema Vasem pokusaju otvorenosti i zajednicke analize;
kao i prema Vasim naporima da svojim
angazmanom pomognete Splitu, akademskoj zajednici
i uskladite licne i opce planove u zivotu i radu. Mada sam siguran
da necete dobiti ovdje nikakvu korist koju ne biste zasluzili
i u daleko normalnijem postupku, nemojte molim Vas braniti
pogresne principe, tipa da je u redu PRINCIP prihvacanja svega
sto administracija ljubazno ponudi.

Podsjeca me zapravo na gresku vase supruge
kod necitiranja izvornog autora udzbenika.
Tamo ste mi ljubazno objasnili kako je doslo u zurbi, neiskustvu
i pod savjetom starije kolegice do pogreske, koju su, na
zalost, vasi neprijatelji koristili u svom napadu da vam uzmu CMJ
(usput moje pitanje o sudbini dinamike vodjenja CMJ po vasem odlasku u Split ostaje). To je dobro objasnjenje! No, oprostiva benignost pogreske, ne opravdava ishitrenu izjavu A.M. u novinama gdje je izrekla stav da je u svijetu prihvaceno i normalno da se do 10% udzbenika moze prepisati. Mene licno cijeli slucaj uopce nije zanimao do momenta kad sam procitao tu izjavu koja me jos dan danas ljuti (je li ikad povucena?).

No nemojmo se ovdje vise baviti Vama, problem je u korisnicima
3b (30% zaposlenik PB koji je vlasnik velike kuce),
3e (rektor) i 3f (tajnica koja nije znanstveno-nastavni kadar) i samom postojanju liste van redovne liste.

#31 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Listopad 30, 2008 u 16:05 Thumb up 0 Thumb down 0

Rektor je danas gostovao na Radiju Split, gdje je objašnjavao kako je on kategorički odbio taj kredit, i žalio se da umjesto da mu se čestita na tom potezu, sada ga se napada.

Uspio sam doći do telefonskog broja režije, no rečeno mi je da urednik emisije ne dopušta javljanje gledatelja i pitanja. No, bili su susretljivi pa su proslijedili moje pitanje voditelju emisije. Moje pitanje je glasilo: kako to da se nije bunio na DVIJE sjednice senata, jedna na kojoj je to izglasano i na idućoj na kojoj je izglasan (potvrđen) zapisnik s prethodne.

Na žalost, pitanje koje je voditelj postavio rektoru bilo je bez riječi “dvije”, a na što je rektor rekao da je to krivi navod iz nekih dnevnih novina, jer da je prava istina kako se on pobunio već na samoj sjednici Senata kada su ga nominirali za taj kredit. Tu je ključno za znati dvije stvari:
a) laž je da se je pubunio protiv te odluke i za to postoje svjedoci sa same sjednice, a što govori i sam zapisnik u kojem je jasno napisano kako je išla službena procedura u kojoj je sam sebe kandidirao
b) ako se je tako kategorički bunio, što nije na DRUGOJ sjednici senata, kada se izglasavao zapisnik s prethodne sjednice, nije opet pobunio da se to makne ili ispravi.

Inače, čitava emisija je bila intonirana u stilu da je to neki organizirani napad na vrlo uspješnog rektora. Malo da razočaram rektora: ne postoji mastermind iza ovog, samo moje pisanje na dva Internet portala.
Da, pojedinac može u današnje doba pokrenuti lavinu sam samcat. Pogotovo kada je čitav slučaj toliko trivijalno razgoličen.

#32 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Listopad 30, 2008 u 16:33 Thumb up 0 Thumb down 0

Na #21 Stojim iz onog što sam napisao, pa makar vi to nazvali i “skandiranjem”. Ako kolege prof. dr, s MF Osijek kažu sve najbolje i sve u pozitivnom smislu o kolegama M.M. i A.M. i od njih sam tada i prvi put čuo da prelaze u Split a tek sam nakon toga vidio ovo na Connectu.

Kolegici A.M. (koju BTW ne poznajem) sam se samo jednom službeno (E-mailom) obratio jer je bila predsejdnica Povjerenstva za udžbenike. Odgovor je stigao E-mailom vrlo brzo, decidirano i jasno. Ona je s Povjerenstvom odradila svoj posao kvalitetno i vrijeme i proslijedila administaraciji MZOS-a. Kada bi svi radili tako bilo bi nam svima puno puno bolje. Pametnome dovoljno ;)

#33 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Listopad 30, 2008 u 16:54 Thumb up 0 Thumb down 0

Na #31 Kolega D.V. lavinu nije vam bilo teško pokrenuti ako je “teren” sklizak, “strmina” velika i “vremenski” uvijeti nepovoljni za spomenute. Svaka vam čast i skidam vam “kapu” ;)

#34 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Listopad 30, 2008 u 17:25 Thumb up 0 Thumb down 0

Prof. Marusic nam je posvjedocio da je procedura natjecaja bila
barem toliko normalna da je kandidat trebao dostaviti neke podatke za natjecaj (kaze doduse jako malo ali dovoljno da se ima covjek cega sjecati).
Na svaki normalni natjecaj se netko mora i potpisati na molbu. Rektor Pavic dakle tvrdi, prema 31, da je on ili bio izuzet
od tih uobicajenih pravila normalnog postupka natjecaja, ili da je davao podatke i potpisivao molbu protiv svoje volje. Ili mozda naprosto zeli stvoriti dojam da sve te ekstenzivne predradnje niti nisu postojale niti trebaju postojati ?

31 Svaka cast sto si isao provjeravati i sto je u zapisniku!

#35 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Listopad 30, 2008 u 18:17 Thumb up 0 Thumb down 0

Na #23:

Pridruzio bih se onima koji prof. Marusica, posebice zbog njegovog inzistiranja na raskrinkavanju svih oblika akademske korupcije, pozivaju da se zahvali na “ukazanoj mu casti” biti na popisu “izvan konacne redovne liste” i priceka svoj red na redovitoj listi

U principu, ukoliko Sveučilište “popis izvan konačne redovne liste” koristi kao instrument koji mu je na raspolaganju za privlačenje uspješnih znanstvenika u Split, tu zapravo nema ništa loše. U normalnoj zemlji Sveučilište bi umjesto toga profesoru MM ponudilo dovoljno veliku plaću da si može priuštiti normalni kredit, međutim u zemlji socijalističkih koeficijenata dijele se subvencionirani krediti i svinjske polovice. Ako se dijele po suvislim kriterijima (izvrsnost!), onda je to bolje nego da ih nema. “Stavite se na redovnu listu” kao argument nije daleko od “što vi mislite da ste bolji od drugih?”. Taj argument je vrlo nepravedan prema nekomu ako taj netko zaista JEST bolji od drugih.

#36 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Listopad 30, 2008 u 18:48 Thumb up 0 Thumb down 0

Na #35. A zašto REDOVNA lista ne bi uzimala u obzir kriterij izvrsnosti i iznadprosječnim znanstvenicima bez riješenog stambenog pitanja omogućila da dođu do subvencioniranog kredita? Koliko mi je poznato, ona taj kriterij i TREBA uzimati u obzir. Ako se uvede jedna neredovna lista zašto se ne bi uvela još jedna — za one s još posebnijim statusom itd. Svakom argumentu u korist postojanja neredovne liste prijeti regressus ad infinitum.

#37 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Listopad 30, 2008 u 19:21 Thumb up 0 Thumb down 0

Na #35 Bravo kolega B.L. a JEST

Hajde nam vi koji ste vani ili ste bili vani lijepo objasnite kako se na sveučilišta i institute privlače izvrsni i najkvalitetniji svjetski znanstvenici? Imaju li onji gdje živjeti ili idu u podstanare ili imaju na kampusima apartmane ?

Rade li oni “VANI” liste? Ne znam.

Te liste me podsjećaju na “radničke liste” u “samoupravnom socijalizmu” kada su se dijelili satnovi i krediti. (Tu je B.L. upravu)

No i tamo je bili “kadrovska kvota” izvan redovne liste :eek

#38 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Listopad 30, 2008 u 20:06 Thumb up 0 Thumb down 0

Na 35 i 37
Postovani,

UKOLIKO Sveučilište “popis izvan konačne redovne liste” koristi kao instrument koji mu je na raspolaganju za privlačenje uspješnih znanstvenika u Split, tu zapravo nema ništa loše.

AKO se dijele po suvislim kriterijima (izvrsnost!), onda je to bolje nego da ih nema.

1. Lijepo je kolega u # 35 napisao, UKOLIKO i AKO.
U ovoj situaciji je Sveuciliste trebalo izaci sa obrazlozenjem koji je to visi interes Sveucilista ostvaren pomocu dodijele ovih kredita izvan redovne procedure.
Znanstvena izvrsnost i nije bas odlika nekih kandidata, kad se uzme u obzir informacije dostupne na PubMed za jednu od odabranih ( post # 0, 3c ). Objavljivanje radova u Collegium anthropologicum nije bas neki kriterij izvrsnosti.
A rektor, dodijeljuje sam sebi, ,a usput i tajnici fakulteta.
Previse je to ipak i sa tvrdji zeludac.

Lijepo je spomenuto da Grad Split ima gradske stanove, koje u suradnji sa Sveucilistem moze dodijeliti na koristenje.
I ustanove u svijetu imaju svoje zgrade, pa tijekom razgovora o poslu, mozete dobiti stan na koristenje po povoljnijoj cijeni nego je najam tog istog stan, recimo u NYC. Takodjer se daju i kuce na koristenje, ako ih Sveuciliste ima, i to na rok dok osoba svojim sredstvima ne rijesi pitan je stanovanja.
Naravno takvi se stanovi i kuce samo KORISTE, a ne dozvoljava se nakon par godina njihov otkup ispod trzisne cijene.
Primjer recimo Dr. Primorca sadsasnjeg ministra, koji je dobio gradski stan na koristenje, po ga onda i otkupio naravno uz suglasnost grada po povoljnoj cijeni, te prodao i otisao u Zagreb. Gdje je tu interes Splitskog Sveucilista i grada Splita..

Pa nam sada Prof. Marusic Matko i Ana nemaju gdje stanovati u Splitu a od interesa je i Splitu i Mef-u da se oni presele i rade na Medicinskom fakultetu.

Jos jedno, nije se Prof. Marusic prijavio na natjecaje, tu se radi o lobiranju, dogovaranju, i pregovaranju, a onda se to u Hravtskim uvjetima nazove SREDJIVANJE, i onda neki uspiju za sebe izlobirati nesto, a drugi ne.

Zar ne Profesore, a to cesto u Hrvatskim uvjetima dovodi do odredjenih duznickih odnosa, i vracanja odredjenih dugova (ovo se ne odnosi direknto na vas).

Sto se tice financijskog stanja, ako eje u interesu Sveucilista da vas dovede, nije bitno da li vi imate drugi stan u Zagrebu ili Frankfurtu. Zasto vam grad Spolit i u tom, slucaju ne bi dao stan na koristenje.

#39 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Listopad 30, 2008 u 20:22 Thumb up 0 Thumb down 0

Na #35:

U principu, ukoliko Sveučilište “popis izvan konačne redovne liste” koristi kao instrument koji mu je na raspolaganju za privlačenje uspješnih znanstvenika u Split, tu zapravo nema ništa loše. U normalnoj zemlji Sveučilište bi umjesto toga profesoru MM ponudilo dovoljno veliku plaću da si može priuštiti normalni kredit, međutim u zemlji socijalističkih koeficijenata dijele se subvencionirani krediti i svinjske polovice. Ako se dijele po suvislim kriterijima (izvrsnost!), onda je to bolje nego da ih nema. “Stavite se na redovnu listu” kao argument nije daleko od “što vi mislite da ste bolji od drugih?”. Taj argument je vrlo nepravedan prema nekomu ako taj netko zaista JEST bolji od drugih.

Kolega, čekao sam da vi to napišete jer mislim da je dobro da to napiše netko izvan RH. Izvrsno napisano.

Nadam se da će to smanjiti histeriju u ovoj raspravi gdje pojedinci igraju inkvizitore.

Naravno da je je to uobičajena praksa u razvijenom svijetu da ponudite izuzetnim znanstvenicima i posebne bonuse da biste ih dobili. U splitskom se slučaju može samo raspravljati dali je bilo zloupotreba, odosno konflikta interesa u slučaju rektora.

Negdje početkom prošlog desetljeća, nobelovac S. W. je prešao s Harvarda u Texas za velike novce i izvrsne uvjete. Bio sam tada na UCLA i današnji UCLA Vice Chancellor for Research je tada s osmjehom komentirao kako je tim činom i fizika postala ‘poduzetništvo’.

Po mom sudu upravo bi ‘extra’ mjere trebale poslužiti jačanju ‘provincijskih’ sveučilišta. Dovođenjem IZVRSNIH znanstvenika. Ili njihovim zadržavanjem, ako izrastu u Splitu.

Na kraju, žalosno je ovakovo prozivanje profesora MM. Ako netko misli da je dolazak MM u Split promašaj onda to treba jasno reći i obrazložiti.

-bg-

#40 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Listopad 30, 2008 u 21:02 Thumb up 0 Thumb down 0

Odlucila sam ukljuciti se u ovu raspravu jer je i mene dojmio hvale vrijedan potez kolege Vinkovica. Iako se o nacinima privlacenja kvalitetnog kadra od strane nekog sveucilista moze raspravljati (sto i kolega Lenhard navodi), samo postojanje nekakve dodatne liste za subvencioniranje stambenih kredita nije mozda samo po sebi toliko sporno. Ovdje upravo bode oci nakaradnost nacina na koji se lista sastavila. Kako se rektor moze naci na listi nekakvih posebnih zasluznika za ST sveuciliste kada je njemu, po prirodi njegove duznosti, raditi u korist sveucilista i za to je placen?! Taj je dio price van svake rasprave. Drugi dio price tice se ostalih kandidata, posebno onih koji, kako je navedeno, na ST sveucilistu odradjuju svega 30% svoga posla. Postavlja se logicno pitanje po kojoj se to logici takvi mogu naci na toj listi? Sto ce to oni unaprijediti i dati, posebno ako se uzme u ozbir da se za pojedine vezu afere iz koji se vidi da znaju samo uzimati, a da im je pojam davanja i drustvene korisnosti sasvim stran?! Osim toga, zar se nisu na ST sveucilistu nedavno zaposlili neki profesori koji su dosli iz inozemstva i takodjer imaju izvrsne rezultate iza sebe Navest cu samo neke, iako ih sigurno ima jos: Zeljka Fuschs, Franjo Sokolic, Darko Gojanovic koji je bio sef razvoja Intela u Americi, zatim sam kolega Vinkovic koji na ST sveucilistu razvija sasvim novi studij Astrofizika i privlaci inozemne profesore o kojem inace ovo malo i zabito sveuciliste moze samo sanjati. Dakle, zato neki od ovih ljudi listi???Pa cak i ako vec imaju stan, a za neke sigurno znam da ga nemaju, nema veze jer stanove, a i kuce imaju i drugi clanovi liste. MZOS MORA reagirati na ovakve stvari jer je KRAJNJE vrijeme i jer sveuciliste nije privatna prcija. Sto prije mijenjajte lose zakone, jer nam se svima lose pise!

#41 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Listopad 30, 2008 u 21:07 Thumb up 0 Thumb down 0

Ispravak na #40
Umjesto “Dakle, zato neki od ovih ljudi listi???” treba stajati

“Dakle, zasto neki od ovih ljudi nisu na listi???”

Ispricavam se zbog greske.

#42 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Listopad 30, 2008 u 21:18 Thumb up 0 Thumb down 0

#14
Dragi brate Matko!

U ovom slučaju rasprave o listama povlaštenih kredita i stavovima nekih pojedinaca na Connectu, niže mogu pasti još samo neki hrvatski mediji. Dobro je netko napisao igramo se inkvizicije.

Kada je Niko Kranjčar došao u Split, jedan navijač Hajduka poklonio mu je kuću. Tko u Hrvatskoj raspravlja o važnosti prof. Ane i Matka Marušića za hrvatsku znanost, obrazovanje i izdavaštvo, taj o ničem pojma nema. Kao ni oni filozofi koji razvlače prof. P. Barišića. Tvrdim da su nasjeli novinarskim patkama o stvarnim razlozima njegova odlaska. Oni su postojali, ali su sasvim druge prirode. Ali ti bi filozofi trebali najprije počistiti u svojim redovima. Neki od njih odlaze s radnog mjesta u svijet. Kada im padne na pamet, a da nikoga ne pitaju.

Smatram da svatko ima pravo bez grižnje savjesti „kupiti“ nogometaša, ali i osobnosti kao što su prof. A. i M. Marušić. To je dobitak za Split. Je li za neke gubitak, nije sada predmet razmatranja.

Osim nekoliko pametnih razmišljanja (BL, BG) zaista sam tužan s ovom raspravom. Zapravo ne znam kako izraziti svoju potištenost. Ako su to naši nasljednici, zaista sam zabrinut.

Međutim žao mi je jedne stvari. Neke novine i neke novinarke iskoristile su Tvoju otvorenost prema medijima. I praktički Te natjerale na post #14. Nisi si smio to dopustiti da svima podastireš svoje prilike. Žalosno je da netko poput Ane i Tebe su u situaciji da dolaze na neke liste. One jesu možda socijalističke. Ali što da se radi kada redovni profesor Tvog kalibra ne zaradi za mjesec dana (a relativno si dobro plaćen) kvadratni metar stana. Upravo to je razlog zašto je tako slaba pokretljivost znanstvenika unutar Hrvatske.

Konačno, jesu znanstvenici tražena roba. Ali isto tako su tražena roba i osobe koje kvalitetno obavljaju dužnost tajnika jednog fakulteta ili sveučilišta.

#43 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Listopad 30, 2008 u 22:32 Thumb up 0 Thumb down 0

Na 29
Evo prilike za Vas Profeosre, da se izjasnite po pitanju ovakvog nacina dodijele benficija (da radi se o beneficiji).
Naime, akako u postu gore kazete otvoreni ste za konkretna pitan ja.

(Odgovorit ću na konkretna pitanja)

Dakle, kao borca za postenje, za moralnost i eticnost. Kao osobu koja je podastrla i dokaze da u ga napadali i progonili na Mef-u Zagreb te ga i pokusali smjeniti kao urednika CMJ-a, kao osobu koja se bori protiv korupcije, pitam vas sljedece.

Sto milsite o odluci rektora i senata i o ovakvom nacinu dodijele beneficija. Dakle, imate pred sobom i listu i imena, zasluzenih (neki da neki ne bas i ne) (post # 0 odluka senata) kandidata.

Dajte da cujemo vas glas protiv sukoba interesa, korupcije ili nesposobnosti i u ovom slucaju, ili smatrate da je ovo jedan normalan nacin i da su odabranici redom opravdano dobili ovu beneficiju. Eto imate priliku reci sto mislite.

#44 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Listopad 30, 2008 u 22:35 Thumb up 0 Thumb down 0

Slazem se s 35 i 39 da bi napredna sveucilista trebala imati
instrumente ponude raznih beneficija kao dijelove paketa
za stalno otvorene natjecaje “for new hires”. Slucaj da Pavic
daje kredit Pavicu pokazuje medjutim da nasa sveucilista NISU
spremna za taj nivo autonomije i neformalnosti u raspolaganju drustvenim novcem. Bolje se drzati pravilnika, a ne lagati da
se pravilnik postivao, dok tajnice dobivaju poticaj za talentirane
znanstvenike.

#45 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Listopad 30, 2008 u 23:24 Thumb up 0 Thumb down 0

Na pollitika.com pojavio se komentar potpisan sa “Studentiprotivnepravde” koji je zanimljiv, pa prilažem i komentar i moj odgovor.

komentar:

Gospodine Vinković, ne vjerujemo da biste se bavili nečim ovakvim da u to stvarno ne vjerujete, nemojte se ljutiti, no kada je I. Pavić u pitanju stvarno je teško za povjerovati u optužbe. Rektor je pošten čovjek i uvijek spreman pomoći. Ako je demantirao da je uzeo povlašteni kredit, zašto mu ne vjerovati? Zašto unaprijed proglasiti čovjeka nemoralnim i neetičnim ? Očito je rektor pre uspješan i to mnogima smeta! Zdravi bili!

Moj odgovor:

“Ako je demantirao da je uzeo povlašteni kredit, zašto mu ne vjerovati? ”

Zato što ovo nije stvar vjerovanja, nego dokumenata koji pokazuju da laže.

“Očito je rektor pre uspješan i to mnogima smeta!”

Žalim ljude kojima smeta tuđa uspješnost. Meni ne smeta.
Jedino što ja recimo ne vidim da je uspješan netko tko se hvali da se ulaže preko milijardu kuna u sveučilište, a da to isto sveučilište nema strateški plan razvoja. To je skandalozno samo po sebi. A uz to lagati kako je kategorički odbijao taj kredit, a imena na tu listu po proceduri smije predložiti jedino on sam (što je i dokumentirano napravio i prošlo je kroz dvije sjednice Senata), onda tu dolazimo do pitanja: uspješan u čemu?

#46 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Listopad 30, 2008 u 23:49 Thumb up 0 Thumb down 0

Koliko sam shvatila, a neka me netko ispravi ako sam u krivu, ideja ovih kredita je bila da se pomogne mladim ljudima, koji obecavaju i koji su na pocetku karijere, kako bi lakse rijesili neka temeljna egzistencijalna pitanja. Jesam li u krivu?
Na # 35
Kolega, kakva je to lista izvrsnosti kad rektor sam sebe predlozi za kredit?
Na #39
Ne slazem se s vama da je ovo inkvizitorski napad. Pogotovo ne mislim da kolege SZ i ZS imaju bilo sto protiv kolege MM tim vise sto su spomenuti kolege podrzali kolegu MM prije nekoliko mjeseci kada je protiv njega pokrenut stegovni postupak i zatrazeno psihijatrijsko vjestacenje.
Osobno mi je prof.MM simpatican i cijenim sve sto je ucinio za HR znanost, pogotovo za obrazovanje mladih i znam da se, za razliku od mnogih svojih kolega, nije pokusavao obogatiti na neki nezakonit ili nemoralan nacin. Ali, kad od drugih ljudi trazite postivanje moralnih kriterije, onda ih se sami morate drzati dosljedno. Bez obzira bili domoljub i krscanin, ili ateist. ILipak, profesor i, naravno, novinar.

#47 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Listopad 31, 2008 u 00:11 Thumb up 0 Thumb down 0

Na #38 i # 39 Hvala kolegama na pojašnjenu vezano za praksu u inozemstvu a moj se komentar odnosio samo na kolege M.M. i A.M. o čijim kvalifikacijama nema potrebe diskutirati, pri tome ne ulazeći u to koliko su ostali “izvrsni” koji su na listi. Očito da nisu svi i da je kolega D.V. učinio pravu stvar dajući to u javnost.

NA #46 kolegice T.M ideja ovih kredita je rješavane pitanja mladih ali ne i samo to. Nije samo za pomoć mladim ljudima novacima, asistentima, već zašto ne i redovitim profesorima, docentima koji nemaju rješeno stambeno pitanje pa im se time pomaže. Ja sam iz Vukovara gdje sam ostao bez ičega došao u Osijek i tu ostao, pa sam u prvoj razdiboi-natječaju mogao tražiti manji kredit za otplatu kredita za stan. No to nisam učinio niti namjeravam. Očito da neki tako ne razmišljaju ;)

#48 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Listopad 31, 2008 u 00:22 Thumb up 0 Thumb down 0

Rekrutiranje izvrsnih strucnjaka na HR sveucilista je najbrzi nacin prelaska iz prosjecnosti u znanstveni i obrazovni naprdak sveucilista. U tom smislu Svecilista trebaju imati mehanizam da to i ostvare na transparentan aii i korektan nacin.

U inozemstvu postoje brojni pozitivni primejri. npr u FFM ponudeni su prof stanovi ili financijski paket za rjesavanje stambenog pitanja vrijednih strucnjaka. To je jasno obrazlozeno za svaki slucaj ponaosb i sto je posebno vazno – potpisano je u ugovoru (nakon detaljnih pregovora). Takav ugovor garantira neovisnot i mir strucnjaka koji su prihvatili poziciju i obavezali se doprinositi uspjesnosti sveucilista.

U HR se nazalost i taj dio improvizira na stetu strucnjaka. Stvaraju se na neke “posebne liste” koje trebaju prikriti zakulisne radnje lokalnih mocnika stavljajuci ih zajedno na listu s ponekim vrijednim strucnjacima -rezultat je ovakva lista koja mora pobuditi sumnje u nepravilnosti. Naravno da je u interesu kvalitetnih kandidata da im sveuciliste omoguci bolji rad ali i da jasno bude obrazlozeno zasto i pod kojim uvjetima dobivaju takve beneficije.

Iz ovog primjera se moze i nauciti sto se dogada kada se lokalni mocnici brinu za “sredivanje stvari” strucnjacima poput npr stanova, ili kredita, sutra grantova (jer ce oni razgovarati s MZOSom) – normalno je da bez jasnih i potpisanih ugovora strucnjaci nece moci odrzati svoju nezavisnost od takvih lokalih lobija.

U ovom konkretnom slucaju najbolje je ponistiti sadasnju listu i potpisati javne ugovore samo s onim strucnjacima koji to zasluzuju i koji svojim znanjem i izvrsnim radom doprinose napretku sveucilista.

#49 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Listopad 31, 2008 u 03:06 Thumb up 0 Thumb down 0

Mediji prenose izjave s jucerasnje rektorove pressice koja je bila pravi show. Ovdje je clanak iz Vjesnika: PDF koji naprosto morate procitati :grin

Najdraza mi je izjava rektorata da je Splitsko sveuciliste buduci “splitski Harvard”. Izuzetno mi je drago to cuti, jer to znaci da cemo se ravnati i po standardima koji vrijede u Harvardu po pitanju sukoba interesa. I jos bolje, da ce splitsko sveuciliste intezivno ulagati u prirodne znanosti i tehnologiju, te se tako izvuci iz naprosto porazne znanstvene produktivnosti u kojoj je sada (Poslovni.hr).

Ovo sve znaci da negdje u ladici rektorata lezi neka tajna strategija razvoja koja ce ta ulaganja strateski usmjeriti prema tim “harvardskim” visinama. Strasno mi je laknulo. Sad se samo moram strpiti da konacno to i objave.

Samo, bilo bi dobro da se pritom ipak ne obmanjuje javnost. Recimo s izjavama da izgradnja kampusa ide planiranim tijekom. Osim sto je zgrada PMF-a trebala biti zavrsena prije godinu dana, a pocela se graditi tek ove godine. Sada ide po planu. Revidiranom. I sto dovrsenje knjiznice kasni. Ali kasni po planu. Revidiranom. I sto su svi planirani budzeti gradnje probijeni. Ali po planu. Uh… ne. Krivo sam se izrazio…

dejan vinkovic

#50 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Listopad 31, 2008 u 04:36 Thumb up 0 Thumb down 0

Uspjesni mozaik,
Tijekom natjecaja (2006) za rektora (Splitskog Harvarda) sam postavio post i komentar.

http://portal.connect.znanost.org/content/view/1529/

Sto nadodati, uspjesni mozaik na djelu.

#51 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Listopad 31, 2008 u 06:57 Thumb up 0 Thumb down 0

Na #36

A zašto REDOVNA lista ne bi uzimala u obzir kriterij izvrsnosti i iznadprosječnim znanstvenicima bez riješenog stambenog pitanja omogućila da dođu do subvencioniranog kredita? Koliko mi je poznato, ona taj kriterij i TREBA uzimati u obzir.

i na #46:

Kolega, kakva je to lista izvrsnosti kad rektor sam sebe predlozi za kredit?

Uopće ne pričam o tome. Sasvim moguće je da na istoj listi budu ljudi koji zaslužuju biti tamo i oni to ne zaslužuju. Trebaju li se “iz moralnih razloga” oni koji zaslužuju biti tamo odreći kredita? Ma dajte. To je isto kao da nakon zadnjeg ciklusa zProjekata, kada su projektna sredstva dobili i oni koji jesu i koji nisu trebali, tražite od onih koji su ih objektivno zaslužili da se odreknu prijekta zato jer su u pojetinim drugim slučajevima kriteriji bili suludi. Ne bih rekao. Ako je netko nešto dobio nezasluženo, treba mu to oduzeti – a ne svima za svaki slučaj, pogotovo ako se time oštećuju dobri ljudi. (A obzirom na sadašnju ekipu, bračni par Marušić JEST veliko pojačanje za MF u splitu, sviđalo se to nekom ili ne.)

“Redovna” lista je primarno socijalna. Slažem se da ne bi trebala biti, ali sve dok jest slanje profesora MM “čelom nazad” na nju je apsolutno neprimjereno. Nije istina da na kompetitivnom sveučilištu dodatne stimulacije zaslužuju samo mladi i nesituirani – (relativna) izvrsnost se stimulira (dostupnim instrumentima) na svim stadijima karijere; dapače, kompetitivna sveučilišta su sklonija ekvivalentne pogodnosti dati onima koji su dokazano kvalitetni i produktivni, a ne doktorandima koji su po tom pitanju dobrim dijelom “mačke u vreći” – a davanjem kredita za stanove u preranom stadiju karijere se de facto destimulira njihova mobilnost. Njima treba dati smještaj na korištenje, a ne redovitim profesorima koje želite unovačiti.

#52 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Listopad 31, 2008 u 08:07 Thumb up 0 Thumb down 0

Na #49 Pročitavši članak koji ste postavili u “pdf-u” ne mogu se oteti dojmu kako se od svega “vidi” i “stvori” teorija zavjere u urote, u ovom slučaju protiv splitske akademske zajednica, točnije Splitskog sveucilišta. Nisam pratio što sve pišu mediji o tome (nemem vremena) osim ono što je ovdje napisano a iz priloženog se vidi na “kilometre” ono što stvarno jeste. Pitanje je koje mene “muči” jeli Rektor stvarno odbio taj kredit (potpisati zapisnik) kako to piše s konferencije za tisak ili nije?

Možda vi kolega D.V. “radite” za neku “tajnu službu” protiv rektorata i sveučilišta :roll

#53 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Listopad 31, 2008 u 08:41 Thumb up 0 Thumb down 0

Na #49 Pročitavši članak koji ste postavili u “pdf-u” ne mogu se oteti dojmu kako se od svega “vidi” i “stvori” teorija zavjere u urote, u ovom slučaju protiv splitske akademske zajednica, točnije Splitskog sveucilišta.

Tragicno je sto rektor trazi zavjeru da odrzi svoju reputaciju, jer mu eticnost ocito nije prioritet. No jos je tragicnije citati ovakve uratke novinara (pitam se da li su to placeni tekstovi), dok na drugoj strani stoji mastermind od cijele jedne osobe. Gdje je sad istrazivacko novinarstvo (nadam se da ce prica imati nastavak)?

Uostalom, sto ako (hipotetski) se cijeli senat promijeni u hipu? Bi li Sveuciliste propalo? Cisto sumnjam. Kako je dubrovacka republika bila stabilna i prosperitetna, a knez se mijenjao svakog mjeseca?

Parametri “harvardizacije” bilo kojeg sveucilista su poznati i ne mogu se sakriti (negdje je kolega MM naveo clanak koji opisuje jadnu hrvatsku produktivnost). No rektor “harvardizaciju” vidi u izgradnji zgrada, a ne u ulaganje u ljude. Cak ni subvencionirano kreditiranje ne doprinosi harvardizaciji sveucilista, vec subvencioniranje kreditiranje specijalizacije mladih ljudi u inozemstvu (s jasnom cost-benefit analizom, koja se moze napisati na jednu stranicu).

Dakle, ulozite barem jednu “zgradu” u fond za izvrsne projekte i specijalizaciju pojedinaca (uz uvjetovanje specijalizacije za izbore u zvanja), pa cete dobiti harvardizaciju sveucilista (i sire).

#54 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Listopad 31, 2008 u 09:26 Thumb up 0 Thumb down 0

#49 Najdraza mi je izjava rektorata da je Splitsko sveuciliste buduci “splitski Harvard”.

Ovo sve znaci da negdje u ladici rektorata lezi neka tajna strategija razvoja koja ce ta ulaganja strateski usmjeriti prema tim “harvardskim” visinama. Strasno mi je laknulo. Sad se samo moram strpiti da konacno to i objave.

Samo, bilo bi dobro da se pritom ipak ne obmanjuje javnost.

Cudim se kolega 49 da vas spominjanje ST Harvard tako jako pogada? Zar se svi vec nismo naslusali da imamo RI Harvard, ZG Harvard? Zar sira javnost nije obmanjivana tada vise nego sada i to ispred predsjednik i premijera te brojnih TV kamera. Mnogi su tada javno ukazivali da se najveci dio znanstvenog budgeta ulaze u gradevinu i da se mali broj ljdui bliskih vrhu vlasti bogati, a da se minimalno ulaze u kvalitetne ljude. To je bolest kou je uvelo ministarstvo a tako slozno prihvatili svi rektori te odabrani gradevinari, te sutke i cijela znanstvena zajednica.

Medutim nije fer manipulirati kolegama u Splitu koji rade svoj posao vrlo kvalitetno usprkos losim uvjetima, vidi #40, te polako stvaraju medunarodno prepoznatu kvalitetnu sliku ST sveucilista. Mislim da po odredenim znanstvenim pokazateljima ST sveuciliste pokazuje bolje rezultate nego druga sveucilista u HR, npr. ukoliko spomenemo samo broj radova objavljenih u vodecim svjetskim casopisima u zadnjih par godina s obzirom na broj znanstvenika.

Na kraju i ova zadnja konferencija za novinstvo je samo preslika agresivnog medijskog obmanjvanja koje je uvedeno u HR prije 5 godina i traje uspjesno do danas. Svojom sutnjom znanstvena zajednica podrzava takvo “rjesavanja” brojnih problema. Osim toga ako se takvim manipulacijama uspjelo zataskati sve dosadasnje nezakonitosti u MZOSu i sveucilistima (tj. prebacivanje glavne teme na nekakve osobne napade na drzavu ili kao u ovom slucaju na sveuciliste), mozda ce se uspjeti i ovaj puta.

#51 Sasvim moguće je da na istoj listi budu ljudi koji zaslužuju biti tamo i oni to ne zaslužuju. Trebaju li se “iz moralnih razloga” oni koji zaslužuju biti tamo odreći kredita?

Mislim da to nitko i ne trazi. Medutim nije primjereno da se u paketu radi neka “posebna lista” bez znanja kvalitetnih srucnjaka i da se mjesaju kriteriji tako da nitko ne zna zasto se stvarno dodjeljuju ovakvi krediti. O tome se moze javno raspravljati zar ne – ukljucujuci i kandidate koji su na listi.

Mene npr zanima takoder po kojim kriterijima je bivsi zamjenik ministra znanosti PB dobio ovaj kredit jer je poznato da je radio nezakonitosti (dvostruko naplacivanje troskova putovanja itd.) tijekom rada u MZOSu i zato je nadam se i izgubii svoju poziciju. Sto takav covjek donosi u Split i kako se on moze naci na listi sa kolegama koji su borci protiv korupcije? Zar se time ne steti i kvalitetnim kandidatima?

Posebno kada se procita komentar 11:

_________________________________________________________
http://www.sukobinteresa.hr/?prezime=Bari%C5%A1i%C4%87&prebivaliste=&duznosti=-&stranke=-&submit3=Tra%C5%BEi

Prema navedenim podatcima filozof Barišić posjeduje kuću (doduse, vlasnistvo 1/2) u Zagrebu od 200 m2 vrijednu 400.000 EUR.

Premda u Pravilniku za dodjelu stambenih kredita stoji da se ne smije imati nekretninu bilo gdje u Hrvatskoj, kladim se da će se ispostaviti da je odluka senata Sveučilišta u Splitu bila ZAKONITA.

I da ne zaboravim: koliko mi je poznato, filozof-beskućnik Barišić se još uvijek nalazi u radnom odnosu s Institutom za filozofiju u Zagrebu, i to sa 70% radnog vremena. Očito je preostalih 30% radnog vremena s kojim obavlja pročelničke poslove u Splitu toliko vrijedno da je bilo potrebno dodatno posegnuti u džepove poreznih obveznika kako nazamjenljivi profesor.
___________________________________________________________

Sveuciliste treba i moze pomagati ne samo mladim znanstvenicima nego jos i vise vrhunskim strucnjacima pri dolasku u Split. No za to postoje bolji i transparentiji programi a ne ovakve pomjesane liste…

#55 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Listopad 31, 2008 u 09:39 Thumb up 0 Thumb down 0

Na #54:

Sveuciliste treba i moze pomagati ne samo mladim znanstvenicima nego jos i vise vrhunskim strucnjacima pri dolasku u Split. No za to postoje bolji i transparentiji programi a ne ovakve pomjesane liste…

Ne postoje. TREBALI bi postojati. Da, trebaju postojati bolji instrumenti za stimulaciju izvrsnosti (i za privlačenje na Sveučilište i za zadržavanje na istom). No kada bi se poništila cijela lista, pitanje je na koliko dugo bi potrebe onih koji zaslužuju ono što im ta lista donosi bili stavljeni “na led” sa svojim potrebama. Možda bračni par Marušić to može izdržati, ali mislim da Vama ne moram objašnjavati da kada bi nekom izvrsnom kandidatu neko zapadno sveučilište odgodilo neku beneficiju na nekoliko mjeseci ili godinu u odnosu na prvobitni dogovor, vjerojatno bi tom izvrsnom kandidatu u dobrom broju slučajeva mogli staviti soli na rep. Budući da za tu izvanrednu listu ne postoje jedinstveni (tj. jedinstveno loši) kriteriji, poništavanje beneficija SVIMA na njoj dok se ne implrementira i izvrši bolji i transparentniji program je throwing out the baby with the bathwater.

#56 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Listopad 31, 2008 u 10:06 Thumb up 0 Thumb down 0

Ne postoje. TREBALI bi postojati. Da, trebaju postojati bolji instrumenti za stimulaciju izvrsnosti (i za privlačenje na Sveučilište i za zadržavanje na istom). No kada bi se poništila cijela lista, pitanje je na koliko dugo bi potrebe onih koji zaslužuju ono što im ta lista donosi bili stavljeni “na led” sa svojim potrebama.

Mislim da postoje (vidi post 0) a mogu se vrlo brzo i osmisliti novi – izbor i ovih kandidata vrsen je s obzirom na pravilnike koji su imali namjeru pomoci vrijednim i strucnim kolegama na ST Sveucilistu.
Ovakva lista je losa i za MM, jer on je obasnio da sam nije niti aplicirao niti znao sto se dogada s ovim kreditima – vidi 14 i 29 – pa kako se to moze raditi bez potpisivanja i potvrde pojedinaca? Bolje je za bilo kojeg kvalitetnog kandidata na toj listi da se odvojeno napravi pojedinacna odluka i ugovor o kreditiranju i/ili financijskoj pomoci. Sve se to moze napraviti “jako brzo” ukoliko se prihvati argument da je ovakav izbor i radenje liste ipak bio nepravilan.

#57 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Listopad 31, 2008 u 10:07 Thumb up 0 Thumb down 0

Čestitke kolegama #39 i #35, a posebno kolegi koji je postavio ovu temu.

Opet se u ovakvim raspravama kreće krivim smjerom, pa se napada MM, a zatvara se oči pred arogantnim i nemoralnim lažovima kakvi su splitski rektor i Pavo B. U noramlnoj zemlji, ako već prije nije izletio iz akademske zajednice, onda bi P.B. sad trebao izletjeti. On se uopće ne obazire i ne kaje za svoje pogreške nego nastvalja istim tonalitetom.
Sramota!
Poptisujem svaku inicijativu da se ovo preda USKOK-u, te nadležnima u MZOŠ-u, ali ne s posljedicama neodobravanja kredita, nego s puno ozbiljnijim disciplinskim postupcima i odlukom i razmatranjem nadležnog Etičkog povjerenstva.

#58 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Listopad 31, 2008 u 10:15 Thumb up 0 Thumb down 0

Na #56: U načelu se slažem sa svime. Samo mali komentar na

Ovakva lista je losa i za MM, jer on je obasnio da sam nije niti aplicirao niti znao sto se dogada s ovim kreditima

Kolega, bilo kakvo petljanje sa hrvatskim sveučilištima ovakvima kakva jesu je realno loše za onoga koji petlja s njima. Ako ćemo raditi stvari kako treba, izvrsni kandidat koji se novači na sveučilište ni ne treba znati tehnikalije o beneficijama vezane za njegov job offer niti ga treba gnjaviti dodatnim aplikacijama. To je posao sveučilišne uprave i administracije. Važni su rezultati, a ne namjere.

#59 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Listopad 31, 2008 u 11:02 Thumb up 0 Thumb down 0

bilo kakvo petljanje sa hrvatskim sveučilištima ovakvima kakva jesu je realno loše za onoga koji petlja s njima

Upravo je to vazno znati prije nego se pocnete “petljati”. Bilo koji ozbiljan strucnjak ne bi smio prihvatiti lokalne uvjete kakvi se serviraju “kao za njegovo dobro” nego biti oprezan i tarziti od administracije da radi svoj posao kako treba, ali pri tome provjeriti sto i kako se dogada.

Opet se u ovakvim raspravama kreće krivim smjerom, pa se napada MM, a zatvara se oči pred arogantnim i nemoralnim lažovima kakvi su splitski rektor i Pavo B. U noramlnoj zemlji, ako već prije nije izletio iz akademske zajednice, onda bi P.B. sad trebao izletjeti. On se uopće ne obazire i ne kaje za svoje pogreške nego nastvalja istim tonalitetom.

ne slazem se da se u ovoj raspravi krece krivim putem. Svi u raspravi se slazu da je potez rekotra potpuno neprimjeren i kaznjiv, ali postoji dublji problem u samom procesu odlucivanja, odgovornosti i sudbini strucnjaka koji dolaze na ST sveucilsite. Mislim da kolege na portalu konstruktivno diskutiraju i mislim da je vazno raspraljati o ovoj temi i s kolegom MM jer mozemo nauciti sto se moze ili ne smije raditi, bez obzira koliko iskustva imali. A sto se tice IP i PB njihov najveci manjak je da ne razgovaraju iskreno nego ili manipuiraju ili sute, cekajuci da prode medijski interes. Stoga i mislim da je za sve kandidate na listi najbolje da se pojedinacno preispitaju odluke i donese nova kvalitetnija rjesenja.

#60 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Listopad 31, 2008 u 12:20 Thumb up 0 Thumb down 0

U povjerenstvu za stambenu problematiku Sveučilišta u Splitu bio sam pred 4-5 godina. Tada sam se zalagao da kriteriji izvrsnosti (kvalitetni radovi, citiranost, međunarodni projekti, vrijedna inozemna usavršavanja, titule u zapadnom inozemstvu, međunarodni udžbenici itd) čine značajan dio ukupnih bodova. To je odbijeno od (mislim) svih članova povjerenstva.
Također sam predlagao da povjerenstvo odvoji dio kredita (10%) koji bi se koristili kao ponuda nekome tko je izvrstan, da bi ga privukli u Split (čak i beskamatni krediti za najbolje). Odličnog znanstvenika u Hrvatsku ne možemo privući dobrim uvjetima za rad (stoga dajmo ono što možemo – povoljan kredit). I taj je prijedlog odbijen. Stvari su se i tada komplicirale te su neke kolege preko reda ostvarile benefite, pa sam napustio povjerenstvo.
Dobro je da Sveučilište može odlučivati o benefitima te da ih koristi za svoj razvoj.
Ono što ne vrijedi jest sustav koji ne prepoznaje dobre kandidate i ne želi im pomoći. Sjetimo se, povratnici dolazak u RH dogovorajući se samo s jednom osobom (bez plana, natječaja…, a po ministrovoj uputi).
AM i MM su stručno pojačanje za MefST te zaslužuju benefit (koji su dobili i mnogi drugi) ako ispunjavaju uvjete postojećih pravilnika (v.#14) . Iako sam mnogo puta kritizirao MM, želim reći da je on bitno doprinio stvaranju MefST pa i zbog toga (ne samo stručnosti) zaslužuje ovakvu podršku. Ružno je da je na posebnoj listi sa sveučilišnom tajnicom.

#61 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Studeni 4, 2008 u 20:13 Thumb up 0 Thumb down 0

Ispricavam se zbog kasnog ukljucivanja u ovu raspravu, ali stvarno ne znam zasto kolege “razvlace” bivseg pomocnika ministra znanosti, uglednog filozofa i strucnjaka za misao Ante Starcevica. Pa covjek je odista visestruko zavrijedio subvencionirani stambeni kredit Sveucilista u Splitu.
Pogledajte, s 30% radnog odnosa na Sveucilistu u Splitu on ove akademske godine ondje drzi cak 13 kolegija!
Ali to nije sve: na jos tri fakulteta (Katolickom bogoslovnom u Zagrebu, Filozofskom u Osijeku i na Odjelu za filozofiju u Zadru) on drzi jos 6 kolegija, i to mahom obvezna. Sveukupno 19 kolegija, od cega 11 obveznih!

Da kolegama pristedim vrijeme za pretrazivanje web-stranica spomenutih instutucija, evo popisa tih kolegija:

FF SPLIT
Uvod u filozofiju (I godina, I. semestar, obvezni kolegij, predavanja)
Izabrane teme kod Platona (I. godina, I. semestar, izborni kolegij, seminar)
Filozofija demokracije (I. godina, II. semestar, izborni kolegij, predavanja)
Filozofija demokracije (I. godina, II. semestar, izborni kolegij, seminar)
Pascalove misli (I. godina, II. semestar, izborni kolegij, seminar)
Metafizika o prvom principu (II. godina, IV. semestar, izborni kolegij, predavanja)
Novovjekovna filozofija I (III. godina, V. semestar, obvezni kolegij, predavanja)
Novovjekovna filozofija I (III. godina, V. semestar, izborni kolegij, seminar)
Novovjekovna filozofija II (III. godina, VI. semestar, obvezni kolegij, predavanja)
Novovjekovna filozofija II (III. godina, VI. semestar, izborni kolegij, seminar)
Estetika (III. godina, VI. semestar, obvezni kolegij, predavanja, zajedno sa Zdravkom Radmanom)
Filozofija uma (III. godina, VI. semestar, izborni kolegij, predavanja, zajedno sa Zdravkom Radmanom)
Filozofija prava (diplomski studij, I. godina, II. semestar, obvezni kolegij, predavanja)

KBF ZAGREB
Povijest filozofije I (I. godina, I. semestar, obvezni kolegij, predavanja)
Povijest filozofije II (II. godina, III. semestar, obvezni kolegij, predavanja)
Povijest filozofije III (II. godina, III. semestar, obvezni kolegij, predavanja+seminar)

ZADAR
Moderna filozofija I (III. godina, V. semestar, obvezni kolegij, predavanja)
Moderna filozofija II (III. godina, VI. semestar, obvezni kolegij, predavanja)

FF OSIJEK
Filozofija politike (I. godina, I. semestar, obvezni kolegij, predavanja)

To je sveukupno preko 400 norma-sati po semestru, dok puno nastavno opterecenja iznosi 300 sati godisnje. I to sa samo 30% radnog vremena na instituciji na kojoj se izvodi nastava!
I sad neka netko kaze da covjek ne zasluzuje subvencionirani stambeni kredit… Ma treba mu pokloniti stan, sve samo da se pridobije ovako marljivoga nastavnika s tako impresivnim rasponom kompetencija.

#62 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Studeni 4, 2008 u 20:41 Thumb up 0 Thumb down 0

Na #61: Ma poezija. A da se netko službeno raspita tko to zaista drži nastavu iz tih kolegija i kako, te koliki se postotak od službene satnice održi? Mislim da bi novinari koji prate znanost i visoko obrazovanje trebali biti zainteresirani da postave takva pitanja nekima od studenata koji su upisani na pripadne studije.

#63 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Studeni 4, 2008 u 21:12 Thumb up 0 Thumb down 0

Mozda je previse ocekivati da ce novinari rjesavati ovakve probleme. Cini mi se da se treba staviti pritisak na odgovorne osobe u institucijama i traziti da obave svoj posao. Na kraju ovo je starsna lakrdija obrazovnog sustava u RH.

#64 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Studeni 4, 2008 u 21:29 Thumb up 0 Thumb down 0

na # 61 i na # 63
Da, to je za novinare jako interesantno i ja sam ponesto nacula o slucaju o kome pise kolega# 60.
No, vjerujte mi kolicina prljavstina koja suklja iz HR akademske zajednice je takva da to nadmasuje sve granice novinarskog posla. Inace, mislim da u HR novinari, bilo u pozitivnom, bilo u negativnom smislu, imaju neprirodno vaznu ulogu u odnosu na novinare u zemljama razvijene demokracije.

#65 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Studeni 4, 2008 u 21:30 Thumb up 0 Thumb down 0

Na #61 Ja predlažem da se kolegi P.B. dodjele 2 kredita po 800 000 kn ili dva stana s obzirom da odrađuje dvostruku normu. Ono što je godišnja norma 300 norma sati +, – 10% kolega odradi u jednom semestru. :eek :upset

#66 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Studeni 5, 2008 u 00:08 Thumb up 0 Thumb down 0

Povlačim što sam rekao u postu #11. Zamislite razmjere katastrofe koja bi poharala hrvatsku akademsku zajednicu kada bi doctor admirabilis P.B. odustao od svoga predavačkog angažmana i povukao se u stvaralačku osamu instituta. Čitave discipline — od filozofije prava i političke filozofije preko etike, estetike do filozofije uma (sic!) — bi praktički nestale iz sveučilišnog života, a Hrvati bi se vratili u mračno doba prije nego što je dr. Pangloss hodao svijetom i imao spreman odgovor na svako pitanje koje muči mladog čovjeka žednog znanja.

#67 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Studeni 5, 2008 u 09:03 Thumb up 0 Thumb down 0

na #61
Kolega #61, svaka čast Vašem znanstvenom i akademskom uzoru. Iako nisam primjetila, a podosta se družim sa sociolozima i filozofima, da na jednak način ostali kolege uvažavaju veličinu o kojoj govorite.
Mene u ovoj raspravi više zanima moralni od znantsvenog profila dotičnog gospodina filozofa.
Isplaćivanje dvostrukih dnevnica!!??
Ljigavo!

#68 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Studeni 5, 2008 u 09:40 Thumb up 0 Thumb down 0

Guiness
#61
Ovo je stvarno za knjigu rekorda. Predlazem da napravimo top ten listu vjerovali ili ne !

#69 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Studeni 5, 2008 u 11:40 Thumb up 0 Thumb down 0

Kolegice #67, mozda ce vecem uvazavanju vasih kolega sociologa i filozofa doprinijeti cinjenice da “doctor admirabilis”, uza sve svoje znanstvene i nastavne obaveze, uspijeva biti i predsjednik Hrvatskog filozofskog drustva, najstarije i najvaznije filozofske strukovne udruge u Hrvatskoj, glavni urednik dvaju vodecih hrvatskih filozofskih casopisa (Filozofska istrazivanja i Synthesis Philosophica), te predsjednik Hrvatske Paneuropske unije. Ne govori li to mnogo njemu u prilog? I ne govori li mnogo u prilog spomenutih udruga i casopisa to sto im je takav covjek na celu?
Stoga se priklanjam sugestiji u #65 da se kolegi dodjele dva stana, recimo jedan u Splitu a jedan u Zagrebu.

#70 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Studeni 5, 2008 u 14:25 Thumb up 0 Thumb down 0

#69
Čujem da je #69 gost u Berlinu. Pa ne vidi pročitati tko je glavni urednik dvaju vodećih (jesu) filozofskih časopisa. Za one koji to ne znaju, već je određeno vrijeme glavni urednik prof. Ante Čović. Prema tome ugledni član Foruma za etičnost piše neistinu u svom odgovoru #67. Ima on još nekoliko takvih etičkih postupaka prve vrste. Za danas toliko. Neka se gost lijepo provodi u Berlinu.

Još nešto, Connect se postupno pretvara u CUSKOK. Ova rasprava o tome svjedoči. Kada bih bio glavni državni tužitelj, mogao bih otpustiti nekoliko ljudi, a jednoga zaposliti da čita i provjerava navode na Connectu. Po pisanju bilo bi puno posla. Ako su svi navodi kao ovaj #69 možda bi se balon ipak malo ispuhao.

Ako je u pitanju “doctor admirabilis” on koliko znam vrijedno radi i nema vremena gubiti vrijeme na specijalizirane Connectovce za pljuvanje po najstarijoj i najvaznijoj filozofskoj strukovnoj udruzi u Hrvatskoj i njezinim izvedenicama.

#71 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Studeni 5, 2008 u 15:43 Thumb up 0 Thumb down 0

Na #70
Ispricavam se ako sam iznio netocne podatke o glavnom uredniku, koristio sam se podacima na sluzbenim stranicama izdavaca tih dviju casopisa (http://pubwww.carnet.hr/hrfd/nova/furednistvo.html i http://pubwww.carnet.hr/hrfd/nova/surednistvo.html).
Mozda bi izdavac dvaju vodecih filozofskih casopisa ipak trebao azurirati svoje sluzbene stranice. Inace bi mu Povjerenstvo za izdavacku djelatnost moglo uskratiti koju kunu.

Dakle, ispricavam se na prvorazrednom etickom nedjelu netocnog navoda zbog dezinformacija koje siri izdavac spomenutih casopisa, i povlacim svoj prijedlog u #69. Mozda je ipak bolje da se kolegi PB dodijeli samo jedan stan. Lokacija po njegovom izboru.

PS. Molim kolege da u kratkom roku posjete gornje linkove i uvjere se u navedene podatke, kako za koji dan (ili sat?) ne bi osvanuli ispravljeni podaci, a ja bio optuzen za jos jedan neetican postupak prve vrste.

#72 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Studeni 5, 2008 u 18:14 Thumb up 0 Thumb down 0

Na #71 Poslušao, posjetio web stranice oba časopisa i uvjerio se:

Filozofska istraživanja
UREDNIŠTVO
Glavni i odgovorni urednik: Pavo Barišić, Institut za filozofiju,
Ulica grada Vukovara 54/IV,
10000 Zagreb, Hrvatska
filozofska-istrazivanja@zg.htnet.hr

Synthesis philosophica
UREDNIŠTVO
Glavni i odgovorni urednik: Pavo Barišić, Institut za filozofiju,
Ulica grada Vukovara 54/IV,
10000 Zagreb, Hrvatska
filozofska-istrazivanja@zg.htnet.hr

Ja sam ipak za 2*800 000 kn ;)

#73 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Studeni 6, 2008 u 15:37 Thumb up 0 Thumb down 0

u zemljama razvijene demokracije

Na 64#
Mislite li da u Ljepoj i jedinoj našoj demokracije nije dovoljno razvijena? Ako tako mislite možete li nam tu tvrdnju malo obrazložiti te predložiti konkretne korake prema razvijenju demokraciji u HR. Ukoliko pak ne smatrate da ste dužni znati kako unaprijeđivati demokraciju onda Vas molim da je niti ne ocjenjujete jer niti to niste dužni. Srdačan pozdrav. Vaš nitko i ništa.

#74 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Studeni 6, 2008 u 16:41 Thumb up 0 Thumb down 0

na # 64
Mislim da Hrvatska jos uvijek ne spada u zemlje razvijene demokracije. Naime, u takvim zemljama glasnogovornik Ministrastva znanosti ne bi bezobrezno optuzio novinarku da je izdala domovinu jer je ismijala kvaziteoriju njegova sefa.
Takodjer, u zemljama razvijene demokracije nije obicaj da isti glasnogovornik salje odgovore na novinarkin upit o akademskom napredovanju njegova sefa tijekom ministarskog mandata vlasniku i direktoru privatne medijske kuce u kojoj doticna novinarka radi.

Znate kako sam radila na unapredjenju demokarcije u ova dva slucaja? U prvom sam obavijestila svoje urednistvo koje je cvrsto stalo iza mene, a u drugom sam svima kojima je glasnogovornik poslao mejl te samom glasnogovorniku rekla da cu doticnog prijaviti Hrvatskom novinarskom drustvu ako nastavi s pritiscima na mene.
Srdacan pozdrav

#75 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Studeni 7, 2008 u 10:06 Thumb up 0 Thumb down 0

Ministrastva znanosti ne bi bezobrezno optuzio novinarku da je izdala domovinu jer je ismijala kvaziteoriju njegova sefa.

OK. Ovo što vi navodite samo je jedan segment (jedan od bitnijih) demokracije a tiće se medijskih sloboda.
Glasnogovornik Vas je optužio da prevodite vlastite članke te ih šaljete okolo po stranim časopisima kako biste sebi digli cijenu
A što se tiće vašeg pisanja jedino što o njemu mogu reći da je lažno kada pišete neistine ili da je istinito kada pišete istinu ali to je svejedno jer vaše članke sam ionako dan ranije nego što izađu pročitao na cconectu. Vjerovatno je zbog toga čak i skinuta rubrika znanost sa prednje strane weba vaše novine i stavljena u drugi plan.

A što se tiće razvijanja demokracije mislim da ste uz svo dužno poštovanje malo pobrkali lončiće.

Jednako kao što je vaše demokratsko pravo da pišete što želite i šaljete mailove kome god hoćete jednako tako je i moje demokratsko pravo da ja šaljem mailove kome god hoći i što god hoću. Naravno da i ja i vi imamo odgovornost za sve napisano učinjeno i izgovoreno.

Drugi pokazatelj medijskih slobeda (za vas je to demokracije) i to poprilično dobro razvijenih jest taj da su vam svi članci izašli i to onakvi kako ste ih napisali a da vas nitko nije nikad nazvao i tražio da članci ne izađu niti je vršio ikakav drugi pritisak na vas u vezi njih. Dakle jedini pritisak koji imate jest onaj vaš u vašoj mašti jer kako inaće protumačiti da slanje maila u cc-u itko može shvatiti kao pritisak pogotovo ukoliko piše istinu.

#76 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Studeni 7, 2008 u 10:18 Thumb up 0 Thumb down 0

na # 75
Kolega, rubrika Znanost i tehnologija je na naslovnici Jutarnji.hr i nasa treca najposjecenija rubrika. Samo vi saljite mejlove kome hocete i optuzujte koga hocete, ja se znam obraniti od ljudi kao sto ste vi.
A sada moram raditi, za razliku od vas koga porezni obveznici placaju da biste vrijeme prekracivali na Connectu, ja sam najmni radnik u privatnoj tvrtki i moram zaraditi svoju placu. Srdacan pozdrav i uzivajte

#77 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Studeni 7, 2008 u 11:09 Thumb up 0 Thumb down 0

Polako pocinjeno otvarati kljucna pitanja.
Dakle, dragi Matko, kome koriste, a kome stete liste i postupci od #0 na ovamo?
Dakle, dragi svi, kome koristi da se pod tepih pospremaju razlozi zbog kojih “najveci i najbolji” koji drze n funcija, poput PB, bivaju otjerani iz MZOS (ima tu i onih manje “velikih” poput AT)? Ili razlozi zbog kojih “uzor” piscima pisama koja se, buduci da su efikasno sredstvo protiv opstipacije i konstipacije, opravdano nazivaju otvorenima, a inace clan vrlog HAZUa, JB, bude otklonjen ne samo iz MZOS nego i tehnologijskog i drugih sektora? Gdje neki nisu podnosili ostavke ali su zavrsavali u zatvoru. A drugi se i dalje placaju, iako im nitko ne zli otvoriti vrata kada se dodu umiljavati u MZOS? A vrijedni MP rezignirano ode iz istog MZOS? A muljator BP napraduje u MZOS? Te skriva tu svoju pravu funkciju?
Kolega student Bozo Pavicin, javno od vas, kao privemenog djelatika u kabinetu ministra MZOS, s pozivom na Zakon o pravu na prisup informacija, trazim da nam u rokovima definiranim u Zakonu, ovdje date na uvid organizacijsku struktura MZOS s imenima svih zaposlenika po duznostima, uredima i ravnateljstvima!!
Zasto, dragi svi, sluzbena pisma upucema premijeru i ministru dobivaju na uvid strucnjaci za konstipaciju? Zasto, dragi svi, premijer (opet) posalje ta pisma na postupnaje ministru i nista se ne dogodi?
Zasto, dragi svi, “razapete” i njihovi glavni urednici uskrsnu i dobiju veci broj stranica kada se rijese nepocudnih, kceri se zaposle u MZOS, a oni ce postati urednici hrvatskih izdanja stranih popularno znanstvenih casopisa financiranih iz nasih dzepova? A nepocudne drzavni duznosnici upozoravaju da paze sto rade? A drugi drzavni duznosnici nazivaju kada se postavljaju nezgovna pitanja prije nego sto se dopusti prihvacanje projekata nekih institucija koje istrazuje USKOK (ako smije)?
Zasto, dragi svi, nekim eticarima smeta “atmosfera na Connectu” a ne smeta im sto se velika vecina citatelja Connecta javno ocituju da se ne zele ukljucivati u rasprave zbog STRAHA??!! Ili da im u NO sjede strucnjaci za motociklizam koji su postali redoviti profesori … kako?
Zasto ce, dragi svi, kampusi kostati cca. 50-100% vise nego je bilo planirano?
Zasto se, dragi svi, neki zapisnici sa sjednica senata, gdje se odlucuje o zaposlajvanju drzavnih duznosnika, predsjednika drzavnih tijela i njihovih supruga i slicnog, ne objave?
Zasto se, dragi svi, kao odgovor na studentske i druge prosvjede salju na televizije i u medije nemusti glasnogovornici i tajnici koji gomilom nesuvislih podataka zamagljuju pravo stanje stvari?
Zasto se, dragi svi, ne sredi katastrofalno stanje u tzv. znanstvenom izdavastvu niti kada se na desecima stranica elaboriraju nepravilnosti koje se tu javljaju i to posalje svim relevantnima?
Zasto se, dragi svi, zakoni pripremaju “u ilegali”? Zasto se sastanci koji imaju za temu “transparentnost” proglasavaju zatvorenima (ah, opet za konstipacija) i na njima drzavni duznosnici izjavljuju “to smo poslali u Europu ali necemo dati nasima na uvid nego cemo cekati da to dobiju iz Europe”?
Zasto se, dragi svi, ne reagira kad carapari otvaraju privatna sveucilsita a glavni kadrovici u znanosti, i ne samo znanosti, pobiru provizije od Shimadzua?
Zasto se, dragi svi, reformska pa razvojna radna mjesta, pa stanovi, pa uredi, pa oprema, … sve namjenjeno vrsnima, trosi na rodake, rodijake, novake kojima je prethodno zbog nerada ukinut taj status pa se opet zaposle, prijatelje, duznike, duznosnike?
Zasto se, dragi svi, rektori i dekani biraju po politckim, interesnim i kriterijima zastrasivanja nepocudnih i nikome ne odgovaraju za svoj posao?

Zasto, dragi svi, USKOK e tutti quanti, po svemu tome ne postupaju, nego se “prave Tose”? Da li samo zato sto bi se tu previse priblizili “nasima”?
Zasto se, dragi svi, svi vi bojite postavljati takva pitanja nego ste dio toga i ocekujete da ce to rijesiti novinari?

Idemo dalje. U 5-6 brzini.
A za sve navedeno, da ne bude zabune, odgovorni su iskljucivo: autor ovog posta, Carla del Ponte, Osama Bin Laden, Dimitrij Rupel, Zarko Puhovski, Joca Amsterdam, Hannes Swoboda, Vincent Degert, Slavenka Drakulic, NGO koje se zalazu za pravo na pobacaj, TR, el nino, slab urod rize u Vijetnamu, Fidel Castro, stanje na Wall Streetu, cijena nafte, …

#78 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Studeni 7, 2008 u 11:32 Thumb up 0 Thumb down 0

Zasto se, dragi svi, kao odgovor na studentske i druge prosvjede salju na televizije i u medije nemusti glasnogovornici i tajnici koji gomilom nesuvislih podataka zamagljuju pravo stanje stvari?

Koji je to točno od iznesenih podataka bio ‘nesuvisao’, te što je točno u nastupu bilo ‘nemušto’?

#79 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Studeni 7, 2008 u 11:42 Thumb up 0 Thumb down 0

Na #77
Vi, kolega, nikako da razumijete da to ide u najnoviji izum u RH: u paradigmu novoga patriotizma koju ćemo (nadam se) uskoro patentirati na svjetskoj razini. U nju se mogu, bez problema, uklopiti svi kao superprofesor P.B. i njemu sličn (npr. gospodin koji je dobio odlikovanje za posebne zasluge u znanosti jer je u 60. godini uspio doktorirati na Prometnome fakultetu).

Drugo, što Vi ne razumijete, jest da je u nas posebna vrsta demokracije: ona koja se konzumira samo svake četiri godine. Kad je netko izabran, nema, majci, da mu se netko miješa u posao. Ima pravo raditi što ga je volja, a promjene uvoditi samo kad “vrag odnese šalu” i kad stvari postanu opasne za vlastite lukrativne i neodgovorne položaje.

Vi ste, očito, dugo bili u inozemstvu pa nikako da shvatite naše specifičnosti!

#80 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Studeni 7, 2008 u 12:12 Thumb up 0 Thumb down 0

A sada moram raditi, za razliku od vas koga porezni obveznici placaju da biste vrijeme prekracivali na Connectu, ja sam najmni radnik u privatnoj tvrtki i moram zaraditi svoju placu.

Ah da drugo od vas nisam ni očekivao. Kada se radi o vama onda za portal nemate vremena. Međutim kada sa portala skidate tekstove i od toga pišete članke bez spominjanja connecta onda imate vremena za portal.
Ok, Na to imate pravo kao i na vasu selektivnost i ljestvicu vrijednosti koju prihvacam kao vašu iako je moje vlastito mišljenje o vašem dosadašnjem radu i vašoj ljestvici vrijednosti nešto drugačije.

A što se toče moga gubljenja vremena na connectu niste li me upravo vi zajedno sa slavnim doktorom upravo zazivali da se javim na portal. Ok opet kažem vaša dvostruka mjerila prihvačam.
Ono što želim naglasiti da su prošla vermena (za kojima mnogi žale) kada se cijenilo glumljenje prezaposlenosti i prezauzetosti i hrpe papira na stolu. Za razliku od toga danas moj poslodavac (svi porezni obveznici) cijeni samo ono što napravim a ne ono što glumim da radim. Osim toga finalni rezultati na svu srecu osim velikog truda i zalaganja puno puno vise ovise o telentu. Meni je žao što je vama tako teško raditi u tolikoj mjeri da to napominjete gotovo u svakom komentaru. Meni nikad niti jedan posao nije bio težak a što me još više veseli svi su dosadašnji poslodavci bili zadovoljni s mojim rezultatima (barem mi tako kažu).

#81 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Studeni 7, 2008 u 12:28 Thumb up 0 Thumb down 0

na #77
Dragi kolega,

na vaše:
“Zasto, dragi svi, nekim eticarima smeta “atmosfera na Connectu” a ne smeta im sto se velika vecina citatelja Connecta javno ocituju da se ne zele ukljucivati u rasprave zbog STRAHA??!! ”

moje:

Ja ovdje javno svjedočim da sam upozorena na starom radnom mjestu po sistemu “čitaj između redaka”, ako se nastavim javljati na Connectu i iznositi prljavo rublje, da bi to moglo imati neugodne sankcije za mene.

“Prljavštine” sam javila i Rektoratu, bez rezultata. Najzanimljivije od svega: cijela priča se mene uopće nije ticala, moje mjesto nije bilo ugroženo od strane tih aktera, prema tome, nikakav osobni interes nisam imala u cijeloj priči.
Iisključivo ideološki: željela sam čast i kvalitetu za instituciju za koju sam radila: Zagrebačko sveučilište.

Nema pomaka u RH znanosti dok god se ide “po babu i po stričevima” ili “ti meni – ja tebi”.

Nemam pojma kako to riješiti, ali stilski sam za okrutnu realnost, oštre rezove, nemilost i neosjetljivost za Brucknerove viktime i infante.

Kolega biolog BL je to lijepo u više navrata opisao i obrazložio.
Prevodim ga po svome: oštri rezovi bez milosti i olakšica.

#82 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Studeni 7, 2008 u 12:34 Thumb up 0 Thumb down 0

Kolega #80, u skladu s mojom zamolbom od prije nekoliko mjeseci, te ponovljenom zamolbom u#77, budite ljubazni pa nam recite tko je Vas poslodovac (jer ‘svi porezni obveznici’ to nikako ne mogu biti) i na kojemu ste tocno mjestu zaposleni – cisto da bismo i mi na portalu mogli procijeniti opravdanost Vaseg zadovoljstva vlastitim poslom i zadovoljstvo Vaseg poslodovca istim. Unaprijed hvala.

#83 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Studeni 7, 2008 u 12:45 Thumb up 0 Thumb down 0

odlučite se molim vas
jeste li za ovu opciju

za razliku od vas koga porezni obveznici placaju da biste vrijeme prekracivali na Connectu,

ili za ovu

u skladu s mojom zamolbom od prije nekoliko mjeseci, te ponovljenom zamolbom u#77, budite ljubazni pa nam recite

#84 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Studeni 7, 2008 u 13:25 Thumb up 0 Thumb down 0

Na #83
Oprostite, ne razumijem opcije koje ste ponudili niti zasto ste ih ponudili. Ja sam Vam vrlo ljubazno postavio posve jednoznacno pitanje koje zahtijeva posve jednoznacan odgovor. I molim Vas, pokusajte shvatiti da izbjegavanje odgovora na to pitanje baca lose svjetlo i na Vas i na Vasega poslodavca, a onda i dovodi u pitanje vjerodostojnost Vasih iskaza o sveopcem zadovoljstvu Vasim poslom.

#85 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Studeni 7, 2008 u 14:00 Thumb up 0 Thumb down 0

Na #81:
Meni je na rektoratu moga sveucilista eksplicitno receno da je ministar osobno, na sastanku s upravom sveucilista, onako uzgred, smjeseci se skoro pa k’o kad ga slikaju, progovorio o mojoj malenkosti, te izjavio “upozorite onoga jer smo ga mi doveli (??!!! – potpisao ugovor jos dok BP nije postao zvir, a DP bio nepoznati docent) a on ovako o nama na Connectu”. Toliko o demokraciji i slobodi misljenja. Pametnima dosta.

Na #84:
Ponavljam:
“Kolega student Bozo Pavicin, javno od vas, kao privemenog djelatika u kabinetu ministra MZOS, s pozivom na Zakon o pravu na prisup informacija, trazim da nam u rokovima definiranim u Zakonu, ovdje date na uvid organizacijsku struktura MZOS s imenima svih zaposlenika po duznostima, uredima i ravnateljstvima!!”
Buduci da to ocito nije dovoljno, isti zahtjev cu uputiti i na sluzbeni mail ureda MZOS. Doduse, ocekujem da cu dobiti telefonski imenik Zagreba gdje se jedan unos na strani 1123. odnosi i na MZOS i tajnice par resora, ali da prave informacije nece biti. Ili pak dokument od jedno 50000 stranica gdje ce biti struktura svih ministarstava u svim resorima u svim zemljama EU, pa negdje u appendixu MCXXXVIII i struktura MZOS i to ona koja je na njihovim web stranicama, ali bez konkretnih informacija koje trazim. Ali, glavno je da su poslodavci zadovoljni. Sto, osim o zaposlanicima, nesto valjda govori i o poslodavcima.

#86 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Studeni 7, 2008 u 15:41 Thumb up 0 Thumb down 0

Kolega BP molim vas da prestanete sa svojim verbalnim diajarejama te nekontroliranim napadima na ciljane osobe (kolegicu TR ste javno prozvali da kao nesto radi protiv ministra pa tako i protiv cijele Hrvatske; nedavno ste u maniru 007 tvrdili da znate sifre osoba koje pisu na internetskim portalima i nakon sto se ulovljeni u lazi lakonski ste rekli da se salite; kontinuirano napadate kolegu SZ samo radi toga jer je ukazao na brojne nezkonitsoti koje se rade u MZOSu).

Posebno je ljigavo da se osobu koja je marljivo radila na brojnim projektima MZOSa i bila prije hvaljena za svoje jasne i strucne stavove odjednom tako nemilo blati i na ovom portalu ali i u drugim ozbiljnijim krugovima – kolega SZ odlucio je zbog toga povuci i nominaciju za clana NVVO. Zar je moguce da se ministar izrazava s nipodastavanjem i prijetnjom tipa (“”upozorite onoga jer smo ga mi doveli, a on ovako o nama na Connectu“)

Zar je Connect tako mocno mjesto da je jedna od ozbiljnih tema u skucenom mozdanom potencijalu vodstva MZOSa????? Zasto se uopce javljate na rasprave na portalu jer ocigledno nemate puno znanstvenog interesa? Je li jedna od vasih osnovih zadaca na poslu nazvana “manipulirati raspravu na connectu”

A ono sto me posebno smeta jest da se pretvarate da ste nekakvi srcedrapajuci HR legalist i moralist koji eto nema niti dovoljno hrabrosti odgovoriti:

1. Sto vi stvarno radite u MZOSu?
2. Koja je vasa funkcija?
3. Tko vas i za sto placa?

Za kraj – skupite dovoljno hrabrosti i odgovorite na pitanja (1,2,3) te prestanite s napadima na kolege na portalu usmjeravajuci ozbiljne rasprave u teme koje su blize tajnim sluzbama nego otvorenim akademskim razmisljanjima.

#87 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Studeni 7, 2008 u 18:48 Thumb up 0 Thumb down 0

U današnjem Jutarnjem listu se pojavio tekst Tanje Rudež pod nazivom: Pavo Barišić drži 19 kolegija na 4 fakulteta .

#88 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Studeni 7, 2008 u 19:37 Thumb up 0 Thumb down 0

Clanak s linka u 87 je dobar i jezgrovit. U jednom detalju nesto fali: spominje se sto neki nagadjaju (na osnovi razboritog razmisljanja, doduse) o kvaliteti te nastave, no bilo bi dobro da se pita i studente da li je nastava redovna, konzultacije redovne itd. prije nego se donese konacni sud. S obzirom da je semestar tek nedavno poceo, ne znam da li se vec mogu dobiti dobri podaci,
tj. da li i sami studenti imaju iskristaliziranu sliku. Koliko je opterecenje bilo u proslom semestru ? Nadalje kako se obavljaju procelnicke obaveze u Splitu ? Nadam se da ce ti bitni detalji biti u slijedecem nastavku…

Mada nisam ljubitelj poteza u znanosti Prof. Flege, on ima pravo u ovom slucaju:zaista je bitno raditi i znanost, ako covjek zeli kvalitetno predavati naprednije kolegije na sveucilisnom nivou.
Pavi Barisicu je to i zakonska duznost, jer prema
zprojekti.mzos.hr ima JOS JEDNU vaznu odgovornu duznost
koja nije spomenuta u clanku u jl:

naime on je voditelj nacionalnog projekta
prihvacenog u drugom ciklusu:

Pavo Barisic: ZProjekt: Suvremena politička filozofija, etika i estetika u Hrvatskoj

Sazetak zprojekta sadrzi recenicu:”U etičko-političkom djelovanju čovjek svojim životom u državi i povijesti razvija vrhunske oblike duha od politike i prava, preko religije i umjetnosti, do filozofije i znanosti.”

Vrhunski oblik duha se razvija uz pomoc duplih dnevnica…

Sazetak zprojekta zavrsava rijecima
“Što se tehnika i znanstveno-tehnička civilizacija više budu razvijale, to će se više i brže razvijati duhovne znanosti kao bitne sastavnice i rezultati europskoga kulturnog i povijesnog naslijeđa.”

Nisam strucnjak za filozofiju, no ipak sam imao dovoljno marksizma u skoli da tu prepoznajem osnovnu
marksisticku dogmu da ce razvoj “proizvodne baze” dovesti do svekolikog oslobodjenja covjeka. Osim sto je iskaz kontaminiran
danas popularnim spominjanjem “europskog” identiteta, a u
ono doba je popularnije bilo spomenuti internacionalu…(kao da i jedno i drugo imaju sustinske veze s futuristickom tvrdnjom).

#89 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Studeni 7, 2008 u 20:42 Thumb up 0 Thumb down 0

Na #88
Mozda ipak nije pravicno navoditi vodjenje znanstvenog projekta kao JOS JEDNU duznost, jer je istaknuto da je PB zaposlen sa 70% radnog vremena na Institutu, a vodjenje i/li suradnistvo na znanstvenim projektima spada u opis posla na Iinstitutu.

Sto se pak samoga projekta tice, to je bolje ne komentirati.

Nego, moze li se negdje pronaci podatak o tome tko su bili clanovi prosudbenih skupina projekata u drugom ciklusu i koliko je svaki projekt dobio novaca?

#90 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Studeni 7, 2008 u 21:08 Thumb up 0 Thumb down 0

#89 Jl govori o mogucnosti da
se posao obavi ili ne i dakle treba dati sliku uloga
duznosti koja je zaista preuzeta.
Lakse je biti clan projekta nego i stovremeno i
clan i administrator, a dupla uloga nije implicirana
bivanjem u Institutu, jer takav ima i
djelatnika koji ne vode projekte.

Za ilustraciju, vodim jedan bilateralan projekt, clanovi projekta putuju u Njemacku ili rade s njemackim gostima. Prosli mjesec sam
dozivio niz sokova (shocks) vezan uz nesuglasice u primjeni
propisa o koristenju novaca za njemackog gosta. Pred dvije godine
u drugom projektu pak je njemacka administracija napravila jedan
ogromni gaf, na kojem je trebalo gurati niz ljudi da cine razne
intervencije da se pogreska dijelom ispravi. Dok jedan takav
problem iskrsne unisten je covjeku cijeli tjedan ili dva normalnog
rada i vremenski a i sa stanovista prave koncentracije i mirnog spavanja. Ja sam preuzeo te obaveze ne dolaskom na IRB (mogao bih biti samo na nacionalnom projektu i gotovo), i zato je
samo na meni da posteno izguram te stvari, i da ih ne ugrozavam
svojim prekomjernim zalaganjem na tudjim institucijama. Dakle jest pravicno naglasavati da je Pavo Barisic preuzeo dobrovoljno
jos jednu obavezu od poreznih obveznika koja ne slijedi nuzno iz njegovih 70% na institutu.

#91 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Studeni 7, 2008 u 21:35 Thumb up 0 Thumb down 0

Na #90
Ne bih htio cjepidlaciti oko ovoga, ali uzmite u obzir da je kudikamo manje zahtjevno voditi znanstveni projekt iz filozofije nego iz teoretske fizike. Pogotovo ako nemate suradnike iz inozemstva, ako mozete objavljivati rezultate projekta u casopisima koje sami uredjujete i ako su vam kljucne rijeci projekta: etika, bioetika, poslovna etika, estetika, umjetnost, kultura, civilizacija, odgoj, znanost, tehnika, religija, pozitivizam, pragmatizam, voluntarizam, politika, demokracija, ljudska prava, liberalizam, republikanizam, cudoredje, sloboda, krepost, kloniranje, eutanazija, priroda, neoskolasktika i – Hrvatska straza.

#92 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Studeni 7, 2008 u 22:00 Thumb up 0 Thumb down 0

Na #91. A zašto među ključnim riječima nema Ante Starčevića, Julija Makanjca i Vladimira Šeksa — trojice autora kojima se doctor admirabilis osobito studiozno bavio i kojima je posvetio najbolje stranice svoga impozantnog opusa?

#93 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Studeni 7, 2008 u 22:48 Thumb up 0 Thumb down 0

Iz clanka 87

Ministarstvo nenadležno
Iz Ministarstva znanosti, pak, poručili su da to nije u njihovoj nadležnosti jer je odobrenje za držanje tolikog broja kolegija prof. Barišiću trebao dati ravnatelj njegove matične ustanove, Instituta za filozofiju.

Na poziciju pomoćnika ministra Primorca Barišić je dao ostavku 2006. godine, nakon skandala kada se otkrilo da je dvostruko naplaćivao dnevnice.

Ta famozna izjava- MI NISO NADLEZNI JER ETO SVEUCILISTA IMAJU AUTONOMIJU” prelazi sve granice dobrog ukusa.MZOS nije nadlezan ali je ODGOVORAN za ovaj skandal.

Drustvo nojeva iz MZOSa zaigranih u pijesku pokusajte napokon shvatiti da ste odgovorni kada pustite osobu koja vara i krade van iz vaseg dvorista jer ce tako raditi i na drugom mjestu. Prema svemu ovome sto i kako BP radi jasno je da je posrijedi interesni dogovor da ga se nece dirati iz MZOSa.
Stoga se tako arogantno i ponasa…pitanje je samo do kada ce moci sjediti na svim tim funkcijama i dobivati sve te novce iz MZOS izvora?

#94 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Studeni 7, 2008 u 23:43 Thumb up 0 Thumb down 0

Od #87 do #91. Svi mi dobro znamo da se tu najvjerojatnije radi o formalnom nositeljstvu da se “pokrije” netko tko stvarno radi nastavu na tim kolegijiima (a nema adekvatan izbor).
Kolega P.B bi morao biti u “hiper” ili “wrap” pogonu kako bi sve to mogao odradtiti. ;)

Tako to treba otvoreno reći a odgovornost je na matičnoj instituciji u kojoj radi a čiji čelnik kao i na svakoj drugoj Instituciji mora dati pismenu suglasnost za dodatni angažman. Formalno u MZOS-u i Riznici imaju platne liste samo onih koji rade na matičnoj instituciji.

Vanjski suradnici (dr.sc. iz gospodarstva ili drugdje) koji nisu u sustavu znanosti a izvode nastavu, ne nalaze se na listama već im se angažiranje u nastavi isplaćuje putem honorara.

Ovime nikoga ne želim braniti :roll

#95 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Studeni 8, 2008 u 00:58 Thumb up 0 Thumb down 0

Sorry na #94 WARP pogon

#96 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Studeni 8, 2008 u 16:58 Thumb up 0 Thumb down 0

Iz 77 Zasto se, dragi svi, zakoni pripremaju “u ilegali”? Zasto se sastanci koji imaju za temu “transparentnost” proglasavaju zatvorenima (ah, opet za konstipacija) i na njima drzavni duznosnici izjavljuju “to smo poslali u Europu ali necemo dati nasima na uvid nego cemo cekati da to dobiju iz Europe”?

Zasto uopce pozivaju znanstvenike da pomazu u pripremanju zakona ukoliko se ovako rezonira u MZOSu?

#97 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Studeni 9, 2008 u 02:09 Thumb up 0 Thumb down 0

#77 i #96

Ako govorimo o zakonima koji reguliraju podrucje znanosti, potpuno otvorena rasprava o neophodnim promjenama traje otkad sam ja dosao u MZOS (4. mjesec), i svi su pozvani sudjelovati sa svojim prijedlozima. Nitko tko mi se obratio s prijedlozima zakona nije kod mene naisao na zatvorena vrata.

Hrvoje Mestric, MZOS

#98 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Studeni 9, 2008 u 17:16 Thumb up 0 Thumb down 0

Na 97 nije pitanje prikupljanje savjeta nego nacina donosenja odluka i nekompromisne borbe za znanstvene interese naustrb politickih i lobistickih utjecaja.

Svakako cijenim vasu volju da radite iskreno i transparentno svoj posao ali nazalost domet vasih ovlasti je vrlo mali, rekao bih potpuno beznacajan u sadasnjim okolnostima izrade zakona, tako da je bespredmetno nadati se jednom ozbiljnom i kvalitetnom zavrsnom dokumentu.

Opet nazalost jer sam siguran da kad bi vama dopustili da vodite izradu zakona da bi cijeli dokument bio puno bolji nego kada to rade politicki poslusnici ili lobisticki pisci zakona opisani u 77.

#99 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Studeni 9, 2008 u 17:46 Thumb up 0 Thumb down 0

Dodatak na #87: Zelio bih naglasiti jos jednom slucaj kolege PB o kojem bi se trebao ocitovati MZOS ali i Sveucilista gdje radi jer dobivanje povlastenog kredita u SPlitu je pljuska zdravom razumu uz sve podatke o njegovoj imovini i “impresivnoj karijeri” profesora, filozofa, urednika nekoliko casopisa, voditelja projekata i bivseg pomocnika ministra…


Osim što ima golemo nastavno opterećenje, Pavo Barišić obavlja još neke odgovorne dužnosti.

Predsjednik je Hrvatskoga filozofskog društva te glavni i odgovorni urednik časopisa Filozofska istraživanja i Synthesis philosophica.

Iako u Zagrebu zajedno sa suprugom posjeduje kuću od 200 četvornih metara, vrijednu oko pola milijuna eura, nedavno je od Sveučilišta u Splitu, gdje radi 30 posto radnog vremena, dobio subvencionirani stambeni kredit. Na poziciju pomoćnika ministra Primorca Barišić je dao ostavku 2006. godine, nakon skandala kada se otkrilo da je dvostruko naplaćivao dnevnice.

#100 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Studeni 10, 2008 u 09:28 Thumb up 0 Thumb down 0

na #86

kolegicu TR ste javno prozvali

Kolegicu koju spominjete zaista sam prozvao da prevodi svoje vlastite i demantirane članke i šalje ih stranim novinarima kako bi ih oni prenijeli te si na taj način diže cijenu

tvrdili da znate sifre osoba koje pisu na internetskim portalima

Da zaista priznajem “bacio sam udicu” a vi ste je “zagucali” i to pošteno. Ipak to je bio nesportski potez za koji sam se ispričao.

bila prije hvaljena za svoje jasne i strucne stavove odjednom tako nemilo blati i na ovom portalu

Osobu koju spominjete kao i sve ostale osobe uključujući i vas za sve dobro što naprave pohvalim a za sve što loše napravim pokudimPitajte toga kolegu kojeg spominjete nisam li mu pružio ruku prilikom našeg zadnjeg susreta koju je on da poprilično emocionalan način odbio
Prijetnja koju je niki netko čuo pa je rekao nekome nepoznatom koji je prenio kolegi je osim što je čista laž i podvala je i toliko idiotska i debilna koliko i oni koji vjeruju da je istinita

#101 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Studeni 10, 2008 u 09:30 Thumb up 0 Thumb down 0

I jedno pitanje za kraj? Za #86
Želite li me na portalu profesore

Zasto se uopce javljate na rasprave na portalu

ili ne želite

Za kraj – skupite dovoljno hrabrosti i odgovorite na pitanja

#102 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Studeni 10, 2008 u 11:56 Thumb up 0 Thumb down 0

KOlega 100. Nepotrebno je nastavljati s laganjem: Procitajete sto se pisali priej par godina i vidjeti cete da se nitkko nije upecao na vase udice osim vas samih koji ste se morali vec vise puta ispricavati i povlaciti vase navode
Za vase sjecanje o onome sto ste pisali prije par godina a sto se kasnije potvrdilo da je potuna neistina i za sto se ministra ispricao, a vi ste morali maknuti s portala vasu priglupu izjavu o izdaji domovine zbog kritiziranja ministra:

Poštovani kolege s Connect Portala,

ovaj put kao član Connecta želim Vas izvijestiti o pozadinskim motivima senzacionalističkog članka u Jutarnjem listu koji je izazvao brojne reakcije.

Nakon što smo objavili da ministar Primorac, uopće nije dobio zahtjev da se rezultati tima stručnjaka o podrijetlu naroda uvrste u Plan i Program za osnovno školstvo, niti je ministar dao svoju suglasnost da se njegovi rezultati mogu koristiti, niti glede toga postoji bilo kakva odluka, smatramo da je svaka rasprava glede ovog pitanja suvišna. Postavlja se pitanje na osnovu čega, tko ju je i zašto pokrenuo?

Isto tako želio bih skrenuti Vašu pažnju na drugu dimenziju ove priče. Naime, dobili smo potvrđenu informaciju iz časopisa „Science“ da je novinarka Tanja Rudež, ujedno i članica Connect Portala, osobno nazvala taj ugledni časopis uvjeravajući novinarku da ministar i njegovi suradnici žele u nastavni Plan i Program za osnovnu školu uvesti rezultate istraživanja, a protiv kojih se hrvatska znanstvena javnost pobunila, pružajući joj kao relevantne argumente članke Jutarnjeg lista. Spomenuta novinarka i sama je autorica jednog od članka u kojem su interpretirane u vlastitoj režiji ministrovi rezultati, a kojeg je neposredno po tome na Connect Portal objavio dr. Đikić .

„Igrom slučaja“ identični scenarij se ponovio i u časopisu „Nature“, a Nature je ministru poslao i upit glede tog pitanja. Da nisam bio svjedok, ovih događaja teško bi me tko mogao uvjeriti da je ovo moguće.

U ovom „rukopisu“ iščitavam namjere novinarke da si podigne rejting na tržištu senzacionalističkog novinarstva; na način da svoje članke utemeljene na vlastitoj iskrivljenoj interpretaciji plasira kao osnovu za nove članke u uglednim svjetskim časopisima.

Poštovane kolege, samo na trenutak razmislite o istini, moralnim vrijednostima i dubini nakana ljudi koji na ovaj način ne samo da pokušavaju rušiti ugled ministra hrvatske države, hrvatskih znanstvenika, a samim tim i Republike Hrvatske.

#103 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Studeni 10, 2008 u 11:57 Thumb up 0 Thumb down 0

Kolega BP zamolio bih vas da nam odgovorite na postavljena pitanja.

Bilo bi mi drago da nastavite kulturnu komunikaciju na portalu….

#104 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Studeni 10, 2008 u 14:44 Thumb up 0 Thumb down 0

vasu priglupu izjavu

toliko o vašoj “kulturnoj” komunikaciji

Od jednog znanstvenika svjetskog ranga očekivao sam puno puno više kulture.
Ali kao što između redova konstantno govorite tko sam ja da govorim kakva bi razina komunikacije trebala biti jednog znanstvenika svjetskog ranga.

#105 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Studeni 10, 2008 u 16:07 Thumb up 0 Thumb down 0

komunicirati se moze kulturno s ljudima koji zele i znaju komunicirati na taj nacin, a sa zlobnim manipulatorima koji imaju svoju namjeru na portalu je to nemoguce jer oni ne odgovaraju na pitanja nego napadaju sugovornike.

Moj opisni pridjev vasih rijeci je vrlo blag za svu zlocu i opakost koju ste izrazili u ovoj recenici:

Poštovane kolege, samo na trenutak razmislite o istini, moralnim vrijednostima i dubini nakana ljudi koji na ovaj način ne samo da pokušavaju rušiti ugled ministra hrvatske države, hrvatskih znanstvenika, a samim tim i Republike Hrvatske.
Tako se mozda rezoniralo pocetkom 50tih…

Jos uvijek mislim da bi bilo bolje da odgovorite na postavljena pitanja i da pocenmo ponovo raspravljati o meritumu stvari u ovoj temi.

#106 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Studeni 10, 2008 u 16:56 Thumb up 0 Thumb down 0

Tako se mozda rezoniralo pocetkom 50tih…

Tih godina se Hrvatska nije smjela niti spominjet te bi me te godine zbog ovakve tvrdnje vjerojatno “pojeo mrak”.
Necu sada ispasti nekakvi paranoik niti sam neki zagovaratelj urota protiv Ljepe naše a niti ću tvrditi da su ciljevi isti ali su metode nešto suptilnije nego ću napisati ne da vas nisam napadao nego sam napao i omalovažio sebe a Vas nazvao znanstvenikom svjetskog ranga.

Prethodni post:

Slijedeći post: