Rasprava: Buducnost i financiranje Connect::Portala

Slaven Garaj (Singapur, Singapur), 15. Travanj 2008.

rubrika: O Connect Portalu

Poštovani članovi Connecta,

Connect::Portal je posljednjih nekoliko godina, prvenstveno zaslugom samih članova Connecta, postao glavna točka povezivanja hrvatskih znanstvenika, stručnjaka, sadašnjih i budućih, te inspirirao nove aktivnosti i inicijative. Pokazao je da su transparentnost i nesmetani protok informacija glavni preduvjet meritokracije.

Nakon posljednjeg kvara na računalnom sustavu i prekida rada Connect::Portala na nekoliko dana, došli smo do zaključka da je stabilan izvor financiranja ključan za neprekidni rad Portala. Kontinuiranost rada Portala dugujemo svih članovima Connecta, imajući u vidu sav uložen trud, kao i vrijednost koju Connect ima kao izvor informacija i “inkubator” novih ideja i inicijativa. Bez Portala, akademski informacijski prostor bi bio puno siromašniji i netransparentniji.

Povodom toga, želimo pokrenuti raspravu među članovima Connecta o mogućim izvorima financiranja portala – više glava je uvijek pametnije. Želimo čuti vaše savjete i pitati za pomoć.

Uvod u raspravu

Pokazalo se da je dosadašnji model “funkcioniranja po inerciji” – rad Portala bez stalnog ulaganja – dugoročno neodrživ. Volonterizam može funkcionirati samo određeno vrijeme. Tehnička strana portala – koja počiva na rješavanju problema u zadanim rokovima, a ne unutar slobodnog vremena – se mora profesionalizirati za dugoročni kontinuitet Portala.

Osnovno financiranje je nužno za ponovni angažman administratora računalnog sustava, popravke opreme, te nabavu nove opreme u slučaju kvara. Fiksni troškovi uključuju i troškove računovodstva, knjigovodstva i minimalne uredske troškove. Tematsko širenje aktivnosti Portala, koje zahtijeva pisanje novog i nadogradnju postojećeg računalnog koda, dodatno povisuju cijenu održavanja Portala. Nakon sastavljana proračuna, zaključili smo da je 100.000 kuna godišnje minimalan iznos potreban za nesmetani rad. Dvostruko veći iznos je potreban ako želimo da se portal razvija s novim aktivnostima i sadržajima.

Mogućnosti namicanja sredstava su:

  1. članarine
  2. prijavljivanje na razne natječaje
  3. donacije/sponzorstva od pojedinaca, državnih ustanova i privatnih tvrtki

Članarine se ne čine dobrim izborom. Kao prvo, smatramo da portal treba okupiti što više članova akademske, intelektualne i tehničke zajednice, bez bilo kakvih ograda. Nadalje, sama članarina ne bi bila dovoljna da se pokriju troškovi Portala.

Po uzoru na druge inicijative, jedna od mogućnosti je uvođenje funkcije “podupirujućeg člana Connecta”. Podupirujući član bi plaćao fiksnu dobrovoljnu godišnju članarinu, te bio javno priznat kao osoba koja podupire Connect inicijativu. Podupirujući članovi bi dobivali polugodišnja izvješća o radu Portala.

Prijavljivanje na natječaje je dobra ideja, ali problem je što su rezultati natječaja sporadični i ne možemo se na njih pouzdati kao na stabilni izvor financiranja. Iz dosadašnjeg iskustva s prijavama, radi se o cjelodnevnom poslu s varijabilnim rezultatima. Naravno, u slučaju odgovarajućih natječaja poslat ćemo prijave, ali se na njih ne možemo pouzdati kao na siguran i dugoročan izvor minimalnog financiranja.

Donacije i sponzorstva. Nakon dosta razmišljanja, mislimo da je najbolji i realni način da se preko donacije/sponzorstva pokuša financirati rad Portala. To mogu biti i pojedinci i komercijalni sponzori i državne ustanove. Portal žustro brani svoju neovisnost – ne vezivanje niti uz jednu ekonomsku, političku ili ideološku struju. Stoga nam je cilj imati više donatora. Svaka pomoć i savjet članova Connect u dogovaranju donacija i sponzorstava je dobro došla.

Nadamo se da će ovaj kratak osvrt pokrenuti sadržajnu raspravu, generirati ideje i zapoceti postupak namicanja sredstava za održavanje Connect::Portala.

Srdačni pozdravi,

Bojan Pečnik,
Petar Mimica
članovi Glavnog odbora Drustva znanost.org

Damir Kovačić
Voditelj Connect programa

Slaven Garaj
Glavni urednik Connect::Portala

20 komentara… pročitajte ih ispod ili dodajte jedan

#1 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Travanj 15, 2008 u 17:10 Thumb up 0 Thumb down 0

članarine
Ovo je svakako stvar o kojoj svaki “connectovac” mora razmišljati, jer svima je drago imati mjesto na kojem može izražavati svoje mišljenje, stavove, potrebe, sumnje, optužbe, pohvale i sve što spada u ljudsku ekspresiju, stoga mislim da se moramo pozabaviti i ovim dijelom priče.
Po mom mišljenju – ČLANARINE bi bile stvar koja bi morala među ozbiljnim svijetom funkcionirati, jer već sponozorstva, a pogotovo individualna (zamislite da vam ja kao private practitioner sponzoriram jednu sumu – je li bi to utjecalo na NEOVISNOST, pa čak i da sam “podupirujući član”? A što vam znači to da bi “takav član bio javno priznat?”! – pa od tih se stvari ježimo, zar ne?!), dakle individualna ali i sponzorstva raznih tvrtki – ne znam koliko bi nam to oduzelo slobodu?
Ne znam kako je do sada to funkcioniralo, ali nismo mala djeca pa da očekujemo da se stalno nešto odvija volonterski.
Možda se neki kolege neće složiti sa mnom, ali što god netko mislio o meni, ipak sam ja , kao privatnik, osoba koja PUNIM, a ne PRAZNIM državni proračun.
Dakle, ČLANARINE – po mom mišljenju, za sve jednaki sustav, s tim da privatnicima, poput mene, one mogu biti i koju stopu veće. OK?

#2 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Travanj 15, 2008 u 18:27 Thumb up 0 Thumb down 0

Mene ne bi smetale sponzorske i donatorske “reklame” (ako nisu bas presarene i preagresivne). Budući da je politika c :: portala do sada bila da svatko pod svojim imenom i afiliacijom može pisati što želi.

Uredništvo se mješalo isključivo u extremnim slucajevima i kada je bio narušen (prethodno utvrdjen) kodeksu ponašanja.

Ne vidim na koji nacin bi bilo koja donacija ili sponzorstvo moglo utjecati na neovisnost ili nesmetani protok informacija na ovom portalu.

#3 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Travanj 16, 2008 u 13:37 Thumb up 0 Thumb down 0

Evo par prijedloga i pitanja:

1. Država daje godišnje potpore za nevladin sektor. Koliki su to novci i kako ih se dobije. Prijedlog – razgovarati s nevladinim organizacijama (ako tko ima koga poznatog) i pokušati shvatiti kolike su realne mogućnosti financiranja iz tog sektora. Ne vidim razlog zbog kojeg bi takav način financiranja utjecao na neovisnost (da ne ponavljam argumente: vidi #2).

2. S druge strane članarina je legitiman način finaciranja no ona je u većini društava najčešće simbolična i ima više psihološku nego financijsku svrhu (ljudi često obezvrjeđuju ono što je besplatno). Također ako se uvodi članarina mora se pravilnikom odrediti kakve su sankcije za neplatiše, a takve stvari nisu ugodne za provođenje.

Sve u svemu, drage vođe Društva znanost.org, pouzdamo se u vašu mudrost.

#4 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Travanj 16, 2008 u 13:38 Thumb up 0 Thumb down 0

O članarinama
Ne slažem se sa #1, jer na internetu već postoji mnoštvo alternativnih “mjesta na kojima se može izražavati svoje mišljenje, stavove, potrebe, sumnje, optužbe, pohvale i sve što spada u ljudsku ekspresiju” – postoje i drugi portali, blogovi, forumi,…
Ako će se plaćati članarina mora se znati što se njome dobiva. Ja vrlo vjerojatno neću plaćati članarinu jer bi svaki put kada bi vidio prepucavanja starijih kolega (a ima ih MNOGO) pomislio “Zar na to ja trošim novac?!”…
Izraziti svoje mišljenje mogu i na drugim mjestima na internetu, kao i povezati se s mlađim kolegama.

Umjesto članarina mogao bi se uvesti sustav donatorstva gdje bi donatori mogli biti i privatne (fizičke) osobe – svatko bi od nas mogao donirati koliko hoće i kad hoće, ako to želi. Popis donatora bi se možda mogao staviti i na portal, kao oblik zahvale i priznanja donatorima.

Dakle, smatram donatorstvo dobrim rješenjem, a pitanje neovisnosti kod donacija od pravnih osoba vrlo se jednostavno rješava – ugovorom. Neka ugovorom bude propisano kako se novac donira u ‘tu i tu’ svrhu, a ne u svrhu posredne ili neposredne promocije donatora kao pravne osobe.
Također, treba biti jasno da donator ne stječe nikakva prava u odnosu na Connect stoga što mu je dao određeni iznos (uostalom, to mu može biti i porezni odbitak – pod 3.4. DOH) – nego je to u pravom smislu riječi donacija – dar.

Sponzorstvo, s druge strane, gotovo uvijek traži određenu protuuslugu, a to katkad zna biti nezgodno i kompromitirajuće.

#5 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Travanj 16, 2008 u 13:46 Thumb up 0 Thumb down 0

U biti odluka je na onome tko upravlja Connectom. To nikako ne umanjuje i korektnost postavljanja svojevrsne rasprave o tome pitanju, ako i legitimnost – dobronamjernost svake ideje. Svakoj se kao i svemu može naći nedostatak, čime se opet stvari vraćaju na – vlasnika!

Ja bih obratio pozornost na post kolege #3. Vrlo relevantan pravac!

#6 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Travanj 16, 2008 u 14:33 Thumb up 0 Thumb down 0

na #1:

Portal je krenuo kao mjesto gdje svatko, bez obzira ne drustveni, akademsko ili drugi statuts moze iznijeti svoje misljenje, ako se iza njega potpise (sto ga cini puno vjerodostojnijim od anonimnih foruma).

Ne zelimo oduzeti to pravo uvodjenjem obaveznih clanarina. Nadalje, matematika pokazuje da clanarane registriranih clanova u pristupacnom okviru ne mogu same pokriti troskove rada portala.

Ideja o kojoj razmisljamo je uvodjenje dobrovoljnih clanarina. Time svatko tko smatra da je portal vrijedan i koristan moze pridonijeti financiranju. Takvi “podupirujuci clanovi” bit ce oznaceni u svom Connect profilu ( primjer profila). Nadalje, dobivat ce potpune polugodisnje izvjestaje o radu portala, kao i iscpni godisnji izvjestaj).

#7 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Travanj 16, 2008 u 14:50 Thumb up 0 Thumb down 0
#8 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Travanj 16, 2008 u 14:54 Thumb up 0 Thumb down 0

… i usput budi receno:

Najvazniji sadrzaj generiraju connect clanovi, i oni (tj. mi, clanovi) smo kljuc uspjeha. Doprinos clanova je van utjecaja urednistva. To dodatno smanjuje mogucnosti utjecaja interesnih skupina na Portal kroz donacija i sponzorstva.

#9 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Travanj 16, 2008 u 16:40 Thumb up 0 Thumb down 0

na 2-8#

#10 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Travanj 16, 2008 u 16:42 Thumb up 0 Thumb down 0

na 2-8#
Sigurna sam da će se naći PRAVO, DJELOTVORNO rješenje :grin

#11 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Travanj 16, 2008 u 16:57 Thumb up 0 Thumb down 0

Zašto ne bismo mogli imati i, i, i, umjesto ili,ili,ili. Dakle clanarine, što znači potpora Portalu i jednakopravnost svih članova/članica. Donacije da, uz to da aministratori jasno dadu do znanja donatorima da im je jedino što dobivaju za uzvrat zahvala (javna, a možda netko i ne želi da mu se javno zahvaljuje). Slično bi trebalo vrijediti i za sponzore.
Još bismo mogli tražiti novac od Državnoga ureda za pomaganje nevladinih udruga, a ne vidim razloga da se ne traži novac i od MZOŠ-a. Tamo ima novca kojim se pomaže djelovanje znanstvenih i strukovnih društava.
Dakle, pokucati na više vrata; možda se koja i otvore.

#12 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Travanj 18, 2008 u 09:26 Thumb up 0 Thumb down 0

Nemam problema s tim da dajem odredjeni iznos clanarine za Connect. Clanarine su istovremeno i jedini nacin namicanja novca koji omogucava da vodstvo Connecta za svoj rad nece morati odgovarati nikome osim korisnicima. To istovremeno znaci da ce vodstvo portala zapravo morati odgovarati za svoj rad korisnicima, dok je dosad odgovaralo samo drustvu znanost.org.
Prema mojim iskustvima s online zajednicama na internetu, vodstva takvih zajednica obicno zakljuce da im se vise isplati zadrzati potpunu kontrolu nad portalom uz vece vlastite troskove i prihode od reklama, nego da autonomiju kroz clanarine podijele s online zajednicom. Ovo najcesce biva dobrom odlukom jer su online zajednice cesto ranjive na napade trollova i razlicitih drugih neartikuliranih i/ili agresivnih clanova, te je stoga s njima tesko upravljati demokratskim nacinima odlucivanja koji su uobicajeni u stvarnome svijetu. No, u slucaju Connecta mozda bi to cak moglo funkcionirati jer je svaki clan Connecta ovdje prisutan imenom i prezimenom.
Vezano uz to, moram reci da mi se redoviti godisnji proracun od 100000 kuna cini velik. Naravno, nisam nikada vodio vlastiti portal pa ne znam kakvi su troskovi ukljuceni u to. Je li moguce da nam iznesete breakdown tog proracuna po opcenitim/glavnim stavkama? Wikimedija je za Q4 2005 objavila ovako (isprike za izostanak formatiranja):

Quarter 4 (1 October to 31 December)
Hosting related [66.78%]
Hardware $190,000 59.15%
Hosting charges $24,000 7.47%
Domain names $500 0.16%
Personnel (2 full time & 2 part time) $33,100 10.31%
Travel $7,500 2.33%
Legal expenses, insur, and trademks $10,000 3.11%
Office expenses $5,900 1.84%
Chapter startup money $2,000 0.62%
Promotional $3,000 0.93%
Financial costs (fundraising/bank fees) $10,000 3.11%
Miscellaneous expenses (~2%) $6,000 1.87%
Reserve (~10%) $29,200 9.09%
TOTAL $321,200

Naposljetku, ako postoje pocetni troskovi za reprogramiranje koda portala i nabave novog hardvera zbog kojih je 100,000 kuna potrebno samo prve godine, a sljedecih par godina postojat ce samo troskovi odrzavanja portala i rjesavanja manjih bugova, tada je moguce da se 100,000 u prvoj godini prikupi na nekom natjecaju, a sljedecih par godina ide iz clanarina? Time bi se rijesio problem naveden u #7 zato sto je nabava opreme kratkorocan cilj koji moze biti dio recimo neke jednogodisnje kampanje. Dugorocno, oprema ostaje tu :) .
Takodjer, da li 100,000 kuna ukljucuje troskove i drustva znanost.org ili je to cijena funkcioniranja samo Connect portala?

Ako je bilo koje od ovih pitanja neprikladno ili ako zadire u unutarnja pitanja znanost.org, naglasavam da na njih ne ocekujem odgovor. Nije mi cilj ometati konstruktivnu raspravu :) .

#13 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Travanj 18, 2008 u 14:32 Thumb up 0 Thumb down 0

na #12
Svaka čast kolega!

#14 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Travanj 18, 2008 u 14:49 Thumb up 0 Thumb down 0

Tri “i”
Primjenite tri “i” iz prijedloga #11. Nema pogriješke. /Sad bi prof Marušić i prof Čatić vrisnuli da ovo vide- pogriješka! A zabuna je!/

#15 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Travanj 22, 2008 u 14:57 Thumb up 0 Thumb down 0

Zahvaljujemo se na komentaru g #12 i sugestijama.

Po uzoru na Wikipediju, sastavili smo financijski izvjestaj za 2007 godinu za Portal.

Prosle godine, Portal je u potpunosti bio financiran od strane Drustva znanost.org, kroz doprinose ostalih projekata (“overheads”) i clanarine. U buducnosti se ne mozemo pouzdati u uspjesnost drugih projekata, te trebamo naci samostalne izvore financiranja.

Link: Financijski list za Portal, za 2007 godinu

Mislim da su ovi izvjestaji jako dobra ideja g. #12. Radi potpune transparentnosti, u buduce cemo davati ovakve izvjestaje krajem svake godine. Oni takodjer daju osjecaj troskova.

Procjenu troskova za 2008 godinu cemo privatno poslati svakom clanu Connecta koji to zatrazi. Ne zelimo to javno i sluzbeno objavljivati zato sto se radi o dokumentu koji se jos moze doradjivati.

Ukoliko ima bilo kojih pitanja u vezi proslogodisnjeg proracuna, rado cemo na njih odgovoriti.

#16 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Travanj 22, 2008 u 19:34 Thumb up 0 Thumb down 0

Gornja lista financijskih izdataka je djelomicno ispravljena jer je doslo do greske u zbrajanju Excel tablica. Prava verzija je sad dostupna.

#17 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Travanj 22, 2008 u 20:07 Thumb up 0 Thumb down 0

Zahvaljujemo se na komentaru g #12 i sugestijama.

A ja mislio da vi cijenite sve prijedloge i umni trud kolegica i kolega. Što je meni, jel tako?

#18 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Travanj 22, 2008 u 20:43 Thumb up 0 Thumb down 0

na #17

Svaciji komentar je dobrodosao. Dapace, zahvaljujem se i na vasem prijasnjem komentaru #17 :)

Kolega #12 specijalno naglasen, jer u danom postu odgovaram direktno na njegov upit o troskovima portala.

Bez sale, sve komentare u ovoj raspravi izuzetno cijenimo, bez obzira na sadrzaj, jer pokazuju da sugovornici razmisljaju o portalu i da im je stalo za Portal. Indiferentnost najvise plasi.

#19 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Travanj 22, 2008 u 21:25 Thumb up 0 Thumb down 0

Pozdrav svima,

Iz osobnog iskutstva mi se nekako cini da postoji poprilican broj linija financiranja koje su namijenjene umrezavanju i odnosno networkingu. Od fondova EU do bilateralnih fondova i linija financiranja poput mozda fondova pojedinih veleposlanstva.

Ukoliko se okrenete takvim fondovima i linijama financiranja koji nemaju direktan upliv i interes u znanosti RH, dobit ce te nuzan uvjet koji imate, a to je neovisnost. Takodjer, vecina projekata na navedenim fondovima imaju 3 – godisnji ili 2- godisnji ciklus sto vam ipak daje neku dugorocnost u odnosu na standardne natjecaje u RH koji traze da se projekt realizira u doticnoj godini…

Trebalo bi sada sjesti i vidjeti za koje linije financiranja znanost.org moze aplicirati (imate li mozda vec sada takvu listu?)… Takodjer, bitno je imati ljude koji su vam voljni pisati i voditi takve projekte. Imate li ih?

Za ovo sljedece sto cu napisati vjerojatno cu biti docekan na noz, no mozete spajati poslodavce (tvrtke, Sveucilista, Institute…) i clanove connecta koji zele biti ukljuceni u doticno spajanje. Naprosto pocnite izradjivati bazu CV-a clanova connecta koji su vam voljni dati svoj CV i ponudite poslodavcima partnerstvo znanost.org-u s pristpom doticnoj bazi CV-a koji su vam clanovi ostavili… Poslodavci ce platiti da dodju do vrhunskog i visokoobrazovanog kadra, a connect zajednica upravo okuplja takav kadar… Head-hunting je jos u povojima u RH, pogotovo u znanosti, i mogli tu poprilicno napraviti dobar posao u spajanju poslodavaca i potencijalnih zaposlenika…

Na taj nacin mozete stvoriti ‘pool’ tvrtki koji ce vas podrzava i trajno pratiti i u ostali projektima, a citavi hladni pogon mozete financirati iz clanstva i pristupa bazi CV-a. Dobar primjer u tome vam je udruga BEST
sa svojim partnerima…

Eto, to su vam otprilike moje ideje…. Nadam se da ce vam biti ponesto od koristi…

#20 Registriraj se Podatak dostupan članovima Connect-a Travanj 25, 2008 u 10:35 Thumb up 0 Thumb down 0

Što se tiče članarina, osobno mislim da je to loše rješenje, ne samo radi toga da na internetu postoje i drugi, besplatni načini izražavanja mišljenja (što je već spomenuto),a Connect namjerava biti vodeće okupljalište hrvatske akademske zajednice , nego i radi toga što članarine, po meni, ne garantiraju ujedno i kvalitetu rasprave na portalu (što je već isto gore spomenuto).

Isto tako, Connect vjerojatno namjerava i dalje uključivati i studente preddiplomskih i diplomskih studija (jer i mi smo dio akademske zajednice u HR, što se nažalost često nekako zaobilazi); a ako se uvedu članarine, sa sigurnošću mogu reći da će Connect taj dio akademske zajednice izgubiti…

Prethodni post:

Slijedeći post: